INCREDIBIL: Monitorul Oficial refuză să publice cererea CCR referitoare la romanii din strainatate, transmisă luni. Frază-cheie din decizia Curţii privind românii din stră

Fara Autor | 07.08.2012

Pe aceeași temă

Monitorul Oficial refuză să publice solicitarea Curtii Constitutionale de a fi remediata "eroarea materială", adica introducerea in textul deciziei CCR a frazei privind cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, care trebuie luaţi în calcul la stabilirea cvorumului la referendumul pentru demiterea presedintelu, fraza dispăruta din Monitorul Oficial. Victor Ponta a blocat, printr-un ordin verbal, publicarea acestei fraze, spun surse citate de Romania libera.


 Scopul refuzului: continuarea numararii populatiei pentru modificarea listelor electorale, cum de altfel a recunoscut astazi  noul ministru de Interne, Mircea Dusa, scrie Romania libera.

In cursul zilei de luni, Curtea Constitutionala a Romaniei a trimis catre Guvern, in subordinea caruia se afla acum Monitorul Oficial, solicitarea de corectare a "erorii materiale" vizind fraza referitorare la romanii din strainatate si care lipseste din textul publicat de MO, dar premierul Victor Ponta, printr-un ordin verbal, a blocat publicarea ei, sustin surse guvernamentale citate de Romania libera.

Motivul: odata cu publicarea in Monitorul Oficila  a acestei"erori", guvernul nu mai poate continua operatiunea nationala de taiere de pe liste a cetatenilor romani cu drept de vot care muncesc sau domiciliaza in strainatate fara a comite o infractiune. Acum, infractiunea poate fi contabilizata in dreptul secretarului general al guvernului si in cel al directorului Monitoruluji Oficial, spun specialistii citati de Romania libera.

Prin continutul juridic al  solicitarii de reparare a "erorii materiale", CCR închide practic altă discuţie esenţială pentru soartă referendumului: dacă cetăţenii români cu domiciliul în străinătate să fie incluşi sau nu în listele electorale permanente, adică cele luate în calcul la stabilirea cvorumului.

"Eroarea materiala" a aparut in motivarea respingerii contestatiilor USL depuse pentru a bloca invalidarea refedrendumului  pentru demitereea presedintelui Traian Basescu din 29 iulie 2012.

Cum s-a produs "eroarea"

 La data de 2 august 2012, Curtea Constitutuionala s-a pronuntat asupra tuturor  contestatiilor la invalidarea referendumului,inclusiv ale USL, pe care le-a respins,  si a anuntat ca aceasta decizie devine obligatorie dupa publicarea in Monitorul Oficial. Motivarea a fost redactata corect si semnata de toti cei 9 judecatori ai Curtii.

 In mod bizar, pe traseul de la CCR la Monitorul Oficiaal au disparut  exact cele doua paragrafe care impuneau pe liste prezenta romanilor cu drept de vot care muncesc/domicliaza in strainatate. Asa se face ca in Monitor nu au mai fost puiblicate cele doua paragrafe.

Tot la data de 2 august, judecatorii au hotarat amanarea pronuntarii asupra invalidarii referendumului din cauza unor documente contradictorii trimise de Ministerul Administratiei si Internelor si au hotarat sa trimita o adresa prin care sa ceara imperativ listele electorale pe care s-a votat la refedendum.

 In mod bizar, si pe aceasta adresa s-a comis "eroare materiala", continutul adresei fiind inlocuit, asa ca la premierul Ponta a ajuns o adresa care practic i se cerea sa  numere din nou populatia.

Ambele decizii ale Curtii au fost transmise presei, respectiv decizia amanarii invalidarii referendumului  a fost insotita cu motivare ce urma fi trimis Guvernului, iar pentru motivarea respingerea contestatiilor, Curtea indica textul care urma sa apara in Monitorul Oficial. In ambele decizii exista obligatia de a preda cCurtii listele pe care s-a votat la referendum, cu tot cu cetatenii cu drept de vot care acum se afla in strainatate.

Vineri, Romania libera a sesizat falsificarea adresei catre premierul Ponta, iar presedintele CCR Augustin Zegrean a declansat verificarile.

Luni, Curtea a trimis doua adrese catre Guvern: adresa prin care din nou i se solicitau listele electorale folosite la refedrendum din data de 29 iulie, nu altele, iar pentru Monitor a fost trimisa solicitarea de reparare a "erorii materiale", indicandu-se textul ce trebuie publicat penmtru ca a disparut.

Care este textul "disparut"  si ce consecinte are

În motivarea respingerii unei contestaţii USL, se arată: "Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliu în ţara astfel incât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul”.

Chiar dacă legea privind alegerea preşedintelui îi include pe toţi cetăţenii cu drept de vot, inclusiv pe cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, Curtea spune limpede în această motivare că la referendumul pentru demiterea preşedintelui sunt aplicabile aceste dispoziţii legale, nu cele ale legii privind alegerea senatorilor şi deputaţilor.

În acea lege, listele electorale permanente nu îi cuprind şi pe cetăţenii români cu domiciliul în străinătate. Aceştia au fost scoşi de Guvernul Tăriceanu în 2008 şi trimişi pe listele suplimentare.

Cu alte cuvinte, odată luaţi în calcul cetăţenii români cu domiciliul în străinătate la stabilirea cvorumului, pragul necesar validării referendumului urcă şi mai mult. Invalidarea referendumului devine inevitabilă ceea ce înseamnă că Traian Băsescu are şanse să revină la Cotroceni, mai ales că mini-recensământul nu mai are nici el vreo bază legală.

Fraza-cheie care apărea în decizia CCR publicată pe site-ul sau a dispărut din versiunea publicată în Monitorul Oficial. În decizia publicată de CCR pe site-ul propriu a apărut, luni după-amiază, următoarea precizare legată de frază-cheie: "Acest paragraf a fost introdus după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea I, omisiunea datorându-se unei erori materiale".

_ _ _ _

Amintim că, luni, Curtea Constituţională a României a trimis o nouă adresă către Guvern, de data aceasta cu un continut nefalsificat. CCR a cerut listele electorale în baza cărora premierul Victor Ponta si ministrii sai au organizat şi desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Noua adresa interzice, prin continutul juridic, organizarea unui mini-recesamant.

Surse guvernamentale spun ca, dupa primirea noii adrese de la Curte , ministrul de Interne Ioan Rus si-a dat demisia. La fel a procedat si ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre.

Ce doi ministrii sunt obligati moral sa declare public CINE I-A DETERMINAT sa trimita o comunicare la CCR prin care sa blocheze invalidarea referendumului si sa arunce astfel tara in HAOS.

In adresa (falsificata!) de la data de 3 august, Curtea Constituţională a cerut Guvernului "să dispuna masuri pentru actualizarea listelor electorale permanente pana la data de 31 august 2012 " desi in incheierea de sedinta, transmisa integral presei, se cereau doar listele electorale in baza carora s-a desfasurat referendumul.

România liberă atragea atentia, inca de vineri, ca cineva din interiorul Curtii Constitutionale - cel mai probabil un asistent magistrat - a falsificat continutul adresei trimise la Guvern pentru a oferi USL portitele legale de a scoate de pe liste milioane de cetateni cu drept de vot ( pe cei care lucreaza in strainatate). Deocamdata, Curtea Constitutionala NU a anuntat daca a deschis vreo ancheta pentru depistarea autorului falsului.

Articol publicat de Romania libera

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22