Mascarada. Plagiatorul tot nu recunoaste ca a plagiat

Andreea Pora | 17.12.2014

Pe aceeași temă

Anuntul lui Victor Ponta ca renunta la titlul de doctor este un alt truc ieftin, o alta mostra de duplicitate si demagogie dintr-un singur si esential motiv: Plagiatorul nu recunoaste ca a plagiat. In scrisoarea adresata rectorului Universitatii Bucuresti cuvintul plagiat nu apare, ceea ce trebuie sa recunoastem reprezinta o culme a evazionismului intelectual. In loc sa-si puna macar si trei fire de cenusa in cap si sa-si ceara scuze fie si din virful buzelor pentru un furt ordinar ramas nepedepsit din cauza manevrelor facute din inalta pozitie de prim-ministru, Ponta pozeaza in aparator al valorilor Educatiei, moare de grija imaginii sifonate a Ministerului, Universitatii Bucuresti si a Facultatii de Drept. Spune, iarasi si iarasi, ca tema este una “eminamente politica”, acesta fiind de fapt motivul de fond pentru care renunta la titlul de doctor. Nu pentru ca a plagiat, nu pentru ca a luat cu copy paste 60% din cartea altuia, nu pentru ca nu a pus faimoasele ghilimele sau ca a uitat de citarile de subsol, ci pentru ca isi doreste ca mandatul noului ministru al Educatiei “sa fie plin de succes in atingerea obiectivelor sale”. Explicatiile oferite de Ponta sunt socante, se inscriu in aceeasi logica a minciunii: “nu am vrut sa amestec planul pur profesional cu cel politic”. Serios, Victore? Intreaga scrisoare este o alta frauda menita sa edulcoreze si sa escamoteze marea frauda a plagiatului. Faptul ca nu isi recunoaste furtul intelectual nici macar in ceasul in care a decis sa renunte la titlul de doctor, transforma totul intr-o mascarada grosolana, ale carei scopuri sunt cu totul altele.

 

In primul rind, gestul nu poate fi scos din contextul strategiei post-esec in alegeri. Ponta se afla intr-o agresiva campanie de reinventare si rebranduire. Este reformistul, luptatorul cu hidra baronilor corupti si stafia comunismului. Vrea sa convinga ca a inteles “mesajul” si ca se poate metamorfoza. Pai ce dovada mai buna decit renuntarea la hulitul titlu de doctor? Manevra a fost atent gindita si poate avea ecou la prosti si creduli, la electoratul care nici nu intelege bine ce e ala un plagiat si care-i grozavia. Pe toti ceilalti ii pufneste risul si ii apuca greata. Gestul se inscrie exclusiv in logica refacerii imaginii zdrente.

 

In al doilea rind, din punct de vedere tehnic, renuntarea la titlu este perfect inutila. Nu este un gest unilateral, precum demisia dintr-o functie, sa zicem. Ponta stie prea bine lucrul acesta, stie ca e vorba de legi, de institutii care trebuie sa decida, doar el este cel care le-a manevrat si presat pentru a obtine “albirea” la care facea recurs pina acum trei saptamini, in plina dezbatere cu Iohannis. Stie ca exact institutiile- in principal Ministerul Educatiei si Consiliul National de Atestare a Titlurilor si Diplomelor (CNATDCU)-, cele care au facut zid in jurul lui, incercind sa-i dezlipeasca de pe frunte eticheta de plagiator, vor trebui sa o dea la intors, sa nege ceea ce au sustinut pina acum. O vor face? Nu e foarte sigur. Noul ministru, Sorin Campeanu, spune ca “vom actiona in consecinta, respectam legea”, dar nu vorbeste nici el vreun moment de plagiat, acesta fiind miezul problemei. Universitatea Bucuresti, a carei Comisie de etica a pus certificatul de plagiat indubitabil, a mai cerut o data, in iulie 2012, Ministerului Educatiei ridicarea titlului de doctor, iar Ecaterina Andronescu a raspuns ca Ponta nu a plagiat pentru ca asa a zis Consiliul National de Etica (institutie iesita din noul CNATDCU, reorganizat de Liviu Pop, dupa ce il desfiintase pe precedentul chiar in ziua in care acesta daduse verdictul de plagiat). Univesitatea Bucuresti a anuntat marti ca “ va intreprinde toate demersurile legale necesare”. Esenta problemei este ca Ministerul si CNE vor trebui sa certifice oficial ca teza de doctorat a lui Ponta este un plagiat, acesta fiind motivul ridicarii ei. Iar faptul ca Ponta insusi nu-si recunoaste plagiatul da de gindit, nu este exclus ca institutiile sa caute alte portite.

 

In sfirsit, daca se va ajunge la ridicarea titlului pe motiv de plagiat Ponta ar putea sa aiba probleme penale. Plagiatul e o infractiune. Procesul in care a primit NUP va fi redeschis. Tocmai de aceea, cred ca institutiile statului vor face tot posibilul sa nu se ajunga la asa ceva, cel putin pina cind nu vor fi sigure ca Ponta nu mai are zile multe in functia de premier. Pe de alta parte, tocmai certitudinea ca finalul carierei politice a lui Ponta nu e departe, s-ar putea sa le faca mai curajoase, in stil specific romanesc.

 

Indiferent insa de deznodamint, gestul lui Ponta este lipsit de onestitate, o manevra prin care, asa cum am spus, incearca sa-si cirpeasca imaginea, escamotind insa adevarul: acela ca e un plagiator.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22