Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFManualul unic
2017-09-26
27
E important să recunoaștem ideea fixă a urmașului politic al PCR de a controla educația, de a permite un minimum de variație și de alternativă - de la Manualul și Editura unice, la educația unică, de aici la gândirea unică și, în final, la partidul unic: parcurgerea acestor pași pare a fi visul secret al unora ca Liviu Pop sau Liviu Dragnea.

 

Am scris acum două săptămâni despre re­fe­ren­du­mul legat de redefinirea familiei ca fiind un „sim­bol“ al derivei iliberale a regimului PSD-ALDE. Iată că avem în acest moment nu numai simbolul, ci și „lucrul în sine“ – deriva iliberală (sau chiar an­tiliberală) prin excelență, expresia cea mai de­să­vârșită a antipatiei fundamentale a puterii actuale față de libertate: propunerea de „manual unic“, scris, editat și tipărit la o instituție de stat care ar urma să fie înființată – o renăscută Editura Di­dactică și Pedagogică din era comunistă.

 

Ministrul Liviu Pop (care, în pofida tuturor efor­turilor sale, nu reușește să vorbească românește fără greșeli) acuză „mafia manualelor“, pentru a căuta o justificare a demersului său. Însă pe prin­cipiul că există interese financiare, neapărat ile­gitime, într-o licitație, ar trebui desființate și alte sectoare private: de exemplu, ar trebui să pro­ducem energie printr-o singură firmă de stat ori să vindem carburanți printr-un unic PECO de stat renăscut; în acest fel vom lichida „mafia ener­giei“ sau „mafia petrolului“. Vom ține astfel, nu-i așa, prețurile sub control. Mai mult, de ce să exis­te o mulțime de importatori și de exportatori pri­vați? Nu există și aici „mafii“ care fac profituri, chi­purile, ilegitime? Și, în general, de ce să nu con­trolăm totul, ca în comunism, prin firme de stat? Economia privată, capitalistă nu e, desigur, lipsită uneori de corupție și chiar de „mafii“ – mai ales când concurența nu funcționează bine și când statul, corupt, intervine prin contracte în favoarea unor clienți. Dar a propune, într-un sec­tor economic sau altul, înlocuirea economiei pri­vate de piață cu cea centralizată și de stat e o ne­bu­nie. Căci ce a produs sistemul economic co­mu­nist? Până și manualul unic al d-lui Pop va trebui s-o recunoască: penurie gravă în domeniul con­sumului și înapoiere generală. De fapt, inepția e de-a dreptul împotriva Constituției, care, la ar­ti­colul 135 (1), spune că „economia României este economie de piață, bazată pe libera inițiativă și concurență“. Oare manualele „alternative“ nu sunt produse ale economiei de piață, bazate pe con­curență? Nu funcționează și aici libera ini­ția­tivă?

 

Dar să nu ne imaginăm că ideea revenirii la „ma­nualul unic“ (deocamdată nerespinsă de primul ministru și de PSD) are a face numai cu economia sau mai ales cu economia. Să fim serioși, pro­blemele economice sunt în subsidiar: PSD poate tolera foarte bine economia de piață, mai ales distorsionată prin comenzi de stat, care-i îm­bo­gă­țesc pe funcționarii corupți, ba poate tolera și alte industrii private mai „nevinovate“, pre­cum cea a laptelui sau a mobilei. În cazul nostru însă, adulmecăm prezența ideo­lo­giei: desființarea manualelor „alternative“ (dar oricum redactate după o unică pro­gramă, cum știm) înseamnă revenirea la uniformizare și la înregimentarea ideo­logică a copiilor. Las deoparte faptul că uniformizarea, în condițiile Internetului, e practic imposibilă și că manualele al­ternative neautorizate vor continua să cir­cule și să prospere (la fel ca meditațiile pri­vate). Ceea ce e important aici e să re­cu­noaștem ideea fixă a urmașului politic al PCR de a controla educația, de a permite un minimum de variație și de alternativă - de la Manualul și Editura unice, la edu­cația unică, de aici la gândirea unică și, în final, la partidul unic: parcurgerea acestor pași pare a fi visul secret al unora ca Liviu Pop sau Liviu Dragnea. Sunt curios ce va zice partenerul ALDE despre re­co­mu­ni­za­rea educației? Oare d-l Tăriceanu păs­trează un rest de liberalism autentic prin care să-și depășească oportunismul po­li­tic?

