Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


RISE Project: Documentul din care reiese ca statul a cedat aurul de la Rosia Montana
E.B. - - - -
2017-09-02
Actualitate Interna
0

RISE Project revine, pe pagina de Facebook, la un articol mai vechi legat de cazului Rosia Montana, dupa ce premierul Mihai Tudose a redeschis subiectul.

 
 
    

Vreți să aflați secrete din tenebrele afacerii Roșia Montana? RISE Project a documentat încercarea de exploatare a aurului din Apuseni de la origini până în prezent. O afacere care are la bază o licitație trucată grosolan, scrie pe pagina de Facebook a publicaţiei.

 

Conform informatiilor detinute de RISE Project, licenta a fost acordata in 1999 companiei Minvest, detinuta de stat, fara licitatie. Un an mai tarziu ea a ajuns, tot fara licitatie, la compania privata Rosia Montana Gold Corporation.

 

De fapt, toata afacerea Rosia Montana "a inceput cu o minciuna", sustin jurnalistii de investigatie de la RISE Project.

 

Mai exact, pe 5 septembrie 1995, Regia Autonoma a Cuprului Deva, firma detinuta de statul roman si denumita in prezent Minvest SA, a dat un anunt in ziarul Adevarul prin care informa ca isi cauta un partener strain pentru exploatare. Insa, din documente, mai exact din contractul prin care a fost infiintata firma mixta Rosia Montana Gold Corporation, reiese ca firma Gabriel Resources, partenerul strain cu care statul roman este acum in litigiu, "a castigat licitatia avand ca obiect procesarea iazurilor aurifere pe data de 4 septembrie 1995, adica cu o zi inainte sa fie facut anuntul din Adevarul", scrie RISE Project .

 

Pe de alta parte, intre timp "perimetrul de exploatare s-a dublat prin acte aditionale la licenta", arata sursa citata, care publica si mai multe contracte de imprumut in care se poate vedea cum statul a ajuns sa fie dator aproape 40 de milioane de dolari la compania Gabriel Resources.

 

Subiectul exploatarii aurului la Rosia Montana a fost redeschis recent de premierul Mihai Tudose, un sustinator al ideii inca de cand era ministru al Economiei. Declaratiile sale au dus la organizarea de noi proteste de strada.

 

CITESTE TOT ARTICOLUL PUBLICAT DE RISE PROJECT

 

TAGS : Tudose Guvern Rosia Montana licitatie documente minciuna RISE Project
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
3286
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22