Doi membri CSM, Marcel Sampetru si George Balan, ridicati de DNA. Trafic de influenta pe linga USL pentru a obtine functiile lui Kovesi si Morar

Fara Autor | 11.07.2012

Pe aceeași temă

Doi dintre membrii Consiliului Suprem al Magistraturii au fost ridicati, miercuri dimineata, de catre procurorii DNA, sub acuzatia de trafic de influenta. Inca de la primele ore ale diminetii au loc perchezitii la locuintele lui Marcel Sanpetru si George Balan, scrie Romania libera.

 

UPDATE 10.35 George Balan si Marcel Sampetru au fost suspendati din functii, ca urmare a inceperii urmaririi penale impotriva lor, a anuntat presedintele CSM, Alina Nicoleta Ghica.

UPDATE 10.07: George Balan, declaratii la Realitatea TV: Biroul meu nu a fost perchezitionat. DNA nu mi-a adus la cunostinta nimic. Despre relatiile cu Kovesi si Morar - "institutionale, cind mai bune, cind mai rele".

UPDATE 10.01: Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii sustine, miercuri, la ora 10,30, declaratii de presa, la sediul CSM - Agerpres

UPDATE 9.55 Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, a precizat ca, in cursul zilei de marti, sectia de procurori a incuviintat, unanim, cererea de perchezitie pentru doi colegi.

"Dosarul e la inceput, s-a inceput doar urmarirea penala, dosarul a fost trimis la Curtea Suprema unde s-a dat mandatul de perchezitie, inteleg ca nu pentru amandoi", a precizat acesta, in fata sediului CSM.

Danilet a subliniat ca, "daca aceste functii se negociaza in afara cazului legal, e foarte grav".

"Din  pacate, inteleg ca deja se fac negocieri in afara cadrului legal. Daca se confirma este foarte grav", a precizat judecatorul, care a adaugat ca "apropierea noastra de un partid sau o anumita structura a statului este foarte periculoasa".

Intrebat daca in inregistrari apar si alti membri ai CSM, Cristi Danilet a raspuns: "Nu va pot confirrma, dar ar fi dezastruos pentru noi sa apara si alti membri CSM".

UPDATE 9.25: La sediul DGIPI Ilfov au loc perchezitii in dosar, anunta Romania TV.

UPDATE 9.00: George Balan ar fi avut o relatie apropiata cu senatorul PSD Catalin Voicu, caruia i l-ar fi prezentat la un moment dat pe un fost vecepresedinte al CSM, dupa cum scrie Luju.ro, citind file din dosarul de coruptie al lui Catalin Voicu. Reamintim ca, potrivit Mediafax, George Balan si Marcel Sampetru s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI (fosta "Doi si-un sfert"), adica exact serviciul secret al Politiei cu care a avut conexiuni Catalin Voicu.

UPDATE 9.00 Oana Haineala, vicepresedinte CSM, a declarat pentru Realitatea TV ca a fost incuvintata cercetarea intr-o cauza instrumentata de DNA. "Ancheta este in derulare, la sectia 1 pentru combaterea coruptiei. Vorbim despre un membru CSM si consilierul acestuia. In acest moment nu este suspendat din functie", a spus Oana Haineala

UPDATE 8.48: Monica Prejmereanu, purtator de cuvant CSM, a declarat pentru HotNews.ro ca "Sectia de procurori din cadrul CSM a incuviintat, luni, cererea de perchezitie a procurorilor DNA. Marti, in urma unei descinderi la sediul CSM, procurorii au sigilat biroul domnului consilier Marcel Sampetru"

DNA a obtinut aviz de la CSM pentru perchezitia de miercuri.

Potrivit acuzatiilor DNA, cei doi s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI in scopul obtinerii sprijinului politic, pentru a fi numiti procuror sef al DNA si procuror general al Romaniei, dar negociau si alte functii de conducere din Ministerul Public.


Alina Ghica, presedintele CSM, a spus la RTV ca Marcel Sanpetru este consilier la CSM, iar George Balan este membru CSM.

In noiembrie 2010, CSM a decis admiterea cererii de aparare a reputatiei profesionale formulata de procurorul George Balan, in legatura cu afirmatiile cuprinse in articolul intitulat "Procurorii George Balan si Elisabeta Dragut au mape profesionale cu probleme" publicat la 7 octombrie 2010 in ziarul "Cotidianul", potrivit site-ului specializat www.juridice.ro.

