Alegeri prezidentiale 2014: Reguli, procedura de votare, candidatii

T.d. | 31.10.2014

Pe aceeași temă

Reprezentantii Biroului Electoral Central (BEC) aduc lamuriri cu privire la procesul de votare pentru alegerile prezidentiale din 2 noiembrie 2014. Astfel, persoanele care in ziua votului sunt in alt oras decat cel de domiciliu pot vota la orice sectie de votare, pe listele suplimentare. Totusi, regula nu se aplica si bucurestenilor care vor sa voteze in alt sector decat cel de domiciliu, potrivit Hotnews.

Primul tur al alegerilor prezidentiale 2014 se desfasoara duminica, 2 noiembrie, cand sunt chemati sa isi aleaga presedintele cetatenii romani cu varsta de peste 18 ani. Pot vota si romanii care implinesc 18 ani inclusiv in data de 2 noiembrie 2014, cand sunt alegeri prezidentiale, informeaza Autoritatea Electorala Permanenta, pe portalul www.primulvot.ro. Campania electorala pentru alegerea presedintelui Romaniei a inceput pe data de 3 octombrie 2014 si se va incheia in data de 1 noiembrie 2014, ora 07:00, potrivit Biroului Electoral Central.

Romanii care nu se afla in localitatea de domiciliu duminica, 2 noiembrie, vor vota la orice alta sectie de votare. Autoritatile explica si cum isi vor exprima optiunile cei care in ziua alegerilor se afla in alta localitate decat cea de domiciliu: pot vota la orice sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii va inscrie intr-un tabel separat.

Cetatenii care in ziua alegerilor, duminica 2 noiembrie, se afla in localitatea (comuna, oras, municipiu) de domiciliu vor vota la sectia de votare la care sunt arondati potrivit domiciliului.

Cum decurge procedura de vot intr-o sectie de votare:

  • 1. Prezinti actul de identitate unui membru al biroului electoral al sectiei de votare
  • 2. Semnezi in lista electorala permanenta la pozitia destinata tie, dupa ce presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifica daca esti inscris in copia de pe lista electorala permanenta
  • 3. Primesti buletinul de vot si stampila cu mentiunea 'VOTAT', pe care o vei aplica pe buletinul de vot, de la presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta, in baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau in tabel
  • 4. Inainte de a intra in cabina de vot, asigura-te ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. ATENTIE: Daca aceasta lipseste, votul tau va fi declarat nul.
  • 5. Intri singur in cabina si aplici stampila cu mentiunea 'VOTAT' inauntrul patrulaterului care cuprinde prenumele si numele candidatului pe care vrei sa il votezi. ATENTIE: Daca stampila este in afara patrulaterului sau in mai multe patrulatere, votul este nul
  • 6. Indoaie buletinul, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, introdu-l apoi in urna
  • 7. Restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta stampila incredintata pentru votare. Vei primi inapoi actul de identitate, pe care trebuie sa fie aplicata stampila cu mentiunea 'VOTAT' sau un timbru autocolant.


Care este ordinea candidatilor pe buletinele de vot

Ordinea candidatilor pe buletinele de vot, stabilita de Biroul Electoral Central prin tragere la sorti:

1. Kelemen Hunor (Uniunea Democrata Maghiara din Romania)
2. Klaus Iohannis (Alianta Crestin-Liberala)
3. Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu)
4. Victor Ponta (Alianta PSD-PC-UNPR,)
5. William Branza (Partidul Ecologist Roman)
6. Elena Udrea (Partidul Miscarea Populara)
7. Mirel Mircea Amaritei (Prodemo)
8. Teodor Melescanu (independent)
9. Gheorghe Funar (independent)
10. Zsolt Szilagyi (Partidului Popular Maghiar din Transilvania)
11. Monica Macovei (independent)
12. Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista)
13. Calin Popescu Tariceanu (independent)
14. Corneliu Vadim Tudor (Partidul Romania Mare)

Cum procedezi daca in ziua votului nu figurezi in listele electorale permanente ale sectiei de votare la care esti arondat

In situatia in care nu figurezi in listele electorale permanente ale sectiei de votare la care esti arondat, atunci faci dovada cu actul de identitate ca locuiesti in raza teritoriala a sectiei de votare respective si vei fi inscris intr-un tabel cuprinzand numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria si numarul actului de identitate, informeaza autoritatile.

