Expo 2012 in Polonia

Fara Autor | 04.05.2007

Pe aceeași temă

 Polonia este, incepand cu luna iulie 2006, candidat oficial pentru organizarea  Expozitiei Internationale EXPO 2012. Tema propusa de Polonia este "Cultura timpului liber in economiile lumii". Autoritatile tarii si autoritatile locale ale Wrocławului - oras care urmeaza sa gazduiasca EXPO - depun sustinute eforturi diplomatice si de promovare, in scopul obtinerii unei sustineri mondiale. Straduintele in a organiza EXPO se bucura de un mare entuziasm din partea societatii - 89% dintre polonezi sustin aceasta idee. In cazul castigarii, va fi prima expozitie  EXPO organizata intr-o tara din Europa Centrala si de Est. Decizia referitoare la alegerea localizarii va fi luata la sfarsitul lunii noiembrie 2007. Tineti pumnii, deoarece castigul Poloniei reprezinta, de asemenea, o sansa si pentru Romania!

 

 Polonia candid eaza pentru EXPO 2012 cu tema "Cultura timpului liber în economiile lumii"

 

Ce ii leaga pe campioana norvegiana Tai-Chi, proprietarul hotelului in Barbados, clubberul londonez din Ibiza, angajatul Parcului National din Kenia, antrenorul echipei de tineret de la Steaua Bucuresti, instructorul egiptean de diving in sistemul PADI si grupul de pensionari din Dresden, noii lui cursanti? Tema propunerii poloneze a EXPO 2012, adica "Cultura timpului liber in economiile lumii".

Fiecare dintre personajele de mai sus reflecta lucrul pe care organizatorii EXPO doresc sa il comunice: timpul liber leaga culturile, nationalitatile, oamenii de varste diferite, este un element al culturii si economiei. Cultura timpului liber este o problema globala. Expozitia EXPO de la Wrocław va fi o excelenta ocazie de a face cunostinta cu cele mai noi tendinte si cele mai inovatoare propuneri de petrecere a timpului liber, precum si o platforma de schimb de pareri pe tema influentei acestui fenomen asupra vietii oamenilor si a intregilor societati, influenta asupra economiei, culturii si mediului inconjurator.

 

De ce aceasta tema?

 

Polonia a propus o tema care face referire la cultura timpului liber, deoarece este proaspata, importanta pentru toate societatile si distractiva.

Prospetime - De-a lungul ultimilor o suta de ani ai istoriei expozitiilor internationale, de 14 ori EXPO a fost dedicata artei, meseriilor si arhitecturii, de 12 ori gradinaritului si amenajarii spatiului, de 5 ori oraselor si urbanizarii, de 9 ori calatoriilor si transportului, de 7 ori apei, raurilor si oceanelor. Ce e important: pana acum numai o singura data (in 1988, in Australia) EXPO a fost dedicata temei timpului liber. Tema EXPO 1988 de la Brisbane a fost "Timpul liber in epoca tehnologiei". Aceasta tema necesita o noua abordare din cauza proceselor care au avut loc de atunci si pana astazi, precum: caderea comunismului, micsorarea cantitatii de timp liber de care dispune individul, revolutia din comunicatii sau pericolele din ce in ce mai mari si mai globale pentru mediul inconjurator. Astazi nimeni nu mai intreaba daca timpul liber este legat de dezvoltarea tehnologiei - aceasta legatura este evidenta. Dorim sa privim aceasta problema dintr-o noua perspectiva, una globala, in care cultura, timpul liber si economia formeaza un tot inseparabil.

Important pentru lume - "Cultura timpului liber in economiile lumii" este o tema fundamentala din multe aspecte. Ea poate fi privita din prisma societatilor, dar si a economiei si a mediului inconjurator.

Timpul liber si societatea - Timpul liber este o parte inseparabila din viata omului. Schimbarile care au loc in structura societatilor contemporane, in domeniul economiei si al modalitatilor de organizare a muncii fac sa se puna din nou

intrebarea referitoare la natura legaturilor dintre munca, timpul liber si calitatea vietii. Pe de o parte, avem astazi mai putin timp liber decat oricand, iar pe de alta parte, mai mult ca oricand posibilitati de a il petrece. Timpul liber nu

inseamna a fi pasiv - este timpul in care ne exprimam, legam relatii cu prietenii si familia, putem sa contactam nu numai oameni din alte cercuri de cultura, insa putem, de asemenea, sa depunem eforturi pentru realizarea unor scopuri foarte importante pentru intreaga lume. Timpul liber devine o platforma de miscari sociale care joaca un rol foarte important in dezvoltarea democratiei, integrarii sociale si a tolerantei. Dezvoltarea unor asemenea miscari, precum "Slow Living", ne face sa constientizam nevoia de a ne gandi la modul in care petrecem timpul nostru, in special timpul liber.

