USL REFUZA SA APLICE DECIZIA CCR PRIVIND REFERENDUMUL. Liderii USL si MAI spun ca se aplica OUG prin care presedintele e demis cu majoritatea celor prezenti la vot

Fara Autor | 10.07.2012

Pe aceeași temă

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) informeaza ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului potrivit careia presedintele este demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne se aplica la referendumul din 29 iulie, informeaza Mediafax. Ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre, a declarat,  marti, ca referendumul va fi organizat in conformitate cu legislatia in vigoare, care este Ordonanta. Pe aceeasi pozitie s-au plasat si lideri importanti ai USL: Dan Sova, Florin Iordache, Mircea Dusa, Ioan Ghise, Lucian Bolcas, Mihai Voicu.


Astfel, referendumul se va organiza potrivit Ordonantei de Urgenta din 5 iulie potrivit careia presedintele poate fi demis daca 50% plus unul dintre cetatenii care participa la scrutin voteaza impotriva lui Traian Basescu, si nu in baza initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat CCR , care stabileste ca este necesara prezenta la vot a 50%+1 din numarul celor inscrisi pe listele de vot pentru ca referendumul sa fie validat, potrivit HotNews.

"Vreau sa fiu foarte clar si precis: Ministerul Administratiei si Internelor, toate institutiile implicate, Guvernul Romaniei nu pot organiza consultarea decat in conformitate cu legislatia in vigoare, adica Legea 3/200 corectata si modificata prin Ordonanta 41/2012. Restul sunt comentarii", a spus Victor Paul Dobre, citat de HotNews.

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu, a sustinut si el intr-o conferinta de presa ca referendumul se va organiza potrivit Ordonantei.

"In vigoare in acest moment este OUG nr 29 care reglementeaza acest subiect. Aceasta ordonanta preia un continut identic al unui act normativ din 2007 care a fost supus deja discutiei CCR si care avea un singur articol: "Articolul 10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.84 din 24 februarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    Art.10. - Prin derogare de la art.5 alin.(2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum"
, a spus Voicu, potrivit HotNews.

Potrivit declaratiilor venite din partea unor parlamentari USL, punerea in acord a legii referendumului cu decizia CCR se face in 45 de zile de la decizie. Deci, dupa referendum.

Florin Iordache (PSD)

"Ordonanta isi produce efecte pina cind este modificata in parlament printr-o lege care pune in acord Ordonanta cu decizia Curtii".

Altfel spus, Florin Iordache sustine ca referendumul din 29 iulie se va sustine potrivit prevederilor Ordonantei".

Dan Sova (PSD)

"Trebuie ca in 45 de zile sa pui legea in acord cu decizia Curtii Constitutionale, ar trebui sa fie convocata o sesiune extraordinara. Procedura este clara si simpla, potrivit Constitutiei, intr-un termen de 45 de zile, Parlamentul trebuie sa puna in acord prevederile legii cu decizia Curtii".

Dan Sova a mai precizat ca pina in acest moment legea nu a fost publicata in Monitorul Oficial.

Mircea Dusa (PSD)

"Referendumul se va desfasura in baza ordonantei de guvern din 5 iulie, potrivit careia presedintele poate fi demis daca 50% plus unul dintre cetatenii care participa la scrutin voteaza impotriva lui Traian Basescu".

Dusa a sublinit ca, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra unei initiative legislative care reglementeaza referendumul, apartinand a doi parlamentari, si care a fost contestata de catre un grup de parlamentari PDL.

El a mentionat ca, prin decizia luata in cazul acestei initiative legisaltive - respectiv de constatare a constitutionalitatii - Curtea Constitutionala a procedat normal, fiind consecventa deciziilor luate anterior.

Dusa a aratat ca, dupa aceasta decizie a Curtii, initiativa legislativa urmeaza a fi trimisa la promulgare, ea nefiind lege.


Lucian Bolcas (PSD)

"Exista doua acte normative diferite: este vorba de o lege care a fost acum supusa controlului anterior promulgarii si, pe de alta parte, o ordonanta de urgenta care reglementeaza desfasurarea referendumului. Referendumul a fost stabilit de Parlament prin hotararea sa fixandu-se data, intrebarea si termenul campaniei electorale anterior pronuntarii Curtii Constitutionale cu privire la lege. Deci el a fost stabilit de catre Parlament pe baza ordonantei de urgenta.

Este clar ca nu se pot schimba regulile jocului in timpul jocului. Doi, legea nu este activa la aceasta ora, nu se poate aplica, pentru ca ea nu este promulgata. In aceste conditii, activa este ordonanta de urgenta care a fost publicata in Monitorul Oficial care a fost trimisa Parlamentului spre aprobare si care isi produce din plin efectele fata de legea care nu poate sa-si produca niciun efect la aceasta data"
, a declarat Bolcas, citat de Agerpres.

 Ioan Ghise (PSD)

"Curtea s-a pronuntat in privinta faptului daca este intemeiata obiectia de neconstitutionalitate ridicata de vreo 70 de deputati pedelisti fata de legea initiata de un senator PSD, privind modificarea legii referendumului. Curtea a respins solicitarea, spunand ca acea lege adoptata in 26 iunie este constitutionala.

A doua idee, dupa 26 iunie a fost data de 5 iulie, cand in baza Constitutiei s-a emis o ordonanta, act normativ, care este in executare. Curtea nu pune conditii, a constatat doar. Deci legea adoptata are valoare constitutionala. Ultimul act normativ in vigoare este ordonanta de urgenta",
a afirmat Ioan Ghise, la B1 Tv.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22