Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Bruxelles-ul decide joi dacă Legile Justiției vor mai fi trimise Comisiei de la Veneția
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-04-24
Actualitate Interna
1

Comisia Juridică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei va relua joi discuțiile privind solicitările ca Legile Justiției să fie trimise spre analiză Comisiei de la Veneția, care este for consultativ, dar are un cuvânt greu de spus în materie de drept constituțional.

 

 

Comisia juridică a ACPE a decis ca dezbaterile să continue joi, în Comisia de Monitorizare a ACPE, cel mai important for intern al Consiliului Europei, a transmis delegația PNL, după prima zi de discuții, scrie Adevarul

 

La dezbateri vor participa: judecătorul Simona Marcu (preşedintele CSM), Titus Corlăţean ( senator PSD), Ionuţ Stroe ( deputat PNL), Thomas Markert  (secretar al Comisiei de la Veneţia) şi Gianluca Esposito - secretar executiv al GRECO, grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei care a întocmit un raport extrem de critic faţă de Legile Justiţiei adoptate recent la Bucureşti.

 

Este ultima șansă ca legile Justiției să fie trimise spre analiză unui grup de experți independenți înainte de a fi promulgate. Guvernul a refuzat să le trimită Comisiei de la Veneția iar ultima instanță națională care putea face acest lucru, președintele Klaus Iohannis, a ales să sesizeze Curtea Constituțională.

 

Nu e pentru prima dată când un proiect legislativ din România ar ajunge la Comisia de la Veneţia via Consiliul Europei. S-a mai întâmplat şi cu  iniţiativa care punea piedici serioase ONG-urilor, semnată de parlamentarii PSD Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, şi care a fost desfiinţată de experţii europeni în drept constituţional, scrie Adevărul.

 

„Riscăm să ne întoarcem în timp“. Potrivit unor surse din delegaţia României la APCE, Comisia de  monitorizare ar putea decide ca ţara noastră să fie din nou monitorizată de Consiliul Europei, din cauza problemelor privind respectarea statului de drept.

 

„Nu e o decizie care se va lua imediat. Mai întâi vor face un raport la faţa locului. Dar ar fi ruşinos pentru România să se ajungă într-o asemenea situaţie. Practic, ne-am întoarce în anii 90, când eram monitorizaţi. Acum am intra în procesul de remonitorizare, am ajunge în situaţia Bulgariei. Riscăm să ne întoarcem în timp“, a declarat unul dintre parlamentarii României la APCE sub protecţia anonimatului.

 

Cu ocazia prezentării raportului pentru Romania,  GRECO a invitat din nou autoritatile sa ceara si opinia Comisiei de la Venetia cu privie la pachetul legislativ vizand reforma in justitie, lucru care nu s-a intamplat nici pana in ziua de astazi.

 

Raportul GRECO

 

Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) a prezentat în martie un raport extrem de critic, în care își exprimă îngrijorări serioase în ce priveşte anumite aspecte conţinute în legile asupra statului judecătorilor şi procurorilor, asupra organizării sistemului justiţiei şi a Consiliului Superior al Magistraturii, recent adoptate de Parlament, precum şi a unor propuneri de amendamente la Codul penal.

 

Acest raport a fost redactat după ce la o întâlnire plenară din decembrie 2017 a GRECO, s-a considerat că se impune o analiză a efectelor schimbărilor din legile justiției asupra eficacității luptei anticorupție.

 

În raport se spune că modificările aduse justiției de Parlamentul de la București în decembrie 2017 nu conțin și unele dintre cele mai controversate propuneri, prezentate inițial în vara trecută, dar GRECO este îngrijorată de posibilul impact pe care îl vor avea, inclusiv în privința structurii instanțelor.

 

În ciuda importanței și domeniului larg la care se referă, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător, iar procedura legislativă a fost discutabilă, afirmă organismul anticorupție al Consiliului Europei.

 

De asemenea, GRECO cere României să abandoneze ideea noii structuri a procuraturii care să investigheze magistrații.

 

Raportul remarcă și controversata procedură de demitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și reitereză apelurile pentru impunerea de garanții suplimentare în privința numirii și demiterii procurorilor de rang înalt de către puterea executivă.

 

Organizația critică și propunerile de modificare a legilor penale, care - dacă vor fi adoptate - vor fi în contradicție flagrantă cu angajamentele internaționale ale României, Convenția Legilor Penale privind Corupția. Amendamentele la procedura penală de comisia specială sunt percepute de alte țări ca o amenințare la adresa eficienței colaborării judiciare reciproce.

 

 

TAGS : legile justitiei comisia de la venetia klaus iohannis psd-alde acpe consiliul europei
Comentarii
emil 2018-04-24
Natiunea reprezinta singurul filtru de etica, morala si drept constitutional. Comisia de la Venetia a impiedicat acapararea Justitiei Italiene de catre mafie numai datorita onestitatii poporului italian.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
2402
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22