Pe aceeași temă
Unul dintre miturile cele mai înrădăcinate ale românilor, ridicat până şi la nivel de sărbătoare naţională, este cel al Unirii de la 1 decembrie 1918. Aceasta ar fi fost un act entuziast al întregului popor ardelean.
Care este însă adevărul istoric? Ni-l spune chiar reputatul istoric român, domnul profesor Lucian Boia, în cartea sa Primul război mondial, apărută anul trecut la Editura Humanitas.
Cu obiectivitate și moderaţie, eminentul istoric arată cum un grup de intelectuali români, întruniţi la Alba Iulia, au decis unirea, fără să ţină seama de celelalte naţionalităţi ardelene. Care ar fi fost însă dorinţa lor reală? Probabil, influenţaţi de cultura maghiară, care înregistrase în ultimii ani progrese repezi printre ei, ar fi preferat să rămână în graniţele Ungariei, cu o largă autonomie, la egalitate cu celelalte naționalităţi conlocuitoare (sârbi, croaţi, slovaci etc.). De altfel, aceşti intelectuali nu reprezentau, conform obiectivului recensământ maghiar din 1910, decât aproximativ o treime din populaţia oraşelor. Ceilalţi români, care trăiau la ţară, nici nu se gândeau la unire.
Autorul stabileşte apoi o serie de adevăruri istorice. El arată cum imperialistul Brătianu a cerut, pentru a intra în război, teritoriul până la Tisa. Apoi, cum catastrofala armată română a intrat repede (probabil în câteva zile) în derută, în contrast cu puternica armată austro-ungară, în care multiplele nationalităţi au arătat atâta entuziasm. În sfârşit, cum injustul Tratat de la Trianon a răpit Ungariei şirul de trei oraşe din apropiere de frontieră, ca, de exemplu, cel denumit de localnici Sătmar, în maghiară Szatmar (nu denumirea oficială românească actuală de Satu Mare). Ce importanţă avea că zona înconjurătoare era pur românească, dacă oraşul principal era majoritar maghiar.
Lucrarea domnului Boia ar trebui cât mai repede tradusă în limbile de circulaţie internaţională, ca şi în maghiară.
Dini G. Jónas
8 aprilie 2015
Comentarii 13
Gabriel Banu - 05-10-2015
Consider interesanta ideea Revistei 22 de a publica aceasta scrisoare deoarece,astfel,a starnit reactia normala si necesara a istoricilor impotriva prof. Boia
RăspundeMarian Clenciu - 04-29-2015
â€Adevăr istoric contra mitologie naÅ£ională†Cred că este o mică problemă cu titlul.Nimerit ar fi fostâ€Mitologia revanÈ™ardă contra Adevăr istoric†Că sunt detui†bine intenÈ›ionaÈ›i†nu-i o noutate, doar e democraÈ›ie. Deplorabil...
RăspundeDan Culcer - 04-27-2015
Rugam redactia revistei sa produca o nota privitoare la activitatea stiintifica, deci privitoare la competenta minimala a semnatarului acestei opinii, Dini G.Jónas. Ca sa putem aprecia argumentele lui Jónas, trebuie ss stim putina istorie ca sa le incadram acolo unde isi au locul, in ideologia revansarda a iredentismului maghiar care are un repertoriu bine structurat din 1919. Argumentul orasului locuit de maghiri si inconjurat de sate romanesti este insa contra-productiv, de vreme ce demonstreaza contrariul, prezenta majoritatii demografice romanesti in numele careia s-a facut Unirea. Redactia ar trebui sa caute un redactor competent pentru a evita publicarea unor astfel de opinii orientate sau pentru a le putea comenta echilibrat. Lucian Boia va fi tradus in maghiara si sustinut de presa maghiara tocmai fiindca canta in struna acestui iredentism. Ca Lucian Boia scrie ce scrie, cu argumente istorice alese ca sa demonstreze tezele preconcepute ale revizionismului istoric practicat de el, asta se poate discuta in cadrul presei de specialitate mai bine decat prin astfel de note de pripas. Dan Culcer
RăspundeDaniel - 04-27-2015
Catastrofala armată română a spulberat măreață armată maghiară în luptele directe, vezi și ocuparea Budapestei. În legătură cu entuziasmul luptătorilor de alte naționalități sub steagul imperiului Habsburgic - vezi Sodatul Svejk. Adevărul istoric este că țăranii sărmani, români sau maghiari, erau interesați de cu totul altfel de probleme. Faptul că Boia interpreteză părtinitor(probabil interesat material) evenimente istorice controversate din zona Ardealului, fără a fi interesat de drama altor minorități precum turcii și tătarii din Dobrogea.