 

Mă adresez în final și celor care, pe de o par­te, susțin capitalismul și libertatea edu­cației, dar se arată gata să voteze pentru un unic mod de a defini familia în secolul XXI. Accept buna lor credință; dar oare ei nu văd o legătură, fie și neexplicită, între teama de diversitate la nivelul re­gle­men­tării vieții private și teama de diversitate la nivelul reglementării educației? Nu sunt ambele temeri, în fond, infuzate subteran de o ontologie arhaică pentru care Unul e Bi­nele, iar diversitatea e Răul? Ar mai tre­bui însă spus imediat ceva: în vremurile de altădată, această ontologie avea cel pu­țin măreție și frumusețe; azi, la epigonii ei guvernamentali inepți, neadaptarea la secol se conjugă numai cu incompetența și incultura.

TAGS : liviu pop manual unic editura unica dragnea PCR educatie comunism constitutie PSD ALDE concurenta
Comentarii
CHARLIE 2017-10-02
O minte ingusta a la Liviu nu poate concepe variatii pe aceiasi tema. Aces Liviu a reusit cu chiul si vai dintr'o carte dupa pre- sau post 1989 si acum impune aceuasi metoda la noua generatie pentru a le forma drept epsilons ca in Brave New World de Aldous Huxley. Pasim inainte tovarasi epsilons!
Cristi 2017-09-30
In afara de manuale de scoala generala, traduceri si gazetarie paranoica oricum nu se produce nimic in Romania : si dinozaurii universitari critica politul corect-ul, mediul de lucru intensiv, publish or perish din universitatile occidentale, unde chiar se foloseste si se apreciaza capul, spre deosebire de pseudouniversitatile corupte, nepotiste si baroniale de la noi....numai Proust, Aristotel si genii romantice ies din ele..
Cititor 2017-09-30
Asta este deci teama Dl.-ui Cornea: manualul unic impiedica indoctrinarea copiilor de catre LGBT, transformarea lor in papusele care nu stiu ce gen au. In Occident a inceput deja manipularea identitatii lor sexuale inca din gradinita.

Un homosexual binecunoscut, Milo Yanopulos, a afirmat ca teoria genei homosexuale, ca preferinta sexuala este imprimata la nastere, deci nu este o alegere al unui comportament deviant, este o mare minciuna a anilor 80.

Daca comportamentul sexual este inascut, atunci de ce se fac eforturi incredibile de catre sistemele educationale occidentale de manipulare a genului copiilor? Pentru scopuri politice?

Daca statul laic occidental abuzeaza psihicul copiilor de astazi prin bratul de otel al institutiilor de invatamant, care forteaza copii sa creada ca deviationismul sexual este normal, la ce ne putem astepta de la famiile homosexuale maine?

