De același autor
Exprimandu-si inca prudent rezervele fata tezele negationiste vehiculate de francezul Roger Garaudy si mai nou de catre Paul Goma, revista Romania Mare a publicat apoi serialul intitulat Scandal antisemit colosal declansat de celebrul dizident anticomunist Paul Goma - preluand, de fapt, din cotidianul Ziua filipica politica si istorica indoielnica a scriitorului exilat la Paris.
A urmat un material semnat de istoricul Petre Turlea - intitulat Domnul Tariceanu si "Holocaustul" din Romania - prin care se semnaleaza ca cenzura temporara asupra unor subiecte impusa de sicofantii lui C.V. Tudor a luat sfarsit. In materialul citat autorul face o afirmatie limpede, sutinand ca "in Romania nu a existat Holocaust: nici ca politica de stat, nici ca numar de evrei asasinati de catre organisme ale Statului". Respingand, indirect, pana si cifrele vehiculate de-a lungul anilor in Romania Mare privind numarul mortilor, Turlea sustine negru pe alb ca "Statul Roman este raspunzator de disparitia unui numar de 10.000-30.000 de evrei".
In 1991, cand mai fusese FSN-ist, Turlea a propus in Parlament un minut de reculegere pentru Ion Antonescu. Ulterior istoricul s-a alaturat PRM-ului si s-a distins prin numeroase scrieri antimaghiare.
Ca o voce aparte in corul strident xenofob si antisemit al colaboratorilor Romaniei Mari s-a distins Ion Coja. Dupa ce semnatura acestuia a disparut pentru cateva luni din revista amintita, de curand profesorul universitar a revenit cu un articol deghizat intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor americane. In acest material, el isi relanseaza tezele principale negationiste vehiculate de-a lungul ultimilor ani in diverse publicatii. Coja sustine ca in Romania nu a avut loc un Holocaust, deoarece aici "nu a functionat o politica de genocid antievreiesc". Totodata, el ii acuza pe evrei ca ar fi vinovati de recrudescenta antisemitismului. Explicatia pentru aceasta aberatie o sintetizeaza in cinci puncte, afirmand ca regenerarea antisemitismului s-ar datora faptului ca "asupra romanilor" s-au exercitat presiuni "pentru a-l trata pe Ion Antonescu ca pe un criminal de razboi". Cea de-a doua cauza pentru antisemitism este - dupa Coja - faptul ca partidul comunist si Securitatea ar fi fost dominate de catre evrei. In al treilea rand, profesorul universitar si fostul mentor al lui Marian Munteanu invoca rolul "nefast al evreilor" in timpul revolutiei din 1989, iar in al patrulea rand, rolul acestora la privatizarea economiei.
In perfecta concordanta cu ideologia neonazista, Coja vorbeste in final despre "atacul demografic" asupra suveranitatii Romaniei. Prin aceasta ultima teza, inspirata si din asertiunile unor conspirologi antisemiti, el vrea sa acrediteze ideea ca Romania este invadata de evrei carora autoritatile le-au acordat cetatenia romana, cu scopul de a transforma tara intr-un "stat inrobit capitalului mafiot international, majoritar evreiesc".
Textele lui Coja reprezinta, in general, ceea ce raportul final al Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania numeste "deflexie manipulativa". In trecut, Coja a mai sustinut, intre altele, teza absurda ca evreii insisi sunt responsabili pentru Holocaust si pentru antisemitism. Astfel, el a incercat, de pilda, sa-si convinga cititorii ca evreii ucisi in abatorul din Bucuresti nu ar fi fost victime ale actiunilor teroriste comise de legionari in timpul rebeliunii din 1941. Totodata, el a incercat sa-l reabiliteze pe criminalul de razboi Gheorghe Alexianu, cel care fusese guvernatorul Transnistriei, deci a provinciei unde au fost deportati evreii si romii in timpul dictaturii antonesciene.
In anul 2001, Coja a infiintat Liga pentru Combaterea Antiromanismului (LICAR) care si-a propus, in mod programatic, sa militeze pentru reabilitarea lui Antonescu, negand Holocaustul si bagatelizand crimele din perioada dictaturii militare si fasciste. Brosura cu titlul provocator A fost Holocaust in Romania? (2002) constituie o sinteza a ideilor lui Coja, raspandite si in publicatia legionara din Bucuresti Permanente sau in revista extremista Noua Dreapta, editata de organizatia omonima.