Razboiul Dragnea - Tudose, cine cistiga si cine pierde. Patru scenarii

Andreea Pora | 15.01.2018

Sedinta de urgenta a Cex-ului, convocata la presiunile taberei Dragnea, pentru a transa disputa cu premierul Mihai Tudose in chestiunea demisiei ministrului Carmen Dan are mai multe scenarii de rezolvare.

Pe aceeași temă

 

Din informatiile  de pina acum, Dragnea detine majoritatea in forul de  conducere, desi, pentru prima oara, are o opozitie pe fata din partea unor baroni, lideri de filiale judetene, cel putin sapte la numar, si a unor ministri care s-au pozitionat clar de partea lui Tudose. Situatia este insa fluida, au existat negocieri pe tot parcursul week-end-ului, iar in dimineata aceasta circula informatia, pe surse, ca ministrii  si secretarii de stat ai cabinetului Tudose  isi vor  da demisia. Totul va depinde in ultima instanta de determinarea celor doua tabere de a forta nota. Revista 22 a analizat patru scenarii.

 

 

 

 

Scenariul 1. Dragnea va impune demisia lui Tudose. Acesta ”pleaca acasa”

 

 

Asa cum a spus Niculae Badalau- virful de lance al taberei Tudose, co-autor, alaturi de Adrian Nastase, al scrisorii prin care  il acuza pe seful PSD ca ” a distrus democratia in partid”- CEx-ul are de ales intre Carmen Dan si premier. ”In acest moment, este clar ca premierul Tudose nu mai poate lucra cu doamna Dan, dupa cum el a spus. Discutam de premier, el are decizia si trebuie sa o comunice CEx si in interiorul partidului sa luam decizia. Este clar ca unul dintre ei trebuie sa plece".

 

Evident, Dragnea vrea sa plece Tudose, care inca de la episodul Shevil Shhaideh a dat  semne clare ca nu mai este dispus sa fie premier de fatada. De altfel, daca vrea sa-si mentina autoritatea in partid, Dragnea este practic obligat sa refuze revocarea lui Carmen Dan. In caz contrar ar fi semnalul ca epoca lui se apropie de final.

 

Surse din PSD, citate  de presa, au declarat ca este foarte probabil ca Dragnea sa supuna la vot o demitere a lui Tudose, care ar trece fara mari  probleme, desi fara majoritatea care s-a inregistrat in cazul Grindeanu.  Umilit, premierul isi va da singur demisia, asa cum a spus de alfel in repetate rinduri ca va face daca partidul se va opune solicitarii lui. ”Pot sa plec acasa”, a declarat Tudose la Antena 3 in seara zilei in care a anuntat ca nu mai poate ”lucra” cu Carmen Dan din cauza ca aceasta l-a mintit.

 

Tabara Dragnea ar avea deja pregatit numele inlocuitorului. Ar fi vorba de Mihai Fifor, ministul Apararii si presedintele Consiliului National al PSD.

 

Conflictul s-ar rezolva astfel in favoarea lui Liviu Dragnea, care ar dovedi ca detine controlul asupra partidului, desi ramine de vazut cum va arata votul si dimensiunea opozitiei.

 

Poblema majora a acestui scenariu este ca demisia premierului  inseamna caderea guvernului, ceea ce presupune ca Dragnea va trebui sa mearga la presedintele Iohannis pentru nominlizarea noului prim –ministru. Cum conflictul Dragnea-Iohannis  este la scena deschisa, presedintele vorbind in mai multe rinduri despre ”penalii care n-ar trebui sa se afle in conducerea statului”, este de presupus ca lucrurile nu vor decurge la fel de simplu ca in cazul Grindeanu. Chiar daca Iohannis nu a exclus varianta sa propuna un premier care nu este de la PSD, solutia este putin probabila avind in vedere aritmetica parlamentara, unde PSD si ALDE detin inca majoritatea. Dar presedintele ar putea sa-i forteze mina lui Dragnea sa vina cu un premier agreat de el, altul decit Fifor, de exemplu. Sau, in extremis, sa-l propuna tot pe Tudose.

 

Posibilitatea ca PSD sa piarda  guvernarea  nu poate  fi exclusa, aceasta fiind temerea cea mai mare  a taberei Dragnea.

 

 

Senariul Grindeanu 2. Dragnea forteaza demisia lui  Tudose, acesta refuza

 

 

Liviu Dragnea forteaza si obtine un vot in CEx pentru demisia premierului, de fapt pentru ridicarea sprijinului politic. Doar ca Tudose  refuza sa demisioneze, dupa  modelul Grindeanu.