Tema timpului liber este importanta pentru oamenii din toate colturile lumii si pentru toate grupurile de varsta.

Tineret - in mainile lui se afla destinul lumii. Astazi din ce in ce mai des, la intrebarea "cine sunt?", "cine doresc sa fiu?", el raspunde prin felul sau activ din timpul liber. Mai mult decat oricand are nevoie de intelegerea noastra, de simpatie si calauzire. Scopul EXPO in Polonia este atragerea si pregatirea unei oferte atragatoare pentru tineretul din intreaga lume, inclusiv pentru cele mai sarace colturi ale lumii.

Maturii - grupul care ia parte la goana dupa bani, care dispune de o cantitate din ce in ce mai mica de timp liber. Este grupul care are nevoie de o reflectie adanca asupra modului de petrecere a timpului liber si a relatiilor dintre timpul liber si munca.

Oamenii in varsta - cresterea lungimii vietii face ca in tarile dezvoltate oamenii care au incheiat o cariera profesionala sa se angajeze in multe actiuni in cadrul timpului liber pe care il au. In tarile in curs de dezvoltare ei sunt sursa intelepciunii si pastratorii traditiilor. Cu totii sunt niste destinatari foarte importanti ai expozitiei poloneze.

 

Timpul liber si economia

 

Cultura timpului liber reprezinta, de asemenea, o ramura cheie a economiei de astazi, poate chiar cea mai importanta ramura a economiei de maine. Analistii evalueaza ca in jurul anului 2010 industria de divertisment si media in lume vor valora 1,8 miliarde de dolari. Pentru calatorii si turism in 2016 oamenii vor cheltui deja peste 12 miliarde, iar patru ani mai tarziu valoarea economiei creative (bazate pe idei, imagini, media si informatii) va atinge 6 miliarde de dolari. Economia timpului liber ofera sanse pentru tarile in curs de dezvoltare care dispun de resurse pretioase, precum mediu

inconjurator, bucatarie originala etc. Cresterea importantei acestor resurse ne va obliga poate sa regandim impartirea in tari bogate si tari sarace.

In tarile foarte dezvoltate este vizibila trecerea de la industrie la economia impresiilor. Dorim sa aratam ce rol

indeplineste tehnologia in viata omului, tinand cont de faptul ca in centrul problemei se afla intotdeauna omul. EXPO la Wrocław va fi o sansa de a prezenta cele mai noi realizari tehnologice de catre tarile cele mai dezvoltate, precum si de catre corporatii precum: Google, Apple, Microsoft, Nike, Adidas sau Sony.

 

Timpul liber si mediul înconjurator

 

Economia impresiilor nu inseamna insa numai dezvoltare tehnologica. Inseamna, de asemenea, necesitatea pastrarii patrimoniului cultural si natural, deoarece acestea sunt resursele pe care se bazeaza aceasta economie. Acest lucru

inseamna necesitatea grijii fata de resursele naturale si cautarea de forme de transport alternative, nedaunatoare, precum si a unor moduri de petrecere a timpului liber care sa nu fie periculoase pentru mediul inconjurator si sa permita mentinerea bogatiei culturii, mai ales in tarile in curs de dezvoltare.

Bucurie - Din chiar esenta sa, aceasta tema da posibilitatea legarii EXPO de impresii pozitive. In mod natural, atrage pe oricine, indiferent de diviziunile de tot felul existente. Expozitia de la Wrocław va fi o fiesta pentru oamenii din toata lumea. Deja Wrocławul este gazda catorva zeci de festivaluri de vara din domeniul muzicii, teatrului si filmului. Daca EXPO va avea loc in acest oras, oaspetii Expozitiei vor putea lua parte la nenumaratele evenimente culturale si de divertisment. Merita subliniat si faptul ca tema propusa de Polonia este interesanta in fiecare colt al globului pamantesc si nu exclude pe nimeni.

Globala - Tema este interesanta nu numai pentru vizitatori, dar si pentru expozanti. Tarile puternic dezvoltate vor fi interesate de problemele si sansele care decurg din economia de impresii, iar tarile in curs de dezvoltare de sansele pe care le deschide in fata lor economia bazata pe timpul liber. Resursele pe care le poseda aceste tari vor deveni de o mare valoare in economie.

Egalitara - Tema timpului liber atinge astazi toate grupurile sociale. Mai mult, din ce in ce mai multe forme de petrecere a timpului liber permit o activitate comuna oamenilor de diferite varste, cu pozitii sociale diferite sau cu domicilii diferite.

