Congresul PSD: Opozanții lui Dragnea denunță aranjamente. Ștefănescu: ni se pune leucoplast

Dora Vulcan | 08.03.2018

Congresul PSD din zece martie pare a fi unul de consolidare a puterii lui Dragnea în PSD, dar nu de reconfirmare a sa, așa cum părea la o primă impresie ci de consolidare prin interpuși.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE Senatorul PSD Ecaterina Andronescu și-a anunțat joi candidatura la funcția de președinte executiv al PSD, în locul pe care-l va lăsa liber Niculae Bădălău, om al fostului premier Tudose, care va fi răsplătit cu un post de președinte al Consiliului Național pentru docilitatea de care a dat dovadă după debarcarea lui Tudose de la guvern. Paradoxal, deși orgnaizația din care face parte Andronescu -  și condusă de FIrea - și-a anunțat susținerea pentru Viorica Dăncilă, aceasta încă nu și-a depus candidatura.

 

 

 Congresul din zece martie pare a fi unul de consolidare a puterii lui Dragnea în PSD, dar nu de reconfirmare a sa, așa cum părea la o primă impresie ci pentru consolidare prin interpuși. Prin mișcările sale, Dragnea pare că s-ar pregăti să-și delege puterea pentru a o putea controla prin acești interpuși, cu o îndepărtare a celor care prezintă riscuri greu de controlat de undeva, de la o distanță pe care ar putea să o ia la un moment dat.

Miza este funcția de președinte executiv, adică locul ocupat de mâna sa dreaptă în partid, pregătită pentru docila Dăncilă, dar și de îndepărtare a indezirabililor, reminiscențe ale conflictului cu fostul premier Mihai Tudose, a celor excesiv de vocali, cum sunt Ștefănescu și Rădulescu, care dăunează imaginii sale prin ieșirile lor colorate, a căror utilitate în scoaterea din foc a castanelor lui Dragnea a expirat, dar și pentru ținerea la distanță a celor cu o riscant de bună imagine, cum este Ecaterina Andronescu și care ar putea constitui o contrapondere dacă nu pentru Daddy cel puțin pentru protejatele sale via Videle. Un joc la două capete, prin care și-a consolidat propria poziție de putere a făcut Gabriela Firea, o extrem de abilă jucătoare de culise dar care a dovedit și o bună capacitate de instrumentare a imaginii publice prin manevrarea pârghiilor de partid. După ce a mimat postura amenințător-ofensată, a celei dispuse să renunțe la putere numai să primească sprijin pentru ”proiectele” sale de la Capitală destinate eminamente binelui public, Firea și-a jucat în forță cartea obținând garanția preluării puterii regionale în PSD asupra zonei București-Ilfov, la schimb cu susținerea lui Dăncilă, omul de paie al lui Dragnea. Sau ca să o parafrazăm pe europarlamentara Gomes, femeia de paie a lui Dragnea.

 

 

“Senzatia mea este ca mie, doamnei Ecaterina Andronescu si lui Nicu Banicioiu ni se cam pun  bete in roate pentru a ne pune candidaturile la aceasta competitie de la Congres. Organizatia mea, care raspunde de mine, nu m-a trecut nici macar delegat la Congres. La Congres, in primele doua randuri, sta toata conducerea partidului, printre care si eu, am eticheta, dar nu sunt delegat. Ecaterina Andronescu a fost astazi la partid sa inteleaga daca isi poate depune candidatura. acum, la 20.40, avem o problema in incercarea de a ne depune candidatura”, a spus Stefanescu la Antena 3, citat de Hotnews.ro. El a spus că are “toata stima pentru “Viorica Dancila, dar este foarte buna o competitie corecta libera”, sugerând astfel, implicit, lipsa exact a acestei competiții. Suntem ingrijorati, Congresul a starnit o mare dihonie, candidatii lui Dragnea si candidatii partidului. Eu vreau sa fiu candidatul partidului, nu al unui om. Am vorbit pentru partid. Mi-am aparat colegii cu toata vanatoarea la care am fost supusi”, a mai spus Codrin Ștefănescu. 

 

“Nu stiu daca ne face bine acest congres si daca vom creste dupa acest congres, va trebui sa dam explicatii pentru aceste tensiuni. Oamenii ne transmit mesaje ca sunt ingrijorati ca politica partidului este de a nu ne implica in nimic, iar  politica oficiala este sa tacem din gura, noi nu avem pozitie pentru aia, … nu amestecam politicul, dar tot politic au votat si oamenii, a mai spus Ștefănescu, care s-a plâns că ”acum avem ca politică să ne punem leucoplast pe gură” după ce liderul Liviu Dragnea a spus că vorbește mult și prost. 

