22 PLUS, nr. 337: În termenii Parlamentului European, trăim un război civil

Ingeborg Grassle | 05.06.2012

Pe aceeași temă

Unul dintre cele mai bune discursuri ţinute pe 10 mai 2012 în plenul Parlamentului European în favoarea amânării descărcării de gestiune a fost cel al europarlamentarului german Ingeborg Grässle, grupul PPE.

Stimate domnule preşedinte, stimate dom­nule preşedinte al Consiliului, stimate dom­nule comisar, stimate domnule preşedinte al Curţii de Conturi, bine aţi venit! Ne bu­curăm să vă avem alături în cercul nostru intim, la dezbaterea pentru eliberarea de gestiune. Este pentru noi ca şi când ar fi Crăciunul şi Paştele în aceeaşi zi. Astăzi se petrece ceva extraordinar şi aş dori să subliniez lucrul acesta încă o dată.

Aş dori să profit de ocazie pentru a mă adresa întâi preşedintelui Curţii Europene de Conturi. Dezbaterea a arătat că în ce priveşte agenţiile chiar ne este necesar ra­portul dumneavoastră extraordinar cu pri­vire la benchmarkingul agenţiilor. Aţi co­municat preşedintelui Parlamentului fap­tul că sunteţi împiedicat din motive de per­sonal să întocmiţi raportul. Vă rog din tot sufletul să ne daţi acest raport! Este un raport util, pe care Grupul de Lucru „Agen­ţii“ a contat şi contează foarte mult. Aş do­ri să vă rog din nou, din tot sufletul, să ne daţi acest raport, pentru că cifrele, pe ca­re le cunoaştem, conţin mari promisiuni. Ne trebuie aceste cifre. Vă rugăm să ni le daţi! Ne trebuie punctul dumneavoastră de vedere cu privire la conflictele de in­terese din agenţii.

Ce trăim noi aici este, în termenii Par­lamentului European, aproape ase­mă­nă­tor unui război civil. Aş dori să atrag nu­mai atenţia asupra faptului că există mo­tive de critică la adresa agenţiilor. S-a fă­cut deja critică la trei agenţii din 32 – deci trei agenţii, la care noi şi raportoarea noas­tră am găsit probleme. Într-un caz doresc să susţin eu însămi cu tărie poziţia ra­por­toarei noastre, şi anume în cel al Agenţiei pentru mediu. Dragi colegi din grupul socialist – şi domnule Gerbrandy -  aici gre­şiţi. Am descoperit aici lucruri de care dacă te preocupi mai mult ridică tot mai multe întrebări. Nu este în ordine că agen­ţia a acordat finanţare unei organizaţii ne­guvernamentale, iar această organizaţie ne­guvernamentală organizează seminarii la capătul lumii, invitând la aceste sem­i­narii angajaţii Agenţiei. Deci, lucrul ăsta nu mi se pare în regulă. Dacă vi se pare în regulă, cu atât mai rău. Cred că trebuie să facem ceva.

Aş dori să mă adresez şi Consiliului: vor­biţi despre un screening reciproc. În re­a­litate, Parlamentul descarcă de gestiune, iar dumneavoastră daţi recomandarea. De aceea, am avut ieri o nouă dezbatere în cadrul negocierilor cu privire la ordinea bu­getară. Este necesară o interpretare a Articolului 319 din Acord şi a Articolului 335 – Autonomia Instituţiilor. Am făcut propuneri corespunzăroare. Şi dum­nea­voas­tră sunteţi aşteptaţi să luaţi o poziţie aici.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22