O fotografie istorica: Lena Constante, Elena Patrascanu, Ana Pauker (in background, Lucretiu Patrascanu)

Vladimir Tismaneanu 11.08.2015
SHARE 16

De același autor

Poza, o sectiune in sangerandul tesut al istoriei comuniste, este de la o receptie din 1945. Sa le luam pe rand. Cine s-ar fi gandit atunci la ceea ce avea sa urmeze…Trei femei: una visatoare, parca de pe alta planeta, alta traind exuberant bucuria vietii (e singura cu paharul in mana; in “Memoriile mandarinului valah”, cumnatul ei, Petre Pandrea, o prezenta ca pe un geniu rau, o blama, pe nedrept, zic eu, pentru multe din nenorocirile abatute asupra lui Patrascanu), a treia statuara, monumentala, plasmuita din otel, precum Istoria si Zeul carora le este devotata. Implauzibil si totusi cat de real acest fragment de istorie (cu i mic). Artista plastica Lena Constante, sotia muzicologului Harry Brauner, va face parte, ca si sotul ei, din lotul Patrascanu. Urmeaza interogatoriile, tortura, inchisoarea, detentia solitara, scrie cartea “L’evasion silencieuse”, o cutremuratoare marturie despre destinul unei femei in Gulagul romanesc, una din marile carti ale literarurii concentrationare universale. Elena Patrascanu (nascuta Herta Schwammen), studii de arte plastice (scenografie) la Viena, se casatoreste cu militantul comunist Lucretiu Patrascanu, este prezenta in cercul intim al celor care participau la discutii despre viitorul Romaniei dupa 1944. Arestata, torturata, condamnata. Dupa eliberare, lucreaza mai intai la Teatrul Giulesti apoi la Tandarica. Al doilea sot a fost regizorul Yannis Veakis, comunist grec refugiat in Romania.

http://www.contributors.ro/wp-content/uploads/2015/08/3-doamne1.jpg

Supranumita “Pasionaria Balcanilor”, celebra militanta din anii clandestinitatii, dupa ce a petrecut anii razboiului in URSS, Ana Pauker a fost numarul doi in PCR dupa 1944, un timp chiar numarul unu. Ministru de externe, membra a Biroului Politic, secrear a CC, epurata in mai 1952. Arestata in februarie 1953, eliberata imediat dupa moartea lui Stalin, a murit la Bucuresti in 1960. A fost, pana in ultima zi, convinsa de adevarul marxism-leninismului. Sotul ei, Marcel Pauker, fusese impuscat la Moscova in timpul Marii Terori. Fiica ei cu militantul comunist de origine slovaca, Eugen Fried, Marie, a plecat in Franta in anii 60. Cealalta fiica, Tania, a predat limba rusa la un liceu din Bucuresti, a fost casatorita cu doctorul Gheorghe Bratescu, istoric al medicinei. Fiul, Vladimir, a emigrat si el in Franta. Una din surorile Lenei Constante a fost sotia academicianului Grigore C. Moisil. Erau inruditi intre ei, familiile Moisil, Daicoviciu, Condurachi. Iar Lena a zacut in sordidele temnite ale Romaniei lui Gheorghiu-Dej.

Cel mai original intelectual comunist roman, Lucretiu Patrascanu a fost condamnat la moarte si executat in aprilie 1954 in urma unei decizii a Biroului Politic al CC al PMR. S-a votat in unanimitate. Vointa lui Gheorghiu-Dej era lege in partid. Patrascanu refuzat pana in ultima clipa sa accepte acuzatiile aberante ce i se aduceau. La Bucuresti, scenariul procesului-spectacol de tip Traicio Kostov, Laszlo Rajk si Rudolf Slansky a esuat…

 

Articol preluat contributors.ro

Comentarii 16

CHARLIE - 09-30-2015

In linii mari sunt de acord cud-ta Titi. Unde se baga religia in politica, mai ales pentru bani si putere, vae victis. Este indiferent de culoare religiei: fie ea iudaicsa, crestin ortodoxa, catolica, musulmana sau aia mai actuala ISIL cu califatul. De ce crezi ca in Vest sunt atatia care se declara fatis atei.

Răspunde

cristine - 09-15-2015

Tircovnicule, cum termini cu argumentele decente cit de cit de o dai pe anti-Semitism. De gulagul romanesc unde au murit zeci de mii de romani cred ca ai auzit. Ce din fotografie sint criminalii agentiicominternisti care au distrus elita intelectuala a Romaniei.