 

El a lansat și o amenințare nu tocmai voalată la adresa conducerii PSD: “Daca conducerea actuala a partidului ne lasa sa candidam, vom candida, se vor zgudui multi la ce am de spus”.

 

 

 

 

Organizația regională București-Ilfov, condusă de Firea, o susține pe Dăncilă pentru funcția de președinte executiv după ce Dăncilă a anunțat că nu va candida la nicio funcție la congresul de sâmbătă

 

 

Organizatia București - Ilfov, condusă și controlată de primarul general Gabriela Firea a votat luni seara în Biroul Permanent al partidului pentru candidatura Vioricăi Dăncilă la funcția de președinte executiv, ocupată în prezent de indezirabilul Niculae Bădălău, o piatră de moară de gâtul lui Dragnea, după ce s-a poziționat de partea fostului premier Mihai Tudose în conflictul cu Dragnea. 

 

La aceeași funcție și-a mai anunțat deja candidatura Nicolae Banicioiu și a dat semnale și senatorul Ecaterina Andronescu că ar avea intenția să candideze, numai că fiind membru exact al organizației care a anunțat deja că o susține pe Dăncilă, șansele sale sunt puse serios sub semnul întrebării. 

 

"Regiunea Bucuresti-Ilfov a votat pentru:

- Mandat de sustinere si incredere pentru presedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. Biroul Permanent al organizatiei regionale PSD Bucuresti-Ilfov isi exprima convingerea ca numai prin mentinerea unitatii, continuitatii, echilibrului si coerentei in deciziile si actiunile sale politice, PSD va reusi sa-si indeplineasca obiectivul major: asigurarea climatului politic pentru indeplinirea integrala a Programului de guvernare.

- Sustinerea continuarii Programului de guvernare al PSD, pentru a duce pana la capat masurile cu care PSD a castigat, cu o larga majoritate, increderea romanilor si scrutinul electoral din 2016.

- Sustinerea doamnei prim-ministru Viorica Dancila pentru functia de presedinte executiv al PSD.

- Sustinerea domnului Marian Neacsu, secretar general al PSD, pentru aceeasi functie, de secretar general” - anunță organizația într-un comunicat remis presei. 

 

Filiala controlată de Firea a votat inclusiv susținerea șefei sale și a primarului de la sectorul 3, Robert Negoiță, pentru funcțiile de vicepreședinte: ”Sustinerea candidaturilor doamnei Gabriela Firea si a domnului Robert Negoita pentru functiile de vicepresedinti regionali Bucuresti-Ilfov ai PSD”, se mai spune în comunicat.

 

Pare a fi un schimb echitabil făcut între Firea și Dragnea: conservarea funcției pe care o deține și în prezent cu garanția controlului asupra unei zone de influență în partid, la pachet cu protejarea docilului ei susținător, la schimb cu obținerea de către omul lui Dragnea a locului doi în partid. Dragnea nu poate ieși decât în câștig scăpând de incomodul Bădălău și asigurându-se de prezența, de-a dreapta sa, a celui mai docil executant: premierul Viorica Dăncilă. Firea, în schimb își conservă menținerea în vârful conducerii, pe un post comod dar care-i asigură controlul asupra afacerilor din cea mai importantă ”regiune PSD”, unde probabil își va delega competențele lui Negoiță pentru ca ea să-și poată direcționa întreaga energie asupra afacerilor de la Primăria Capitalei. 

 

"Principala preocupare a Partidului Social Democrat trebuie sa o reprezinte romanii si rezolvarea problemelor lor. Cetatenii acestei tari sunt cei care merita intregul nostru efort, al politicienilor social democrati. Sustin fara rezerve continuarea masurilor de reforma inscrise in Programul de guvernare, pentru ca doar asa putem demonstra ca alegerile au fost castigate cu un program complet si coerent, care a fost pus in practica si care astfel a adus bunastarea romanilor pe termen lung. Personal, o sustin pe doamna prim-ministru Viorica Dancila pentru functia de presedinte executiv, pentru a da coerenta si stabilitate actului de guvernare si pentru o colaborare eficienta intre guvern si partid. Doamna Dancila are calitati reale de lider: este diplomata, empatica, stie sa organizeze echipe de lucru si sa aduca eficienta si rigoare, atat in decizia politica, precum si in cea guvernamentala", sustine Firea, citata in comunicat.

 

Dancila declarase pe 22 februarie ca nu va candida pentru o functie de conducere, pentru că funcția de premier o solicită prea mult și are, deja, responsabilitatea unei funcții în partid: cea de șefă a organizației de femei: "Consider ca functia de prim-ministru imi ocupa foarte mult timp si trebuie sa ma implic foarte mult. O functie in partid ar presupune sa fac si acolo munca in plus. Eu deja sunt presedinte al organizatiei femeilor social-democrate, aceasta imi permite sa fiu in Biroul Permanent National. Este suficient pentru mine. Voi promova in continuare egalitatea de sanse si tot ceea ce tine de politicile pentru egalitatea de sanse si pentru femei. Nu cred ca e oportun sa candidez pentru o functie".