 

 

 Polonia este prima tara din Europa Centrala si de Est care se straduieste sa obtina dreptul de a organiza  EXPO. Este un proiect national cheie, coordonat de catre ministrul Culturii si al Patrimoniului National, Kazimierz Michał Ujazdowski, cu o puternica sustinere din partea primului ministru al Guvernului Republicii Polone, Jarosław Kaczyński, si a presedintelui Lech Kaczyński.

 

Interviu cu premierul JAROSŁAW KACZYŃSKI

 

Am încredere ca Polonia va câstiga

 

 In timpul primei prezentari a Poloniei in calitate de candidat la organizarea  EXPO 2012, in mesajul pe care l-ati inregistrat ii asigurati pe delegatii Biroului International al Expozitiilor de sustinerea deplina din partea guvernului polonez a eforturilor privind organizarea EXPO. In ce consta aceasta sustinere?

Problema fundamentala o reprezinta asigurarea finantarii proiectului EXPO pana in anul 2012. Acesta este un criteriu de evaluare deosebit de important pentru cei care decid asupra acordarii dreptului de organizare a expozitiei. Sustinerea neconditionata din partea autoritatilor statului reprezinta pentru ei garantia realizarii proiectului. In plus, guvernul s-a angajat in activitati diplomatice foarte intense, care au ca scop obtinerea sustinerii pentru EXPO-ul polonez pe toate continentele. Personal am trimis scrisori catre sefii guvernelor multor tari europene, printre care Marea Britanie si Spania.

 Polonia isi poate permite organizarea  EXPO 2012?

 EXPO nu reprezinta o cheltuiala, este o investitie excelenta, care ni se va inapoia inzecit. Evaluam ca, multumita expozitiei de la Wrocław, vor veni la bugetul de stat peste 1 miliard de zloti, cu titlul de impozite, asigurari si concesii. Trebuie sa retinem faptul ca Polonia va finanta majoritatea investitiilor absolut necesare din fondurile structurale europene. Proiectele concrete legate de construirea de drumuri, legaturi feroviare sau dezvoltarea aeroportului din Wrocław sunt deja planificate in cadrul programelor operationale centrale si regionale. Dupa incheierea expozitiei, toate aceste investitii vor sluji locuitorilor Sileziei Inferioare.

 EXPO  reprezinta venituri considerabile la buget, insa, de asemenea, sau poate in primul rand, prestigiu. Ce intereseaza mai mult guvernul?

Ambele lucruri sunt pentru noi la fel de importante. Organizarea EXPO in anul 2012 va fi o ocazie excelenta de promovare a tarii noastre peste hotare si de prezentare a chipului sau modern. Cresterea prestigiului Poloniei pe arena internationala inseamna in acelasi timp o mai mare credibilitate pentru partenerii nostri economici. Investitiile lor vor genera mii de noi locuri de munca. Acestea vor aparea, de asemenea, datorita cresterii fluxului turistic, deoarece EXPO va atrage cateva milioane de turisti din intreaga lume. Lucru important, majoritatea dintre ei vor vizita nu numai Wrocławul, dar si alte orase ale Poloniei.

 In afara de Polonia, Maroc si Coreea  doresc, de asemenea, sa organizeze EXPO. Dupa parerea dvs., in ce consta superioritatea Poloniei asupra celorlalti candidati?

Atuul nostru cel mai mare il reprezinta tema. Petrecerea timpului liber este o problema universala. Asemenea sectoare precum turismul, sportul, comunicarea si noile tehnologii, motorizarea sau, in fine, industria filmului si a muzicii - toate sunt motoare care pun in miscare economia mondiala. Transformarile globale din economie atrag dupa ele adanci transformari culturale, care au influenta in egala masura atat asupra puterilor lumii, cat si asupra tarilor africane sarace sau a tarilor din Caraibe. Nu fara importanta este si asezarea geografica a Wrocławului. Apropierea aeroporturilor de la Varsovia, Berlin, Praga si Viena garanteaza posibilitatea de a ajunge in capitala Sileziei Inferioare aproape din orice colt al lumii.

 Ce actiuni a intreprins deja guvernul pentru ca Polonia sa fie gazda  EXPO in anul 2012?

Primul pas l-a reprezentat, bineinteles, depunerea oficiala a candidaturii orasului Wrocław la Biroul International al Expozitiilor de la Paris, in luna iunie a anului trecut. La scurt timp dupa aceea am numit un comitet guvernamental de organizare a EXPO 2012, sub conducerea ministrului Culturii si al Patrimoniului National, d-l Kazimierz Michał Ujazdowski. Rezultatul actiunilor lui a fost intreprinderea unei ofensive diplomatice intense pentru EXPO-ul polonez, care dureaza din toamna trecuta. Lunile imediat urmatoare vor fi luni cheie in ceea ce priveste succesul lui. Doresc personal sa sustin aceste eforturi.

