Zmău și Ellwood, cele două fețe ale Europei

Andreea Pora | 23.03.2017

Dacă nu se poza în chiloți în curtea parlamentului de la București, nimeni nu avea habar de existenta acestui Zmău. Domnul burtos, cefos și cu lănțoi de aur la gât e de la ALDE, partidul căruia i-au mâncat moliile pesediste papionul.

Pe aceeași temă

 

 

Nu stim cine i-a facut fotografia, dar știm că și-a postat-o singur pe  facebook mândru de isprava sa, probabil în speranța că va rămâne în posteritatea autohtonă. I-a reușit. Zmăul nostru, căci de acum înainte e al nostru, al tututor, deși el e doar consilier la Botoșani, nu e însă la prima dezvelire a părților mai mult sau mai putin intime. Și nici la prima răfuială cu jumătatea PC-istă din ALDE, după propria mărturisire.

 

„Si uite aşa, mi-am luat rămas bun de la Daniel Constantin, atunci cand mi-am dat demisia din copreşedinte ALDE Botoşani. Atunci i-am arătat ce aveam in chiloţi, în partea din spate. Acum când văd că face scandalul acesta, el fiind un nimeni absolut, aş vrea să-i arăt ce am şi în partea din faţă! Cum e de făcut, dragi prieteni?”, este mesajul postat de Dumitru Zmău pe Facebook.

 

Nația trebuie totuși să-i mulțumească fostului șef al Poliției Rutiere Botoșani că și-a arătat partea din față și din spate doar în chiloți...În rest, remarcabili mai rămân ciorapii. Semnificația lor e însă transparentă. Ca și subtilitatea felului în care este asortată sumara costumație. Ciorapul negru în piciorul stâng,  în ton cu chiloții, dreptul, adică prea-iubitul Tăriceanu, în ciorap alb. Privirea, tot spre dreapta, să nu fie cumva vreun dubiu. Lănțoiul se asortează și el cu o chestie aurită de la mână. Nimic de zis, totul la el strigă după nașul mare să vină  cu banul.

 

Cum era de așteptat, Zmău a devenit viral. Gurile rele spun că botoșănencele au căzut late, de admirație, evident, și i-au umplut căsuța cu mesaje. Lați au rămas și cei doi șefi ALDE aflați acum la cuțite, al căror mariaj se destramă văzând cu ochii și cu zarvă mare. Vecinii de palier politic încă nu s-au hotărât cu cine țin, atâta vreme cât șeful ăl mare a transmis sec: ” Nu sunt consilier  matrimonial”. Asta rămâne  de văzut, pentru că Dragnea are totuși o responsabilitate morală, dacă nu chiar un interes direct. Cel mai palpitant episod  va fi cu siguranță partajul. Cât din zestre va putea să păstreze Tăriceanu pentru negocierile cu șeful, cât va lua Constantin pentru Ponta. Cu care ar cam vrea să întemeize o familie politică tradițională. Între timp, Zmău a ajuns oaia neagră fără blană. Se dezic toți de el. Suntem însă siguri că nu va dura mult, după ce se va (re)îmbrăca de caracter va găsi el drumul scurt spre noi zări politice. Notorietatea câștigată va avea un cuvânt greu de spus.

http://revista22.ro/files/news/manset/default/94cc120e2cd9b3cac843565094f65de2.jpg

 

 

Zmău mai are un argument în favoarea sa. Europa cu două viteze e în vogă, iar șefii săi de la Coaliție încă se chinuie să arate cât de nedreaptă ar fi abandonarea noastră în plutonul secund. Poza în chiloți cu parlamentul în fundal este cea mai tare demonstrație a momentului. E un adevărat strigăt al istoriei. O pledoarie românească.

 

Comparați-o puțin cu cealaltă fotografie devenită virală: cea a parlamentarului  britanic Tobias Ellwood. Îmbrăcat în costum, acesta a încercat să-l resusciteze pe polițistul înjunghiat cu cuțitul de unul dintre teroriști în apropierea porților Camerei Comunelor din Londra. I-a făcut până și respiratie gura la gură. Degeaba. Ellwood a devenit și el un erou. Un altfel de erou, e drept. A servit în Royal Green Jackets și a ajuns la gradul de căpitan, iar acum ocupă funcția de subsecretar parlamentar pentru  Ministerul Afacerilor Externe al Marii Britanii.  Este un sportiv pasionat, pilot privat si rezervist activ pentru armata. Ca să nu mai  discutăm de pasiuni: istorie militara, saxofon, teatru, fan Eagle Scout.

 

Cei doi eroi ai momentului, Zmău și Ellwood, sunt cele două fețe ale Europei.  Cele două viteze. Din fericire pentru noi nu se discută (deocamdată) decât de două. Cei ca Zmău lucrează intens de asta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22