Cronologia Razboiului Rece

Fara Autor | 15.09.2006

Pe aceeași temă

ROMULUS RUSAN

Cat de fragile sunt democratiile?

 

Unii situeaza limitele Razboiului Rece - poate sedusi de rima - intre "Ialta si Malta", adica intre doua conferinte ale marilor puteri care au decis dislocarea si apoi realocarea Estului Europei dinspre si apoi spre Europa democrata. Care credeti ca a fost cu adevarat inceputul lui?

 Inceputul? Greu de spus. Povestea cu Ialta este intr-adevar o rima care suna bine doar in urechea europenilor. Altii situeaza inceputul in alte imprejurari, de pilda in conflictul anglo-sovietic din Iran sau in Vietnamul pierdut de francezi si castigat de comunisti. Altii se intorc in Europa, la Planul Marshall (prima lovitura primita de sovietici), altii la Blocada de 11 luni a Berlinului din 1948, in fine, cei mai multi, la definitia data de Churchill, la 5 martie 1946, "Cortinei de Fier" (amara recunoastere a "acordului procentajelor" din octombrie 1944, acceptat tot de el, la Moscova).

 

Episoade fierbinti ale Razboiului Rece

 

Dar toate acestea par simple speculatii, care pot duce la ideea ca a fost vorba de un razboi imprastiat, abstract, pe care noi il reconstituim acum din episoade izbucnite accidental. Nu cred ca a fost asa, cred ca este vorba de un proiect gigantic, de extindere a cuceririlor razboiului mondial, proiect premeditat si preconceput de unul dintre cei mai mari criminali ai istoriei, de Stalin. Nu stiu daca tinea neaparat sa promoveze bolsevismul pe toata planeta (Operatiunea "Gayaneh" se referea doar la Europa), dar cu siguranta spera sa profite cat mai mult de pe urma pacii, dupa ce observase cat de fragile sunt democratiile, cat de efemeri si nesiguri pe puterea interna le sunt liderii si cu cata usurinta le poate fi speculata buna credinta. Si mai putea sa fie, in subconstient, o razbunare postuma impotriva acestora, in numele lui Hitler, singurul conducator pe care Stalin il recunoscuse si il admirase deplin, tocmai pentru ca le fusese acestora adversar ireductibil. Nu dorise Stalin sa alipeasca Moscova la Axa Berlin-Tokio, dupa ce se logodise cu nazismul prin Pactul Ribbentrop-Molotov si inainte de ruperea logodnei, de catre Hitler, la 22 iunie 1941?

Oricare ar fi inceputul pentru care optam, suntem siguri macar ca Razboiul Rece s-a sfarsit?

Fiind vorba de un fenomen atat de complicat si confuz, nu stiu nici daca sfarsitul a avut loc cu adevarat, chiar daca anul 1989 ne-a dat atatea sperante. Singura consolare este ca sistemul care l-a produs a suferit un KO! Atata doar ca, asa cum spune o butada recenta, "comunismul a murit, dar cadavrul nu i se gaseste nicaieri". In schimb, terorismul (care parea doar un "ajutor de nadejde", un "007" rosu, a iesit masiv la iveala si domina lumea. Atentatul din 11 septembrie 2001 a lovit democratia in chiar inima ei si a relansat cursa. Cu aceasta ocazie a fost depistat sau doar definit un nou totalitarism, cel de tip "islamic", care reia vechile canoane razboinice si le imbraca intr-o haina confesionala, "idealista" (asa cum "idealist" se prezentase a fi si comunismul). Au izbucnit noi razboaie locale (in Cecenia, Afganistan, Irak, Liban), s-au mentinut sechele/reziduuri sovietice (Belarus, Cuba, Abhazia, Osetia, Tiraspol), au aparut noi detinatori sau pretendenti de arme nucleare (Coreea de Nord si Iran), iar atentatele nemiloase din Spania, Anglia, Indonezia, Rusia, Irak, Afganistan devin moneda curenta. In paralel, resursele energetice tot mai limitate ale planetei risca sa profileze Razboiul Rece pe santajul petrolului/gazului metan, iar globalizarea informationala face ca bombele cu ceas ale terorismului sa poata exploda instantaneu si simultan in oricate locuri. Traim pe niste cratere, ale caror fumigatii tot a razboi miros.

 

Suprimarea bunului simt in relatiile interstatale

 

A mai ramas, in acest caz, ceva ca inainte de razboi?

Ca inainte de care? Tare ma tem ca n-a mai ramas. Pentru cine are macar o vaga constiinta istorica, nimic nu mai seamana cu perioada interbelica, in care apareau comunismul si nazismul, iar democratiile traditionale pareau paralizate in fata superputerilor ce se nasteau. Atunci, diplomatia politicoasa a Ligii Natiunilor capota in fata tupeului monstruos al lui Hitler si Stalin, iar forta dreptului se lasa pacalita de dreptul fortei, de politica faptului implinit. Si tocmai aceasta brutala renuntare la fair-play-ul diplomatic de tip traditional a generat nu numai razboiul mondial, cel de "numai" sase ani, ci si prelungirea lui cu inca patruzeci si cinci, in ceea ce a fost numit de politologi "Razboiul Rece". O denumire oarecum teribilista si metaforica, pentru ca a fost, de fapt, vorba tot de un "razboi cald", dus insa pe mai multe fronturi, fara declaratii de razboi, dar cu armistitii mai prelungite si in care armelor le erau asociate strategii de lupta tot mai sofisticate, tehnici de manipulare tot mai perverse, motivatii tot mai ideologice. Cred ca acest tip de mentalitati necrutatoare si lipsite de scrupul, care pareau sa se fi ostoit in anul de gratie 1989 si in alti cativa care i-au urmat, continua din pacate si azi. Iar mentalitatile sociale le urmeaza pe cele politice. Oamenii se simt tot mai amenintati, se mefiaza de slabiciunea democratiilor, se lasa fascinati de puterea tiranilor, se ofera victime voluntare nebuniei totalitare sau, dimpotriva, isi pierd patriotismul, se abstrag prudent din fata implicarii publice. Cred ca nu altceva dorea tatucul Stalin cand a declansat "Operatiunea Gayaneh"...

Era spre sfarsitul "razboiului cald"...

Da, era in 1943, anul Conferintei de la Teheran, cand Stalin a facut un gest care i-a surprins pe Roosevelt si Churchill, adormindu-le vigilenta. Desfiintand aparent Cominternul, oficina care de un sfert de secol dirija de la Moscova comunismul mondial, producand cosmaruri tuturor democratiilor, Stalin l-a transformat de fapt intr-o Coloana a cincea a NKVD-ului (INU) menita sa sovietizeze teritoriile cucerite. Oricat de imposibila ar fi parut, aceasta sovietizare a fost dusa la infaptuire fara gres, in numai trei ani de la terminarea razboiului mondial, tocmai prin suprimarea brutala a oricarei urme de bun-simt in relatiile interstatale.

Razboiul Rece a fost el, oare, unul strict politic?

Christian Östermann vorbea la Sighet despre povestile nenumarate care se intretaie in fluxul (as zice, in viitura, ca sa folosesc un termen foarte la moda azi) care a fost. Evident, curentul principal a fost cel politic: amenintarea atomica a tinut omenirea intr-un suspans continuu. Protagonistii acestui santaj reciproc s-au inmultit pe masura ce aveau "bomba": intai americanii si sovieticii, apoi francezii, chinezii, indienii. Relatiile internationale, "majoritatile" se alcatuiau dupa acest algoritm.

Dar mai era un Razboi Rece ideologic: intai sovieto-american (cu un vocabular, mai ales din partea rusilor, greu de suportat azi), apoi americano-chinez (v. coreean, v. vietnamez); apoi, sovieto-chinez (dupa 1960). La un moment dat, comunismul ocupa doua treimi din teritoriul Europei si mai mult de trei sferturi din cel al Asiei. Daca n-ar fi intervenit aceasta schisma majora pentru hegemonie, aceasta autodevorare specifica miscarii comuniste mondiale, nu stiu unde s-ar fi ajuns. Intre timp a aparut si "miscarea nealiniata", care juca rolul de complement la una sau alta dintre tabere. Pendularea tarilor mijlocii sau neutre in acest joc cu multe fete (rolul Frantei fiind tipic, in timpul lui De Gaulle) a oprit sau nivelat de multe ori disproportiile periculoase.

In cultura?

Razboiul Rece a taiat o falie inclusiv in acest domeniu. Stalin, in februarie 1946, teoretiza cele doua lumi antagoniste si incompatibile in care urma sa se traiasca: tot ce nu era comunist era "imperialist" si "fascist" (cele doua cuvinte deveneau inseparabile), fie ca era vorba de cibernetica lui Wiener, de genetica lui Mendel si Morgan, de literatura si arta celor care nu practicau realismul socialist. Intelectualii nealiniati Moscovei erau socotiti "atatatori la razboi", "lachei ai imperialismului", "mercenari", "revizionisti", "cosmopoliti" si erau interzisi, daca nu infundau inchisorile. Frazeologia polemica era de o brutalitate inspaimantatoare, se practicau pamfletul si caricatura, cu atat mai grosiere cu cat erau indreptate impotriva unor fosti aliati ("Unchiul Sam", "Titopor"). Pe de alta parte, in tarile occidentale sovieticii isi creasera o clientela de intelectuali de mare valoare care - din idealism, ignoranta sau interes - luau parte la "Congresul Mondial al Pacii" sau la alte manifestari "progresiste", "antiimperialiste-antifasciste" stipendiate de Moscova. Ca si cand n-ar fi inteles lectia primita in URSS de André Gide, Panait Istrati sau Nikos Kazantzakis, acesti tovarasi de drum faceau elogiul Pacii Sovietice, defiland sub stindardul rosu, in timp ce NKVD-ul, Securitatea sau Stasi ucideau si intemnitau milioane de alti intelectuali si furau prin spionaj tehnologia occidentala. In Statele Unite, replica a venit prin crearea faimoasei "Comisii McCarthy", care a pus la stalpul infamiei (dar fara a-i aresta) pe cei invinuiti de "activitati antiamericane". "Spiritul Genevei" (dupa 1955) a atenuat aceasta "lupta de clasa internationala", care a reizbucnit in anii ‘80, in timpul "Razboiului Stelelor", dupa ce - trei decenii - sovieticii si satelitii lor inlocuisera propaganda veninoasa prin spionajul tacut, prin destinderea menita sa permita furtul tehnologiilor apusene. Dar, desi mobiliza multimi de zeci de milioane de demonstranti, comunismul era deja pe moarte. Nu mai putea tine piept la cursa inarmarilor decat prin infometarea propriilor populatii.

