Pe aceeași temă
Valeriu Stoica, om politic liberal și jurist, în articolul Singurătatea căpitanului de cursă lungă (22, nr. 49, 9 decembrie 2014), face un bilanț echilibrat, bine cumpănit, al celor 10 ani de domnie a lui Traian Băsescu. Aș apela la principiul „audiatur et altera pars“ – ascultă și cealaltă parte.
Marinarul a intrat în politică. Din FSN s-a delimitat Partidul Democrat condus de Petre Roman. A fost primar al Capitalei și ministru al Transporturilor. Îndeplinind cele două funcții administrative, și-a pus în valoare calitățile de om politic, făcând jocul politic democraic. La Primăria Capitalei, l-a învins pe Victor Ciorbea, fiind mai vocal și mai incisiv. Discursul său politic a fost precis și la obiect. La fiecare provocare a avut replică. A concurat cu Petre Roman la conducerea Partidului Democrat și a câștigat. În anul 2004 a candidat la alegerile prezidențiale. Nu a avut această intenție. Theodor Stolojan și-a retras candidatura și Traian Băsescu a avut curajul să candideze contra lui Adrian Năstase din partea PLD și a câștigat.
Ca președinte, Traian Băsescu a devenit un adevărat bărbat de stat. A dovedit curaj și viziune. În politica externă, a fost ferm în orientarea către Occident, parteneriatul cu SUA și integrarea în Uniunea Europeană. În plan intern, a militat pentru statul de drept și pentru independența justiției. Investitorii străini nu vin într-o țară fără stabilitate și fără predictibilitate. La prima suspendare de către o majoritate de conjunctură, a trecut fără emoție. Una este să fii un general care ai o armată în spate. Dacă atunci, în 2007, ar fi organizat alegeri anticipate, nu s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat.
În 2009 a câștigat din nou alegerile prezidențiale în fața lui Mircea Geoană.
În al doilea mandat 2009-2014, a fost, după cum singur s-a definit, „președinte jucător“.
Dacă Emil Constantinescu a declarat că „am fost învins de sistemul securisto-comunist“, Traian Băsescu a fost un luptător. A luptat cu sistemul, cu rămășițele lui, chiar dacă Ion Iliescu a afirmat că Traian Băsescu a fost un om format de sistemul comunist.
Vladimir Tismăneanu, împreună cu alți colaboratori i-au pus la dispoziție un studiu prin care comunismul a fost declarat ilegal, ilegitim și criminal. Traian Băsescu a avut curajul și tăria morală să citească în parlamentul reunit studiul echipei lui Vladimir Tismăneanu. Sistemul comunist a fost declarat, sub huiduielile lui Corneliu Vadim Tudor, cu complicitatea lui Adrian Năstase, „ilegitim și criminal“.
Când, în timpul crizei economice, guvernul lui Emil Boc a aplicat curbele de sacrificiu pentru a evita ceea ce s-a întâmplat în Grecia, ca România să ajungă în incapacitate de plată, Traian Băsescu s-a grăbit să anunțe măsurile de austeritate luate de guvern. Nu i-au plăcut nici minciuna, nici populismul, nici demagogia. Lui Traian Băsescu i se pot aplica versurile: „Căpitan, căpitan, hai zâmbește/ Îndrăzneala-i cel mai crunt navigator,/ Căpitan, căpitan, vitejește,/ Poți învinge uragane pân-la cer“.
Nu putem trece cu vederea greșelile care aparțin omului temperamental, iuțeala. I s-a reproșat formula de adresare „țigancă împuțită“, a fost dat în judecată pentru șantaj de Gabriela Vrânceanu Firea, a fost acuzat și pentru că ar fi lovit un copil.
A greșit trimițându-și fiica în Parlamentul European. A săvârșit și alte greșeli, dar a greși este omenește. Nu poate concepe „finis coronat opus“. Și-a făcut propriul partid, condus de Elena Udrea.