Alegeri Prezidentiale 2014: cum va fi comunicata prezenta la vot

In ziua alegerilor prezidentiale, pe 2 noiembrie 2014, Biroul Electoral Central (BEC) va anunta care este prezenta, de-a lungul zilei, la vot in primul tur al alegerilor prezidentiale, prin cinci informari. Orele la care BEC va anunta public prezenta la vot sunt: 11:30, 14:30, 17:30, 20:30, 22:30.


Cum se alege Presedintele Romaniei

Este declarat Presedintele Romaniei candidatul care intruneste, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, explica autoritatile. In cazul in care pe 2 noiembrie 2014, cand se desfasoara primul tur al alegerilor prezidentiale, niciunul dintre candidati nu este votat de majoritatea alegatorilor inscrisi pe liste, atunci se organizeaza al doilea tur de scrutin - care se va desfasura pe 16 noiembrie 2014.

In al doilea tur de scrutin vor participa primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Va fi declarat ales candidatul care obtine cel mai mare numar de voturi.

Mandatul Presedintelui Romaniei este de cinci ani, incepand din 2004 (pana atunci, mandatul presedintelui era de 4 ani), si nici o persoana nu poate indeplini functia de presedinte decat pentru cel mult doua mandate. Functia de presedinte se exercita de la data depunerii juramantului. Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales.

In timpul mandatului, presedintele nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata, potrivit Constitutiei. Presedintele Romaniei are imunitate si nu poate fi tras la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.

Cine sunt candidatii la alegerile prezidentiale 2014

In cursa electorala pentru Cotroceni au intrat 14 candidati: Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianta Crestin-Liberala PNL-PDL), Monica Macovei (Candidat independent), Kelemen Hunor (Uniunea Democrata Maghiara din Romania - UDMR), Elena Udrea (Partidul Miscarea Populara - PMP), Calin Popescu Tariceanu (Candidat independent), William Brinza (Partidul Ecologist Roman - PER), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialista), Corneliu Vadim Tudor (Partidul Romania Mare - PRM), Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu PP-DD), Gheorghe Funar (Candidat independent), Szilagyi Zsolt (Erdelyi Magyar Neppart - Partidul Popular Maghiar din Transilvania PPMT), Mirel Mircea Amaritei (Partidul PRODEMO) si Teodor Melescanu (Candidat independent).

Campania electorala pentru alegerile prezidentiale a inceput pe 3 octombrie, moment din care cei 14 candidati inscrisi in cursa pentru Cotroceni au la dispozitie 30 de zile pentru a convinge alegatorii sa-i voteze la cea mai inalta functie in stat, pentru un mandat de 5 ani.

Cu ce act de identitate poti vota la alegerile prezidentiale 2014

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care vor vota duminica, 2 noiembrie 2014, la alegerile prezidentiale, la una dintre sectiile de votare organizate in tara, isi vor exprima optiunea in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii:

  • a) cartea de identitate;

sau

  • b) cartea electronica de identitate;

sau

  • c) cartea de identitate provizorie;

sau

  • d) buletinul de identitate;

sau

  • e) pasaportul diplomatic;

sau

  • f) pasaportul diplomatic electronic;

sau

  • g) pasaportul de serviciu;

sau

  • h) pasaportul de serviciu electronic;

sau

  • i) carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare)

Romanii cu domiciliul in Strainatate care vor vota in Romania isi pot exercita dreptul de vot in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii:

  • a) pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS);
  • b) pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS);
  • c) pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS).

Romanii cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in Strainatate vor vota la sectiile de votare organizate in strainatate in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii:

  • a) pasaportul diplomatic;
  • b) pasaportul diplomatic electronic;
  • c) pasaportul de serviciu;
  • d) pasaportul de serviciu electronic;
  • e) pasaportul simplu;
  • f) pasaportul simplu electronic;
  • g) pasaportul simplu temporar;
  • h) titlul de calatorie.

Romanii cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in Strainatate in state care permit accesul pe teritoriul lor in baza cartii de identitate si a cartii electronice de identitate vor vota la sectiile organizate in acele state, in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii:

  • a) pasaportul diplomatic;
  • b) pasaportul diplomatic electronic;
  • c) pasaportul de serviciu;
  • d) pasaportul de serviciu electronic;
  • e) pasaportul simplu;
  • f) pasaportul simplu electronic;
  • g) pasaportul simplu temporar;
  • h) cartea de identitate;
  • i) cartea electronica de identitate;
  • j) titlul de calatorie.

Romanii cu domiciliul in Strainatate care vor vota in Strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in afara tarii, in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii:

  • a) pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS);
  • b) pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS);
  • c) pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS).
  • d) titlul de calatorie.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22