 

Un suspans continuu

 

Observati urmari ale Razboiului Rece astazi?

Primii ani ai "tranzitiei" din Romania (mai ales 1990, cu ordurile lui propagandistice, cu mineriadele si cruciadele lui antioccidentale) sunt exemple ideale de continuare a Razboiului Rece. Dar chiar si azi, mentalitatile publice isi pastreaza uneori izul totalitar.

 Expozitia  Cronologia Razboiului Rece, la care ati lucrat mai bine de un an, va fi itinerata in cateva tari est-europene, copartenere, impreuna cu Romania si, in cazul nostru, cu Fundatia Academia Civica, la proiectul  History after the Fall prin programul Cultura 2000 finantat de Uniunea Europeana. Ce inteles credeti ca va avea pentru tanara generatie acest proiect cognitiv?

Razboiul Rece este data de nastere a generatiei noastre; noi suntem cu totii - nu trebuie sa va spun - niste veterani ai Razboiului Rece. Fie ca am fost pe fronturile lui sau la frontierele lui, fie ca l-am trait direct sau indirect, suntem cu totii, miliarde de oameni, impregnati cu pulberile lui otravitoare. Totul s-a schimbat ca sub un tavalug: limba, accentul, modul de adresare, credinta, morala, moravurile. O jumatate de secol de amenintari, de dictaturi, hecatombe de crime, siluiri ale moralei comune... Fara sa-si dea seama, oamenii s-au protejat, s-au ascuns prin cazematele sau catacombele in care-si cautau libertatea, si-au creat tehnici de supravietuire in fata ororilor, si-au autonormalizat viata in fata anormalitatii. Au invatat sa fure ca sa nu se lase furati, sa minta si sa aiba doua fete ca sa nu devina partasi la minciuna, sa se ascunda ca sa nu devina delatori sau lingai. Toate astea au lasat urme, tinerii trebuie sa stie cum s-a ajuns aici, cum era inainte, in (mult hulita, de altfel) perioada interbelica, ce era bine sau rau atunci, inainte de inceputul ostilitatilor. Abia afland cum s-a scindat lumea vor putea sa realizeze pericolele ce-i ameninta si sa lucreze pentru unificarea sau imblanzirea ei, pentru stingerea conflictelor.

Referiti-va la ce a fost la noi...

Cei ce au prins inceputurile Razboiului Rece si erau, sa spunem, inca adolescenti sau copii au inceput sa auda sau sa citeasca un vocabular de o grosolanie peste puterea lor de intelegere. Toti cei din jur erau spioni, banditi, fascisti, slugoi (sau lachei) ai imperialismului anglo-american, chiaburi, cozi de topor, agenti ai Gestapoului, sionisti, titoisti, elemente descompuse, paraziti, vipere, lepadaturi, dusmani ai poporului, dusmani de clasa. Oamenii erau ridicati in toiul noptii, dispareau cu anii de acasa, cei mai putin "vinovati" erau plimbati prin piete cu o tabla de gat pe care scria "Sabotor", "Nu si-a predat cota" sau "Cine face ca mine, ca mine sa pateasca". Cand li s-au luat proprietatile la colectiv, taranii trebuiau sa fure din propria recolta ca sa traiasca. Asa s-a ajuns la autocoruptia generalizata, care s-a amplificat pe masura ce tirania s-a slefuit si conformismul a inceput sa tina locul normalitatii, iar demagogia sa umple mintile oamenilor cu vorbe care sa le tina de foame. La inceputul anilor ‘90 s-a revenit la noi la acel vocabular si la acele moravuri oribile rabufnite din adancurile Razboiului Rece, pentru ca, chiar in conditii de libertate si de pace sociala, mentalitatile invechite nu-i lasau pe oameni sa se dezbare de sosia lor totalitara. Campaniile de discreditare a opozitiei, ura de stat si minciuna oficializata copiau cu exactitate modelul imediat postbelic, manualul "Operatiunea Gayaneh"...

Daca s-au pastrat urme si azi, cum reactioneaza tanara generatie?

Astazi tinerii asista, la noi, la un spectacol dezagreabil, grotesc. Politicienii duc intre ei de 17 ani un razboi rece fara sa le pese ca sunt platiti pentru ca sa rezolve problemele populatiei. Coruptia o continua pe cea comunista, iar noi o vedem doar pe cea de pe verticala, nu si pe cea din Romania profunda, a oamenilor fara aparare. Practic, tinerii sunt invitati sa plece din tara care nu-i mai poate hrani si educa. Cei mai saraci cu duhul devin nostalgicii unor totalitarisme pe care nici macar nu le-au cunoscut, iar unii mai dezghetati devin "vanatori de purici" (cum imi place mie sa le spun "corectilor politic" autohtoni), adica se intrec in a vedea detaliile fara a cunoaste contextul. Cand citesc intr-o revista ca scrierile lui Ion Ioanid nu mai sunt prizate, fiind prea "hard", si in aceeasi revista ca romanele lui Dumitru Popescu-Dumnezeu nici nu sunt atat de comuniste, nu mai am ce comentarii sa fac.

Ati patit-o si dvs.?

E acelasi context. America Ogarului Cenusiu (o carte pe care n-o consider cea mai buna dintre ale mele, dar care a "momit" mii de romani spre America "imperialista" din perioada Razboiului Rece) a fost etichetata de un tanar istoric literar drept "literatura de comanda", care ar fi criticat partinic modul de viata american! De aceea e bine sa se stie ce a fost cu adevarat Razboiul Rece si cum ne-am strecurat din transeele lui pana in zilele noastre.

Periodic, apare ideea infiintarii de catre stat a unui Muzeu al Dictaturii Comuniste, care sa dispuna de mijloacele sale proprii si, eventual, de un institut de studii. Ati fi dispus sa va implicati?

Salut infiintarea a oricat de multe astfel de muzee si ma intreb de ce initiative de acest fel n-au existat mai din timp. Totul este sa se gaseasca mana de oameni care sa-si sacrifice cativa ani buni si sa faca acest lucru din vocatie si cu egala competenta.

Este, oare, un moment mai prielnic acum decat in urma cu 14 ani, cand ati inceput Sighetul?

Evident ca 2006 inseamna altceva decat 1993, dar trebuie sa recunosc ca Sighetul a iesit cum a iesit nu pentru ca ne-ar fi recomandat cineva sa-l facem, ci - dimpotriva - pentru ca ne-am incapatanat sa trecem peste mizeriile care ni s-au facut. Cred ca n-a existat an in care sa nu apara o criza, un afront, o ostilitate, o denigrare, o minimalizare, o incercare de acaparare. Intai am fost catalogati, cat se poate de oficial, ceausisti, apoi profascisti si antisemiti, apoi cosmopoliti si profanatori, apoi neprofesionisti, apoi - cel putin in doua cazuri - a aparut ideea "nationalizarii" Memorialului, a atasarii lui la alte proiecte existente, statale. In Anexa la Legea muzeelor din 2003 nu existam, pur si simplu...

Vreti sa spuneti ca obstructiile sunt un bun stimulent?

Poate ca da! In orice caz, daca ni se "trasa sarcina", nu am fi reusit. Cunosc intr-o tara vecina un proiect asemanator in care au fost investite milioane de euro si care inca nu este vizibil cu ochiul liber. Dupa cum in America un proiect omonim si concomitent cu al nostru - Memorialul Victimelor Comunismului -, planuit la Washington printr-o "lege publica" semnata in 1993 de Bill Clinton si Newt Gingrich, a sucombat pe parcurs.

Ciudatenia face ca nici cei ce propun acum un muzeu al dictaturii comuniste nu par sa stie de existenta Sighetului, desi numai de-ar fi rasfoit revista 22 ar fi aflat de el de nenumarate ori. Inseamna, oare, ca nu stiu intr-adevar sau ca nu vor sa stie? Nu mai vorbesc de faptul ca muzeul a fost vizitat de o jumatate de milion de oameni, ca in activitatea sa, Centrul International de Studii (5.000 de ore de inregistrari de istorie orala, 18.000 de pagini editate) este in legatura cu institute si specialisti din toata Europa si America. De fapt, colaborarea se vede nu numai in bibliografia publicata, ci si in "sumarul" salilor muzeului - acestea depasind geografia Romaniei si extinzandu-se asupra intregului Est european. Iar in cazul, ultim, al expozitiei de care vorbim, cuprinzand cincizeci de ani pe o arie mondiala.

 

Tutuiala cu istoria

 

Dar credeti ca este recunoscuta cercetarea dvs. si in mediile academice?

