Sorin Rosca Stanescu, un alt ticalos dupa gratii

Andreea Pora | 08.10.2014

Pe aceeași temă

Cand a fost condamnat Voiculescu la 10 ani inchisoare eram cu cortul intr-o poiana de la poalele Pietrei Craiului. Alaturi, vreo citiva tineri brasoveni au “sarbatorit” evenimentul la foc, invirtind slanina intr-o tepusa, tragind cite un git de palinca, zdranganind la chitara melodiile din Piata Universitatii. Simteau, ironic vorbind, ca s-a “facut dreptate pina la capat”. Si asta nu pentru cele 60 de milioane euro tepuite de la ICA, ci pentru tot ce reprezenta Voiculescu, pentru toata ticalosia deversata timp de 25 de ani. Dincolo de chestiunea juridica era un act igienic. Pentru citeva zile aerul devenise mai respirabil si baietii aia il trageau in piept cu nesat.

 

Asa si in cazul lui Sorin Rosca Stanescu. Faptul ca a fost condamnat in dosarul Rompetrol, ca justitia nu a cedat si a dat verdicte intr-una dintre cele mai mari inginerii financiare, cu un prejudiciu enorm pentru statul roman, e foarte important, dar cistigul cel mai mare e senzatia de dreptate. Rosca Stanescu a fost unul dintre cele mai nocive personaje din spatiul public si indepartarea lui, chiar si pentru scurt timp, este benefica.

 

La inceputul anilor ’90, cind a fost dat afara de Bacanu de la Romania libera pentru ca se descoperise ca fusese securist si turnator i-am luat un interviu pentru revista 22. Nu am sa uit socul, primul de acest fel, in fata lejeritatii cu care isi istorisea colaborarea, benevola si remunerata, prezentata, evident, ca un act de “patriotism”. “M-am autopropus pentru a colabora cu Securitatea prin 1973. Am semnat un angajament avand doua nume conspirative, H15 si Deleanu. Am primit si bani, dar ca decont pentru deplasarile facute". Rosca Staneascu a fost un deschizator de drum, prea putini indrazneau la vremea aceea sa proslaveasca Securitatea. Mereu am fost incredintata ca, intr-un fel sau altul, a ramas conectat la banii si relatiile Securitatii, ca penetrase noile structuri de informatii si ca in ultimii ani avea legaturi cu servicii paralele de securitate. Diverse informatii adunate de-a lungul timpului, unele destul de recente, mi-au consolidat convingerea.

 

Probabil ca aceste tip de relatii l-au ajutat sa devina un “baron” al presei. Nu era singurul provenit din presa comunista ajuns “Nas”, dar era totusi singurul cu un astfel de trecut asumat si glorificat. De numele lui se leaga afaceri sulfuroase de santaje de presa, unele date public in vileag, altele ramase doar la nivel informal in interiorul breslei. S-a strecurat mereu in imediata apropiere a bogatilor vremurilor, iar dupa 1994, cind cu sprijinul lui Dinu Patriciu deschide ziarul “Ziua”, i se duce buhul prin teama pe care o genera in rindul politicienilor, afaceristilor si companiilor. A siluit statutul de ziarist, ceea ce nu l-a impiedicat sa ramina in presa. Episodul din 2009, dezvaluit de stenogramele publicate de “Curentul”, ii arata pe Rosca Stanescu si Bogdan Chiriac incercind sa-l sanjeze pe seful Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei. Cei doi “jurnalisti” care, intr-un limbaj de nereprodus, se prezentau pe ei insisi ca “jucind in liga mare” au fost catalogati chiar de Clubul Roman de Presa  drept “santajisti”. Recomandarea ca acestia sa-si piarda “statutul de ziaristi” nu a functionat, pe moment Vintu s-a descotorist de Rosca Stanescu, citeva televiziuni au intrerupt colaborarea cu el si cu Chiriac, dar n-a trecut mult si cei doi au redevenit omniprezenti in postura de analisti, experti, comentatori.