Mai sunt planificate si alte actiuni pana la sfarsitul anului, cand va fi luata decizia referitoare la organizarea expozitiei?

In cadrul proiectului EXPO 2012 intra o multime de actiuni de lobby, a caror coordonare se afla in mainile reprezentantului guvernului desemnat a se ocupa de EXPO 2012, viceministrul Culturii, d-l Krzysztof Olendzki. El va participa, printre altele, la pregatirea prezentarii candidaturii Wrocławului la forumul Biroului International al Expozitiilor de la Paris, care va avea loc in luna iunie. Doresc sa subliniez foarte tare faptul ca campania pentru EXPO are un caracter de stat, asadar cere activitate si colaborare armonioasa din partea tuturor resorturilor angajate in acest proiect.

Cum evaluati sansele de victorie ale Wrocławului?

Nu ii desconsider pe rivalii nostrii, insa cred ca in luna decembrie ne vom bucura impreuna de succesul candidaturii poloneze.

 

Interviu realizat de Filip Mecner

 

 

Interviu cu KAZIMIERZ MICHAŁ UJAZDOWSKI, ministrul Culturii si al Patrimoniului National

 s i seful Comitetului de Organizare a EXPO Wrocław 2012

 

Timpul liber - tema universala

 

 Cum trebuie sa intelegem titlul propus de catre Wrocław ca tema pentru  EXPO 2012: "Timpul liber in economiile lumii"?

Folosirea culturii si a educatiei in timpul liber reprezinta o mare problema a lumii moderne. Este o provocare culturala si economica, legata de noile forme de participare la cultura, de industria culturii, de ceea ce oamenii tineri aduc cu ei in viata dinamica a oraselor si regiunilor. Dorim sa prezentam expozitia axata in jurul temei universale. Wrocławul, ca oras cu mari traditii culturale si in acelasi timp cu cea mai mare dinamica in ceea ce priveste dezvoltarea economica dintre orasele Europei de Est, oras al tineretii, este un loc excelent pentru a discuta despre aceasta problema.

In ce consta problema folosirii timpului liber?

Timpul liber reprezinta din ce in ce mai mult o categorie culturala si economica. Secolul XXI va fi un secol in care dinamica economica va fi legata intr-o imensa masura de ceea ce Ryszard Kapuściński a numit "inventia capitalului uman". Un secol cu un rol mai important al serviciilor, printre care tipuri noi de servicii turistico-culturalo-mediatice. Micsorarea timpului de lucru face ca societatile contemporane sa aiba din ce in ce mai mult timp care trebuie folosit. Va creste, asadar, rolul industriilor culturale, precum industria filmului, multimedia sau a turismului, care sunt o propunere necunoscuta pana acum de petrecere a timpului liber.

 Oare polonezii, o societate in plina agoniseala, stiu cum sa petreaca timpul liber? Cum arata in Polonia cultura petrecerii timpului liber?

Vad acest lucru cu optimism. Societatea poloneza reactioneaza rapid la schimbarile pe care le aduce cu el procesul de formare a economiei de piata. Este un lucru evident faptul ca Polonia nu este unitara in acest domeniu. Cu siguranta, altele sunt experientele marilor orase, iar altele ale micutelor orasele din partea de est a Poloniei. De aceea, pentru organizarea EXPO 2012 am ales Wrocławul, datorita faptului ca este un oras dinamic, pe care il viziteaza multi straini. Avem de a face cu un fenomen nou si pentru noi, deoarece Polonia nu se poate abtine de la interesul fata de problemele care sunt obiect de dezbatere in lumea "intai", mai bine dezvoltata economic.

 Experientele noastre ne permit sa figuram in calitate de partener egal in discutia referitoare la solutionarea problemelor legate de timpul liber?

Nu avem nici complexe de inferioritate, nici de superioritate. Polonia pur si simplu anima dezbaterea pe tema globala. Expozitia EXPO este o intreprindere intercontinentala. Iau parte la ea atat tarile bogate, cat si tarile africane sarace sau cele din Caraibe. Din natura lucrurilor, ceea ce prezentam trebuie sa aiba un caracter universal. Insa dorim in acelasi timp sa folosim efectul surprizei. Sa aratam ca tara care nu demult a fost inca in zona comunismului este in stare sa vorbeasca nu numai despre sine, ci si despre un fenomen care se refera la intreaga lume. Aratand in acelasi timp una dintre perlele sale - un oras dinamic.

Insa tema timpului liber este transmisibila? Veti gasi parteneri de discutie in saracii locuitori ai Africii?

