Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFVom invinge
2017-07-31
9
M-am săturat să mă lamentez! Vreau să văd partea plină a paharului! Să mă bucur de potenţialul de supravieţuire al naţiunii şi de bunele intenţii, priceperea şi curajul foştilor şi actualilor guvernanţi. Uite, de-o pildă, marea problemă a educaţiei! Toată lumea ştie că de ea depinde totul. Că ne trebuie reforme ample, adînci, durabile! Or avem un ministru care s-a prins, în sfîrşit, unde e buba: nu avem destule manuale.

 

Avem domenii întregi neacoperite de ”abecedare” corespunzătoare. Dl Pop s-a decis, prin urmare, să traducă în viaţă frustrările proprii de pe vremea studiilor sale liceale. Ştie ce i-a lipsit şi nu mai vrea ca generaţiile viitoare să sufere cum a suferit el. Adică să vrea să înveţe şi să nu aibă de unde. Aşa că noua programă şcolară va cuprinde 118 manuale noi. Dintre ele, vreo 30 vor acoperi o sumedenie de nevoi esenţiale ale elevului din clasele V-VIII, legate de îndemînările lui sportive. Exemple la întîmplare: Badminton, Softball, Yachting, Sărituri în apă, Hochei pe iarbă, Dans sportiv, Schi biatlon, Haltere etc. Să lăsăm ironiile! Dl ministru nu neglijează componenta spirituală şi pe cea politic corectă a pregătirii şcolare. Iniţiativele D-Sale sînt, putem spune, în avangarda revoluţiei planetare a remodelării tineretului. Gimnaziile autohtone vor oferi cursuri de limbă şi literatură croată, turcă, japoneză, chineză, romă, cehă, ucrainiană. Nu vor fi uitate o serie de manuale solide pentru studierea tuturor cultelor existente pe teritoriul patriei. Va exista chiar şi un manual de dirigenţie. Cine ar îndrăzni să privească sceptic acest renascentist efort de reconstrucţie, de modelare a ”omului nou”. Deocamdată, inevitabil, vor supravieţui un timp şi vetustele materii ”tradiţionale”: matematică, fizică, chimie, geografie ş.a.m.d. Dar accentul va cădea pe deschiderea de or

 

Nu vrem să spunem că experimente asemănătoare nu au loc şi pe alte meleaguri! Dar la noi, ele au început de mult, cu veacuri în urmă. Nu întîmplător, la Bucureşti, a prins chip un institut de cercetări, socotit de fondatorul lui, dl preşedinte Emil Constantinescu, ”cel mai important pe plan mondial”. El va dovedi lumii (semi-)civilizate din Apus că aici, la noi, se află ”rădăcinile” ştiinţei, ale democraţiei, ale religiilor, ale statului de drept, ale tuturor valorilor. Noi, ”levantinii”, sîntem ”noua speranţă” a planetei. Nu noi trebuie să ne integrăm în Europa, ci viceversa: Europa să facă bine să se (dez-)integreze în Orient.

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

TAGS : educatie liviu pop manuale umanitate andrei plesu
Comentarii
?????? 2017-08-03
Ca s zicema așa, "cam faci galerie vulpii", 'mneata pricepând probabil, "cam pentru ce" ?
?????? 2017-08-03
Articolul dumitale este despre nevoia de urs, că ziserăm că ,probabil oarecum, ții cu vulpea , și ar putea privit chiar ca o exhibare a sentimentului de"revoltă", în "pădurea verde" , împotriva propriilor limite ? Realitățile "estetice" înconjurătoare vă induc sentimente cu nuanțe ambigue despre propriile alegeri , exprimări și posibilități ?
Grigore Catalin 2017-08-02
De acord cu ce spuneti despre.actualul.mesiu ministru, dar! despre fostul ministru al educatiei Mircea Dumitru, alias Negulescu II, informator dovedit al Securitatii comuniste, nimic?!! Actual rector al.Universitatii Bucuresti, chiar nimic?!!
?????? 2017-08-01
Deci, cu cine țineți ? Cu ursul sau cu vulpea ? Să înelegem că scriind "Minima moralia" ați fi totuși de partea vulpii ?
?????? 2017-08-01
Fiecare dintre cărți îl reprezintă pe autor, s-au dumneavoastră ați renunțat la "drepturi" ?
Liviu din Timisoara 2017-08-02
Sau dumneavoastra veti renunta sal tot apostrofati pe Andrei Plesu ?
BASCA 2017-08-01
Acest guvern e o parodie,tratati-o ca atare!Nu cu mult timp in urma,lumea era analfabeta,stiintele erau vazute mai degraba ca niste bazaconii dracesti facute prin magie neagra sau de alte nuante. Cativa fara somn dar cu idei multe,privitori la cer si luna,coboratori la firul ierbii si scrutatori de pietre au facut ca lumea sa mearga inainte cu multa viteza,din ce in ce mai multa.Cine poate opri uriasa viteza cu care se deplaseaza lumea astazi? Ineptia unora ca Pop,asta te face sa te opresti,sa pui o mare frana si sa te uiti la el siderat,prin urmare prostia unora va infrana evolutia umanitatii.
?????? 2017-07-31
Ce chestiuni cu "aspecte" de "cancan" ați putea povesti totuși din perioada în care erați "consilieru' lu' Traian Băsescu" , fără a pătrunde totuși "prea mult" în "consistența mandatului" de "consilier al lu' Traian Băsescu", mandat destul de "condensat" totuși , probabil precum o cursă de "110 m garduri" și nicidecum una de "3000 m obstacole" ?
FLORIAN D. MIREA 2017-07-31
Tara lui Urmuz a decazut. A devenit tara lui Pop et Co.
Total 9 comments.
Recomandari
16517
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22