Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCum au omorât turul doi
2017-08-21
7
Nu ştiu niciun partid politic românesc, altul decât PNL, care să trăiască atât de liniştit, aproape impasibil, voluptatea eşecului. Fără zvâcniri, fără regrete, fie ele şi tardive, fără ecouri.

Liberalii băltesc efectiv în propria învingere, chiar şi la mai bine de jumătate de an de la alegerile generale. Deşi actuala guvernare a făcut, indiferent de cabinet, o grămadă de greşeli şi de gafe, în afară de stradă, n-a deranjat-o nimeni. Te-ai fi aşteptat, poate, ca PNL să taxeze dur derapajele majore ale unui PSD tot mai puternic, care se înfruptă cu lăcomie din tot ceea ce astăzi înseamnă putere. Dar nu, nici vorbă! Strada, numai ea, a protestat, a pus presiune, a ameninţat. Ar fi interesant de aflat cine, ce aşteptări mai are, astăzi, de la liberali.

 

La fel, ai fi crezut sau chiar sperat, poate, ca USR, noua formaţiune politică pe care unii s-au iluzionat s-o creadă salvatoarea naţiunii, să reacţioneze vehement la multe dintre acţiunile Guvernului Grindeanu-Tudose. Dar USR este, din păcate, prea preocupat, prea absorbit de frământările sale interne şi, în egală măsură, de căutarea unui lider autentic. Căci, aşa cum am constatat, Nicuşor Dan poate fi orice, mai puţin un lider puternic. Nu are charismă, nu are anvergură, nu a putut pune partidul înaintea orgoliului său personal. Or, USR tocmai de asta are nevoie pe lângă, desigur, oameni oneşti, pentru care dreptul la buna guvernare poate să fie un crez.

 

PNL şi USR şi, poate, doar poate PMP erau partidele care, în mod firesc, ar fi trebuit să readucă în dezbatere revenirea la alegerile locale în două tururi de scrutin. De ce şi PMP? Fiindcă liderul său spiritual, Traian Băsescu, n-ar fi devenit preşedinte în 2004 dacă n-ar fi existat turul doi. În urma primului tur prezidenţial avea doar 34 de procente, faţă de Adrian Năstase, care se lăuda cu aproximativ 41. Aşadar, ar fi fost de bun-simţ ca PNL, USR, PMP să fi readus în discuţie, în 2017, necesitatea revenirii la alegeri locale în două tururi. Fiindcă vorbim, înainte de orice, despre reprezentativitate. Sau, în cazul unui singur tur de scrutin, despre inexistenţa acesteia. Şi despre o pseudodemocraţie, o democraţie chinuită, o democraţie pe jumătate, căci ce democraţie este aceea în care un candidat poate ajunge primar cu doar 15, 20 de procente?!

 

Faptul că, la ora actuală, subiectul alegerilor locale în două tururi de scrutin nu există în dezbaterea publică, ca şi când ar fi fost mort şi-ngropat pe veci, este dovada incontestabilă a unei laşităţi politice şi, în egală măsură, a dezinteresului de care partidele din România dau dovadă în relaţia cu cetăţenii cu drept de vot.  Dar cine, cine să discute aşa ceva? Un PNL care nici acum nu şi-a revenit după concubinajul în USL? Un PNL slăbit, şubrezit ostentativ şi obraznic de doamna Gorghiu, fostul lider suprem? Un PNL în eternă încercare de recredibilizare? Ar putea să înceapă cu susţinerea hotărâtă a revenirii la alegerile locale în două tururi. Cine să pună presiune în actualul Parlament şi pe actualul Guvern în direcţia asta? USR? Mda, bine. USR încă îl plânge pe Nicuşor Dan.

 

Mă tem că nu vom aveam, nici măcar la alegerile din 2020, două tururi de scrutin. Mă tem că foştii candidaţi la alegerile locale din 2016, ajunşi ulterior parlamentari, vor tăcea aşa cum au făcut-o până acum. Există suficient timp pentru repararea acestui compromis electoral. Există suficient timp pentru a modifica legea în favoarea cetăţenilor şi nu împotriva lor. Cu voinţa e mai greu. Şi cel mai tare mă tem ca vointa este ca al doilea tur sa ramana asa: mort si ingropat.

TAGS : USR PNL Grindeanu Tudose PSD
Comentarii
valexandru 2017-08-27
PNL este in blat... cum ati vrea sa miste in front cand ii convine situatia... !

Vreti unificare opozitiei ? Nu se poate . PMP este prea mic sa faca ceva... Mai stiti vreun partid care face opozitie in afara de acesta... doar pentru ca exista Basescu... pe care il decredibilizati pentru ca nu stiti/nu vreti sa intelegeti ce spune despre maltratarea luptei anti-coruptie...

Mai spuneti un nume ...HA?
Joaquin Murieta 2017-08-21
Intr-adevar alegerile in 2 tururi sunt mai democratice decat cele intr 1 tur dar si mai scumpe si postul de primar nu este suficient de important ca sa justifice cheltuiala in plus, cel de presedinte da. Democratia in Romania este amenintata de justitie nu de modul de numarare a voturilor in 1 sau 2 tururi. Si cand primarii erau aleshi in 2 tururi judecatorii nealesi de nimeni arestau primarii alesi atunci in 2 tururi dupa bunul lor plac fara sa le pese de lege ci doar de indicatiile tiranului Basescu care falsificase deja alegerile din 2009.
Eu 2017-08-21
Asta e genul de presa anti-intelectuala, cum e si pseudouniversitatea romaneasca, care distruge romania : niciun argumente concret la obiect, fara date si statistici ca doar intelectualul roman e post, fara o cantarire a argumentelor pro contra, a ce se castiga si ce se pierde caci orice problema politica si sociala inseamna câștiguri si pierderi....sa ne mai intrebat de ce nu e romania occidentală decat de forma?! De la parerologi batrani ma asteptam la asa ceva, pacat pavat ca le calcă pe urme si generatia tânăra, fara supărare, in parte nu e vina lor, n-are cine să ii învețe mai bine
Mircius 2017-08-26
Care e presa anti-intelectuala? Asta care iti spune ca normalul e normal?! Voi sunteti normal la cap?
B 2017-08-21
Hmmm...trebuie studii serioase, de genul care nu sunt populare sau capabile sa fie facute de vedetele intelectuale din Romania si diversi agitatori si guristi publici, care sa demonstreze ca doua tururi la locale fac o mare diferenta si in ce conditii (nimeni n-a propus un tur la presedintie). Pana atunci, daca se vor face vreodata ca Romania e praf intelectual, nu exista cercetare in domeniu, nici sondajele banale nu-s credibile, recunoasterea ei, institutii sau oameni care sa o produca, rămânem la nivelul mahalagii si paranoic de discutie.
Tirimineanu 2017-08-21
Nu știu efectiv ce ar putea face partidele de opoziție, în condițiile în care majoritatea parlamentară aparține PSD-ului. Adică ceva care să determine PSD-ul să adopte anumite măsuri.
Nic 2017-08-30
Nici Ada Codau nu stie,dar isi da cu parerea si da si verdicte.Ea cu cine a votat?Cumva cu USR?
Total 7 comments.
Recomandari
6002
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22