De același autor
Dosarul judecatoarelor spagare de la Tribunalul Bucuresti este a doua mare lovitura pe care o primeste corpul judecatoresc, dupa cea din cazul Catalin Voicu. Este poate chiar mai dura, pentru ca de data aceasta e devoalat clar si cu precizie traseul coruptiei, caracatita care cuprinde interlopi, grefieri, avocati, judecatori. Reteaua functioneaza pina la ultima rotita. Interceptarile din dosar sunt halucinante si arata nu doar ca sistemul este nereformat, dar si ca miza venirii USL la putere a fost "sa nu te mai lege". "Pai, nu vezi ca nu conteaza ca a venit USL -ul la putere", spune judecatoarea Viorica Dinu, ingrijorata ca "astia de la DNA sunt in foc continuu". Reactia aminteste de cea a lui Gigi Becali: "Ce sa fac, ma? Am trei dosare... Mi-era frica de ei. Acum nu mai mi-e frica, ca au venit ai nostri la putere". S-ar putea ca puterea uselista sa fi dezinhibat relele apucaturi, afacerea se petrece la finele lui 2012, inceputul lui 2013, iar judecatoarele si, in general, coruptii, sa fi sperat ca lucrurile vor intra intr-o "normalitate" de acum inainte. S-or fi gindit ca procurorii or s-o lase si ei mai moale cu USL calare pe ei.
Reteaua devoalata de acest dosar arata o imagine cutremuratoare a justitiei. Avocatii sint niste infractori, mituitori fara scrupule, cunoscatori ai sistemului ( "e fomista, din ce stiu e distrusa cu banii", spune avocatul Daniel Costel despre judecatoara Antonela Costache). Grefierul Sorin Vasilescu, cel care transmitea pretentiile de mita ("Doamne, pai pentru ce vrea, fratilor, cinci mii") si aranja repartitia "aleatorie" a dosarelor, e si el un nesatul, plus unul "fara maniere", care "trebuie inlaturat". ( „Da. Doamnă, e nebun. I-am zis: «Mă, nu mai număra, mă, tu eşti tâmpit!»”, spune Daniel Costel- n.r. din referatul procurorilor).
Desi constiente ca incalca legea, ca "flagrantul" asteapta dupa colt, ca se expun unui risc enorm, desi li se atrage atentia "sa nu se bage", cele doua judecatoare nu se dau in laturi de la nimic. (Antonela Costache: "Fii atentă! Avem 15 şi 15. A fost 16-16, sunt 15-15. Sunt 30, i-am numărat! Şi asta nu-i tot că nu-i dau lui .... (neinteligibil, n.r.). Mie mi-a adus 35. Noi la cât să ne oprim?"). Se lucreaza in stil mafiot: gentile cu bani sint lasate pe strazi laturalnice, intilnirile au loc in lifturi care sint oprite intre etaje, iar cind e vorba de bani, acestia sint numarati contabiliceste, pina la ultimul fisic. Dosarele interlopilor sint aranjate cu sentinte favorabile, in schimbul sumei de 55.000 euro, pentru Dinel Staicu avocatii cer o "o solutie sa nu bata la ochi si obligarea de a nu parasi tara". Se sparie gindul, nu alta!
E o lume strimba, putreda pina in maduva, o mentalitate de neam prost, in ton cu vremurile. Judecatoarea Costache Antonela se lauda cu blana de „o mie şi patru sute de euro”, in timp ce Dinu Viorica o sfideaza cu cea de" trei mii cinci sute”, pe care insa o tine la duplap „n-am îmbrăcat-o niciodată… e mare, e grea!”. Cei care nu stiu "sa faca bani" sint "prea timpiti", iar spagarii sint doar bieti oameni care "maninca si ei o piine". Stenogramele arata ca spagarele de la Tribunalul Bucuresti nu sunt cazuri izolate, discutiile abunda de informatii despre cine cu cine "lucreaza", despre cui sa i se mai dea mita. (Vasilescu Sorin, grefierul, a motivat că a urmat indicaţiile primite de la Costache Antonela Anemary şi, astfel, a venit la Dinu Viorica, pentru a-i solicita sprijinul în vederea înmânării unei sume de bani către judecătorul Bombos Ana Otilia, cu ajutorul judecătorului Terceanu (fostă Teodorovici) Geanina: „Şi mi-a zis ca să vorbim pe scurt cu dumneavoastră, să-i spuneţi lu’ doamna Teodorovici, ca să-i dau eu banu’ …[neinteligibil]… Bombos şi ăsta... doamna Bombos”. Grefierul a relatat că a primit asigurări de la şefa sa că demersul lu’ Antonela este sigur".„Şi am întrebat-o: «E sigură? Să nu facem tâmpenie» A zis că: «Da, e sută la sută sigur»- din referatul procurorilor n.r.)