Răspunde

Titi Paracliseru - 08-25-2015

Stimate domn Corneliu sunt dea dreptul incantat de comentariul dvs vizavi de Tismaneanu.In toata confuzia mea adulmec un usor iz antisemit.Eu va recomand sa lasati tamaierile comunisto- securiste,sunt pestilentiale.Cand vom scapa de toate tombaterele securiste de pe acest forum?

Răspunde

Vasile Popa - 08-22-2015

Nu sunt un fan al comunismului. Evreii au putut sa emigreze in timp ce romanii nu. Este meritul lui Tismaneanu ca incearca clarificarea trecutului comunist, fara pasiunea vulcanica a lui Goma, pe care totusi il respect enorm pentru onestitate. Ce vina are el pentru faptele parintilor? Doua evreice si o aromanca cu viitor sot evreu influent. Se credeau regine. Habar nu au avut ca de fapt erau doar pioni. Se pare ca Lena si Harry Brauner au fost implicati in procesul Patrascanu de catre un alt evreu, Bellu Zilber, spion soviietic, inainte si dupa razboi. Nu vom sti niciodata cat din idealismul tineretii Anei Pauker a fost inlocuit de oportunismul cinic. Sistemul monstruos pe care l-a creat s-a intors impotriva sa. Dar faptul ca copii ei au plecat in Franta spune ceva.

Răspunde

Corneliu C - 08-19-2015

Domnu Titi, sunteti confuz. Trageti niste tamaie pe nas, poate va limpeziti. Hai!

Răspunde

Titi Paracliseru - 08-17-2015

Cum n-a fost importanta religia in comunism?Pai cu cine a colaborat cel mai bine securitatea daca nu cu preotii atat in timpul comunismului cat si astazi.Vreti sa spuneti ca preotii au fost use de biserica,o mama ,daca nu purtau sutana li se vedeau epoletii.Mai putem glosa pe tema asta domnule Charlie cu mare placere.

Răspunde

CHARLIE - 08-17-2015

Daca religia nu era importanta sub comunism de ce Elena a trebuit sa se boteze pentru a se marita cu Lucretiu Patrascanu?

Răspunde

Titi Paracliseru - 08-16-2015

@ Corneliu ,nu lipseste oare si capitanul?

Răspunde

pt tismaneanu - 08-15-2015

Oare cum a reusit Tismaneanu sa evadeze din Romania, crescut fiind printre comunisti notorii, si acum sa se erijeze in vajnicul aparator al libertatii democratice? Tismaneanu este o caricatura democratica si reprezinta cealalta fata a aceleiasi monede. Pauker-MRU-Tismaneanu!

Răspunde

Titi Paracliseru - 08-15-2015

@Corneliu,dar Zelea Codreanu nu lipseste din fotografie?

Răspunde

Titi Paracliseru - 08-15-2015

Hai sictir Corneliu.

Răspunde

BASCA - 08-13-2015

Comunism=crima,multumim dle Tismaneanu pentru desele incursiuni in trecutul rosu.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 08-13-2015

Daca doctrina de stanga ar fi avut viata asa cum o vedea Lucretiu Patrascanu, am fi devenit un stat democratic modern, precum Franta ... Asa, dupa moartea lui Dej am nimerit din lac in putz - cel putin Dej avea putina minte, spre deosebire de ucenicul pantofar, si si-ar fi dat seama de absurditatea leninism-stalinismului. Si aici trebuie vazut gradul de saracie al populatiei ...si trebuie luat aminte. NU ignorati ca azi, 60% din populatie, regreta fostul sistem ... De ce ? Ce vede azi, populatia ? Tineti cont ca daca miscarea sindicala se amesteca ceva mai mult in politica ( asa cum au procedat bolsevicii ) ... roata istoriei se poate invarti inapoi.

Răspunde

Corneliu C - 08-11-2015

Din foto lipseste totusi marele luptator anticomunist Leonte Tismaneanu. Este pacat.

Răspunde

Titi Paracliseru - 08-11-2015

Ce ne facem fetelor ,trista fu soarta noastra a comunistelor.Din fotografie putem trage concluzia ca tot ce a fost comunism,a fost crima!

Răspunde

Titi Paracliseru - 08-11-2015

Ce ne facem fetelor ,trista fu soarta noastra a comunistelor.Din fotografie putem trage concluzia ca tot ce a fost comunism,a fost crima!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22