Din pacate intelectualii nostri sunt inculti si incapabili sa reziste acestui asediu asupra familiei, nucleul societatii. Sper ca PSD sa previne aceasta monstruozitate marxista cu pretentii intelectuale si moralizatoare.
Tom 2017-09-30
Ati uitat toti rasistii si habotnicii xenofobi care se dau drept intelectuali din spatiul public romaneac si din universitate, tot felul de semianafabeti care se exprima zilnic paranoic sau care nu fac nimic, agitati din astia paeudooccidentali care pe vremuri fumau pe holorurile univeraitatii si acuma vor sa eradicheze fumatul, dinozauri comunisti obaecn platiti pentru standardele romanesti care n-au ce preda si strica studenti tineri, culturnici din gama Plesu care habar n-au de nici problema sociala, numai Caragiale, Noica, Iorga, poezie, Biserica, comunismul ca sa se justice ai Trump,dar o tin cu manierele la masa taraneasca si morala lor de dosti CAPisti la sta etc etc si ati sarit direct la manualul unic, care e inca un simptom al cretinismului general si al inapoierii
scoala 2017-09-29
Ce fel de om poti sa fi , ca sa scoti pe gura ceva vorbe cu considerente de argument cand ele sunt minciuni ascunse.Ce logica dreapta si de bun simt, pai pe aceeasi gandire domule de ce ar mai exista manuale numai in limba romana, de ce s-ar studia aceleas materii la toate scolile , si pana la urma de ce sa mai mearga copii la scoala. Pentru ca din ce vad romania nu este oricum un stat, o tara, sunt prea multi cei, care nu vor sa respecte reguli, romania este o adunatura de smecheri, excroci, care vor sa traiasca in padure ( scuze, nici padurile nu mai exista , ca s-au furat). S-au chinuit comunistii (adica taranii, oameni simpli cu bun simt, si, cei care au scapat neimpuscati in 33 la Grivita) cateva zeci de ani sa le bage in cap celor ce locuiesc in aceasta groapa de gunoi ca sunt harnici, ospitalieri, omenosi, etc., degeaba. Diversitatea in invatamant nu este data de manuale alternative ci de modalitati de predare si de existenta cartilor si a informatiilor, pe care nu va opreste nimeni sa le publicati si sunt convins ca daca ar fi asa de bune, le-ar recomanda prefesorii copiilor. Manualele trebuie sa fie baza educatiei, scrise de oamenii de valoare, cei mai buni matematicieni, fizicieni etc. Pai acum aveti manuale care nu au definitii, nu au principii la lectii, sunt scrise de zidari pentru croitori si in final ies gunoieri. Spor la treaba in tara numita absurdistan.
Felix 2017-09-28
Si inca o chestie domnule Cornea. Nu cred ca Dragnea e iliberal, tot asa cum nu cred ca Tariceanu e liberal. Cei doi sunt pur si simplu doi maimutoi, fiecare cu un picior in puscarie, maimutoi care paraziteaza o idee sau alta. Sa ne fereasca Dumnezeu de momentul in care pe scena politica romaneasca vor aparea iliberali adevarati, gen Banon sau Le Pen
Felix 2017-09-28
O sa incerc sa raspund la intrebarea adresata sustinatorilor familiei heterosexuale. Si o sa fac asta printr-un contra-exemplu ca la geometrie intr-a noua :). Discutam cu o doamna nationalista si crestina si ii aduceam aminte cuvintele categorice ale Apostolului: in Hristos nu exista nici elin nici barbar nici evreu nici roman. Mi-a raspuns ceva de genul: nu vedeti aici deriva anticrestina? Asa o sa acceptam si transgenderii, homosexualii samd. I-am spus ca nu e in chestie, si ca una e una si alta. Nu m-a Inteles. La nuantele lui "a accepta" nu am ajuns, :(
Darie 2017-09-28
Manual unic -- Adevăr unic. Și nu-i așa că Adevărul nu poate fi decât unic? Da, dar cine îl are, în totalitatea lui, aici pe Pământ? Exact, ați ghicit: PSD! „Un răspuns excelent!” PSD știe sigur cum stă treaba cu Istoria, cu Literatura Română și cu etc, și cu în general, și cu totul, și mai ales cu Justiția și Ministerul mamii ei. Copii, nici voi nu veți scăpa! Ca atare, pregătiți-vă, aliniați-vă, încolonați-vă: PSD vrea să vă guverneze.
?????? 2017-09-28
