Pe aceeași temă
Fostul adjunct al SRI Florian Coldea a fost din nou audiat la Comisia de control al SRI, unul dintre principalele subiecte au fost legate de protocoalele pe care institutii din justitie le-au avut cu Serviciul.
El atrage atenția că, dupa decizia CCR, Serviciul Român de Informații se află în imposibilitatea de a lucra în baza protoculului pe infracțiuni contra securității naționale - adică pe infracțiuni de trădaj, spionaj și chiar terorism.
"Am supus atentiei Comisiei ca azi, urmare a acestui asalt fara precedent asupra problematicii cooperarii cu Ministerul Public, Serviciul e in imposibilitatea de a lucra in baza unui protocol pe infractiunile contra securitatii nationale. Nu mai avem protocoale dupa decizia CCR. Vulnerabilizam nu doar securitatea Romaniei, ci si a aliatilor.
Luati de valul retoricii, sa nu pierdem din vedere lucruri importante. Sa vedem care sunt solutiile clare pentru a remedia acest lucru. (...) Nu exista alta practica in lume! Nu se poate coopera interinstitutional fara sa existe un protocol, mai ales cu serviciile de informatii. In practica, (protocolul) avea un caracter tehnic, functiona ca un ghid, tocmai pentru a asigura legalitatea si practica unitara. Se coopera conform competentelor legale ale fiecarei parti.
Nu a existat ca ofiteri SRI sa fi realizat sau intocmit un singur act de urmarire penala. Sunt povesti izvorate dintr-o realitate paralela. (...) Constat ca subiecte lansate in spatiul public ca fake news s-au transformat in fake stories si incearca sa ia locul realitatii. Adevarul e ca SRI si-a facut treaba, cetatenii romani au fost bine protejati", le-a spus Coldea jurnalistilor, citat de ziare.com.
Fostul adjunct al SRI a atras atenția că în astfel de chestiui sensibile chiar nu este posibilă transparența totală, tocmai pentru că ea ar fi profitabilă doar spionilor și trădătorilor:
"Ce ar trebui? Sa comunicam spionilor si tradatorilor ca nu avem protocoale si sa stea putin pana rezolvam problema?! Sa facem o procedura clara ca sa vedem ce putem face si ce nu putem face ca sa stie si tradatorii si spionii sa-si ajusteze masurile? (...)”, s-a întrebat retoric Coldea.
Coldea a făcut și o comparație între personajul biblic, pe care nu l-a numit ci doar s-a subînțeles că e vorba de Iuda, care pentru câțiva arginți a comis trădarea, cu cei care își trădează țara, ba chiar își fac din asta un titlu de glorie:
As vrea sa reamintesc, si e momentul potrivit, de un celebru personaj biblic care a tradat pentru 30 de arginti. Ce daca ulterior l-au apucat remuscarile? Ca orice tradator, destinul lui a sfarsit tragic. Unii, in mod vizibil, practica acelasi lucru cu interesele statului roman. O fac la vedere, fara pic de rusine, ba chiar isi fac un titlu de glorie din asta. Poate ar fi bine cu totii sa reflectam la acest personaj", a mai spus Florian Coldea în contextul săptămânii care premergă sărbătorii Paștelui ortodox.
El a incheiat spunand ca a convenit cu membrii comisiei parlamentare sa revina pentru a relua discutiie