Tarile care au o oferta atragatoare pentru turisti sunt tocmai partenerii unei astfel de discutii. Nu putem sa ne gandim la un lucru atat de important din perspectiva consumatorului lenes dintr-un oras mare. Este un plan de discutie nu numai cu locuitorii Africii, ci si ai Americii Latine si ai Asiei referitoare la rolul serviciilor si al industriei turismului in lumea contemporana.

 Tema Wrocławului privind timpul liber este competitiva fata de tema coreenilor  "Oceanul viu si coasta sa. Diversitatea resurselor, dezvoltare echilibrata" sau a marocanilor "Drumurile lumii. Unirea culturilor pentru unificarea lumii"? Va gasi pretuire in ochii delegatilor si va permite Wrocławului sa castige dreptul ravnit de a organiza EXPO in anul 2012?

Tema noastra este, fara indoiala, mult mai universala decat restul propunerilor. Sunt convins ca da posibilitatea legarii Europei de oferta Wrocławului si cu expansiune in exterior. Avem nevoie de sustinerea tarilor europene si de prezenta pe alte continente. Daca am fi propus o tema regionala, de exemplu, legata de cresterea vigorii economiei unei tari eliberate de comunism, atunci, intr-adevar, am fi putut cadea victima propriului particularism si am putea pierde.

In astfel gandita tema principala a expozitiei exista loc si pentru cultura poloneza?

Dorim sa prezentam dinamica si prospetimea ei, unirea traditiilor si a modernitatii. La Wrocław, dupa razboi, a avut loc o explozie artistica in domeniul artelor plastice, al teatrului, al muzicii si chiar al filmului. Voi aminti doar de teatrul lui Grotowski, pantomima lui Tomaszewski, de festivalul foarte interesant de muzica clasica Wratislavia Cantans, nota bene!, condus de un an de excelentul dirijor britanic Paul Mc Creesh, lucru ce denota capacitatea de atragere a artistilor europeni. Wrocław este un oras care prezinta o puternica legatura fata de cultura poloneza si, in acelasi timp, un respect pentru opera creata de alte natiuni ale Sileziei Inferioare.

 

Interviul realizat de Filip Frydrykiewicz

(Interviuri publicate de cotidianul Rzeczpospolita, 5 februarie 2007)

 

 De ce  EXPO ar trebui sa aiba loc in Polonia?

 

Polonia este initiatorul si unul dintre liderii schimbarilor politico-economice din Europa Centrala si de Est. Aici a aparut Solidaritatea, care a fost o miscare de masa de impotrivire fata de puterea comunista. Datorita acesteia, in anul 1989 s-a ajuns la primele alegeri libere, in care au putut candida reprezentantii opozitiei democratice, in urma carora s-a spart monopolul partidului comunist asupra puterii, iar apoi s-a format pe cale pasnica primul guvern necomunist de dupa 1948.

In urma reformelor politice si economice care au avut loc in anii ‘90, Polonia a obtinut posibilitatea de a se alatura circuitului colaborarii internationale. In 1999 a aderat la NATO, iar cinci ani mai tarziu a devenit membru al Uniunii Europene.

La ora actuala se poate mandri cu o economie sanatoasa si moderna, cu un produs intern brut care creste foarte repede, cu o inflatie mica si un volum masiv de investitii straine directe. Este pe primul loc in Europa din punctul de vedere al investitiilor planificate, ocupa locul patru in lume in topul investitiilor din domeniul cercetarii si dezvoltarii (R&D) si locul cinci din punctul de vedere al atractivitatii globale de investitii.

O trasatura caracteristica a Poloniei o reprezinta o societate tanara, activa si bine instruita. In tara invata peste doua milioane de studenti, fiecare al treilea polonez are sub 25 de ani, fiecare al doilea are sub 34 de ani. Toate acestea fac ca polonezii sa fie deschisi, dinamici si sa nu le fie frica de provocari. Asa cum, acum 25 de ani, societatea poloneza incepea sa demonteze regimul comunist, acum este in stare sa schimbe lumea in bine.

 EXPO 2012 in Polonia ar da posibilitatea preocuparii fata de problemele referitoare la intreaga lume. Pe de alta parte, insa, ar reprezenta dovada recunoasterii de catre comunitatea internationala a eforturilor pe care fostele tari comuniste le-au depus in transformarile democratice, sociale si economice.

 

De ce Wrocław

 

Wrocław este cel mai mare oras din vestul Poloniei, cu o populatie de 650.000 de locuitori. Situat de-a lungul raului Odra, este un oras al insulelor si al podurilor. Mostenirea sa unica se intrepatrunde cu arhitectura moderna.