Ce mai știi despre plagiatele lui Ponta, al lui Gabriel Oprea, al lui Petre Tobă, al doamnei Olguța Vasilescu, etc. și cum apreciați inițiativa ministrului justiției, profesor universitar ,fost membru CNATDCU, de a mai propune modificări pe la definirea unor "elemente de bază" din domeniul justiției ? Considerați că ar putea fi "pe motiv" de "multe plagiate" ale acelorași idei din aceleași manuale , amintind oarecum și de I.L. Caragiale ?
Florin Budea 2017-09-27
"Moderatoare" bye.
FLORIAN D. MIREA 2017-09-27
Un invatamant de calitate este imposibil in conditiile in care scoala este subfinantata, iar directorii de scoli sunt numiti politic. Cine crede ca manualul unic, chiar bine facut, este solutia pentru a avea o scoala buna ar face bine sa mearga la catedra cativa ani ca sa isi dea seama cat de degradata este scoala romaneasca si cat de multe schimbari ar trebui facute ca sa fie repusa pe linia de plutire. Si, mai presus de toate, sa se accepte ideea ca scoala este nu doar a profesorilor (viziunea autoritarista), nici doar a elevilor (viziunea populista), ci atat a celor care ofera, cat si a celor care primesc instructia si educatia.
profesoru 2017-09-27
Nu ştiam unde vrea să ajungă d. Cornea.
Evident, nu există nici o legătură. Eu, de ex., sunt împotriva manualelor unice, dar pentru familia tradiţională.
"Association fallacy" e o metahnă a d. Cornea şi a "corectitudinii politice" în general.
Pentru exponenţii acestui mod de a privi lumea, aceia care se opun căsătoriilor homosexuale trebuie neapărat să fie fanatici religioşi, pesedişti din punct de vedere politic, filo-ruşi pe plan extern, şi, iată, adepţi ai manualului unic!
Lucrurile nu merg în realitate aşa în societăţile încă neafectate de "corectitudinea politică".Din fericire oamenii au o paletă largă de opinii, nu se încadrează în tipare prefabricate.
profesoru 2017-10-01
Baconschi şi Traian Ungureanu au trăit ani de zile în Occident, nu e vorba de "vizite". Baconschi cunoaşte foarte bine mediul universitar (Sorbona).
Avantajul lor e că ei cunosc bine şi Occidentul, şi România (societate încă neafectată de corectitudinea politică). Aşa că pot să facă nişte comparaţii şi să-şi dea seama de potenţialul totalitar al corectitudinii politice.
Tu, domiciliat în Occident, ai fost supus îndoctrinării intensive (media, discurs politic, posibil Universitatea), ai pierdut reperele normalităţii şi nu mai realizezi ce se întâmplă.
profesoru 2017-10-01
Asta ar fi partea represivă a corectitudinii politice. Cealaltă faţetă o reprezintă propaganda şi îndoctrinarea. Tezele "corecte politic" sunt promovate insistent prin mass-media, acţiuni politice, sistemul de învăţământ (care a fost complet capturat).
Promovarea culturii minorităţilor, care putea fi privită la început ca un aspect pozitiv, a căpătat accente groteşti, transformându-se în denigrarea sitematică a culturii albilor creştini, a civilizaţiei occidentale. De ex. în SUA stânga organizează acţiuni de protest cu ocazia Zilei lui Columb, pe motiv că populaţiile indigene au avut de suferit.
Corectitudinea politică identifică civilizaţia occidentală cu genocidul, sclavia, exploatarea etc. şi simpatizează cu fundamentalismul islamic.
Promovarea egalităţii de gen de la început s-a transformat în negarea genurilor. De ex. la metroul londonez nu se mai foloseşte expresia "ladies and gentleman", într-o grădiniţă din Suedia s-au interzis cuvintele "băieţi" şi "fete".
Se pătrunde agresiv în familii, copiii sunt despărţiţi de părinţi pentru câteva palme, vezi cazul Bodnariu.
Sistemul de învăţămînt din Occident a fost complet capturat şi se ocupă acum cu îndoctrinarea copiilor şi tinerilor în spiritul tezelor "corecte politic". Tinerii ies din universităţi complet spălaţi pe creier.
Proiectul eliminării cu orice preţ a conflictelor din societate are drept consecinţă pierderea libertăţii şi instaurarea totalitarismului. Ne îndreptăm către Brave New World a lui Aldous Huxley.