RăspundeDr Serban Mihaileanu - 04-26-2015
Citesc asa zisul editorial, semnat de Domnul Dini G. Jónas, impresar improvizat al marelui istoric român contemporan Lucian Boia - gazduit, cu delicioasa dezinvoltura, de redactia Revistei 22. Sa fim pozitivi : marele nostru istoric, i-a deschis ochii tumultosului sau impresar, fiind azi asigurat de cel putin un admirator. Simtindu-se inca intemnitat de tratatul de la Trianon si de « imperialismul lui Bratianu » daca redactia i-ar fi alocat mai mult spatiu, tanarul nostru european, ne-ar fi vorbit poate si de Horty. Vesteda nostalgie a imperiului apus, il face pe liricul interpret al istoriei sa afirme ca « ceilalti romani, care traiau la tara, nici nu se gandeau la unire » Este adevarat, imperiul a facut totul ca taranii sa nu se gandeasca la unire dar sa se gandeasca zi si noapte la ce li se va intampla daca nu vor fi supusi, saraci si cuminti. Il invit pe tanarul gazduit de Revista 22 sa re-citeasca anumite capitole din istorie, nu cele scrise de marele nostru istoric Lucian Boia, dar cele scrise cu sangele romanilor de Imparateasa Maria Tereza prin bratul armat al generalului von Bukow sau mai recent de asasinatele salbatece comise de ungurii hortisti dupa dictatul de la Viena. Mult stimata redactie, cunoasteti vechiul adagiu : cine nu cunoaste istoria este condamnat sa o retraisca, asta doriti ? In patria nostra, multae silvae sunt, quae bestiis abundant… « et multae codae secures »
RăspundeCătălin - 04-26-2015
Mesajul meu catre dl Boia ar fi următorul: "Domnule Boia, mentalitatea poporului român, trebuie să se schimbe, într-adevăr! Dar prioritatea nu este revizionismul istoriei de acum 100-150 de ani(cu puţinele exagerări, in opinia mea, cu enorm de multele, in opinia dvs), ci a celei de dupa 1945. Sute de intelectuali romani, care au facut ani grei de puşcarie comunista, merită de sute de ori mai multă consideraţie in conştiinţa românilor, decât sublima dvs personalitate. Atacurile dvs la adresa conţtiinţei românilor, a reuşit, în ultimul timp, e adevărat, să producă ceva schimbări in bine. Poate de genul în care apariţia partidelor socialiste a reuşit să schimbe conştiinţa muncitorimii, înainte să apara statul comunist. Aveţi grijă, totuşi - ideile pe care dvs incercaţi să le introduceţi sunt limitrofe intereselor conştiinţei româneşti! Dacă vreţi să nu pierdeţi ce aţi câştigat, NU MINŢIŢI!!!!
RăspundeCatalin - 04-26-2015
lasand la o parte presupusele "neadevaruri"(ar intra, cel mult, la categoria "exagerari") istoricilor romani, nu inteleg de ce Boia incearca sa le inlocuiasca cu alte neadevaruri. Adversitatea fata de autoritatile si cultura maghiara(de fapt mai aproape ar fi o sintagma compusa din ura plus dezgust, in care dezgustul nu e minoritar), poate fi usor dovedita istoric, al oricarei minoritati din ardeal, inclusic cea romaneasca, inclusiv taranimea romanesca(sau mai ales taranimea). De fapt era o stare de spirit reciproca, lucru perfect dovedit la Ip si Trasnea. Adevaqratuk curent pro-unguresc, sa zicem, este de data mult mai recenta: ultimii ani ai comunismului, si anii de dupa revolutie, unde, intr-adevar, romanii scarbiti de comportamentul si performantele politicienilor, au inceput sa vorbeasca mult mai frumos despre maghiari si cultura lor. Insa este vorba de maghiarii de acum, nu cei de atunci. Si, oricul, nu se stie de cei din viitor
RăspundeSimina Lazar - 04-25-2015
V-am ascultat la conferinta de la Casa Româna, ba chiar v-am si cumparat o carte. Regret profund. Nu pot sa înteleg cum puteti face asemenea informatii absolut false. Bunicul meu, taran de la Sarmas a fost la Adunarea de la Alba Iulia. Faceti jocul extremistilor unguri. Regret profund ca v-am cumparat cartea.
