Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF”Gestul umanitar”, brand-ul consacrat al politicii româneşti
2017-09-14
3
Minerii veniţi la Bucureşti în iunie 1990 au fost hrăniţi şi îmbrăcaţi înainte să fie trimişi înapoi în Valea Jiului. „Era un gest umanitar, ce să faci cu 8-9 mii de mineri nemâncaţi şi obosiţi?”, a declarat, luni, fostul premier Petre Roman. Chiar aşa!

 

 

Ce să faci cu câteva mii de bărbaţi violenţi, care au dat în cap cu bâta - la propriu - unor studenţi, unor  profesori? Ce să faci cu 9.000 de mineri instigaţi la ură care calcă în picioare nişte oameni nevinovaţi? Faci, faţă de aceştia, un „gest umanitar”. Răsplăteşti barbaria lor cu o masă caldă şi nişte haine curate. Un „umil” semn de recunoştinţă pentru vieţile luate, pentru brutalitatea de care au dat dovadă. Câte mii de români or fi avut, la aproape 30 de ani de la evenimente, o strângere de inimă atunci când au auzit declaraţia fostului premier? Câţi dintre cei care au luat atunci bătaie şi-au reţinut acum lacrimile, şi-au înăbuşit revolta, indignarea faţă de imensa ipocrizie a declaraţiei lui Roman, care a dublat ticăloșia gestului iniţial: violenţele au fost anticipate, minerii au fost chemaţi şi provocaţi tocmai pentru a interveni împotriva protestatarilor, a populaţiei civile. Răsplata a venit, deci, natural.

 

Declaraţia lui Petre Roman aduce însă aminte de un aspect definitoriu pentru clasa politică românească, anume că aceasta are întotdeauna tendinţa de a face, pentru propria sa salvare, a găştilor, a intereselor şi partidelor, o serie de gesturi aşa-zis umanitare. În fapt, nişte nedreptăţi scandaloase, nişte golănii instituţionalizate, nişte decizii aberante.

 

Căci cum altfel am putea considera propunerea de acum câţiva ani a Ecaterinei Andronescu, fost ministru al Educaţiei, în opinia căreia nu era nicio problemă ca absolvenţii de liceu fără examen de Bacalaureat promovat să intre, şi ei, la facultate? Cum altfel decât ca un gest „umanitar”? Să încurajăm, deci, integrarea câtorva mii de analfabeţi funcţional în sistemul de învăţământ superior! La ce bun, la ce folos promovarea examenului de maturitate când, în România, „sistemul” urmăreşte făţiş câştigarea câtorva mii de voturi cu preţul sacrificiului mai multor generaţii de studenţi?

 

În aceeaşi ordine de idei, fostul Executiv condus, ca şi actualul - chiar dacă neoficial - de Liviu Dragnea a vrut să salveze o găşculiţă de politicieni şi, prin ricoşeu, câteva sute sau poate chiar mii de români cu dosare penale sau pe cale de a fi condamnaţi atunci când, probabil tot ca un gest umanitar, a decis să dea celebra Ordonanţă 13. Acea ordonanţă care a scos aproape un milion de români în stradă, acea ordonanţă care ne-a adus pe prima pagină a presei internaţionale şi care a dat emoţii cancelariilor din Uniunea Europeană. A fost, cum spuneam, un gest umanitar faţă de acea mână de politicieni penali, disperaţi la gândul că-şi vor pierde funcţiile, privilegiile, pârghiile.

 

Gestul „umanitar” legitimează clasa politică din România. O face nu de azi, de ieri, ci, iată, încă din 1990. În sistem organizat, cu reguli, funcţii, atribuţii. Ca un cartel. Apropo de gesturi măreţe, cum am putea numi decizia Partidului Naţional Liberal de a trimite în Parlament un fost premier care a participat la mineriada din 1990? Gest umanitar, nu-i aşa?

TAGS : mineri petre roman piata universitatii umanitar ura studenti profesori mineriada dragnea andronescu bacalaureat
Comentarii
julius001 2017-09-15
..."Apropo de gesturi măreţe, cum am putea numi decizia Partidului Naţional Liberal de a trimite în Parlament un fost premier care a participat la mineriad.franceza, engleza, germanaa din 1990? Gest umanitar, nu-i aşa?"..........fost premier, fost ministru de externe....a adus in guvern oameni valorosi ...daca ma gandesc la gheorghe stefan ministrul invatamantului sau vatasescu la industrie ..incomparabil fata de adunatura incompetenta de acum.....una peste alta, lasa-l sa manance si el o paine alba ca are copil mic...
lmihai 2017-09-15
Daca PNL ar fi intr=adevar un partid serios, cu principii liberale, in secunda 2 al acestei afirmatii a prim-ministrului din '90, ar fi fost exclus din partid, deoarece multi liberali au fost batuti atunci, sediul lor a fost devastat si altele.
O rusine ce i se intampla PNL-ului!
Marius Nicolescu 2017-09-15
Interesant articol, doamna Codau. Ne amintim, multi dintre noi, de aceste anomalii specifice unui Cartel sud-american (Iliescu, Roman, Andronescu si multi, multi alti "rosiatici "). Dar, va intreb, nu cumva si noi avem, fiecare, partea noastra de vina pentru ca nu am cerut mai apasat rezolvarea dosarelor Revolutiei si al Mineriadei '90? Nu ne-am imbatat singuri cu apa rece acceptand gargarele cu minciuni ordinare ale lui Iliescu, Magureanu, G.V. Voiculescu, gen. Militaru si ale tuturor securistilor care au facut ruperea Romaniei in 80% pauperi si 15 % imbogatitii fara de limita prin furtul economiei ceausiste. Oameni lipsiti de scrupul au nenorocit soarta unui popor, pe care l-au ingenunchiat pentru ca atunci, multi romani aplaudau si se imbratisau cu brutele lui Cozma. Si au ramas la fel de multi si azi cei ce se incred in balivernele prezentate doct, la Antena 3, de semidoctul L. Dragnea. Ceeace demonstreaza ca am ramas (in majoritate) un popor de creduli inocenti, manevrati de niste impostori imbogatiti printr-un rapt ordinar. Roman vorbeste? Daca Miron Cozma ar fi fost un om inteligent (ceeace nu e cazul) ar fi rasturnat cu salbaticie insusi regimul FSN. Dupa 27 de ani Iliescu si ai lui ne rad in fata. L.C. Kovesi a fost prima care a pus dosarul Revolutiei pe butuci. Si atunci? Sa dea Dumnezeu acestui popor mintea cea de pe urma.
Total 3 comments.
Recomandari
6523
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22