 

Ajuns vedeta media la trusturile lui Vintu si Voiculescu, pion principal in campania impotriva lui Traian Basescu, in anturajul caruia s-a aflat ani de zile, SRS lanseaza pe piata un tzunami de dezinformari. Doar doua exemple: la alegerile prezidentiale din 2009 tine capul de afis la Antena 3 cu subiectele “Basescu, traficant de arme” si “Basescu, eliberatorul lui Hayssam”, nesustinute prin niciun fel de proba, iar in 2013 cu “Basescu, fonduri ilegale de 7 milioane de dolari”. Documentele prezentate in acest ultim caz de Rosca Stanescu, prin care incerca sa-l acuze pe presedinte de spalare de bani in campania din 2004, s-au dovedit niste falsuri grosolane, chiar Parchetul comunicind ca operatiunile invocate de SRS nu au existat niciodata. A fost suspendat din PNL, in care a revenit insa dupa citeva luni, repetindu-se schema din santajul la seful ANI.

 

Nu a mirat pe nimeni ca Rosca Stanescu a ajuns, dupa imensele servicii de manipulare si minciuna aduse USL, senator pe listele PNL. In pofida trecutului de securist si a etichetei de santajist de presa, Crin Antonescu l-a bagat in partid, pe principiul unde incape Becali ( si el in puscarie), e loc si pentru unul ca Rosca Stanescu. Antonescu s-a folosit de el atit in lupta impotriva institutiilor statului de drept, cit si pentru a lovi in PSD. Inca din primul moment, Rosca a devenit virf de lance in atacul la ANI, pe care voia sa o “coafeze”, la DNA care ar fi trebuit “desfiintat” si la procurori de linsarea carora se ocupa seara la Antena 3. A contribuit la “martea neagra”, a initiat amendamente la Codul de Procedura Penala prin care se anulau probele, in principal interceptarile, dintr-un dosar prezentat in presa, chiar daca el era obtinut in urma unei cereri oficiale. A sustinut ca procurorii sa nu mai poata utiliza in dosarele de coruptie interceptarile realizate pe mandate de siguranta nationala, a atacat virulent serviciile de informatii, cerind modificarea legii.

 

Fabuloasa avere a lui Rosca Stanescu a ridicat mereu semne de intrebare, mai ales dupa ce ANI, ramasa necoafata, l-a acuzat ca a “uitat” sa treaca in declaratia de avere conturile detinute de copiii sai minori in banci din Elvetia si Romania, de peste 150.000 euro. Dezvaluirea a venit in urma scandalului international Offshore Leaks, in care numele lui Rosca Stanescu aparea pe lista romanilor care au conturi in paradisurile fiscale. I s-a deschis dosar penal, justificarea lui SRS ca respectivii bani erau “o donatie de la Dinu Patriciu pentru copiii mei” neputind fi dovedita cu acte. Rosca Stanescu a mai “uitat” si sa inapoieze un credit de 3 milioane de euro (!!) obtinut in conditii avantajoase de la BRD ( 36 de luni cu o perioada de gratie de 35 de luni), pentru care banca il executa silit. Oricum, declaratia lui de avere ramine impresionanata:  detine mai multe societati comerciale, dintre care “Captain Port Service Product SRL” cu o valoare care ajunge la 8 milioane lei, peste 10.000 metri patrati de padure in judetul Ilfov si un teren intravilan de 13. 458 mp tot aici, o vila de 1074 mp, cu 4 corpuri de cladire, in comuna Gruiu (Ilfov), bijuterii, ceasuri de mana si opere de arta estimate la 200.000 euro. (Vezi AICI).

 

Tragind linie, prin tot raul pe care l-a facut- decredilizarea profesiei de ziarist, minciunile si intoxicarile aruncate in spatiul public, folosirea calitatii de parlamentar pentru a incerca sa sugrume institutii fundamentale in statul de drept, dosarul Rompetrol- faptul ca Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat si ajunge sa stea dupa gratii este un act de igiena. Asa cum a fost si condamnarea lui Voiculescu. Macar pentru o vreme, nu cred ca inlaturarea lui din presa sau din spatiul public este definitiva, doar traim in Romania, simtim ca s-a facut dreptate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22