RăspundeDinu G. Ionescu - 04-25-2015
Pseudoistoricul Boia nu merità nici mà car osteneala de a-l combate. Este o rusine a facultà tii de istorie.
RăspundeDinu G. Ionescu - 04-24-2015
raspuns celor 3 comentarii anterioare Di Boia este atat de vandut incat nu merità sà và obositi pentru a-l combate. Ce rusine cà existà atfel de pretinsi istorici.
RăspundeAndrei Pacuraru - 04-22-2015
M-am oprit in hohote de ras la "imperialistul Bratianu". Ce duios - in timp ce nimeni nu va poate lua in serios, va luati intre voi si va acordati bonusuri. Daca nu ar fi o crima pentru o natie devenita cam subinformata, ar putea trece deviatiile unor comisari politici ai istoriei drept o noua varianta Urzica. Dar nu este si lipsa de tinuta profesionala si etica a acestei reviste care avea la o vreme pretentii de "societate civila" este simplu revoltatoare.
RăspundeTirimineanu - 04-21-2015
Probabil cartea lui Sebastian Stanca, Contrbuția preoțimii din Ardeal la războiul de întregire a neamului, apărută în anul 1925 sau scrierea lui Mircea Păcurariu în Politica Statului ungar față de biserica românească din Transilvania în perioada dualsmului 1867 - 1918, 1986, în care sunt prezentați sute de preoți ardeleni și bănățeni, închiși sau deportați de autoritațile maghiare pe la Sopron și prin alte părți în perioada 1916 - 1918 sau cei 92 preoți ardeleni care s-au retras cu armata română în anul 1916 (inclusiv scriitorul Ion Agărbiceanu), face parte din „istoria falsificată.†Îi recomand autorului articolului să traducă în limba maghiară și în alte limbi de circulație internațională și aceste două cărți. Să fi îndrăznit să hotărască cei 1228 delegați din Cazinoul din Alba Iulia la 1 Decembrie 1918 să rămână Ardealul în continuare în Ungaria, cred că nu rămânea piatră pe piatră din această clădire. Citiți arhivele și vedeți cu ce mandat au fost trimisi la Alba Iulia.
Răspundecristian sandu - 04-21-2015
Janos prietene, cred ca"eminentul" tau iistoric Boia, ce tot paraseste calea cea dreapta a istoriei si merge prin santuri si gropi, a luat-o acum bine bine pe"aratura", cu aceasta asazisa carte. Caci trebuie sa faci abstractie totala de miile de refuciati romani ai transilvaniei, ce gaseau o scapare in Regat, de sutele de preoti si invatatori romani din satele ardealului, intemnitati de autoritatile Imperiului pentru cauza lor romaneasca, de romanii inrolati si trimisi cat mai departe, pe frontul Italian, de unde multi au si dezertat unii platind cu viata asta, de cei ce au reusit sa ajunga in Regat si sa lupte impotriva armatei Imperiale. Dar cel mai surprinzator lucru, e ca acest "istoric Boia" uita vointa totala a romanilor de "unitate" data prin reprezentantii satelor lor ardelene, la Adunarea de la Alba Iulia la 1918. Dar ce sai-i faci, e criza si tot omul trebuie sa traiasca, iar daca "sapatul" la radacina istoriei romanilor renteaza, dl. Boia sapa, ca asta stie si face de ceva timp. Intrebarea este cine-i "patronul" ce la angajat la asemenea lucrare, iar daca ne punem clasica intrebare "cui foloseste" si ne uitam un pic la "evenimente" din jurul nostru, vedem cine e interesat de "slabirea si faramitarea" Romaniei, nimeni altii decat vechii nostrii vecini si prieteni, Rusia si Ungaria, ale caror interese se suprapun. Asa ca Domnule Janos, precum nimeni nu mai ia in serios "creatiile" lui Boia, nu lua in seama nici D-ta, caci asemenea idei si "mercenari" ai scrisului, ce fac din alb negru, si se inroleaza oricarei "cauze" bine platite. Ceea ce ma surprinde insa, e ca o asemenea revista"de tinuta", se afisaza cu deja cunoscutul "oportunist" Boia, dar " multe si nepatrunse sunt caile Domnului", asa ca eu unul, o sa cam las deoparte aceasta revista 22, prea "subtila si elevata pentru intelegerea maselor. Nu pot totusi sa nu-mi pun intrebarea, cum naiba de calariti iar caii morti, cand aveti deja aici calul american in galop, iar la orizont se mai iveste si cel chinez. Asemenea lipsa de orientare tovarasi, e grava !!!
Răspunde