Decizie CCR esentiala. Cetatenii romani cu domiciliul in straintate TREBUIE LUATI IN CALCUL LA STABILIREA CVORUMULUI. Aceasta fraza-cheie a disparut din textul publicat in Monitorul Oficial

Fara Autor | 06.08.2012

Pe aceeași temă

In motivarea Curtii Constitutionale la respingerea uneia dintre constestatiile USL se precizeaza ca in cazul referendumului pentru demiterea presedintelui se aplica prevederile legale potrivit carora cetatenii romani cu domiciliul in strainatate SINT inclusi pe listele electorale permanente. Practic, decizia CCR arata ca acesti cetateni fiiind luati  in calcul, cvorumul creste. Din textul deciziei CCR publicat in Monitorul oficial a disparut insa aceasta fraza-cheie, scrie Adevarul.

 In motivarea respingerii unei contestatii USL, CCR arata ca in cazul alegerilor pentru parlament, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate NU sint inscrisi pe listele electorale permanente, lucru care nu este valabil la referendumul pentru demiterea presedintelui, unde se aplica dispozitiile Legii 370/2004, art 2, al 1, lit c si ale Legii 3/2000, art 17.

 "Ratiunea pentru care aceşti cetateni nu sunt inscrişi in listele electorale permanente rezida in faptul ca nu au domiciliu in tara astfel incât numarul acestora nu poate influenta cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor inscrise pe listele electorale permanente. In speta, insa, sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul.(*)" , se s;pune in decizia CCR.

Vezi aici decizia CC, esential paragraful de la pagina 19


Fraza esentiala "In speta, insa, sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul.(*)" a disparut insa textul deciziei CCR nr 3 publicata in Monitorul Oficial, scrie Adevarul.

Acest paragraf din decizia CCR lamureste practic controversa generata de guvern care a susţinut că legea care stabileşte cvorumul este legea privind alegerile pentru Parlament, reglementare potrivit căreia românii cu domiciliul în străinătate nu figurează pe listele electorale permanente, astfel încât cvorumul nu i-ar fi inclus şi pe aceştia.

Potrivit declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta, în evidenţa MAI ar exista aproximativ 500.000 de astfel de persoane.

Dacă legea la care se raportează referendumul este Legea din 2004 pentru alegerea preşedintelui, atunci cetăţenii români cu domiciliu peste hotare figurează pe listele electorale, astfel încât ei sunt număraţi la cvorum.

Paragraful care a fost uitat atunci când s-a publicat în Monitorul Oficial din Hotărârea CCR nr. 3, lămureşte aşadar această controversă şi face impsoibilă eliminarea de pe listele electorale a celor aproximativ 500.000 de cetăţeni români cu domiciliu în străinătate, printre care mulţi sunt din Republica Moldova.

Cu toate acestea, Victor Ponta sustine in continuare ca va organiza acel mini-recensamint prin care intentioneaza sa reduca numarul celor inscrisi pe listele electorale permanente, ceea ce ar micsora si cvorumul.

Reamintim că a existat şi un alt document care a apărut într-o altă formă decât cea dispusă de judecătorii CCR. Aşa cum a dezvăluit "România liberă", adresa trimisă săptămâna trecută Guvernului conţinea "o eroare": în loc să ceară listele de alegători actualizate folosite la referendum, CCR solicita reactualizarea acestor liste.

Azi, CCR i-a transmis premierului Victor Ponta că aşteaptă listele actualizate folosite la referendumul din 29 iulie, şi nciidecum reactualizarea acestora.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22