"In cererea formulata domnul procuror a apreciat ca sustinerile din articolul susmentionat i-au afectat reputatia profesionala intrucat  intreaga sa cariera a fost construita intr-o maniera care a exclus orice influenta, cu respectarea dispozitiilor legale si a normelor deontologice ale profesiei de magistrat", potrivit unui comunicat al CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca in articolul de presa indicat, in contextul alegerilor pentru calitatea de membru al C. S. M., autorul articolului apreciaza ca numele domnului procuror, alaturi de cel al altei colege "sunt si cele mai controversate".

In cuprinsul aceluiasi articol, se fac referiri la faptul ca de numele procurorului se leaga scandalul MISA, episod "repus pe tapet chiar de catre domnul procuror George Balan, in vara acestui an", atunci cand a "iesit la rampa" cu dezvaluiri "tardive" despre presiunile facute asupra procurorilor de caz de ministrul justitiei de atunci, precum si a modului in care s-ar fi implicat in dosarul lui Gregorian Bivolaru.

Intr-un interviu acordat site-ului www.luju.ro in septembrie 2010, procurorul George Balan o acuza pe Monica Macovei ca a facut presiuni asupra lui, atunci cand era ministru al Justitiei, in dosarul MISA.

"Fostul ministrul Monica Macovei a avut mai multe interventii publice prin care a solicitat pe de o parte cercetarea, anchetarea si sanctionarea magistratilor care au lucrat la acest dosar, dar si achitarea inculpatului Gregorian Bivolaru ￯ afirmatii facute pe postul Antena 3 in data de 4.01.2005. Acest aspect a fost cuprins si de catre concluziile Inspectiei CSM, iar afirmatiile mele au acoperire deplina", spunea Balan, in 2010.

Activitatea profesionala a lui George Balan

George Balan este absolvent al Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti si a Consiliului National de Aparare, din anul 2006 obtinand titlul de doctor in ordine publica si siguranta nationala, potrivit agentiei Mediafax.

In 2009 a fost delegat in functia de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce in perioada 2002 - 2009 a fost procuror general al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, iar in perioada 2000 - 2002 procuror sef adjunct al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul instantei supreme.

Din 1990 si pana in 2000, George Balan a ocupat functiile de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Ilfov (1990 - 1994), prim-procuror adjunct in cadrul Parchetului Judecatoriei Ilfov (1994), procuror la Parchetul Tribunalului Bucuresti (1994-1996), prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 (1996-1999), procuror sef serviciu de supraveghere a cercetarilor penale din Parchetul Curtii Suprema de Justitie (1999), procuror sef adjunct al Sectiei anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din Parchetul Curtii Supreme de Justitie si presedinte al Comisiei de disciplina din Ministerul Public (1999 - 2000).

Procurorul George Balan a publicat 17 articole si lucrari de specialitate, precum si doua carti - "Ministerul Public si politica penala de aparare a securitatii nationale" si "Managementul Ministerului Public: aspecte teoretice si practice".

In iunie 2002 a primit distinctia "Meritul Judiciar Clasa a IV-a" pentru rezultatele obtinute in activitate si respectarea indatoririlor prevazute de lege, acordata de presedintele Romaniei.

George Bălan, membru CSM, si Marcel Sâmpetru, consilier, au fost puşi sub învinuire, iar CSM a aprobat cercetarea lor, pe motiv că şi-au traficat funcţiile pe lângă importanţi oameni politici din USL pentru a obţine posturi de conducerea în Parchetul General. În acest sens ar exista probe, inclusiv interceptări telefonice şi ambientale, spun surse judiciare, scrie Romania libera.

Balan si Sampetru sunt acuzati ca au facut trafic de influenta pe langa lideri ai USL, pentru a o inlocui pe Laura Codruta Kovesi din functia de procuror general si pe Morar, potrivit Romania TV.

Potrivit Digi 24, acestia ar fi "negociat functii" cu premierul Victor Ponta.

Alina Ghica, presedintele CSM, a declarat, pentru Romania TV, ca unul dintre acuzati, Marcel Sanpetru, este consilier al CSM, nu membru. "Nu va pot da date despre ancheta penala, stiu doar ca s-a dat aviz pentru ancheta pentru unul dintre membrii CSM".

Mandatul lui Kovesi expira peste doua luni. Marcel Sanpetru a fost procuror adjunct general al Romaniei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22