Dosarul "spagarelor" ne ajuta in acelasi timp sa intelegem mai bine de ce Voiculescu si-a dat demisia din Senat pentru a ajunge sa fie judecat la Tribunalul Bucuresti: stia ca acolo mita e la ea acasa si are sanse bune sa scape pina in prescrierea faptei sau sa-i fie anulate probele de la Inalta Curte. Intelegem de ce "Felix"a iesit atit de zimbitor, de relaxat si, dintr-o data, ingaduitor cu justitia, de la termenul din 8 martie, cind insasi judecatoarea Viorica Dinu i-a dat o prima aminare. Intelegem si ratiunile campaniei duse impotriva judecatorilor de la ICCJ, sau cele pentru inlaturarea indezirabililor din CSM.
Afacerea are o semnificatie aparte. In primul rind, taie de la radacina iluziile privind reforma sistemului; e clar ca fenomenul de la Tribunalul Bucuresti nu e singular, iar in lumea magistratilor lucrurile sint bine cunoscute si acceptate ca atare. E o cirdasie generalizata. ("Eu ştiu de la fetele astea de la Curte. În momentul în care au venit două pile, nu servesc niciuna”- Dinu Viorica). Ideea e, arata referatul procurorilor, sa nu se suprapuna doua "filiere" situaţie care contravine unor principii fundamentale de acţiune, respectate cu sfinţenie de către magistraţii corupţi. Trist este ca se duce pe apa Simbetei si iluzia ca judecatorii mai tineri sint din alt aluat. ("Tu să fii în meseria asta, ştii cum ai fi de fricoasă?”, „Şi eu eram la fel. Până să cunosc…”, „Care sunt adevăratele…”, „… realităţi. Şi până să citesc foarte multe dosare"- Viorica Dinu).
Analizind in aceasta grila votul masiv dat de asociatiile de judecatori impotriva lui Danilet si Ghica, devine limpede ca oricine nu este parte a sistemului ajunge sa fie evacuat cu suturi in dos.In al doilea rind, aici gasim si explicatia dusmaniei fatise a judecatorilor fata de procurori, in special impotriva celor anticoruptie. Inca de la cazul Voicu a devenit limpede si pentru judecatori, si pentru politicieni ca procurorii sint inamicii, ca afacerile, spaga, clientelismul- vechi si inradacinate deprinderi in virtutea carora se misca rotitele mecanismului-, nu mai pot functiona unse. ("Ii e frica... si mai ales că D.N.A.-ul e cu ochii pe… toţi”, spune cu naduf Viorica Dinu). Reactia judecatorilor impotriva numirii unui procuror drept sef la CSM, amenintarile cu schimbarea, prin Constitutie, a statutului procurorilor, toate vin aceasta logica. Cazul "spagarelor" este un alt semnal ca sistemul nu poate dormi linistit fara a se gasi ac de cojocul procurorilor.
Oricum, ceea ce se poate constata este cit de rezistente sint coruptia si sistemul. Cit de refractare la schimbare si reforma. S-ar fi putut crede ca dupa cazul Catalin Voicu- Florin Costiniu efectele vor fi de mai lunga durata si de o mai mare profunzime. Realitatea izbeste insa cu damful ei puturos: putregaiul e mult mai adinc inradacinat decit si-au imaginat multi dintre noi.
Intrebarea de fond este care vor fi urmarile dosarului "spagarele". Se va mobiliza sistemul- judecatori si polticieni-, impotriva procurorilor, pentru a impiedica pe viitor astfel de cazuri sau se va naste o miscare de respingere, de protest, de noua si "mica reforma"? Se va musamaliza cazul sau va avea putere de exemplu? Si pentru cine?
P.S. Ma intreb unde s-au volatilizat asociatiile magistratilor, cele atit de vocale in revocarea lui Danilet si Ghica. Unde sint AMR, UNJR? Doamnele Viorica Costiniu si Natalia Roman? De ce tac, de ce nu protesteaza si nu ies cu vreun comunicat, vreo adunare generala care sa infiereze coruptia? Sau, poate, le baziie vrreun muscoi pe la urechi? Unul din categoria Neacsu, Dumbrava, Dinu, Costache etc. Intreb si eu, doar asa, din curiozitate.