Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDilema Dăncilă
2018-05-02
6
Dragnea n-are cum rezolva „dilema Dăncilă“ - dacă o schimbă cu cineva mai competent, va avea noi motive de suspiciune.

 

Sigur, d-na Viorica Dăncilă prim-ministru e „o vulnerabilitate pentru guvern“, după cum a spus președintele Iohannis. Ea reprezintă totodată o vulnerabilitate pentru țară, și asta-i, desigur, încă și mai grav. Însă ea e și o vulnerabilitate pentru Liviu Dragnea însuși și pentru ambițiile sale de putere absolută. Căci n-avem nicio îndoială: spre asta tinde Liviu Dragnea, la asta aspiră neîncetat.

 

Liviu Dragnea se află într-o mare dilemă: pentru a putea stăpâni partidul, parlamentul, guvernul, țara, are nevoie de oameni, de mulți oameni. L-ar avantaja să aibă de-a face cu roboți eficienți și supuși, dar așa ceva nu s-a inventat încă. Or, având nevoie de oameni, aceștia ar trebui să satis­facă două cerințe principale, pentru ca lucrurile să-i meargă bine Numărului Unu: să-i fie credincioși și să fie, cât de cât, eficienți acolo unde sunt puși, pentru a face ca statul să nu se poticnească, ceea ce ar putea conduce la o revoltă și la pierderea alegerilor. Respectarea ambelor cerințe concomitent nu e ceva ușor. Totuși, s-a dovedit în istorie posibil numai atunci când Numărul Unu avea personal o mare competență, ori o carismă specială, ori încarna, fie și pentru un timp scurt, un ideal revoluționar împărtășit de mulți - un singur exemplu: generalii și administratorii lui Napoleon Bonaparte. Într-adevăr, regula spune că Numărul Unu (mai ales dacă a uzurpat puterea și nu a primit-o în mod legal) nu poate avea încredere decât în cineva mai prejos în talent, în competență sau în viziune decât el însuși. Iar această superioritate trebuie să fie resimțită de toată lumea și acceptată ca atare. De aceea Numărul Unu va fi servit cu fidelitate și de oameni relativ competenți, numai dacă el însuși se află sus pe scara competențelor sau a unor calități.

 

Problema lui Dragnea este că el se află foarte jos pe această scară. În afară de talentul de intrigant, nu are nici competențe politice ori de alt fel, nici idei interesante, nici cultură (cum era cazul cu Adrian Năstase); carismă n-are deloc (precum Traian Băsescu), popularitatea sa este extrem de redusă, credibilitatea sa, din cauza condamnării și a proceselor, e nulă în străinătate. Ajuns mai mult din întâmplare în fruntea PSD, având beneficiul unui președinte al României inexperimentat și obsedat (cel puțin un timp) să facă mereu altfel decât Traian Băsescu, Dragnea s-a umflat nemăsurat, fiind el, totuși, prin capacitățile proprii, o cenușie mediocritate. Or, regula spune că oamenii săi, implicit miniștrii și primul ministru, trebuie să-i fie inferiori, dacă vrea să-i știe fideli. Micile răscoale ale lui Grindeanu și Tudose împotriva autorității sale l-au convins că nu poate avea încredere nici măcar în egalii săi; dar inferior propriului nivel, deja foarte coborât, nu poate fi decât cineva în vecinătatea lui zero. Și iată „problema Dăncilă“: un neant care trebuie să conducă o țară! Și lucrurile nu se opresc la primul ministru: toți miniștrii, toți cei din administrație, pentru ca Numărul Unu să aibă încredere în ei, trebuie să știe mai puțin decât el, să fie încă și mai lipsiți de cultură, de inteligență, de inițiativă, de creativitate, de responsabilitate.

 

Dar situația asta nu poate continua prea mult. Deja relațiile guvernului român cu Japonia au fost compromise după episodul „primirii lui Shinzo Abe“. Relațiile cu UE sunt și ele pe punctul de a fi compromise, după episodul „ambasadei la Ierusalim“, ca să nu mai vorbim despre problemele legate de justiție și statul de drept. Deocamdată, Statele Unite rămân critice față de campania anti-anticorupție. Vechile amiciții cu țările arabe vor intra și ele într-o fază critică, dacă guvernul va continua pe aceeași linie. Iar premierul Netanyahu, un lider capabil și cu multă experiență, va înțelege destul de repede, cred, că nu poate instala o relație stabilă cu acel zero care este d-na Dăncilă, cât și cu acel puțin-peste-zero care este d-l Dragnea.

