Gabriela Vranceanu Firea a trecut cu brio proba de incultura: opera Bolero de Ravel si aria Vaduva Vesela

Fara Autor | 26.10.2011

Stirista de la Antena 3 s-a intrecut pe sine in comentarea spectacolului de gala, in cinstea Regelui Mihai, de la Opera Romana, incurcind jenant compozitorii, canzonetta cu aria, boleroul  cu opera, "Imul Regal" cu" Marsul Triumfal".

Pe aceeași temă

Stirista de la Antena 3 s-a intrecut pe sine in comentarea spectacolului de gala, in cinstea Regelui Mihai, de la Opera Romana, incurcind jenant compozitorii, canzonetta cu aria, boleroul  cu opera, "Imul Regal" cu" Marsul Triumfal". "Scaparile culturale" au fost semnalate de Liana Ghiorghioff, care a comentat un articol din Evenimentul zilei referior la evenimentul de marti seara. Verificind, am constatat ca are dreptate.

Reproducem textul doamnei Ghiorghioff:

"Nu am comentat şi nu vreau să comentez niciunul din evenimentele de ieri. S-a scris prea mult, s-a exagerat prea mult şi într-un sens şi intr-altul. Au fost evenimente frumoase, memorabile, normale.

Nu mă pot împiedica să nu comentez în schimb cum a fost caricaturizat frumosul spectacol de la Opera Romana, transmis de Antena 3, de comentariile mult prea incultei Gabriela Vrânceanu Firea Pandele. N-a găsit A 3 un personaj "mai cu carte" pentru a nu strica frumuseţea evenimentului cu nişte comentarii absolut neghioabe ale susnumitei doamne?

Astfel am aflat ca "O sole mio" e o arie si nu o canţonetă, că preferinţa muzicală a reginei Ana e "opera Bolero de Ravel", ca "aria Văduva vesela" a fost cântată în premieră de Haricleea Darclee (Doamne, apără!), ca "Granada" de Augustine Lara e un cântec mexican care a fost cântat si de Baccara(!?).

Cireaşa de pe tort a constat în explicaţiile furnizate la prezentarea "Marşului Triumfal" din opera Aida. După "intelectuala" Gabriela Vranceanu... etc, compozitorul Eduard Hubsch a câştigat cu acest marş (?) concursul pentru "Marşul Regal"(?). "Marsul" a fost schimbat in 1884 când Vasile Alecsandri i-a scris versurile!!? A încercat la sfârşitul intonării piesei s-o dreaga, dar mai rău a încurcat-o si deabia când, la finalul spectacolului, s-a intonat "Imnul Regal" cu toata sala în picioare, moment de extraordinară emoţie, a reusit să spuna de la  A  la Z povestea "Imnului Regal" care nu avea nicio legatură, dar absolut niciuna, cu "Marşul Triumfal" din opera Aida.

Eu ştiam ca Vrânceanu e o tzatzuşcă incultă... dar nu-mi închipuiam că e chiar în halul ăsta!

Chiar daca textul i-l făcea un lucrător în studioul A 3, o altă persoana cu doxă, n-ar fi citit prăpastiile alea!

Spectacolul în sine a fost frumos, îngrijit, emoţionant ! Păcat de prezentare!"

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22