Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Dragnea, despre scandalul de la liceul din Târgu Mureș, soldat cu amenințări ale Ungariei
Dora Vulcan - - - -
2017-09-07
Actualitate Interna
0

Dragnea spune că trebuie găsită o soluție pentru elevii Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, după ce activitatea instituției de învățământ a fost suspendată și a provocat un scandal diplomatic între România și Ungaria, transmite Digi 24.

 

 

 

 

„Cred că și Guvernul și Ministerul Educației ar trebui să se aplece cu mai multă atenție și cum mai mult curaj asupra situației de la Târgu Mureș și asupra liceului respectiv. E vorba de câteva sute de copii care învață în acea instituție. E vorba de imobile care au fost date în continuare, cred că pe o perioadă de 10 ani, de către Biserica Romano-Catolică, punând condiția ca acolo să funcționeze un astfel de liceu. Nu știu dacă acțiunea instituțiilor de forță din România este benefică în acest caz pentru România și pentru liniștea de care o dorim cu toții, mai ales în 2018. Nu știu de ce ar trebui să sufere copiii de acolo”, a spus Dragnea într-o conferință la Camera Deputaților.

 

Liviu Dragnea crede că Ministerul Educației ar trebui să găsească o soluție pentru elevii liceului romano-catolic din Târgu Mureș.

 

„Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult și să se creeze o stare de nemulțumire în creștere? Și nu mă refer la reacția Ungariei, este un subiect separat. Mă refer la situația în sine. Faptul că niște oameni au ieșit să protesteze pentru că copiii lor nu mai au unde să învețe este un fapt foarte grav”, a spus Liviu Dragnea.

 

Dragnea consideră „exagerată” reacția Ungariei dar crede că situația de la Târgu Mureș nu se poate rezolva cu un răspuns la comunicatul autorităților de la Budapesta.

 

 

 

 

Background

 

Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat miercuri de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș. Pe de altă parte, la Târgu Mureș comunitatea maghiară a organizat mitinguri de protest atât în fața liceului, cât și în fața Instituției Prefectului Județului Mureș. Ministerul de Externe de la Bugapesta a amenințat că va bloca aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), din cauza situației create de suspendarea activității Liceului de Teologie Romano-Catolic de la Târgu Mureș. Drept răspuns, MAE român a arătat într-un comunicat că atitudinea instituției omoloage de la Budapesta este „complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă”.

 

 

 

  • Cum vede Tudose conflictul cu Ungaria: Nu cred că vor strica în aşa hal relaţiile cu noi

 

Premierul Mihai Tudose nu crede ca Ungaria va strica relatiile diplomatice cu  România, în contextul in care autoritatile tarii vecine au declarat ca nu vor mai sustine Romania in procesul de aderare la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica 

 

"Eu nu cred ca Ungaria va strica in asemenea hal relatiile diplomatice cu noi si interesele economice comune, pentru ca nu numai noi avem interese economice in Ungaria, si domniile lor au aici. Nu cred ca vom ajunge acolo", a spus Tudose  la Antena 3, preluată de ziare.com.

 

 

 

Intrebat de conflictul "alimentat" de Budapesta, Mihai Tudose a replicat: "Cred ca il alimentam si noi discutand despre asa ceva. E vorba aia, cu bagatul batului prin gard. Ei ne-au spus ceva, noi ne ducem un pic mai sus, ei vin mai peste, noi mai spunem ceva, ca ei sa poata sa iasa sa apere cei 2 milioane de cetateni care nu stiu ce le facem noi. Nu le facem nimic. Stiti foarte bine, au toate drepturile posibile".

 

 

 

"Eu nu cred ca statul ungar va juca la un asemenea nivel si cred ca de fapt este o interpretare un pic eronata", a spus Tudose. El a apreciat ca respectiva situatie care a dus la reactia Ungariei este "o problema si in justitie, si o greseala de comunicare si o greseala de abordare a Consiliului Local", spune şeful Executivului român. 

 

 

"Romania este exemplu in lume in ceea ce priveste toleranta si religioasa, si etnica si de orice natura. Si asta o stie toata lumea", a mai spus Tudose.

 

 

 

  • Ungaria ataca dur Romania: Budapesta anunţă că va retrage sprijinul pentru aderarea României la OECD

 

 

Guvernul Ungariei si-a retras sprijinul acordat Romaniei pentru aderarea la OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), unul dintre principalele obiective de politica externa ale Bucurestiului. 

 

Guvernul maghiar arata intr-un comunicat ca a luat decizia dupa ce infiintarea unui liceul catolic la Targu Mures a fost suspendata.

 

"Ungaria considera decizia Romaniei un atac la adresa Bisericii Catolice, a minoritatii ungare, la adresa copiilor si familiilor afectate. E un pas foarte inamical si foarte serios al Romaniei", a declarat Magyar Levente, secretar de stat in Ministerul ungar de Externe, conform HotNews.