In masura in care sunt preocupate de asa ceva... In ultima vreme mi se pare ca interesul pentru istoria faptelor si arhivelor s-a diluat. Ori s-a metamorfozat, daca vreti sa spunem asa, in politologie, sociologie, ideologie. Exista chiar o tendinta vehementa de a subestima arhiva scrisa si orala a represiunii, de a o acuza ca "acapareaza memoria comunismului". "Solutia"? Studiul vietii cotidiene, al modelor, miturilor, obiceiurilor, mentalitatilor, un fel de tutuiala cu istoria. O istorie "roz" (prototipul acesteia ar fi o replica data Cartii negre a comunismului a lui Courtois - Cartea roz a comunismului) intelegand mai mult din miscarea Beatles decat din criza rachetelor cubaneze, sau din istoria blugilor decat din revolutia maghiara... Muzeistic, ilustrarea ar semana oarecum cu "instalatiile" din expozitia de arta plastica: recuzita casnica, moda, sticle de lapte, funii de usturoi, rasnite de cafea si butelii de aragaz, toate aratand ca viata a continuat sa curga, indiferent de sistemul politic, cu asentimentul si contributia maselor consumatoare. Va dati seama ca, fiind vorba de excludere, nu de complementaritate, rezultatul e partial si fals. Ce este neplacut este ca, daca eu stiu cine au fost Beatles-ii, absolventii unor asemenea cursuri academice nu stiu cine a fost Maniu, de pilda. La un colocviu despre muzeele comunismului tinut la o universitate din Budapesta, o tanara colega prezentase auditoriului Memorialul de la Sighet. A fost interpelata de o masteranda in istorie care, amestecand niste idiosincrazii folclorice mai vechi, ne-a reprosat ca il tinem acolo pe Iuliu Maniu, "seful Garzii de Fier, care a deportat evrei in lagarele mortii"(!). Va dati seama ca, la un asemenea nivel de cunoastere, dialogul nu prea este posibil. Din fericire, sunt sigur ca maniera aceasta epidermica va trece si istoria isi va reintra in propria definitie.

Cum considerati receptarea in muzeu a istoriei de catre tineri?

Este greu sa vorbim global, dar... Cred ca fata de ce se invata in scoala, concretetea este de bun augur. Elevii leaga ce vad de frazele, uneori lemnoase, din manual si inteleg mai bine. Patruzeci la suta dintre vizitatorii Sighetulu sunt elevi. In Romania nu exista muzee de istorie recenta. Vin din toate colturile tarii cu ce le-au spus profesorii, care ei insisi - majoritatea - n-au de unde sa stie. Pleaca tulburati. Au vazut, au inteles. Un manual tiparit pe pereti pe care trebuie sa-l citeasca intr-o ora sau doua, cat dureaza vizita. Din fericire, excursiile scolare sunt tot mai frecvente, profesorii inimosi aducandu-si aici elevii pentru a completa golurile manualului. Intentionam sa facem un DVD Muzeul de luat acasa, iar pe site-ul www.liternet.ro-destinatii culturale avem deja o prezentare virtuala a muzeului. Ca sa nu mai vorbesc de site-urile noastre www.memorialsighet.ro si www.communismsvictims.info.

Dar cel mai important lucru care ar putea fi facut pentru tinerii de azi ar fi introducerea in programa scolara a unui curs (cel putin optional) de istorie a comunismului. Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste va include, sper, in raportul sau aceasta necesitate imperioasa, cuprinsa sub forma de recomandare in Raportul si Rezolutia APCE din ianuarie 2006.

Ati observat la elevii Scolii de vara aceasta dorinta?

Nu numai dorinta, ci chiar pasiune. Intrebarile lor catre profesorii care expun sunt de o inteligenta disponibila, care amesteca curiozitatea varstei cu competenta lecturilor extrascolare. Nu ma indoiesc de faptul ca generatia lor nu este expusa apatiei si divertismentului decat in masura in care pedagogii se autoconving de aceasta preconceptie.

 

Interviu realizat de Armand Gosu

 

 

Cronologia

 

1945

• 4-12 februarie  - Conferinta de la Ialta a Celor Trei Mari Aliati (Roosevelt, Churchill si Stalin) elaboreaza un text ambiguu, "Declaratia asupra Europei Eliberate"

• 24 februarie -  Guvernul Radescu, instaurat in virtutea Conventiei de armistitiu din septembrie 1944, este atacat de forte paramilitare comuniste, sustinute de comandamentul sovietic. La 27 februarie, ca un prim semn al slabiciunii Declaratiei de la Ialta, Andrei Visinski cere, fara consultarea Aliatilor, inlocuirea guvernului roman cu un guvern de "front democratic" (Guvernul Petru Groza va fi impus regelui Mihai la 6 martie, ca o conditie a retrocedarii Transilvaniei de Nord, tinuta amanet de sovietici)

  7 aprilie  - "Acest razboi nu seamana cu cele din trecut; cel care ocupa acum un teritoriu isi impune propriul sistem social. Fiecare isi impune propriul sistem pana acolo unde i-au ajuns armatele. Nu se poate altfel." (Stalin)

 8 mai -  Semnarea actului de capitulare a Germaniei. Sfarsitul razboiului in Europa

 4 iulie  - Berlinul este divizat in patru zone de ocupatie (SUA, Marea Britanie, Franta si Uniunea Sovietica)

 17 iulie- 2 august  - Conferinta la varf de la Potsdam, la care participa Harry Truman, Winston Churchill (inlocuit mai tarziu de Clement Attlee) si Stalin, lasa majoritatea problemelor de la Ialta nerezolvate. In Romania, Mihai I declara greva generala, refuzand sa mai promulge actele guvernului comunist

• 6 august -  Prima bomba atomica lansata asupra Hiroshimei (70.000 de victime)

• 8 august -  Uniunea Sovietica declara si ea razboi Japoniei

• 9 august -  Cea de-a doua bomba atomica este lansata asupra orasului Nagasaki (20.000 de victime)

• 14 august  - Japonia capituleaza

• 15 august  - Coreea este eliberata de sub ocupatia japoneza si impartita in doua zone, de-a lungul paralelei 38

• 24 august -  Paralela 16 este limita de ocupatie in Indochina intre franco-britanici (Sud) si trupele nationaliste chineze (Nord)

• 2 septembrie -  Republica Populara Democrata Vietnam proclamata de Ho si Min se declara independenta

 18 noiembrie  - La Nürnberg incepe procesul criminalilor de razboi nazisti

• 19 noiembrie  - Republica Populara a Iugoslaviei, proclamata de Tito

 

1946

• 5 martie  - Discursul lui Winston Churchill despre "Cortina de Fier", tinut la Westminster College in Fulton (Missouri). Printr-o ironie, Cortina urmareste indeaproape prevederile "acordului procentajelor" stabilit in octombrie 1944 intre Stalin si acelasi Churchill

 25 martie  - La presiunea Occidentului, URSS isi retrage trupele din Iran

• 3  mai - La Tokyo incepe procesul criminalilor de razboi japonezi

• 26 mai -  Comunistii obtin 38% in alegerile din Cehoslovacia

• 15 septembrie  - Bulgaria se proclama republica populara

• 7 octombrie  - In Grecia incepe razboiul civil dintre fortele guvernamentale si gherilele ELAS (comuniste) conduse de generalul Markos

• 19 noiembrie  - Alegerile falsificate consolideaza dictatura comunista impusa de sovietici Romaniei

• 19 decembrie  - Fortele comuniste ataca pe francezi, declansand primul razboi din Vietnam

 

1947

• 10 februarie  - La Paris se semneaza Tratatul de Pace cu Italia, Romania, Ungaria, Bulgaria si Finlanda, negociat printr-o Conferinta a 21 natiuni

• 10 martie-25 aprilie  - Esecul conferintei Celor Patru la Moscova precipita ruperea Germaniei in doua state

• 12 martie  - "Doctrina Truman" promite asistenta americana oricarei natiuni amenintate de comunism

• Mai  - Revocarea ministrilor comunisti din guvernele Frantei si Italiei

• 5 iunie  - Anuntarea Planului Marshall pentru cooperare cu Europa, refuzat de sovietici si apoi de toate tarile satelite. La 22 septembrie va fi acceptat de 16 state occidentale, reunite intr-o Conferinta la Paris

• 27 septembrie  - In locul Cominternului (desfiintat la 22 mai 1943) este creat de sovietici Cominformul, care adopta Tezele lui Jdanov, preconizand o lume antagonica si bipolara. Cominformul va dura pana in aprilie 1956

• 11 noiembrie  - In Romania, sentinta in procesul "marii tradari nationale": comunistii il condamna pe Iuliu Maniu si intreaga conducere a Partidului National Taranesc la "temnita grea pe viata". Opozitia prooccidentala este astfel aneantizata, iar partidul comunist devine partid unic. La 30 decembrie, regele Mihai este obligat de comunisti sa abdice. Este proclamata republica populara

 

1948

• 30 ianuarie -  Coreea de Nord se proclama republica populara

• 21-25 februarie -  Instalarea unui guvern comunist in Cehoslovacia, urmata de sinuciderea ministrului de Externe Jan Masaryk si de demisia presedintelui Beneš

• 14 mai -  David Ben Gurion proclama statul Israel, recunoscut in zilele urmatoare de SUA si URSS, dar atacat de statele arabe

• 3  iunie - Este stabilit statutul politic al Germaniei de Vest, plasata sub control aliat

• 23 iunie -  Blocarea de catre sovietici a cailor de intrare in Berlinul de Vest. Aprovizionarea cu produse vitale a celor 2,5 milioane locuitori se va face pana la  4 mai 1949, de catre americani, printr-un pod aerian

• 28 iunie  - Ruptura Tito-Stalin. Iugoslavia este exclusa din Cominform

• 15 august  - Proclamarea Republicii Coreea (Coreea de Sud), al carei guvern va fi recunoscut de ONU ca fiind al

intregii Corei

 

1949

• 29 ianuarie  - Crearea la Moscova, ca replica la Planul Marshall, a Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER), format din URSS si cinci tari satelite

• 25 martie  - Instalarea la Pekin a guvernului comunist al lui Mao Tze Dun, dupa ocuparea orasului. La 1 octombrie va fi proclamata Republica Populara Chineza, iar guvernul nationalist chinez se va instala in insula Formoza (Taiwan)

• 4 aprilie  - Formarea la Washington a Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), cuprinzand 12 state

• 23 mai  - Crearea Republicii Federale a Germaniei, rezultata din unirea celor trei zone aliate. Prin alegerile din august devine cancelar Konrad Adenauer. RFG este primita la 11 noiembrie in blocul occidental

• 14 iulie  - Explozia primei bombe atomice sovietice

• 7 octombrie  - Proclamarea Republicii Democrate Germane in zona sovietica

• 10 octombrie  - ONU decide sa plaseze Ierusalimul sub statut international, dar statul Israel isi va proclama aici capitala peste cateva saptamani