Wrocławul este o alegere excelenta pentru a fi oras candidat la organizarea EXPO 2012 - se afla exact in inima Europei, este bine situat pentru preocupari culturale si stiintifice. In ultimii ani, farmecul sau deosebit a fost descoperit de catre vizitatorii din Europa si a fost de multe ori descris ca fiind "Noua Praga" sau "Noua Cracovia". Polonia, de asemenea, se afla in mijlocul Europei si este din acest motiv foarte accesibila pentru vizitatorii din toata lumea. Legaturile de transport din interiorul tarii se afla la un nivel mondial.

 "Polonia a fost de secole o societate multiculturala" - spune ambasadorul polonez in Republica Africa de Sud (Pretoria), dr. Romuald Szuniewicz. "Sunt convins ca daca ni s-ar permite sa gazduim EXPO 2012 aceasta va fi un mare succes." Este destul de probabil ca acest succes se va dezvolta, prin repetatele vizite ale delegatilor si familiilor lor in anii urmatori si in alte orase ale Poloniei.

Wrocław este un oras interesant in mod special, din diferite motive. Pe parcursul lungii sale istorii a avut cinci denumiri, una dintre cele mai recente fiind numele german de Breslau. La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Wrocławul era numai ruine, distrus in timpul bataliei pentru Breslau, a fost ultimul mare oras din istorica Germanie de Est care avea sa cada. Doua treimi din oras aveau sa fie distruse, iar 40.000 de locuitori au murit in ruinele caselor lor si ale fabricilor distruse.

Dar, de atunci, a fost reconstruit cu migala, fapt pentru care este adesea comparat cu alte orase europene deosebite, precum Cracovia sau Praga. Un program extins de restaurare si reconditionare a facut din Wrocław unul dintre cele mai fascinante orase ale Poloniei.

Insa atuurile Wrocławului, ca oras candidat pentru gazduirea EXPO 2012, sunt mult mai mari decat aceste atractii. Parte a Regiunii celor trei Natiuni de Granita - Republica Ceha, Germania si Polonia -, Wrocławul este situat superb din punct de vedere geografic pentru a exploata potentialul celor 16 milioane de locuitori si al unui PIB combinat de 175 miliarde de euro. Se afla la mai putin de 400 km de Berlin, Bratislava, Praga, Viena si Varsovia.

Are o economie diversificata, in continua crestere si dezvoltare, datorita investitiilor. Orasul a atras numeroase mari companii industriale, inclusiv companii multinationale precum Volvo, Siemens, Hewlett Packard, LG Phillips, Whirlpool, 3M si SAP.

Si nu este, de asemenea, un strain in ceea ce priveste gazduirea unor evenimente internationale. Are o infrastructura superba de sali de conferinte si hoteluri cu un complex de intalniri de prima marime care este trecut pe lista UNESCO a patrimoniului universal, denumit Centennial Hall. Este un loc fierbinte pe harta turismului strain, cu peste 1 milion de vizitatori in 2005.

Pentru vizitatorii EXPO 2012, imprejurimile Wrocławului nu sunt de asemenea de neglijat. Silezia Inferioara este un loc ideal pentru relaxare. Este plina de castele si palate, cu lanturi muntoase si peisaje salbatice (care nu sunt atinse de om). Timpul liber reprezinta o parte importanta a ofertei Wrocławului referitoare la gazduirea EXPO. Industria timpului liber este in dezvoltare in intreaga lume si conduce in multe feluri economiile mondiale. Exista posibilitati de dezvoltare in crestere atat pentru economiile avansate, cat si pentru cele in curs de dezvoltare, prin cresterea turismului traditional, activ, rural si a eco-turismului. Timpul liber are, de asemenea, un impact important asupra culturii si a mediului inconjurator din intreaga lume. Wrocław 2012 spera sa promoveze o viziune pozitiva a timpului liber - contributie valoroasa, nu numai o solutie pentru problemele sociale.

 

 

Interviu cu RAFAŁ DUDKIEWICZ, primarul oraşului Wrocław

 

EXPO la Wrocław este o sansa pentru intreaga Europa Centrala si de Est

 

 De ce  EXPO ar trebui sa aiba loc la Wrocław, ce are acest oras special, ca sa merite organizarea EXPO?

La EXPO trebuie sa ne uitam prin prisma evenimentelor cu raza de actiune globala, precum Jocurile Olimpice sau Campionatul Mondial de Fotbal. Pentru ca EXPO este un fel de "campionat mondial al expozitiilor", un eveniment pentru care se lupta multe tari, care au ambitia de a exista in constiinta globala. Si, cum avantajele care decurg dintr-o Olimpiada sunt resimtite de intreaga tara, asa va fi si cu EXPO. De aceea cred ca intrebarea "de ce se straduieste Wrocław sa obtina EXPO" nu este bine formulata. Polonia este cea care lupta pentru acest eveniment si va avea de castigat intreaga Polonie, daca vom reusi. Mai mult, pot spune fara prea mare exagerare ca victoria Wrocławului va fi un castig al intregii regiuni.