 

MAE roman a reactionat la scurt timp, spunand ca "regreta" transformarea temei Liceului Catolic intr-un "subiect de campanie electorala in Ungaria". In ce priveste anuntul Ungariei ca isi suspenda sprijinul pentru aderarea Romaniei la UE, Ministerul de Externe califica decizia drept "complet inadecvata, inamicala si contraproductiva".
 

 

OECD este o organizatie internationala care reuneste 35 de state dezvoltate care accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere. Romania si-a depus candidatura in urma cu cativa ani si in aceasta toamna urma sa fie luata o decizie finala. Aderarea la OECD e similara pentru o tara in plan economic cu aderarea la NATO in planul securitatii si aderarea la UE in plan politic. Ungaria este membru OECD din 1996.

 

Ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat astazi la Ministerul maghiar de Externe, unde i s-a adus la cunostinta decizia, mai arata sursa citata.

 

 

Decizia privind primirea Romaniei in OECD ar urma sa fie pe agenda conducerii institutiei in aceasta luna, intr-o sedinta la Paris. Potrivit regulilor interne, o tara candidata trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a adera la OECD, iar statele membre trebuie sa ajunga la consens in privinta candidaturii. Un veto din partea unui stat-membru impiedica aderarea unui stat candidat.

 

Daca insa un stat membru se abtine la vot, se considera ca a fost atins consensul si candidatura este aprobata.

 

In acest moment exista patru state candidate la aderarea la OECD: Romania, Argentina, Peru si Croatia.

 

 

  • Liceul Catolic din Targu Mures

 

 

O instanta a anulat in luna iunie infiintarea Liceului Catolic din Targu Mures. In speta exista si un dosar DNA.

 

Tribunalul Mures a anulat la 14 iunie, in prima instanta, decizia emisa de Inspectoratul Scolar Judetean Mures prin care s-a infiintat Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures si prin care s-au transferat clase la aceasta unitate scolara de la alte doua institutii de invatamant. Tribunalul Mures a admis actiunea in contencios administrativ formulata de Primaria Targu Mures in contradictoriu cu Inspectoratul Scolar Judetean Mures si cu Liceul Teologic Romano-Catolic.

 

 

  • Ancheta DNA

 

In noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant, conform Agerpres. Procurorii sustin ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliului Local Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic.

 

Hotararea in cauza a fost prezentata ISJ Mures, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Somesan a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal. Consiliul de Administratie al ISJ a votat, in unanimitate, acordarea avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, desi ''in realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant''.

 

 

Aambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat miercuri de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, informează agenția MTI.

 

Agenția maghiară de presă (care nu a precizat în știre numele ambasadorului român) mai menționează că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus la o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu ''un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România''.

 

 

  • Miting de protest

 

 

Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anunțat, pentru miercuri, un miting de protest în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș, pentru convingerea Ministerului Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

 

De cealaltă parte, Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive.

 

Șeful ISJ Mureș, Ioan Macarie, a declarat marți, conform Agerpres, că LTRC nu mai există din punct de vedere juridic ca urmare a documentelor emise de instanțele de judecată, iar Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș de organizare a rețelei școlare, în care figura și acest liceu, a fost adoptată după 6 luni de la expirarea termenului final.

 

Potrivit șefului ISJ Mureș, în ciuda hotărârii judecătorești definitive, LTRC a făcut înscrieri, săptămâna trecută, înscriind 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a și trei clase de liceu.

 

''Situația este foarte simplă, noi am acordat clase de început în alte școli: am suplimentat planul de școlarizare cu o clasă la Liceul Bolayi Farkas din Târgu Mureș, clasa a V-a nu am putut acorda fiindcă nu au avut clasa a IV-a, iar cele trei clase de liceu le-am acordat acelor unități școlare autorizate-acreditate. Nu am putut da clasă de cult romano-catolic pentru că singura unitate școlară acreditată pe acest cult este Liceul Bolyai Farkas. Am solicitat Liceului Bolyai (cu limbă de predare în limba maghiară, n.r.) să primească o clasă și ne-au spus că nu pot. Cei 112 copii despre care se spune că s-au înscris la LTRC cred că totuși sunt înscriși și la alte școli și toată populația școlară maghiară, după absolvirea clasei a VIII-a se regăsește fie la liceu, fie la școala profesională. Mă întreb de unde au apărut cei 112 copii, dar cu siguranță îi regăsim și altundeva înscriși'', a precizat Ioan Macarie.

 

Cazul înființării și funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș a stârnit controverse majore în spațiul public național și internațional după demersul Direcției Naționale Anticorupție.

 
TAGS : guvern dragnea tudose Ungaria Romania sprijin OECD liceul catolic Targu Mures DNA
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
Total 0 comments.
721
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22