• 29 noiembrie  - Cominformul cheama la rasturnarea "clicii titoiste" din Iugoslavia

 

1950

• Incepe sa emita  Europa Libera, un post de radio american destinat informarii tarilor de dincolo de Cortina de Fier. In 1951, un radio similar, Libertatea, va emite special pentru Uniunea Sovietica

• 14 februarie -  Tratat sovieto-chinez semnat la Moscova, dupa o vizita de doua luni a lui Mao Tze Dun in URSS

• 14 aprilie -  Emiterea in SUA a NSC-68, un program strategic anticomunist, aprobat insa de Truman la 30 septembrie 1950, in urma declansarii razboiului din Coreea

• 9  mai - "Declaratia Schuman", la Paris, lanseaza ideea unei Comunitati a Carbunelui si Otelului (viitoarea Uniune Europeana)

• 25 iunie  - Trupele Coreii de Nord trec paralela 38° si ocupa capitala Coreii de Sud, Seul. Consiliul de Securitate condamna agresiunea si trimite trupe de interventie (primele din istoria ONU) sub conducerea generalului american MacArthur. Razboiul din Coreea va dura pana in 1953

• 21 octombrie  - RP Chineza ocupa Tibetul

 

1951

• 1 februarie  - Adunarea Generala ONU declara China ca agresor in Coreea

• 29 martie-5 aprilie  - Julius si Ethel Rosenberg sunt condamnati la moarte in SUA pentru vanzarea de secrete atomice sovieticilor

• 18 iunie  - In Romania, 44.000 de locuitori din zona de frontiera cu Iugoslavia sunt deportati intr-o singura noapte in partea opusa a tarii

• 14 septembrie  - Cei Trei occidentali decid sfarsitul ocupatiei Germaniei

 

1952

• 18 februarie  - Grecia si Turcia intra in NATO

• 10 martie  - URSS conditioneaza pacea cu Germania de neutralitatea acesteia

• 27 aprilie  - Tratat de pace intre Japonia si China nationalista

• 10 septembrie  - Acordul germano-israelian privind acordarea reparatiilor de razboi este criticat de tarile arabe

• 31 octombrie  - Explozia primei bombe termonucleare americane

• 4 noiembrie  - Generalul Eisenhower este ales presedinte al SUA

• 3  decembrie - Rudolf Slanski, fost secretar general al PC Cehoslovac, si alti zece activisti comunisti sunt condamnati la moarte si executati de propriii tovarasi

 

1953

• 13 ianuarie -  Arestarea a noua medici sovietici acuzati ca planuiesc asasinarea pacientilor din conducerea partidului

• 12 februarie -  URSS rupe relatiile diplomatice cu Israelul

• 5 martie -  Moartea lui Stalin

Intoarcerea la conducerea colectiva, cu Malenkov sef al guvernului si Hrusciov al partidului

• 25 martie -  Declaratia noului lider Malenkov, privind coexistenta pasnica

• 26 martie -  Noua echipa de la Kremlin acorda o ampla amnistie detinutilor politici din URSS

• 16 aprilie  - Eisenhower lanseaza si el un apel la pace si destindere

• 14 iunie  - Reluarea relatiilor Moscova-Belgrad

• 16-17 iunie  - Greva generala si revolta populara impotriva ocupatiei sovietice in RD Germana, inabusite in sange

• 7  iulie - Epurarea sefului NKVD Lavrenti Beria, urmata de condamnarea sa la moarte

• 27 iulie  - Acord de incetare a focului in Coreea

• 20 august  - Experienta sovietica cu bomba cu hidrogen

 

1954

• 12 ianuarie  - Politica "represaliilor masive" impotriva comunismului promovata de noul secretar de stat american John Foster Dulles

• 21 ianuarie  - Primul submarin nuclear lansat in SUA

• 7 aprilie  - Presedintele Eisenhower avertizeaza asupra politicii expansioniste sovietice "a dominoului"

• 7 mai  - Comunistii vietnamezi ai lui Ho si Min inving fortele coloniale franceze la Dien Bien Fu. Se pune astfel capat primului razboi din Indochina. La Conferinta de la Geneva, din 17-28 iulie, Vietnamul este divizat in Nord si Sud pe paralela 17º

• 29 septembrie -  Hrusciov si Bulganin viziteaza China lui Mao

 

1955

• 4 ianuarie  - Egiptul inchide accesul vaselor israeliene in Canalul Suez

• 8 februarie  - Malenkov inlocuit de maresalul Bulganin ca sef al guvernului sovietic

• 18 aprilie  - La Bandung (Indonezia) 29 tari din Asia si Africa pun bazele Lumii a Treia, nealiniate

• 5 mai  - RF a Germaniei intra in NATO

• 14 mai  - URSS si sapte tari est-europene (Albania, Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Romania, RDG si Ungaria) semneaza Tratatul de la Varsovia, de cooperare politica si militara

• 15 mai  - Semnarea la Viena a Tratatului cu Austria, prin care aceasta devine neutra, trupele sovietice urmand sa se retraga (la 26 octombrie)

• 27 mai  - Hrusciov in vizita la Belgrad. Sfarsitul "schismei iugoslave"

• 18-23 iulie  - Conferinta Celor Patru Aliati de la Geneva (Eisenhower, Hrusciov+Bulganin, Eden si Faure) proclama destinderea internationala

• 9-13 septembrie  - Konrad Adenauer semneaza la Moscova un acord de restabilire a relatiilor diplomatice cu URSS, dar nu recunoaste RD Germana

• 20 septembrie  - Tratatul de amicitie URSS-RDG. La 10 decembrie RDG anunta ruperea relatiilor cu tarile care recunosc RFG ("doctrina Hallstein")

• 14 decembrie  - Admiterea de catre ONU a 17 noi state membre, intre care si tarile comuniste est-europene

 

1956

• 14-25 februarie  - Congresul XX al PCUS aproba Raportul secret al lui Hrusciov, denuntand cultul personalitatii si violarea legalitatii socialiste in epoca stalinista. Sunt eliberati zeci de mii de detinuti politici si deportati

• 6 aprilie  - Polonia este prima tara care anunta destalinizarea. Reabilitarea liderului comunist Wladislav Gomulka

• 17 aprilie  - Dizolvarea Cominformului

• 13 iunie  - Retragerea trupelor britanice din Egipt

• 28 iunie  - Revolte muncitoresti la Poznan in Polonia, soldate cu 54 morti, 300 raniti si 320 arestati

• 18 iulie  - Agitatii in Ungaria

Schimbarea liderului stalinist Rákosi

• 19 iulie  - SUA suspenda imprumutul acordat Egiptului pentru construirea barajului de la Assuan pe Nil

• 26 iulie  - Nasser isi anunta intentia de a nationaliza Canalul Suez

• 17-21 iulie  - Nasser, Nehru si Tito condamna colonialismul de orice fel si pun bazele neutralismului pozitiv

• 23 octombrie- 4 noiembrie  - In Ungaria, insurectia anticomunista, care a condus la schimbarea guvernului, declararea neutralitatii si denuntarea Tratatului de la Varsovia, este inabusita in sange de Armata Rosie

• 29 octombrie  - Dupa semnarea unui acord secret cu Franta si Anglia, Israelul ataca Egiptul si ocupa militar desertul Sinai. In 4 noiembrie, ONU trimite trupe de pace in Sinai, iar Anglia si Franta cer retragerea Israelului

• 17 decembrie  - Pact de neagresiune intre NATO si Tratatul de la Varsovia

 

1957

• 5 ianuarie -  Presedintele Eisenhower promite sprijin guvernelor din Orientul Mijlociu care se opun penetratiei comunismului

• 22 ianuarie -  Sub presiunea ONU si SUA Israelul isi retrage trupele din teritoriile ocupate (1 martie). Fasia Gaza ramane sub controlul ONU. Canalul Suez va fi redeschis la 29 aprilie, mai putin pentru vasele israeliene

• 25 ianuarie -  Casmirul ocupat de India

• 12 iunie -  Mao Tze Dun proclama lozinca "Sa infloreasca o suta de flori"

• 4 octombrie  - URSS lanseaza primul satelit spatial din istorie (Sputnik)

• 14-16 octombrie -  Conferinta ideologica internationala la Moscova, condamnand "dogmatismul" si "revizionismul"

• 20 noiembrie  - Imprumut sovietic pentru Egipt

• 7 decembrie  - Iugoslavia renunta la ajutorul militar american. NATO decide dotarea tarilor membre cu arme si rachete nucleare. Baze nucleare NATO in Anglia, Italia si Turcia

 

1958

• 15 aprilie  - NATO prevede introducerea in dotare a armelor atomice tactice

• 5-23 mai  - Partidul Comunist Chinez lanseaza la al VIII-lea Congres "Marele Salt inainte", o campanie de pretinsa descentralizare a gospodariilor taranesti. La 29 august sunt inaugurate "Comunele Populare"

• 26 iunie  - Executarea lui Imre Nagy, fostul premier din timpul revolutiei maghiare

• Iunie  - Incepe retragerea trupelor sovietice din Romania

• 24 septembrie  - De Gaulle cere SUA si Marii Britanii o conducere "in trei" a NATO

• Decembrie  - Premiul Nobel pentru Literatura refuzat de Boris Pasternak, dupa o intensa campanie de denigrare de catre autoritatile sovietice

 

1959

• 1 ianuarie  - Incepe sa functioneze Piata Comuna. In Cuba, Fidel Castro il

inlatura pe dictatorul Batista

• 10 ianuarie  - Hrusciov (devenit din martie 1958 si prim-ministru) propune occidentalilor un tratat de pace cu cele doua Germanii, care ar trebui sa devina neutre, iar Berlinul - oras liber. Planul e refuzat

• 20 iunie  - URSS denunta acordurile nucleare cu China

• 15-27 septembrie  - Calatorie a lui Hrusciov in SUA. La ONU propune dezarmarea generala. La 1 octombrie viziteaza China, pronuntandu-se impotriva folosirii fortei in relatiile internationale

 