 

Surse din PSD au declarat pentru Adevarul ca Mihai Tudose „nici nu se gândeşte“ să renunţe la funcţie,, fiind decis sa obtina demiterea lui Carmen Dan.  „Din moment ce mulţi miniştri şi-au arătat deja susţinerea publică faţă de el, nu poate să demisioneze. Este exclusă această variantă. Tudose s-a prins în joc şi va juca până la capăt“.

 

 Lui Liviu Dragnea nu-i ramine in aceasta  situatie decit fie sa cedeze si sa accepte demiterea lui Dan, ceea ce ar insemna insa finalul autoritatii sale in partid, fie sa mearga pe varianta motiunii de cenzura, reeditind astfel episodul Grideanu.

 

Aceasta este insa o solutie extrem  de neplacuta pentru tabara lui Liviu Dragnea, pe care, dupa toate probabilitatile, va incerca sa o evite. In primul rind, atit din punct de vedere al propriului activ de partid,  cit si al electoratului, a darima pentru a  doua oara propriul guvern este de neinteles.  PSD ar iesi mult slabit dintr-o astfel de aventura, fiind semnul clar ca se afla sub dictatura lui Dragnea din care nu este capabil sa iasa.

 

In al doilea rind, majoritatea parlamentara nu va mai fi la fel de sigura ca in cazul Grindeanu: vor exista mai multi ”opozanti” chiar din interiorul PSD, UDMR s-ar  putea sa nu mai achieseze la un astfel de vot, la fel si minoritatile. Este un demers riscant, iar Dragnea si ai lui stiu asta.

 

In al treilea rind, ca si in primul scenariu, PSD ar ajunge la mina prresedintelui Iohannis

 

 

Scenariul 3. Premierul Tudose impune demisia lui Carmen Dan, Dragnea cedeaza

 

 

Este varianta in care Tudose joaca tare, forteaza demisia lui Carmen Dan, amenintind ca nu pleaca din guvern si se va ajune la motiune de cenzura.

 

In pofida pozitionarilor din preambulul sedintei CEx, de o parte sau alta, multi lideri doresc pacea, stabilitatea si  evitarea unui nou conflict intr-un an complicat din multe puncte de vedere.

 

Desi importanta pentru Liviu Dragnea, asa cum a fost la vremea ei si Shevil Shhaideh, Carmen Dan nu are o imagine prea  buna printre baronii partidului. Atit ca persoana, cit si pentru ca este intruchiparea locotenentului perfect. In plus, multi si-ar  dori o schimbare de registru la Ministerul de  Interne, care in momentul de fata sta pe un butoi de pulbere. Dan a ajuns sa fie constestata si ironizata chiar  din interior, fiind evident ca nu  are suficienta forta pentru a gestiona un minister  atit de complicat. Altfel spus, din punct de vedere al guvernarii, inlaturarea lui Carmen Dan este vazuta ca un cistig, ea fiind unul dintree cei mai slabi ministri, care aduce prejudicii de  imagine partidului.

 

In aceste conditii nu este exclus ca Dragnea sa fie presat, chiar si de oameni care s-au declarat alaturi de el, sa renunte la Dan, asa cum a facut si cu Shaidehh. Este de fapt, marea miza a acestei sedinte.

 

Mai ales ca in circulatie  se afla deja  un nume de inlocuitor: Claudiu Manda, ”prietenul” Olgutei Vasilescu  si om  fidel  lui Dragnea. Ar fi o formula de compromis pentru ambele tabere.

 

Desi, in registru politic, marele cistigator ar fi Mihai Tudose, care ar lansa semnalul ca puterea in guvern  s-a mutat  de la Dragnea la el, asta nu inseamna ca Dragnea va abadona lupta si ca va pierde partidul. Cel putin nu deocamdata.

 

 

Senariul 4.  Marele compromis

 

 

Tudose cedeaza si renunta la demisia lui Carmen Dan, iar Dragnea la demisia lui Tudose. Se va pune batista pe tambal si se va mima buna intelegere, colaborarea.

 

 

Cel mai afectat in  acest  scenariu va fi premierul. Va deveni clar pentru PSD si opinia publica faptul ca este slab, oportunist si incapabil sa se desprinda de sub tutela lui Dragnea. Mai ales ca avea posibilitatea sa dea un semnal de forta si s-o demita pe Carmen Dan a doua zi dupa ce i-a  cerut  demisia. Dragnea si tabara lui ar fi inghitit in sec, nimeni nu ar fi deschis un conflict,  cerindu-i demisia, pentru ca, in ultima instanta, n-ar fi facut decit sa-si exercite preogativele de premier.

 

Este un scenariu care lasa  insa jocul deschis, care va perpetua razboiul de uzura din PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22