Pe aceeași temă
Evenimentul Charlie Hebdo a fost mediatizat la dimensiuni planetare. Diversitatea opiniilor exprimate a fost însoțită de tot atâtea soluții: întărirea vigilenței serviciilor de informații, lupta împotriva terorismului a devenit o problemă europeană, Franța fiind fondatoare UE, controlul asupra Internetului și a cartelelor telefonice preplătite, revizuirea suspecților la trecerea frontierelor, mai ales asupra acelora care se întorc din Siria și zona de conflict.
Altă problemă intens mediatizată este libertatea de exprimare: dacă libertatea de exprimare este un drept universal al omului sau se impune autocenzura sau limitarea, când este vorba de un simbol sacru.
Comunitățile islamice din toată lumea au protestat împotriva apariției revistei Charlie Hebdo cu caricatura profetului având lacrimi în ochi pe coperta revistei, în milioane de exemplare. Este nevoie de un efort de inteligență pentru a înțelege o caricatură – care nu este o insultă. Mi-a plăcut îndeosebi o interpretare. Imaginea profetului cu lacrimi în ochi de pe coperta revistei Charlie Hebdo în interpretarea amintită este: prin fapta lor care a îngrozit lumea, teroriștii l-au ucis pe profetul însuși.
Părerea mea, a omului de pe stradă, a cetățeanului de rând, este: istoricii religiilor, având vocația metafizică, să inițieze un dialog autentic al tuturor religiilor monoteiste, dar să se acorde spațiu și ateiștilor ca să-și prezinte argumentele.
Ion Chiriac
Roman, 19 ianuarie 2015