1960

• 11-18 februarie  - URSS acorda credite importante Indiei si Indoneziei

• 13 februarie  - Prima bomba atomica franceza explodeaza in Sahara

• 21-23 martie  - Miscari anti-apartheid in Africa de Sud

• 1 mai  - Un avion spion american U2 este doborat deasupra URSS. Eisenhower refuza sa ceara scuzele pretinse de Hrusciov, iar acesta anuleaza intalnirea comuna pe care trebuia sa o aiba la Paris

• 20-25 iunie  - In disputa pe care sovieticii si chinezii o au la Bucuresti, la congresul partidului comunist din Romania, Albania ia partea chinezilor

• Iunie-iulie  - Numeroase tari africane decolonizate isi proclama independenta

• 14 septembrie  - Crearea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC)

• 8 noiembrie  - J.F. Kennedy castiga alegerile prezidentiale impotriva lui Richard Nixon

• 10 noiembrie-14 decembrie  - Consfatuire a 80 de partide comuniste la Moscova

• 19 decembrie  - ONU recunoaste dreptul la independenta al poporului algerian

• 20 decembrie  - In Vietnamul de Sud se creeaza un front de eliberare procomunist

 

1961

• 2 ianuarie  - Ruperea relatiilor americano-cubaneze ca urmare a nationalizarii facute de Fidel Castro

 8 februarie  - Dupa referendumul reusit (70%) pentru autodeterminarea Algeriei, De Gaulle propune intalniri periodice ale tarilor africane. In acelasi timp, Kennedy propune o "Alianta pentru progres" a tarilor sud-americane. Aceasta se va realiza la 17 august

• 12 aprilie  - Maiorul sovietic Iuri Gagarin este primul om care efectueaza un zbor in spatiu pe o orbita circumterestra, urmat la 5 mai de americanul Shepard

• 18-20 aprilie  - Esec al atacului din Golful Porcilor care viza inlaturarea lui Fidel Castro

• 11 mai  - Kennedy aproba programul de actiune americana in Vietnam

• 3-4 iunie  - Intalnire Kennedy-Hrusciov la Viena. Kennedy propune un statu-quo

• 6-11 iulie  - Coreea de Nord semneaza un tratat de alianta cu URSS si China

• 5 august  - Hrusciov propune la CAER diviziunea internationala a productiei intre statele socialiste

• 13 august  - Constructia Zidului Berlinului, care va separa sectorul comunist de cele occidentale, pentru urmatorii 28 de ani

• 1 septembrie  - URSS face experiente atomice in atmosfera, iar SUA isi reiau experientele subterane

• 1-6 septembrie  - La Belgrad, 24 tari nealiniate reafirma principiile neutralismului

• 17-31 octombrie  - PCUS condamna la al XXII-lea Congres pozitiile comunistilor chinezi si albanezi. Relatiile diplomatice cu acestia vor fi rupte la 10 decembrie

 

1962

• 14 februarie  - Cuba este exclusa din Organizatia Statelor Americane. SUA declara embargoul pentru produsele cubaneze

• 14 martie  - Conferinta de dezarmare la Geneva (17 state)

• 22 martie  - In sudul Vietnamului incep operatiunile impotriva Vietcong (armata comunista sprijinita de Vietnamul de Nord)

• 6 mai  - Doctrina "ripostei graduale" si a "fortei multilaterale" expusa de McNamara la reuniunea NATO de la Atena. La 15 mai Franta isi stabileste unilateral propria "forta de lovire"

• 6-7 iunie  - Romania se opune doctrinei CAER de "diviziune internationala socialista a muncii"

• 1 iulie  - Independenta Algeriei votata prin referendum de 99% din populatie. Peste o saptamana, Algeria este admisa in ONU

• 2 septembrie  - URSS decide intarirea ajutorului militar pentru Cuba

• 14 octombrie-20 noiembrie  - Criza rachetelor sovietice descoperite in Cuba, cand omenirea s-a aflat in fata unui razboi nuclear

• 20 octombrie  - Conflict chino-indian de frontiera. Chinezii se retrag dupa ce India cere sprijinul SUA

• 15 decembrie  - China acuza "aventurismul" si "defetismul" Uniunii Sovietice. La 14 iunie 1963, PC Chinez adreseaza PCUS o "scrisoare in 25 de puncte". La 14 iulie 1963, raspunsul din Pravda consacra ruptura ideologica

 

1963

• 14 ianuarie  - De Gaulle condamna "acordul de la Nassau" de inarmare atomica si se opune intrarii Marii Britanii in Piata Comuna

• 20 iunie  - "Telefonul rosu" intre SUA si URSS

• 26 iunie  - Kennedy declara in Berlinul de Vest, in apropierea Zidului: "Eu sunt berlinez" si reafirma garantia americana, in entuziasmul sutelor de mii de participanti la miting

• 5 august  - La Moscova este semnat de SUA, URSS si Marea Britanie (nu si de China si Franta) un tratat de "interzicere partiala a experientelor nucleare in spatiul atmosferic, extra-atmosferic si submarin"

• 19-20 septembrie  - La ONU, URSS propune o conferinta internationala de dezarmare. Presedintele Kennedy sugereaza cooperarea pasnica in domeniul stiintific

• 21 septembrie  - URSS reproseaza Chinei mai mult de 5.000 de violari ale frontierei sale de stat

• 1 noiembrie  - Presedintele Vietnamului de Sud este asasinat in cursul unei lovituri de stat militare

• 22 noiembrie  - Asasinarea presedintelui Kennedy la Dallas

 

1964

• 9-10 ianuarie  - Guvernul din Statul Panama denunta Tratatul de folosire a Canalului semnat in 1903

• 13-17 ianuarie  - La reuniunea panaraba de la Cairo se decide crearea unei armate de eliberare a Palestinei. La 28 mai, tot la Cairo, se anunta formarea Organizatiei de Eliberare a Palestinei

• 21-27 aprilie  - Partidul Muncitoresc (comunist) Roman se proclama independent de orice centru de putere in cadrul miscarii comuniste mondiale. Romania inaugureaza o politica diplomatica si comerciala deschisa spre toate azimuturile si elibereaza pana in august, la cererea Occidentului, toti detinutii politici din inchisori si din lagarele de munca

• 18 iunie  - Consiliul de Securitate ONU condamna politica de apartheid din Africa de Sud

• 28 iulie  - China refuza sa participe la Conferinta mondiala a partidelor comuniste propusa de Hrusciov

• 2 august  - Lupte in Golful Tonkin intre fortele SUA si Vietnamul de Nord

• 5 august  - Turcia bombardeaza sate grecesti din Cipru, care si-a proclamat independenta in 1960. Mitropolitul Makarios, sef al statului, cere ajutorul URSS La 30 septembrie se semneaza acordul URSS-Cipru de protejare a insulei

• 14 octombrie  - Nikita Hrusciov este demis din toate functiile de stat si de partid. Incepe "era stagnarii", sef de stat si de partid devenind Leonid Brejnev

• 16 octombrie  - Prima bomba atomica chineza

• 6 noiembrie  - Primul ministru chinez Ciu En Lai viziteaza Moscova. Destinderea intre cele doua puteri comuniste este continuata de premierul sovietic

 Kosighin, care viziteaza la  5 februarie 1965 Pekinul

 

1965

• 7 februarie  - Dupa vizita lui Kosighin la Hanoi, americanii intensifica raidurile asupra Vietnamului de Nord. La 5 aprilie, URSS furnizeaza vietnamezilor rachete antiaeriene

• 12-16 mai  - Republica Federala a Germaniei stabileste relatii diplomatice cu Israelul, ceea ce provoaca ruperea in lant a relatiilor cu ea de catre noua state arabe

• 28 iulie  - Presedintele american Johnson mareste contingentul american in Vietnam la 125.000 oameni

• 24 august  - Lupte la frontiera indo-pakistaneza. China sustine Pakistanul

 

1966

• 31 ianuarie  -Dupa cinci saptamani de "ofensiva a pacii", SUA reiau bombardamentele in Vietnamul de Nord. De Gaulle denunta bombardamentele, iar la 7 martie, intr-un mesaj adresat presedintelui Johnson, anunta intentia Frantei de a parasi NATO. La 11 martie, intr-o scrisoare adresata Aliatilor, anunta ca Franta nu-si va integra trupele in comandamentul NATO

• 18 aprilie  - Mao lanseaza "Marea Revolutie Culturala Proletara", care va inregistra de-a lungul anilor sute de mii de victime, iar in Occidentul stangist va fi considerata o intoarcere la izvoarele puritatii comunismului. La 18 august, Mao va trece in revista Garzile Rosii in compania noului sau favorit Lin Biao

• 6 iunie  - In urma retragerii Frantei, Consiliul NATO se muta la Bruxelles, iar bazele aeriene in Marea Britanie

• 20 iunie-1 iulie  - Vizita in URSS a generalului De Gaulle. Cele doua tari "isi vor uni eforturile in interesul pacii"

• 13-14 decembrie  - Primele bombardamente americane asupra capitalei vietnameze Hanoi

 

1967

• 27 ianuarie  - Acord international de folosire pasnica a spatiului cosmic, semnat simultan la Moscova, Washington si Londra

• 30 ianuarie  - Stabilirea de relatii diplomatice intre RF a Germaniei si Romania (prima tara est-europeana care isi asuma riscul)

• 7 aprilie  - Duel aerian intre Siria si Israel

• 21 aprilie  - Lovitura de stat "a Coloneilor" in Grecia

• 18 mai  - Cresterea tensiunii in Orientul Apropiat. Egiptul cere fortelor ONU sa paraseasca zona. La 22 mai sunt inchise golful Akaba si portul israelian Eilat

• 5-10 iunie  - "Razboiul de sase zile", cu mari pierderi teritoriale arabe. Sase tari arabe rup in semn de protest relatiile diplomatice cu SUA si Marea Britanie. Consiliul de Securitate cere incetarea imediata a focului

