A lucrat Cambridge Analytica în România pentru victoria PSD în alegerile din 2016?

Redactia | 21.03.2018

Scandalul în care este implicată compania Cambridge Analytica în SUA, acuzată de utilizarea datelor colectate ilegal despre 50 milioane de utilizatori Facebook pentru influențarea campaniei electorale a lui Trump din 2016, poate avea și conexiuni în România.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE Activitatea din România a companiei Cambridge Analytica s-ar fi putut desfășura cu ajutorul unui subcontractor, a declarat Rupert Murray, cel care a spus că în 2016 a fost contactat de către Mark Turnbull, un oficial al Cambridge Analytica, l-a contactat in august 2016. ca să-i propună o colaborare cu PSD pe perioada campaniei electorale.

 

Murray a declarat, la Digi24, ca după ce a izbucnit scandalul cu colectarea de date personale, i-a scris lui Turnbull și l-a intrebat dacă s-a implicat în campania electorală din România.

 

"A zis: nu, nu am lucrat sub numele Cambridge Analytica. Dar altii au zis ca ei folosesc foarte multe firme paravan, cu alte nume. Faptul ca ei nu au lucrat sub numele Cambridge Analytica nu inseamna ca nu au lucrat sub alt nume", a declarat consultantul britanic.

 

Datele personale obtinute de Cambridge Analytica de la Facebook ar fi putut fi folosite de PSD in campania pentru parlamentarele din 2016, potrivit unor date care arata ca Rupert Wolfe Murray a fost solicitat sa lucreze pentru campania social-democratilor.

 

Mark Turnbull, un director al Cambridge Analytica apare într-o înregistrare făcută cu camera ascunsă de jurnaliştii postului britanic Channel 4 spunându-i unui ziarist sub acoperire, care pretindea că e un potențial client, că firma Cambridge Analytica foloseşte drept subcontractori firme ale unor foşti spioni.

 

„Tocmai am folosit o astfel de organizaţie într-o ţară din Estul Europei şi a făcut o treabă foarte bună. Nimeni nu a ştiut că ei sunt acolo. S-au strecurat, şi-au făcut treaba, au ieşit şi au produs materiale fantastice”, a spus oficialul Cambridge Analytica, fără a da detalii despre ţara est-europeană vizată.

 

SCL Group, (Strategic Communication Laboratories), firma-mamă a Cambridge Analytica, are o reprezentanţă şi în România, condusă de omul de afaceri Peter Imre. Jurnalista Sorina Matei a scris în 2017 că România a fost obiectul unui contract semnat între SCL şi o companie de consultanţă din Washington DC.

 

SCL a mai avut contracte în România, după cum arăta jurnalista Sorina Matei în 2017. Astfel, contractul de anul trecut viza „educarea membrilor Congresului SUA şi membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România” şi fusese înregistrat la Departamentul de Justitie al SUA. Acesta era semnat de o filială a SCL din Londra și Andreae & Associates, o firmă de lobby din Washington DC.

 

Rupert Wolfe Murray a declarat pentru Associated Press, miercuri, ca Mark Turnbull, un oficial al Cambridge Analytica, l-a contactat in august 2016.

 

Acesta a citat un e-mail pe care Turnbull l-ar fi scris: "Ce am oferit este sa integram o echipa de doua persoane in echipa actuala... pentru a oferi sfaturi de strategie si asistenta de-a lungul campaniei... in decursul urmatoarelor doua, trei luni".

 

Wolfe Murray spune ca a refuzat, pentru ca el nu lucreaza pentru partide politice. Ramane neclar daca firma Cambridge Analytica a jucat vreun rol in alegerile din decembrie 2016, unde PSD a castigat cu 46%, și cărui partid ar fi beneficiat de consultanță, PSD negând orice contactat cu fima americană.

 

Potrivit unor surse citate de G4Media.ro, patronul firmei americane de lobby, Chip Andreae a lucrat doi ani în România, unde a făcut traininguri pentru un partid politic nou înființat. Obiectul contractului dintre SCL și Andreae & Associates, firmă specializată în lobby, ar fi putut să constea în îmbunătățirea imaginii puterii în cadrul administrației SUA și nu promovarea luptei anti-corupție din România.

 

Cambridge Analytica e în mijlocul unui uriaş scandal, fiind acuzată că a folosit ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook în alegerile prezidenţiale din SUA. SCL Group este o companie privată britanică de cercetare comportamentală şi de comunicare strategică, înfiinţată în Londra în 1993.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22