Evenimentele mari, cele precum EXPO, sunt o excelenta ocazie de a prezenta marele salt pe care l-a facut in ultimii ani tara noastra si alte tari care au iesit din comunism. Persoanele care viziteaza din nou, dupa o pauza de cativa zeci de ani, regiunea noastra nu isi pot reveni din mirare ca atat de multe s-au schimbat. Expozitia Internationala din anul 2012, daca va avea loc in tara noastra, va aduce intregii regiuni un enorm prestigiu. Va face ca regiunea noastra sa isi intareasca pozitia internationala, sa isi arate chipul nou si va demonstra ca europenii din partea de est a continentului sunt muncitori si bine organizati, de asemenea, la ei acasa, nu numai la Londra sau Dublin. Cred ca in anul 2012 partea noastra de lume - la cativa ani dupa aderarea la Uniunea Europeana si la peste 20 de ani de la caderea comunismului - va avea cu ce sa se laude.

 De ce Polonia concureaza pentru a doua oara in cursa pentru  EXPO?

Experienta altor tari si orase care au concurat pentru EXPO arata ca pentru organizarea unui eveniment atat de mare si prestigios trebuie sa lupti de cateva ori. De aceea, Polonia s-a hotarat pentru a doua oara sa ia startul in competitia pentru obtinerea EXPO. In timpul competitiei precedente am invatat multe si credem ca de data aceasta avem sanse reale de succes. In afara de aceasta, cu toate ca nu luam in considerare o astfel de posibilitate, stim ca nici chiar o batalie pierduta nu inseamna o infrangere totala. Numai participarea in competitie da posibilitatea promovarii Poloniei, prezentarii valorilor noastre celor care nu stiu nimic despre ea. Wrocław, datorita staruintelor pentru EXPO 2012, din linia a doua a oraselor poloneze, necunoscut aproape deloc in lume, a avansat in constiinta europenilor (si nu numai) in acelasi grup de "locuri care trebuie sa fie vizitate in Polonia", ca Varsovia si Cracovia. In mod asemanator, Polonia are sansa de a exista in aceeasi categorie de tari ca, de exemplu, Spania. Lupta pentru EXPO 2012 este o forma excelenta de promovare a tarii si a intregii regiuni; relativ ieftina si nespus de eficace.

 

 

EXPO din Wrocław va fi vizitata de aproape 5 milioane de oameni

 

Se apreciaza ca de ocazia de a se prezenta la EXPO 2012 vor beneficia in jur de 90 de tari, câteva zeci de corporatii si organizatii nonprofit si internationale.

Conform prognozelor organizatorilor EXPO 2012, la Wrocław expozantii pot conta pe prezenta a aproape 5 milioane de oameni. Majoritatea dintre ei vor fi locuitori ai Poloniei, insa in jur de 2 milioane de vizitatori vor veni din strainatate. Localizarea Wrocławului, precum si legaturile foarte bune de comunicatii pe care le are cu restul continentului permit aprecierea ca oaspetii EXPO 2012 vor veni de pe teritoriul intregii Europe Centrale, adica din Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria si Austria.

 

 

Expoziţiile mondiale

 

 EXPO a fost organizata prima oara in anul 1851 la Londra de catre Societatea Britanica de Promovare a Comertului. S-a numit atunci Marea Expozitie Industriala a Marilor Popoare. Urmatoarele expozitii au fost organizate in metropolele lumii, precum: Paris, Bruxelles, Chicago, Vancouver sau Osaka. Pana in ziua de azi fiecare EXPO se caracterizeaza printr-un mare fast - expozitia este asociata cu succesul economic si bunastarea, iar tara care organizeaza EXPO este evidentiata in mod deosebit.

In ultima decada a secolului trecut am fost martorii evolutiei expozitiilor EXPO. Ele nu mai prezinta numai realizarile progresului tehnic, ci se indreapta inspre prezentarea ideilor dezvoltarii echilibrate, exprima grija fata de mediul natural, om si valorile universale. Expozitiile au devenit acum o forma de prezentare si promovare a imaginii tarii-organizatoare si a tarilor-expozante, precum si un forum de schimb de cunostinte si experiente pe teme legate de cele mai importante provocari, in fata carora se afla lumea. Expozitiile EXPO reprezinta in continuare mari prezentari ale realizarilor stiintei si tehnicii.