• 17 iunie  - In China, prima explozie termonucleara

• 27 iunie  - Parlamentul israelian voteaza anexarea partii arabe a Ierusalimului. Adunarea Generala ONU cere la 12 iulie anularea acestui act, precum si un statut de separare a orasului

• 15-27 iulie  - Urarea lui De Gaulle la Montreal: "Vive le Québec libre!" este considerata un indemn la secesiune si duce la intreruperea vizitei

• 8 august  - Statele pro-occidentale din Sud-Estul Asiei se grupeaza in ASEAN

• 28 august  - In Sudan, statele arabe decid sa nu mai recunoasca Israelul si sa nu mai incheie tratate de pace cu el

• 12 septembrie  - In Polonia, De Gaulle vorbeste de "Europa de la Atlantic pana la Urali"

• 18 septembrie  - SUA decid crearea unei retele de instalatii antiracheta

• 15 noiembrie  - Lupte in Cipru intre fortele turce si grecesti

• 18-19 decembrie  - In cadrul conferintei Celor Sase, De Gaulle se opune din nou aderarii Marii Britanii la Piata Comuna

 

1968

 • 3 ianuarie - Alexander Dubek il inlocuieste pe stalinistul Antonin Novotny in functia de secretar general al Partidului Comunist Cehoslovac. Peste cateva saptamani incepe "Primavara de la Praga", a "socialismului cu fata umana", care declanseaza o imensa simpatie in interiorul si exteriorul tarii

• 8 martie  - Tulburari studentesti la Varsovia

• 30 martie  - Lyndon Johnson anunta oprirea bombardamentelor din Vietnam si se retrage din cursa prezidentiala. Sunt anuntate negocieri de pace pentru luna mai, la Paris

• 14-18 mai  - De Gaulle, vizitand Romania, condamna hegemonismul. In acest timp, la Paris incep miscari studentesti de stanga, asa-numitul "Mai protestatar", care culmineaza cu o greva generala si cu mari distrugeri materiale

• 30 iunie  - In alegerile pe care le-a provocat in urma tulburarilor din luna mai, De Gaulle este reales presedinte al Frantei cu o uriasa majoritate

• 20/21 august  - Ocuparea Cehoslovaciei de trupele Pactului de la Varsovia (mai putin ale Romaniei), dupa mai multe reuniuni bilaterale si multilaterale in cadrul carora conducerea cehoslovaca rezista la presiunile ideologice

 

1969

 18 ianuarie  - Noua conferinta in problema razboiului din Vietnam, la Paris

 17 aprilie  - Dubek inlaturat de la conducerea PC Cehoslovac. Gustav Husak incepe "procesul de normalizare", care va dura doua decenii

• 23 aprilie  - Incidente produse in Liban de palestinieni. Se proclama starea de urgenta pana la 20 noiembrie, cand are loc incetarea focului

• 5-17 iunie  - Divergente ideologice la Conferinta de la Moscova a 75 partide comuniste si muncitoresti

• 24 iulie -3 august - Richard Nixon face o vizita in Asia de Sud-Est si Romania

• 28 septembrie  - Willy Brandt, ales cancelar al Germaniei, anunta deschiderea spre Est

 

1970

• 29 martie  - Intalnire istorica intre Willy Brandt si primul ministru din RDG, Willy Stoph

• 7 iunie  - In Iordania, lupte sangeroase intre armata iordaniana si palestinieni

• 1 iulie  - Dupa trei ani de intrerupere, reluarea relatiilor diplomatice URSS-RP Chineza

• 12 august  - Tratat guvernamental germano-sovietic semnat la Moscova

• 4 septembrie  - Salvador Allende castiga in Chile alegerile parlamentare

• 7 decembrie  - Tratat vest-germano-polonez la Varsovia

 

1971

• 3 mai  - Honecker il inlocuieste pe Ulbricht la conducerea Partidului Socialist Unit (comunist) din RDG

• 10-21 mai  - Convorbirile anglo-franceze (Heath si Pompidou) redeschid calea intrarii Regatului Unit in Comunitatea Economica Europeana. Acordul va fi parafat de Cei sase la 23 iunie si va intra in vigoare in 1973

• 27 mai  - Tratat de prietenie sovieto-egiptean. La 9 august URSS va semna un tratat similar cu o alta tara nealiniata, India

• 17 iunie  - Printr-un acord cu Japonia, SUA permit restituirea insulei Okinawa, ocupata in 1945. Insulele Kurile raman insa sub ocupatie sovietica

• 6 iulie  - Dupa cativa ani de relativa liberalizare, Nicolae Ceausescu proclama in Romania o "minirevolutie culturala", luand modelul chinez si nord-corean

• 25-30 octombrie  - In Franta, Brejnev efectueaza prima sa vizita occidentala

• 25 octombrie  - Admiterea in ONU a Chinei comuniste si suspendarea Taiwanului

• 9-10 octombrie  - Consiliul Atlantic decide la Bruxelles sa propuna tarilor comuniste o Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE, viitoarea OSCE). Convorbirile preparatorii vor incepe abia la 22 noiembrie 1972, la Helsinki

• 26 decembrie  - Ofensiva de mare anvergura declansata de americani in Vietnamul de Nord

 

1972

• 21-28 februarie  - Vizita a lui Nixon in China comunista, pregatita prin indelungate negocieri duse de secretarul de stat Kissinger, initial prin medierea diplomatiei secrete romane. Presedintele american declara oficial suspendarea sprijinului dat, inca de la infiintare, Taiwanului

• 9 mai  - Primul-ministru israelian, Golda Meir, viziteaza Romania, unde va gasi un mediator privilegiat pentru problemele Orientului Apropiat

• 22-23 mai  - Richard Nixon semneaza la Moscova, impreuna cu Brejnev, acordul de limitare a armamentelor strategice (SALT I)

• 26 mai  - Tratatul asupra circulatiei intre RDG si RFG (primul act semnat in comun de cele doua state germane)

• 18 iulie  - Anwar as Sadat revoca pe consilierii sovietici aflati in Egipt

• 25-30 septembrie  - Sfarsitul mult

intarziat al starii de razboi intre Japonia si China

• 18 decembrie  - Raiduri aeriene masive ale aviatiei americane asupra Hanoiului. Peste doua saptamani, Nixon anunta oprirea bombardamentelor si reluarea Conferintei de Pace de la Paris

• 21 decembrie  - Semnarea oficiala in Berlinul Rasaritean a Tratatului fundamental, care statorniceste relatiile intre cele doua state germane

 

1973

• 1 ianuarie  - Danemarca, Irlanda si Marea Britanie intra in Comunitatea Economica Europeana

• 27 ianuarie  - Semnarea incetarii razboiului si restabilirii pacii in Vietnam de catre Statele Unite si toate celelalte parti din conflict

• 31 ianuarie  - 19 tari facand parte din NATO (mai putin Franta) si din Pactul de la Varsovia deschid la Viena tratative privind reducerea fortelor militare in Europa

• 3-7 iulie  - La Helsinki are loc prima faza a pregatirilor pentru Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE)

• 24-28 august  - Congres al PC Chinez: la patru ani de la congresul anterior (1-24 aprilie 1969), in care Lin Biao era numit succesor al lui Mao, acesta este acum considerat tradator

• 11 septembrie  - La un an de la alegerea lui Salvador Allende, acesta este inlaturat de o lovitura de stat militara condusa de generalul Augusto Pinochet

• 13 septembrie  - Infruntari aeriene israeliano-siriene

• 6 octombrie  - Razboiul de Yom Kippur. Egiptul si Siria ataca Israelul. Canalul Suez este trecut la 8 octombrie. In 15, Israelul stabileste un cap de pod pe malul occidental si distruge o baza de rachete. In 22, Consiliul de Securitate ONU ordona oprirea focului

• 17 octombrie  - Tarile din Golf hotarasc diminuarea pretului de titei si un embargo al exporturilor in SUA, ceea ce creeaza o criza energetica mondiala

• 12 decembrie  - Secretarul de Stat american Kissinger cere aliatilor occidentali crearea unui cartel unit de energie

• 23 decembrie  - Reuniti la Teheran, participantii dubleaza pretul petrolului vandut de sase tari din zona Golfului

 

1974

• 18 ianuarie  - Semnarea acordului de dezangajare a trupelor stationate in lungul Canalului Suez

• 7 februarie  - Kissinger semneaza in Panama acordul de principiu asupra restituirii zonei Canalului

• 12 februarie  - Scriitorul rus Aleksandr Soljenitin, care publicase in Occident Arhipelagul Gulag, este expulzat

• 18 martie  - La Viena, embargoul petrolier aplicat Statelor Unite dupa Razboiul de Yom Kippur este ridicat de tarile OPEC (cu exceptia Libiei si Siriei)

• 23 aprilie  - Dupa o naveta diplomatica a lui Kissinger este semnat acordul israelo-sirian privind dezangajarea fortelor in zona Inaltimilor Golan

• 6 mai -  Cancelarul Willy Brandt este nevoit sa demisioneze din cauza implicarii anturajului sau in spionaj pentru STASI

• Iulie  - Profitand de o incercare de ocupare a Ciprului de catre regimul "Coloneilor" greci, forte militare turcesti debarca in insula, ocupand o parte a acesteia. Coloneii sunt inlaturati de la putere si ulterior condamnati, iar in Cipru va incepe o lunga perioada de sciziune statala

• 5 august  - Presedintele Nixon demisioneaza in urma afacerii "Watergate". Ii succede Gerald Ford

 

1975

• 13 februarie  - In partea Ciprului ocupata de fortele turce este proclamat un stat autonom (nerecunoscut pe plan international)

• 13-16 aprilie  - Ciocniri sangeroase la Beirut intre palestinieni si falangistii de dreapta libanezi. Inceputul razboiului civil libanez

• 17 aprilie  - Capitala Cambodgiei, Phnom Penh, este cucerita fara lupta de comunisti

• 1 august  - Semnarea de catre 35 de state, la Helsinki, a Actului Final al Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa, care prevede un control sistematic al respectarii drepturilor omului

• 21 august  - In urma medierii lui Kissinger, Israelul si Egiptul pun capat starii de beligeranta. Canalul Suez este redeschis pentru vasele nemilitare, dupa opt ani de blocare