 

Pe plan intern, la fel: mituirea electoratului a generat consecințe tot mai neliniștitoare - până una-alta, „revoluția fiscală“ a condus la amenințări cu greva generală în sănătate. Degeaba Dragnea acuză Banca Națională sau se strâmbă la multinaționale și la bănci; inflația roade veniturile abia mărite ale salariaților. Mai rău, creșterea vertiginoasă a deficitului de cont curent e amenințătoare: e nevoie numai de o ușoară recesiune în UE, pentru ca economia României să se scufunde, poate chiar mai rău decât în 2009-2010. Dacă Dragnea ar fi avut încredere în economiștii ceva mai competenți care prezic astfel de lucruri, i-ar fi lăsat pe ei să conducă și ar fi schimbat încet-încet politica economică. Dar nu are încredere, fiindcă ambițiile sale de putere l-au făcut suspicios pe oricine îndrăznește să-l contrazică sau dă impresia să știe ceva mai multe decât el însuși. Or, necazul este că el, personal, știe foarte puține.

 

Dragnea a bătut opoziția, e pe punctul să anihileze aproape toate independențele instituționale, se îndreaptă spre îngenuncherea justiției. Acum l-ar putea domina sau lipsi de prerogativele esențiale și pe președintele Iohannis. Nu va mai avea rival în exercitarea puterii. În zadar: n-are cum rezolva „dilema Dăncilă“ - dacă o schimbă cu cineva mai competent, va avea noi motive de suspiciune. Dacă o lasă, trimite țara în criză economică și îi distruge relațiile internaționale. Oricum va avea insomnii noaptea și zile grele. Problema lui Dragnea e propria limită, mult prea îngustă. Între zero și puțin-peste-zero, pur și simplu nu are marjă de manevră.

TAGS : Dancila Liviu Dragnea numarul unu bonaparte basescu PSD tudose ambasada ierusalim
Comentarii
Jean-Paul 2018-05-06
Dragnea & Dancila = sacul si petecul. Mentinand-o pe analfabeta si habarnista de veorica in functia de loctiitor al primului ministru, dragnea ne sfideaza si joaca el rolul de prim-ministrul al tarii, pe fata, nu pe sub masa. Fiindca T(o)anty vasilica nu indrazneste nici sa mearga la toaleta daca nu primeste aprobare de la sultanul de Teleorman, avem un caz penal: dragnea detine atat o functie legislativa, ca sef al Camerei Deputatilor, cat si o functie executiva, ca prim ministru de facto, care schimba ministrii, ia hotarari privind relatiile guvernului cu alte institutii ale statului, cum ar fi BNR, CCR, sau oricare alta.
Este clar ca dragnea este extrem de suspicios tocmai fiindca este de o incompetenta asurzitoare si nu e in stare sa-si dea seama daca interlocutorii lui au dreptate sau vor sa-l insele si nu se bazeaza decat pe valcov in materie de masuri economice ....
Dar cel mai mare defect al lui dragnea este iresponsabilitatea si asta il va conduce la pierzanie fara nici o sansa de scapare: n-ai cum sa scapi nepedepsit dupa ce ai pus in pericol tara atat sub aspect economic cat si al fragilizarii relatiilor internationale, fie ca e vorba de relatiile din UE, NATO sau cu terte state. Nu-ti poti bate joc la nesfarsit de o intreaga tara doar ca sa-ti faci tu hatarul .
Nu poti schimba legile penale doar ca sa te scape de inchisoare. Sfarsitul lui e aproape si ii va trage dupa el pe toti "sclavii" care i-au servit interesele, inclusiv pe toti politicienii din psd, acest grup infractional organizat, plin de javre in loc de oameni maturi si responsabili.
emil 2018-05-05
Dancila e o batjocura naţionala premeditata.
?????? 2018-05-04
Este totuși evident că site-ul îl are ca fan și pe Liviu din Timișoara ?
?????? 2018-05-03
Dumneata când vezi vreunul mai competent începi să devii suspicios ?
Liviu din Timisoara 2018-05-03
La care " competent " te referi, taticule ? Am ajuns de rasu lumii ...
FLORIAN D. MIREA 2018-05-02
Dragnea este cancerul Romaniei, iar Romania, o tara bolnava a Uniunii Europene.
Total 6 comments.
Recomandari
6136
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22