Timmermans catre Comisia Iordache: Lasati impresia ca faceti legile justitiei pentru voi

I.m. | 01.03.2018

Vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil cu statuul de drept, Frans Timmermans, a lansat un avertisment fara echivoc în timpul întâlnirii cu membrii Comisiei Iordache. Potrivit unor inregistrari din spatele usilor inchise, obtinute de Realitatea Tv, oficialul european a avertizat că Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției (MCV) va fi ”pastrat după 2019, fără nicio ezitare”.

Pe aceeași temă

 

”Oamenii obișnuiți nu vor să audă discuţii despre o reformă a justiţiei, făcută spre binele politicienilor”, le-a spus Timmermanns parlamentarilor din Comisia Iordache, potrivit Realitatea Tv.

 

 

”Dacă nu vom continua să lucrăm, ne oprim sau facem paşi în spate, nu voi avea nicio ezitare în a spune ,,Îmi pare foarte rău, nu putem încheia MCV pentru că nu au putut fi îndeplinite condiţiile". Deci nu vreau să existe impresia că, indiferent ce se va întâmpla, până în 2019 vom opri MCV.  Dacă aş fi în locul vostru, şi eu aş vrea să terminăm MCV cât mai repede. Dar MCV este şi o oportunitate pentru că cei care vor să lase impresia că este o problemă legată de statul de drept în unele situaţii, în România, pot fi contrazişi foarte uşor, spunând - ”Nu, cooperăm în cadrul MCV pentru a ne asigura că ultimii paşi sunt făcuţi corect", iar aceasta este o chestiune complet diferită”, a spus Timmermans.



”Ochii intregii Europe sunt pe România. Ceea nu a fost cazul un timp. Oamenii se întreabă de ce există o confruntare între Parlament şi sistemul judiciar, de ce sunt oameni în stradă (...) Dacă există îndoieli în legătură cu calitatea informaţiei pe care o folosim, este în regulă să ne spuneţi. Este mai eficient să ne spuneţi şi vom putea remedia, dacă este o problemă”, a mai spus vicepreședintele Comisiei UE.

 

”Popoarele noastre vor ca noi să discutăm despre problemele lor, despre visurile lor, despre aspiraţiile lor. Dacă lăsăm impresia că discutăm despre problemele noastre, despre ce vrem noi, nu despre ce vor ei, pierdem. Indiferent că suntem la guvernare sau în opoziţie, cu toţii pierdem. Sunt profund convins că poporul României, la fel ca poporul Olandei şi al altor ţări, vrea ca politicienii să discute despre locuri de muncă, despre securitate socială, despre educaţie, despre asistenţă medicală, nu despre reforma justiţiei, în special dacă se creează senzaţia că reformezi justiţie pentru binele tău, nu pentru binele societăţii”, a spus oficialul european.

 

Timmermans s-a intilnit si cu reprezentantii opozitiei, unde a lansa mesaje similare, potrivit lui Dan Barna, liderl USR.

 

" Timmermans a exprimat foarte plastic ideea ca e un deziderat, un lucru pe care ne-am propus sa il incercam, acela de a ridica MCV la sfarsitul lui 2019, dar nu este un deadline pentru nimeni. El a transmis un mesaj foarte politic si politicos, incercand sa spuna ca e nevoie de mai multa cooperare, de mai mult dialog intre Guvernul Romaniei si institutiile europene, spunand foarte plastic ca, respectiv, Comisia de la Venetia, GRECO sau Comisia Europeana nu trebuie privite ca Inchizitie, cum incearca Iordache si PSD sa transmita mesajul, ci sunt de fapt institutii cu specialisti care chiar isi doresc sa ajute statele. Din aceasta perspectiva, recomandarea era evident una transparenta, de a consulta aceste institutii", a afirmat Dan Barna.

 

De asemenea, Barna afirma ca prim-vicepresedintele CE a spus ca "presiunea asupra Justitiei nu se face doar prin modificarea legislativa, care este o problema de care este foarte preocupat, ci prin presiunea constanta a mass-media pe Justitie" si da exemplul scandalului aparut in spatiul public vizand DNA.

 

Liderul USR explica faptul ca perceptia lui Timmermans potrivit careia exista un conflict intre Parlament si sistemul judiciar este, de fapt, "pura realitate".

 

"Perceptia de care vorbea Timmermans ca in Romania este un conflict (...) dinspre Europa se vede in Romania un conflict intre Parlament si sistemul judiciar, intre cetatenii care sunt in strada si Guvern. Nu este doar o perceptie, este pura realitate si tot ceea ce s-a intamplat in aceste luni de zile, de la finalul anului trecut si inceputul acestui an, confirma acest lucru", a adaugat Dan Barna.

 

Acesta spune ca Frans Timmermans a punctat faptul ca el si Comisia Europana sunt bine informati cu privire la situatia Romaniei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22