Sindicatele și Ministerul Finanțelor îl contrazic pe Tudose: contribuțiile sociale, la angajat

Dora Vulcan | 27.07.2017

Contribuțiile sociale vor trece la angajați, începând cu ianuarie 2018, anunță Ministerul de Finanțe. Mihai Tudose tocmai anunțase că lucrurile nu se schimbă cât va fi el premier și contribuțiile sociale vor rămâne la angajator.

Pe aceeași temă

 

 

Comunicatul Ministerului de Finanțe:

 

 Preluarea de către angajat a CAS și CASS datorate de angajator începând cu data de 1 ianuarie 2018

 

Ca urmare a solicitărilor primite din partea presei și a mediului de afaceri referitoare la clarificarea aspectelor legate de transferul obligațiilor privind CAS și CASS datorate de angajator către angajat, facem următoarele precizări:

 

Programul de guvernare 2017 - 2020 conține un pachet de măsuri ce vizează contribuțiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018.

 

Astfel, nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

 

Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.

 

În acest sens, sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare.

 

Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.

 

 

 

 Premierul Mihai Tudose i-a asigurat joi pe sindicaliști că Guvernul nu va introduce taxarea pe cifra de afaceri, nici taxa de solidaritate, iar contributiile la pensii (CAS) si sanatate (CASS) vor fi platite in continuare de catre angajator, se arata intr-un comunicat al Guvernului. 

 

La ieșire, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hosu, l-a contrazis pe premier. 

 

 

Taxele de genul CAS, CASS vor rămâne pe modelul actual, vor fi plătite de angajator, anunțase, marți, premierul Mihai Tudose. "Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă astfel riscăm", a spus Tudose, citat de Agerpres.

 

Iritat de insistențele presei, Tudose a spus miercuri că atât cât va fi prim-ministru, contribuțiile vor rămâne la angajator.

 

 "Vă spun în fiecare zi, da? Tot... Și mâine o să mă întrebați, dar ca să rezolvăm, da", a spus el, întrebat dacă plata CAS și CASS nu se mută deloc nici pentru salariul minim, nici pentru alte salarii în sarcina angajatului.

 

Întrebat totodată desprele opinii exprimate în interiorul PSD, inclusiv contrare acestei direcţii, şeful Guvernului a subliniat: "Domnule, până una-alta, eu sunt prim-ministru și eu dispun, da? Cât sunt eu prim-ministru, rămâne cum am stabilit ieri. Vă doresc o zi plăcută".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22