 Conventia referitoare la Expozitiile Internationale a stabilit doua tipuri de expozitii:

• Expozitii inregistrate ("registred"), denumite mai de mult ca fiind universale si

• Expozitii recunoscute ("recognized"), altfel tematice, dedicate unor probleme concrete, de exemplu, "Oceanele - mostenire pentru viitor", EXPO, 1998, Lisabona; "Apa si dezvoltarea echilibrata", EXPO, 2008, Saragosa.

Polonia depune eforturi pentru obtinerea organizarii asa-zisei "EXPO mici" - a unei expozitii tematice in anul 2012, cu titlul "Cultura timpului liber in economiile lumii".

 

 

Biroul Internaţional al Expoziţiilor (BIE)

 

 Biroul International al Expozitiilor (Bureau International des Expositions, BIE) a fost infiintat la Paris in anul 1928. Biroul exercita controlul asupra tuturor expozitiilor internationale cu caracter necomercial (cu exceptia expozitiilor de arta), care dureaza mai mult de 3 saptamani, organizate oficial de catre state si la care invitarea altor state se face pe cale diplomatica.

Actualmente, secretarul general al BIE este Vicente Gonzales Loscertales.

 

 

Tarile membre ale Biroului International al Expozitiilor (BIE)

 

Europa (31 de tari): Andora, Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Grecia, Spania, Olanda, Islanda, Malta, Monaco, Germania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, San Marino, Slovacia, Slovenia, Elvetia, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Marea Britanie, Italia

Orientul Apropiat si Indepartat (8 tari): Iran, Israel, Iemen, Iordania, Qatar, Liban, Oman, Emiratele Arabe Unite

Africa (14 tari): Algeria, Guineea Ecuatoriala, Madagascar, Maroc, Mauritania, Namibia, Nigeria, Africa de Sud, Senegal, Seychelles, Tanzania, Togo, Tunisia, Uganda

Asia si Oceania (15 tari):Bangladesh, China, Indonezia, Japonia, Cambodgia, Coreea, Laos, Malaezia, Mongolia, Thailanda, Vietnam, Australia, Filipine, Nauru, Palau

Caraibe (11 tari): Antigua si Barbuda, Bahamas, Barbados, Republica Dominicana, Grenada, Haiti, Cuba, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent si Grenadine, Trinidad si Tobago

America Mijlocie si de Sud (13 tari): Argentina, Brazilia, Guyana, Columbia, Peru, Surinam, Uruguay, Venezuela, Belize, Costa Rica, Mexic, Nicaragua, Salvador

America de Nord: Canada

 

 

 Oraselul  EXPO va fi construit pe un teren pregatit special in acest scop, care se afla în partea de vest a orasului Wrocław.

 

Strada principala a oraselului EXPO va fi aleea Timpului Liber. De-a lungul aleii vor fi construite trei turnuri, care simbolizeaza trei perioade din viata fiecarui om: tineretea, varsta de mijloc si viata de familie, precum si batranetea senina. De aici si denumirea turnurilor: "Nebuniile tineretii", "Bucuriile Familiei" si "Varsta de Aur". Aceste turnuri vor fi, în acelasi timp, pavilioane de expunere, care sa se potriveasca cu denumirea lor. Vor fi unite între ele de o telecabina.

Telecabina care va lega cele trei turnuri va avea, de asemenea, o importanta simbolica, deoarece va vorbi despre faptul ca timpul care se scurge continuu ne duce de la tineretea vesela, prin familie, catre batranete. In afara de asta, acest tip de transport reprezinta deja o traditie in cadrul expozitiilor EXPO. Lucru interesant, bancile care se vad in primul plan reprezinta fragmentele marelui amfiteatru care se afla de-alungul aleii Solidaritatii. Un pic mai jos se afla scena lui, iar mai departe un bazin cu apa. Cladirile de pe ambele parti ale turnurilor sunt pavilioane de expunere.

Amfiteatrul gigant este una din cele doua mari cladiri ale oraselului EXPO, a doua fiind sala pentru spectacole. Ea se aseamana cu un OZN, usor aplecat. Va putea adaposti cateva zeci de mii de oameni.

Asta insa nu e totul. Oraselul, dupa terminarea EXPO, urmeaza sa devina locomotiva dezvoltarii partii de vest a Wrocławului. Aici îsi va avea sediul (daca vor fi realizate planurile) Institutul European de Tehnologie, aici va fi loc pentru un centru de business. Autoritatile orasului doresc ca pe terenurile din vecinatatea oraselului EXPO sa fie construit un cartier iesit din comun. Va fi un cartier despre care, peste cateva zeci de ani, urmasii vor spune ca este cel mai minunat dintre toate. Va fi construita, de asemenea, aleea Stelelor Arhitecturii, de-a lungul careia - dupa modelul din Valencia spaniola - vor fi construite cladiri ale unor proiectanti celebri.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22