Felix 2017-09-30
@profesoru: da stiu si eu ce scriu Patapievici et co. Diferenta intre mine si ei e ca eu traiesc in Occident si ei scriu din auzite si din vizitele pe care le fac. Si intr-o vizita esti mereu intr-un soi de bula, care te cam izoleaza de ceea ce nu stii.
profesoru 2017-09-30
@Felix: Ce spui tu era corectitudinea politică la început. Atunci te mai puteai lăsa păcălit, adică "uite domnule că are şi părţi bune".
Dar lucrurile au evoluat, "corectitudinea politică" înseamnă acum impunerea gândirii unice pe o diversitate de teme. Adică dacă eşti de exemplu pro-Trump, pro-Brexit, anti-imigraţie, eurosceptic, pro-familia tradiţională, împotriva Acordului de la Paris privind încălzirea globală, dacă te demontezi propaganda şi falsurile anti-Rusia etc. vei fi linşat mediatic şi izolat de elita politico-intelectuală, vei fi tratat ca un ciumat.
Mass-media mainstream au ajuns să funcţioneze ca o poliţie a gândirii, vânează şi denunţă "ereziile" ca Inchiziţia din Evul Mediu.
Cine nu e "pe linie" va fi imediat denunţat drept fascist, retrograd, fanatic religios, naţionalist, pro-rus etc., etc.
Nu e de mirare că mulţi cedează şi evită să-şi exprime opiniile, deşi acestea sunt perfect democratice şi legitime.
Asta e "corectitudinea politică".
Vezi ce scriu Patapievici, Baconschi, Traian Ungureanu.
Felix 2017-09-29
Sunt de acord cu tine ca poti sa fii foarte bine impotriva manualului unic si pentru familia traditionala (acceptand desigur parteneriatul civil)// Am insa o mentiunea cu privire la corectitudinea asta politica. Sigur ca e de bonton sa injuri corectitudinea politica. Numai ca 16 ani de viata in Occident mi-au nuantat un pic opiniile. Durata minutului depinde de care parte a usii de la baie esti :) E cool sa perorezi impotriva corectitudinii politice, cand esti in tara ta, fara sa faci parte dintr-o minoritate usor de identificat. Dar ca strain in Europa, in anumite conditii, m-am bucurat ca pana si cei mai violenti si prost-crescuti dintre nazistii indigeni sunt tinuti in frau de legi rezultate din corectitudinea politica. SIgur ca e o balanta aici, cand e prea multa corectitudinea din asta lucrurile tind sa se inrautateasca, oamenii au nevoie sa se manifeste ca fiind prost-crescuti ca sa nu devina violenti. Pana la urma e vorba de o buna masura in toate.
FLORIAN D. MIREA 2017-09-27
Da, este rezonabil acest punct de vedere. Dar nu trebuie sa-l banuim pe dl. Cornea de rea intentie. Dumnealui asa vede lucrurile. Desigur, ca fiind un om inteligent, isi mai poate remania pe ici pe colo opiniile.
?????? 2017-09-26
Considerați că "raportarea" la societatea grecească ar fi una firescă și pertinentă ?
BASCA 2017-09-27
Agasant,rau voitor,nimic concret,pus pe invers in toate,prea expus pentru asa aflare in treaba,alta intrebare?
Vicentio B. 2017-09-27
@?????? - NU considerati ca NUMAI sase semne de Intrebare
sunt prea putine fata de interesul Dvs. PRIVAT de a salva O SOCIETATE ?
?????? 2017-09-26
Dacă ați face o comparație cu învățământul din Grecia Antică, pe unde ați așeza învățământul românesc din aceste vremuri ? Dar pe cel grecesc ?Remarcați și că despre învățământul din actualele teritorii românești, din perioada antică, nu se știu multe lucruri ? Ce concluzii ați zice ?
Vicentio B. 2017-09-28
@?????? - sunteti retribuit dupa numarul semnelor de intrebare si repetivitatea acestora
sau este vorba de anumit tratament, care isi va face efecutul NU se stie cand?
Un Parinte 2017-09-26
Prostii, e vorba de un invatamant de calitate. Ne-am saturat de experimente cu viitorul copiilor NOSTRI.
Eu 2017-09-26
E consecinta falimentului redormei educatiei sub toti ministrii paeusoreformisti, de la dinozaurul universitar Marga baron de Univ Cluj la tanarul Funeriu cu fiica minora la scoala (mare fler de politician si asta!) in strainatate impins de la spate de clientela dreptacilor...Nu iese nimic, tot mai prost comparat cu progresele altor natii...
?????? 2017-09-26
Cum ați comenta despre faptul că domnul Pleșu, deși zisese că nu prea o să mai publice, nici nu prea "l-a ținut" ? Totuși pare să fi trecut "acele zile" specificate de "anumite ziceri" ?
?????? 2017-09-26
Considerați că domnul Liiceanu ar putea fi "un bun formator capitalist" ? Cum considerați că ar fi "Capitalismul după Liiceanu" ?
Total 27 comments.
Recomandari
7988
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22