De același autor
În ce ne privește, am scris constant și cu pasiune în favoarea valorilor Rusiei democratice, a unei tradiții care îi include pe decembriști, pe Herzen, pe Struve, pe constituționaliștii-democrați, pe Andrei Saharov și Elena Bonner, pe Natalia Gorbanevskaia și pe Serghei Kovaliov. A numi regimul Putin drept o dictatură născută din moștenirile politice și ideologice ale KGB-ului nu înseamnă a fi rusofob, cum nu însemna a fi fost serbofob, în anii ’90, când identificai manipulările scandaloase la care se preta propaganda conspiraționistă a regimului Miloșevici. Atunci, ca și acum, sunt integrate în ideologia regimului dictatorial componente religioase preluate din arsenalul ortodoxist. Auto-victimizarea și martirologia ostentativă se îngemănează în această retorică menită să justifice o tiranie obscurantistă și cinică. Recomandăm, în acest sens, extraordinarul film “Leviathan” al lui Andrei Zviaghințev.
Pentru noi există acea tradiție rusă pe care țarismul a atacat-o și a prigonit-o, iar bolșevismul, în toate etapele sale, a înjosit-o și a călcat-o în picioare. Este vorba de valorile în care au crezut marii autori despre care am avut și vom mai avea bucuria sa scriem: Anna Ahmatova, Boris Pasternak, Osip Mandelștam, Marina Țvetaieva, Iosif Brodsky. Această Rusie este opusul dughinismului, fundamentul ideologic al dictaturii fesebiste.
Vorbim de un mit politic pentru că narațiunea pusă în funcțiune de propaganda putinistă și sprijinitorii din Rusia (și de aiurea) combină secvențe de realitate cu ficțiuni menite să genereze anxietate și o agonizantă incertitudine. Se reiau temele izolării Rusiei, se sugerează, ca pe vremea lui Stalin, că ar fi vorba de o fortăreață asediată, că întregul univers conspiră pentru molestarea Rusiei, că este așadar nevoie de o mobilizare generală și totală în serviciul supraviețuirii țării. Evident, este un bricolaj panicard și cu valențe clar instrumentale, menit să-l ajute pe Vladimir Putin într-un moment de dramatică și ireparabilă criză.
Mitul politic este un discurs care organizează, incită și mobilizează sentimente, emoții, speranțe și aprehensiuni colective. Nu este neapărat fals în integralitatea sa, dar poate să includă, și adeseori chiar include, elemente care distorsionează deliberat adevărul istoric. Un exemplu clasic de mit politic vindicativ este legenda “cuțitului pe la spate” (Dolchstosslegende) utilizată de extrema dreaptă din Germania după Primul Război Mondial pentru delegitimarea Republicii de la Weimar și pentru justificarea celui mai abject antisemitism. Este de fapt, de multe ori, o raționalizare a resentimentului politic și a unor fobii inavuabile.
Recomandări:
http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/dec/18/how-he-and-his-cronies-stole-russia/
http://www.amazon.com/Putins-Kleptocracy-Who-Owns-Russia/dp/1476795193
http://www.imdb.com/title/tt2802154/?ref_=nv_sr_1
Articol publicat de contributors.ro
Comentarii 3
Piedone - 02-18-2015
Din reactia editurii Cambridge reiese ca, in curand, eticheta de rusofob va fi la fel de puternica ca cea de antisemit aplicata celor care critica politica statului Israel. Cat despre cei pe care ii incadrati la categoria traditia democratica ruseasca, ei vor intra la categoria de "self-hating Russians". Dupa cum evolueaza lucrurile, va veni o vreme in care orice critica la adresa Rusiei (care Tezaur?) va fi interzisa de catre diferitele parlamante europene. Daca vrem gaze la iarna.
RăspundeVladimir Tismaneanu - 02-15-2015
Nu dau vina pe Marius Stan. Spun doar ca este cel care a tradus, superb, cartea mea "Diavolul in istorie. Comunism, fascism si cateva lectii ale secolului douazeci" (Humanitas, 2013). Exact despre ceea ce spuneti Dvs este vorba in carte. Rasismul biologic si rasismul social sunt in egala masura abominabile.
RăspundeMarius Nicolescu - 02-15-2015
Distinse domnule Tismaneanu, Am si eu nevoie de o clarificare atat de necesara sufletului meu incarcat, cu mult venin, de comunism. Incepand cu Marx si terminand cu micul dar inversunatul Ponta. Chiar nu avem voie sa vorbim cu subiect si predicat despre EGALITATEA (pentru mine desavarsita) dintre nazism si comunism? E ura de clasa mai blanda decat ura de rasa? Pentru astazi atat. Am fost cumva prea abrupt in postarea mea anterioara sau prea "direct" in exprimare? In speranta ca voi primi un raspuns de la dumneavoastra (fara sa dati vina pe colegul M. Stan) va multumesc anticipat. Cu mereu aceleasi alese ganduri, M. Nicolescu
Răspunde