 

 

 

 

Nicolae Banicioiu, candidat la funcția de președinte executiv. Organizația sa, condusă de Firea, a anunțat că o susține pe Dăncilă. De pe margine se încălzește Ecaterina Andronescu

 

 

Deputatul PSD Nicolae Banicioiu, fost ministru al Sanatatii in guvernul Victor Ponta, si-a depus miercuri candidatura pentru functia de presedinte executiv al partidului, functie ocupata in prezent de senatorul Niculae Badalau, cel care a anunțat deja că cea mai bună funcție în partid este cea de membru și că s-a simțit cel mai confrotabil acasă, la organizația de Giurgiu după ce-a devenit indezirabl poziționându-se de partea fostului premier Mihai Tudose în conflictul cu Liviu Dragnea. 

 

Banicioiu a explicat pentru HotNews.ro ca nu are inca semnatura de sustinere din partea organizatiei din care face parte, PSD Iasi, criteriu care i s-a transmis ca este obligatoriu potrivit deciziei Comitetului Executiv national pentru a putea candida. Senatoarea Ecaterina Andronescu, care provine din organizatia PSD Bucuresti, care a anunțat oficial că o susține pe Dăncilă, se va decide joi dacă își va depune sau nu candidatura.  

 

"Mi-am despus prima parte a candidaturii, complet imi depun maine dosareul, si sper sa sa lamuresc cu presedintele PSD Iasi. Din punctul meu de vedere intrunesc toate conditiile sa candidez. Comisia de propuneri si cei din secretaritul general mi-au zis ca n-am semnatura organizatiei, statutul spune ca orice membru poate candida", a declarat Banicioiu pentru HotNews.ro.

 

Comitetul Executiv National a decis luni o noua modalitate de alegere a vicepresedintilor partidului, pe regiuni - vor fi cate un barbat si cate o femeie pentru fiecare dintre cele opt regiuni ale tarii, iar pentru a candida un membru are nevoie de sustinerea organizatiei din care face parte.

 

 

 

 

Rădulescu-mitralieră: La congresul PSD nu vor fi alegeri ci numiri în funcție

 

 

Alegerile de la Congresul PSD de sâmbătă sunt o farsă, acuză deputatul Catalin Rădulescu, care vrea să atace în instanță modul de nominalizare a candidaților, dacă nu va primi un răspuns favorabil la contestația pe care a formulat-o.

 

Rădulescu spune că hotărârea CEx este nestatutară și neconstituțională, pentru că restricționează și chiar interzice candidaturile tuturor celor care vor să concureze pentru ocuparea unei funcții de conducere.


„Măcar acum un an de zile s-au folosit liste, unele tăiate, cu cei care nu trebuiau sa ajungă vicepreședinți si altele cu cei care trebuiau să ajungă vicepreședinți. Acum s-a întâmplat o chestiune mult mai gravă, și anume faptul că membrii CEx, nu știu la îndemnul cui, au luat o hotărâre care nu este nici constituțională, nici statutară, prin care s-a hotărât ca din fiecare județ să candideze o persoană - un bărbat sau o femeie. N-am auzit în viața mea, în niciun loc din lumea asta, ca să se poată interzice un drept conferit prin Constituție și prin statutul partidului de a candida la orice funcție, de a fi ales și de a alege, decât această hotărâre a CEx", a declarat Cătălin Rădulescu.
 

El spune că noul sistem de alegeri interne îi va împiedica pe unele persoane cu notorietate în partid, precum Bănicioiu, Codrin Ștefănescu, Ecaterina Andronescu, Șerban Nicolae și Teodorovici nici nu vor putea să concureze pentru posturile de vicepreședinți.


„După părerea mea, este o farsă, aceste alegeri reprezintă o farsă, pentru că sunt niște numiri în funcție, și nu sunt de fapt alegeri, ceea ce în PSD nu s-a întâmplat în ultimii 27 de ani, o farsă mai mare ca asta”, a continuat deputatul.

 

Cu toate că spune că PSD a ajuns ca „în anii 1950, de pe vremea epurărilor comuniste”, Rădulescu recunoaște că îl susține în continuare pe Liviu Dragnea la conducerea partidului. „Eu cred că dacă se lăsau libere aceste alegeri (...) si iesea cine iesea, prin vot normal, liber, nimeni nu era suparat", s-a plans el.

 

Oricum, spune Radulescu, 99% dintre membrii PSD nu știu de ce se organizează congresul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22