Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Kelemen Hunor la RFI despre declarațiile lui Tudose:Aştept scuze de la premier, sunt şocat
Dora Vulcan - - - -
2018-01-12
Actualitate Interna
1

Liderul UDMR se arată șocat de declarațiile lui Tudose privitoare la autonomie și așteaptă scuzele sale. Tudose a declarat joi că ”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura pe lângă steag”, cu referire la declarația celor trei partide maghiare despre autonomia ținutului secuiesc.

 

 

 Kelemen Hunor condamnă declaraţiile premierului: ”Absolut inacceptabile. Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte (...). În UE nu cred că poate să rămână în funcţie pe termen lung, poate să fie credibil un om politic care face astfel de afirmaţii şi care spune că se vor flutura lângă steag unii sau alţii”, a spus Kelemen Hunor într-un interviu acordat FRI. 

 

Întrebat de ce au semnat partidele maghiare rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc tocmai în anul Centenarului Marii Uniri, liderul UDMR a răspuns: ”Am vrut să semnăm în decembrie, din varii motive nu am reuşit. A fost o declaraţie în 1993, dacă nu mă înşel, eu eram atunci în presă, nu eram în UDMR, Declaraţia de la Cluj, când toţi senatorii, toţi deputaţii UDMR şi-au asumat acest program politic şi aniversarea acelei Declaraţii de la Cluj era momentul oportun pentru a reitera aceste deziderate (...). Pe de altă parte, în acest an se aniversează şi 100 de ani de la Declaraţia de la Alba Iulia şi acolo există în acea Declaraţie nişte promisiuni pentru comunităţile etnice, în cazul nostru pentru comunitatea maghiară. Noi nu cerem altceva decât respectarea acelei Declaraţii”.

 

 

 

Guvernul ungar așteaptă scuze de la cel român după declarațiile lui Tudose despre autonomie

 

 

Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca,  a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria după declarația făcută de premierul Mihai Tudose cu privire la Ținutul Secuiesc și autonomie.

 

 

În cursul discuțiilor de vineri dimineață, ambasadorul român a încercat să dea explicații lingvistice referitoare la această declarație, însă nu au fost acceptate de autoritățile maghiare, relatează Balazs Barabas, jurnalist Digi24. MAE de la Budapesta așteaptă explicații și scuze din partea Guvernului României.

 

Întrebat de jurnalistul Digi24 dacă Guvernul maghiar susține autonomia clamată de această minoritate, Peter Szijjarto a răspuns că trebuie discutat despre această chestiune, iar discuțiile nu fac posibile formulări de genul spânzurărilor și a altor amenințări.

 

 

 

Ce a declarat Mihai Tudose

 

 "Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a declarat Mihai Tudose joi seara, la Realitatea TV.

 

„În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român”, a mai spus premierul Mihai Tudose.

 

El apreciază că „discuţiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă”. În opinia sa, aceste discuţii reprezintă „doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului”. 

 

 

 

 

TAGS : guvern tudose declaratii autonomie kelemen hunor cerere scuze
Comentarii
Marius 2018-01-12
Kelemen Hunor ar merita un sut in fund ca sa zboare direct pestre granita in brate le lui Orban.
Si acolo sa ramana in veci pana l-om chema noi "acasa".

Dar asa se intampla cand ai nevoie de cei 5% care-ti aduc linistea in Parlament. Iti sacrifici proprii cetateni ca sa satisfaci doleantele si cerintele unie minoritati, care in decursul istorie s-a dovedit o mare .... cutra!

Vor autonomie? Sa si-o obtina in Ungaria! Si acolo sa ramana in veci!
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1247
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22