• 16-19 decembrie  - Conferinta Nord-Sud, la Paris, pe probleme economice si de dezvoltare

 

1976

• 8 ianuarie  - Moartea liderului chinez Ciu En Lai. Campanie impotriva reformatorului Deng Xiao Ping

• 5 aprilie  - Khmerii rosii din Cambodgia inlatura pe printul Sianuk

• 12 aprilie  - Siria rupe relatiile cu palestinienii din Liban si trimite trupe acolo

• 17-22 mai  - Vizita lui Giscard d’Estaing in SUA. Incalzirea relatiilor franco-americane

• 28 mai  - Tratat URSS-SUA de reducere a experientelor nucleare

• 24 iunie  - Indonezia anexeaza Timorul fost portughez. Unificarea Vietnamului de Nord si de Sud, cu capitala la Hanoi

• 29-30 iunie  - Conferinta partidelor comuniste europene recunoaste dreptul fiecarui partid de a alege o cale diferita de acces la comunism

• 9 septembrie  - Moartea lui Mao Tze Dun. Sotia sa si alti trei colaboratori vor fi judecati in curand ca "Banda celor Patru"

• 18 octombrie  - Armistitiu in razboiul civil din Liban, garantat de o forta de pace de 30.000 oameni, in majoritate sirieni

• 2 noiembrie  - Jimmy Carter, ales presedinte al Statelor Unite, se va preocupa cu asiduitate de aplicarea drepturilor omului potrivit Actului Final de la Helsinki

• 25 decembrie  - In urma unor negocieri multinationale, dizidentul rus Vladimir Bukovski este expulzat direct din

inchisoare in Occident, fiind "schimbat" cu liderul comunist chilian Luis Corvalan

 

1977

• 1 ianuarie  - Lansarea "Chartei 77", un manifest cehoslovac al drepturilor si libertatilor omului

• 22 februarie  - Jimmy Carter trimite o scrisoare de sustinere academicianului Andrei Saharov, persecutat de autoritatile sovietice

• 10 august  - Acord SUA-Panama de restituire in anul 2000 a suveranitatii asupra Canalului

• 1 octombrie  - Declaratie comuna SUA-URSS, recunoscand "drepturile legitime ale poporului palestinian" si cerand retragerea Israelului din teritoriile ocupate dupa 1967

• 4 august  - La Belgrad, conferinta pentru examinarea aplicarii Actului Final de la Helsinki din 1975

• 1 septembrie  - Asociatia Internationala de Psihiatrie condamna inchiderea dizidentilor sovietici in azile

• 25 septembrie  - In Cambodgia ajunge la putere Pol Pot, unul din marii criminali ai istoriei, care va extermina peste doua milioane de compatrioti

• 19-21 noiembrie  - Anwar as Sadat pledeaza in Knessetul israelian pentru "Pace cu dreptate". Criticat de tarile arabe din "Frontul Refuzului", el invita la Cairo partile implicate in conflict. Conferinta are loc (7-14 decembrie) numai in prezenta Egiptului, Israelului, Statelor Unite, a reprezentantilor ONU si Vaticanului. In acelasi timp, Menahem Begin expune la Washington planul de pace prin care se acorda autonomie Iudeii si Samariei, precum si autoguvernare Locurilor Sfinte. Dar parerile raman impartite in privinta problemei palestiniene

 

1978

• 5 martie  - In China sunt dizolvate "comitetele revolutionare" create in anii ‘60 de Mao

• 16 martie-9 mai  - Rapirea si uciderea lui Aldo Moro de catre "Brigazile rosii" italiene.

• 5-17 septembrie  - Begin si Sadat semneaza Acordul de la Camp David pentru pace in Orientul Apropiat

• 7 septembrie  - La Londra un ziarist bulgar de la BBC, Ghiorghi Markov, este ucis cu o umbrela otravita de Securitatea din tara sa coordonata de KGB

• 27 octombrie  - Cardinalul Carol Wojtyla este instalat Papa, luandu-si numele Ioan Paul al II-lea. Primul sau indemn: "Deschideti larg portile pentru Hristos"

• 25 decembrie  - Invazia Cambodgiei de catre Vietnam

 

1979

• 16 ianuarie  - Sahul Mohamed Reza Pahlavi este nevoit sa paraseasca Iranul din cauza convulsiilor sociale

• 1 februarie  - Ayatolahul Khomeiny se intoarce din exil si preia conducerea tarii, care devine o republica islamica, teocratica

• 26 martie  - Tratat de pace intre Egipt si Israel

• 3 mai  - Margaret Thatcher devine prim-ministru al Marii Britanii

• 2 iunie  - Papa Ioan Paul al II-lea este primit cu entuziasm in Polonia

• 18 iunie  - Carter si Brejnev semneaza la Viena tratatul SALT II de neproliferare nucleara, care nu va fi multa vreme ratificat din cauza evenimentelor ce survin

• 17 iulie  - Stangistii sandinisti pun mana pe putere in Nicaragua

• 4 noiembrie  - Mii de iranieni ocupa ambasada SUA din Teheran, luand ostatici 66 diplomati si familiile lor. Criza ostaticilor va dura 444 zile, cu toate presiunile economice si diplomatice facute de americani

• 27 decembrie  - Afganistanul este invadat de Armata Rosie, dupa ce presedintele tarii a fost asasinat de comunisti. SUA si China protesteaza energic

 

1980

• 4 ianuarie  - Embargo american asupra vanzarilor de cereale si tehnologie catre URSS. Tratatul SALT II blocat in Congres. Mujahedinii care se opun invadatorilor sovietici primesc bani si arme din SUA, China, Iran si Arabia Saudita. Gherilele musulmane vor rezista ocupantiilor pana la retragerea acestora, in mai 1988

• 7 aprilie  - SUA rup relatiile diplomatice cu Iranul din cauza retinerii ostaticilor

• 22 aprilie  - Comitetul Olimpic American, urmat de alte 61 de tari, se pronunta pentru boicotarea viitoarelor Jocuri Olimpice de la Moscova

• 14 august  - Greva la Gdansk in sprijinul crearii unui sindicat liber. La 30 august ia nastere Solidaritatea, sindicatul care de-a lungul timpului va duce la implozia sistemului comunist din interiorul sau

• 22 septembrie  - Inceputul razboiului intre Iran si Irak

• 4 noiembrie  - Ronald Reagan este ales presedinte al Statelor Unite, facandu-si un tel principal din stavilirea expansiunii sovietice

 

1981

• 20 ianuarie  - Eliberarea ostaticilor americani de la Teheran si sfarsitul crizei

• 24 ianuarie  - Noua greva poloneza pentru saptamana de cinci zile. Devenit premier al Poloniei, generalul Jaruselski cere un ragaz de trei luni

• 24 ianuarie  - Sprijin american declarat pentru guvernul din El Salvador contra gherilelor de stanga

• 13 mai  - Papa Ioan Paul al II-lea este impuscat in Piata Sf. Petru din Roma, in fata a 20.000 de pelerini, intr-un atentat comandat de serviciile secrete bulgar si sovietic

• 7 iunie  - Israelul bombardeaza un reactor nuclear irakian pentru a preveni producerea de arme nucleare

• 8 august  - Reagan ordona productia de bombe cu neutroni

• 6 octombrie  - Asasinarea de catre fundamentalisti a presedintelui Anwar as Sadat

• 13 decembrie  - Jaruselski instituie legea martiala si-i aresteaza pe membrii conducerii Solidaritatii

 

1982

• 6 ianuarie  - Israelul invadeaza Libanul

• 11 ianuarie  - NATO critica URSS pentru ca sprijina represiunile din Polonia

• 5 februarie  - Sanctiuni impuse de Marea Britanie contra Poloniei si Uniunii Sovietice

• 22 aprilie  - Secretarul de stat adjunct Eagleburger anunta ca politica americana fata de statele comuniste va fi diferentiata in functie de liberalizarea economiei

• 28 aprilie, 21 iulie  - Eliberarea unei mari parti a sindicalistilor si dizidentilor arestati in Polonia. La 12 decembrie vor fi anulate unele dintre restrictiile legii martiale, dar legea va fi ridicata abia la 21 iulie 1983

• 1 octombrie  - Noul cancelar al Germaniei este Helmuth Kohl

• 10 noiembrie  - Moare Leonid Brejnev. Ii succede fostul sef KGB, Iuri Andropov.

 

1983

• 8 martie  - Ronald Reagan numeste Uniunea Sovietica "un imperiu al raului". Mai tarziu (23 martie) Ronald Reagan lanseaza Initiativa de Aparare Strategica, asa-numitul "Razboi al stelelor"

• 16 iunie  - Noua vizita in Polonia a Papei Ioan Paul al II-lea

• 18 iunie  - In China, Deng Xiao-Ping devine presedinte al Comitetului Militar Central

• 22 octombrie  - Mari proteste in orasele occidentale impotriva planului de instalare a 572 rachete americane cu raza medie de actiune

• 23 octombrie  - Instalatii militare americane si franceze din Beirut sunt distruse de teroristi (300 de victime)

 

1984

• 9 februarie  - Moartea lui Iuri Andropov. Ii succede Konstantin Cernenko

• 8 mai  - URSS si alte state comuniste (cu exceptia Romaniei) anunta boicotarea Jocurilor Olimpice de la Los Angeles

• 16 mai  - Departamentul de Stat american condamna tratamentul la care este supus dizidentul sovietic Andrei Saharov, aflat de mai mult timp in domiciliu fortat in orasul Gorki

• 19 decembrie  - Marea Britanie si China semneaza un acord de trecere a Hong Kong-ului sub suveranitate chineza incepand cu anul 1997

 

1985

• 4 februarie  - Triplarea bugetului militar american pentru sustinerea Razboiului stelelor

• 10 martie  - Dupa moartea lui Cernenko este ales secretar general al PCUS Mihail Gorbaciov, care va lansa sloganurile reformiste Perestroika si Glasnosti

