Trecut-au anii

Tia Serbanescu | 17.06.2014

Pe aceeași temă

15 iunie – sfârșitul mineriadei din '90 și ziua în care Ion Iliescu și Miron Cozma tac în fiecare an. În rest, cei doi sunt foarte logoreici și foarte apreciați. Frazele nepedepsitului Iliescu sunt literă de evanghelie pentru analiști și politicieni – bine că aniversarea Senatului n-a picat chiar în 15 iunie altminteri l-am fi văzut în prezidiul lui Tăriceanu – iar zicerile „luceafărului huilei” și poezelele sale  pentru Marinela sunt difuzate mult mai intens decât versurile și frazele „luceafărului poeziei românești” de la a cărui moarte au trecut 125 de ani.

Deși părea că numele „poetului nepereche” este unic și că nimeni nu mai poartă acest nume rezervat în exclusivitate – și pe bună dreptate – familiei sale, iată că onomastica n-a respectat acest consemn astral: un elev de la liceul Industrial din Focșani care dă bacalaureatul în aceste zile se numește chiar Mihai Eminescu – și vrea să devină pompier. Odă: când „focul meu a-l stinge nu pot cu toate apele mării” - sun la 112. Împărat și proletar, așadar. În zona politicului a fost time-out. Delegația FMI a părăsit Bucureștiul fără să mai facă declarații după ce discuțiile cu premierul au intrat în impas: nu s-au înțeles asupra reducerii CAS cu 5% pentru angajator de la 1 iulie.

FMI a cerut garanții că măsura poate fi susținută și anul viitor iar guvernul nu le-a avut. De unde să le aibă dacă lucrează pe bâjbâite? Premierul a mărturisit că „n-am dormit bine înaitea întâlnirii cu FMI”. Așa-i când nu ești pregătit. În schimb guvernatorul Isărescu a declarat că „am dormit binevenită după întâlnirea cu FMI”. Somnoroase păsărele! Somnul rațiunii a devenit un indicator bun pentru autoritățile noastre. Dară ochiu-nchis afară înlăuntru se deșteaptă: premierul a anunțat că reducerea CAS se aplică de la 1 oct (la fix pentru alegeri!) și va trimite legea în Parlament unde se așteaptă la „unanimitate” având în vedere că PNL și PDL au susținut reducerea: „au făcut moțiune de cenzură pentru asta și acum sunt contra”. Așa-i tradiția: și Ponta a făcut exact invers decât pretindea în moțiunea de cenzură prin care a dărâmat guvernul MRU.

Măsura e însă binevenită – chiar dacă dl. Johannis a socotit-o „electorală” iar unii economiști au considerat-o „neasigurată” în privința resurselor. Ăsta e riscul măsurilor bune într-un mediu vicios: au efecte perverse. De-asta și premierul s-a asigurat că nu va răspunde singur în caz de consecințe neprevăzute și trimite legea în Parlament. Dacă iese rău, e vina Parlamentului, dacă iese bine, e meritul lui. Drept care, miliardarul Ion Țiriac a considerat că „Ponta nu are nicio șansă să nu candideze la președinție”. Țiri le-a încurcat: cel care n-are nicio șansă este electoratul.

Articol publicat si pe site-ul curentul.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22