• 19 noiembrie  - Reagan si Gorbaciov discuta la Geneva problema reducerii accelerate a armelor (prima intalnire americano-sovietica la varf dupa 1979)

 

1986

• 26 aprilie  - Explozia nucleara de la Cernobil contamineaza o mare suprafata a Europei Nordice, Centrale si de Est

• August-septembrie  - Val de arestari si expulzari incrucisate de spioni in SUA si URSS

• 21 septembrie  - NATO si Pactul de la Varsovia cad de acord sa se informeze reciproc despre manevrele militare importante

• 10-12 octombrie  - Noua intalnire Reagan-Gorbaciov la Reykjavik

• 16 decembrie  - Gorbaciov il elibereaza pe Andrei Saharov din domiciliul fortat

 

1987

• 14 iunie  - In a treia vizita a sa in Polonia, Papa isi exprima sprijinul total pentru Solidaritatea

• 22 iulie  - Gorbaciov este de acord cu propunerea americana privind distrugerea tuturor rachetelor cu raza medie de actiune. Tratatul va fi semnat de Reagan si Gorbaciov la 10 decembrie, la Washington, unde oaspetele sovietic este aclamat public pentru disponibilitatea sa

• 7 septembrie  - Erich Honecker este primit cu onoruri de stat in capitala Republicii Federale a Germaniei

• 15 noiembrie  - In Romania, la Brasov, 10.000 de oameni, majoritatea muncitori din industria de autocamioane, iau parte la o manifestatie de strada impotriva comunismului si a lui N. Ceausescu

 

1988

• 8 februarie  - Gorbaciov anunta planul de retragere a trupelor sovietice din Afganistan incepand cu 15 mai

• 25 mai  - Ministrii Comunitatii Europene si CAER anunta recunoasterea reciproca a celor doua organisme. In Ungaria, János Kádár este inlaturat din conducerea partidului comunist de catre fortele reformatoare

• 31 august  - Lech Walesa cere muncitorilor polonezi incetarea valului de greve pentru a se trece la tratative cu guvernul

• 20 octombrie  - Andrei Saharov este ales in prezidiul Academiei de stiinte a URSS

• 2 noiembrie  - Margaret Thatcher se

intalneste, in cadrul unei vizite in Polonia, cu Lech Walesa

 

1989

• 11 ianuarie  - In Ungaria, o comisie de studii afirma ca Revolutia din 1956 a fost o revolta autentica, nu o contrarevolutie inspirata de forte din exterior. Parlamentul ungar adopta o lege care da dreptul la formarea de noi partide politice

• 19 ianuarie  - Jaruselski cheama la negocieri sindicatul Solidaritatea, care urmeaza sa fie legalizat

• 18 februarie  - Un raport al guvernului polonez ii blameaza pe sovietici pentru masacrul din 1939, din padurea Katyn, atribuit pana atunci armatei germane

• 21 februarie  - Václav Havel condamnat la noua luni de inchisoare, in timp ce populatia cere eliberarea sa

• 6 martie  - Ministerul de Externe sovietic repudiaza retroactiv doctrina lui Brejnev, a "suveranitatii limitate", din 1968, declarand ca viitorul tarilor din Europa de Est se afla "in propriile lor maini"

• 15 martie  - In Ungaria au loc marsuri de protest impotriva guvernului comunist

• 7 aprilie  - La Masa Rotunda se realizeaza un compromis intre guvernul polonez si Solidaritatea. La alegeri, aceasta va avea dreptul sa prezinte candidati proprii. In acelasi timp, SUA anunta un ajutor economic important pentru Polonia

• 9 aprilie  - 19 morti in cursul reprimarii unei manifestatii antisovietice la Tbilisi

• 22 aprilie -4 iunie - Intre 100.000 si 1.000.000 manifestanti cer in Piata Tien An Men din Pekin libertati politice. Mitingul va fi reprimat la 4 iunie cu tancurile, mii de oameni fiind ucisi

• 2 mai  - Autoritatile ungare incep sa stranga sarma ghimpata de pe frontiera cu Austria, demontand astfel simbolic Cortina de Fier. Primul ministru Miklos Nemeth declara la Varsovia ca Ungaria si Polonia vor stabili regimuri pluraliste si economii de piata

• 4 iunie  - In alegerile poloneze, Solidaritatea castiga o mare majoritate

• 16 iunie  - Reinhumarea la Budapesta a fostului premier executat Nagy Imre, cu funeralii nationale

• 9 iulie  - Presedintele Bush, vizitand Polonia, cheama Solidaritatea sa conlucreze cu partidul comunist. Lech Walesa refuza aceasta colaborare

• 23 august  - La implinirea a cincizeci de ani de la Pactul Ribbentrop-Molotov, popoarele baltice formeaza un lant uman in jurul celor trei tari, manifestandu-si protestul fata de guvernul sovietic

• 24 august  - Tadeusz Mazowiecki, un consilier al lui Walesa, formeaza primul guvern necomunist din Europa de Est postbelica

• 30 august  - La Chisinau se manifesta pentru limba romana si grafia latina

• 10 septembrie  - Ungaria isi deschide frontiera spre Austria, permitand tranzitul germanilor din Est spre RF a Germaniei. In acelasi timp, pe frontiera de Est a Ungariei sunt primiti mii de cetateni romani care au trecut frontiera ilegal

• 26 septembrie  - Ultimele trupe vietnameze parasesc Cambodgia

• 7 octombrie  - Gorbaciov viziteaza RDG, indemnand pe Erich Honecker sa adopte un curs reformist. La 18 octombrie, Honecker este inlocuit de Egon Krenz, fost sef al Securitatii

• 23 octombrie  - 300.000 demonstranti din Berlinul de Est cer libertati politice si dreptul de a infiinta partide de opozitie

• 25 octombrie  - "Doctrina Sinatra" (dupa cantecul renumitului actor Fiecare in felul sau) este lansata de un purtator de cuvant sovietic in legatura cu Pactul de la Varsovia

• 28 octombrie  - Mii de demonstranti din Praga cer sfarsitul guvernarii comuniste

• 1 noiembrie  - RDG deschide frontiera cu Cehoslovacia. La 7 noiembrie Biroul Politic al PSUG si primul ministru Willy Stoph demisioneaza

• 9 noiembrie  - Multimile de manifestanti incep sa demonteze Zidul despartitor ridicat in urma cu 28 ani intre partea occidentala si partea comunista a Berlinului

• 10 noiembrie  - La Sofia, Todor Jivkov demisioneaza si el dupa 35 de ani de conducere

• 17 noiembrie  - La Praga incepe, printr-o

 uriasa manifestatie anticomunista organizata de studenti,  Revolutia de Catifea. Doua zile mai tarziu, se formeaza Forul Civic, o coalitie antiguvernamentala condusa de Václav Havel

• 24 noiembrie  - In Romania, delegatii la al XIV-lea Congres al partidului comunist il realeg pe N. Ceausescu secretar general

• 2-4 decembrie  - Formal, Razboiul Rece ia sfarsit prin intalnirea Bush-Gorbaciov pe o nava in largul coastelor Maltei

• 15-22 decembrie  - La Timisoara si apoi in alte cateva orase din Romania au loc manifestatii impotriva lui Nicolae Ceausescu si a dictaturii comuniste. Spre deosebire de alte tari din Estul Europei, au loc represalii masive, soldate cu 162 de morti si sute de raniti. In timpul manifestatiei din Bucuresti, sotii Ceausescu fug cu elicopterul, sunt apoi arestati si executati la 25 decembrie. In cateva zile insa, in timpul luptelor interne cu asa-numitii "teroristi", orchestrate de noua putere, sunt ucisi inca 942 oameni, cifra ranitilor depasind 3.300. Astfel, Razboiul Rece din Romania se incheie intr-o baie de sange

 

Christian F. Östermann

 director  Cold War International History Project, Woodrow Wilson Institut, Washington D.C.

 "Trebuie sa subliniez cat de inspirata a fost munca lui Romulus Rusan si a tuturor colegilor de la  Fundatia Academia Civica. Este important sa ne uitam si la istoria diplomatica, politico-militaro-strategica a Razboiului Rece, careia ii este dedicat si proiectul meu. Dar nu trebuie sa pierdem din vedere adevaratele jertfe, victime si suferinte din timpul acestui razboi, care sunt, de obicei, trecute cu vederea sau minimalizate de catre istorici, diplomati sau de altii.

 Speranta mea este ca - in timp ce  Academia Civica isi va continua munca sa atat de importanta, iar noi, la Washington, vom putea sa ne continuam munca noastra - vom putea sa gandim impreuna, in mod creator, la modalitatile prin care aceste perspective deosebite pot fi integrate intr-o istorie mai plina de intelesuri a celei de-a doua jumatati a secolului XX, dominata de Razboiul Rece si de istoria dictaturilor comuniste."

 

 Acad.  Alexandru Zub

 directorul  Institutului de Istorie "A.D. Xenopol", Iasi

 "Expozitia  O cronologie a Razboiului Rece fixeaza evenimentele (1945-1989) pe fundalul carora se cuvin raportate situatia din Romania si rostul Memorialului Sighet.

Aspectul stiintific si dimensiunea documentara a proiectului sunt convergente, oferind celor interesati un bun temei de continuare a stradaniei cognitive si totodata un suport comemorativ."

 

Dennis Deletant

 profesor la  London University

"Expozitia este impresionanta. In primul rand prin amplasamentul ei. Am mai vazut expozitii, dar nu intr-un loc atat de graitor sau semnificativ pentru istoria Razboiului Rece. Cand ma uitam la montajele facute, care sunt foarte reusite - acolo in planse sunt reprezentate evenimente majore din cadrul Razboiului Rece -, ma tot gandeam la detinuti. De exemplu, la razboiul din Coreea. Ma gandeam la detinutii de la Sighet din 1950, care probabil ca numai din zvonuri stiau cate ceva despre acest razboi. Deci si locul adauga o nota importanta si face ca aceasta expozitie sa fie tot mai relevanta pentru istoria Romaniei, fiind in locul in care este."

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22