Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFRenașterea speranței în Moldova
2018-05-22
4
Alegerile înainte de termen pentru Primăria Chișinăului au venit ca o șansă nesperată pentru o schimbare în Republica Moldova.

 

Vești bune de la Chișinău, unde avem un tur doi între Ion Ceban, de la socialiștii pro-Putin, și Andrei Năstase, candidatul unic al opoziției proeuropene și antioligarhice. Nimeni n-ar fi putut băga mâna în foc că așa se va întâmpla. Toate sondajele din ultimul timp o dădeau în finală, alături de socialist, pe pretinsa neafiliată Silvia Radu, care i-a luat locul ca interimară fostului primar Dorin Chirtoacă, cercetat într-un dosar penal. Prezența slabă la vot, doar 35,53% (față de 48% la scrutinul din 2015), a dezavantajat opoziția – Chișinăul a fost întotdeauna fieful forțelor proromâne și prooccidentale. Totuși, alegătorii care s-au prezentat la urne au permis ca soarta orașului să se joace în continuare.

 

La Bălți, unde de asemenea au avut loc duminică alegeri anticipate, a câștigat din primul tur, cu 61,74%, Nicolai Grigorișin, candidatul Partidului Nostru, al fostului edil Renato Usatîi, fugar la Moscova.

 

Alegerile înainte de termen pentru Primăria Chișinăului au venit ca o șansă nesperată pentru o schimbare în Republica Moldova, după ce PD-ul oligarhului Plahotniuc, la brațetă cu socialiștii lui Dodon, au votat pentru modificarea Legii electorale, adoptând sistemul mixt (cu un singur tur la circumscripțiile uninominale) pentru alegerile parlamentare din toamnă, sfidând recomandările Comisiei de la Veneția și ale UE, ignorând protestele partidelor de opoziție și ale societății civile.

 

O dreaptă premeditat divizată

 

Și în acest scrutin puterea a făcut totul pentru a submina opoziția. Socialistul Ceban, în schimb, și-a putut desfășura o campanie-mamut: sute de corturi, panouri enorme în tot orașul, o armată de agitatori în stradă. Bairamul de la 9 mai, Ziua Victoriei, cu nemaivăzuta sa scenografie militarist-sovietică de la Chișinău, a contribuit și ea la „afânarea“ sentimentelor prorusești. A fost eliminată oportun din cursă singura concurentă a lui Ceban de pe culoarul rusofil – Regina Apostolova, candidata lui Ilan Șor, bancherul infractor. Motivul eliminării: folosirea în campanie a fondurilor din Federația Rusă, interzisă prin lege. În același timp, justiția lui Plahotniuc n-a văzut și banii vărsați cu sacul dinspre același azimut geopolitic în buzunarele socialiștilor.

 

Prin contrast, dreapta proeuropeană și proromânească a fost mai divizată ca niciodată. Andrei Năstase, cotat cu prima șansă, a avut doi concurenți declarat unioniști, care i-ar fi putut lua o parte din voturile necesare accederii în turul 2: Valeriu Munteanu de la PL (un „legatar politic“ al lui Dorin Chirtoacă) și Constantin Codreanu de la Partidul Unității Naționale (PUN) al lui Traian Băsescu, a cărui intrare în cursă, la mai mult timp după ce fusese anunțată candidatura lui Andrei Năstase, ca reprezentat al alianței dintre PAS (partidul Maiei Sandu), Platforma DA și PLDM, care încheiaseră un acord și în vederea participării comune la alegerile parlamentare din toamnă, i-a nedumerit pe mulți.

 

În final, unioniștii declarați au obținut scoruri mici: Munteanu – 3,61%, Codreanu – 4,55%. Alegătorii au întrezărit în alianța partidelor antioligarhice, care trecuse printr-un prim botez al focului la prezidențialele din 2016, o alternativă viabilă, o forță în ascensiune ce merită creditată.

 

Calcule și strategii pentru turul 2

 

Simplificarea ecuației electorale facilitează mobilizarea alegătorilor cu simpatii proeuropene, însă oamenii au nevoie de o motivație în plus. Andrei Năstase va trebui să lucreze mai mult cu suburbiile, care au furnizat grosul voturilor necesare pentru victoriile din trecut ale lui Dorin Chirtoacă – or, aici s-au acumulat destule nemulțumiri: localitățile care formează „centura de aur“ a Chișinăului suferă de o infrastructură delabrată, de lipsa unor linii de transport fiabile – promisiuni neonorate de fosta administrație liberală a Capitalei. O altă sarcină va fi mobilizarea tinerilor între 18 și 25 de ani, care practic au lipsit de la scrutinul din 20 mai (doar 5% prezență).

 

Este de așteptat ca unioniștii de la PL și PUN să facă un apel către alegătorii lor (circa 8%) să-l voteze pe Andrei Năstase, cu care mai devreme refuzaseră să se alieze, cei de la PUN declarând că ar fi preferat-o pe Maia Sandu la Chișinău, însă, de vreme ce ea a făcut „greșeala“ să nu candideze, vor merge separat. Ciudată atitudine: să ai încredere în Maia Sandu, căreia, probabil, îi recunoști niște calități, dar să nu dai credit opțiunii pe care aceasta a făcut-o, evident, cu deplină responsabilitate, pentru Andrei Năstase!

 

Interesant va fi comportamentul de dinaintea turului 2 al Partidului Democrat. La începutul campaniei, Plahotniuc ceruse dreptei proeuropene să înainteze un candidat unic pe care să-l susțină și guvernarea. Un apel ipocrit, diversionist – pentru opoziție ar fi fost sinucidere curată! În consecință, trustul de presă al oligarhului i-a organizat candidatului PAS-PDA-PLDM adevărate execuții publice. E suficient să cităm aberația, debitată de propagandiștii puterii, că Năstase ar intenționa să închirieze pentru 50 de ani Chișinăul Emiratelor Arabe Unite! (o abjecție echivalentă cu cei 30.000 de sirieni, pe care Maia Sandu i-ar fi primit în Moldova, dacă ar fi câștigat prezidențialele).

 

Interceptarea ilegală a unei convorbiri telefonice dintre Andrei Năstase și mama sa de la țară, difuzată în ultima zi de campanie, se pare că a fost ticăloșia, insanitatea care i-a scos din casă pe mai mulți indeciși. Totul trebuie să aibă o limită, chiar și în Moldova.

TAGS : chisinau moldova alegeri ion ceban andrei nastase Plahotniuc proeuropean chirtoaca putin occident campanie
Comentarii
Polilogu 2018-05-24
Dom Vitalie, știu / știm ca ești alături de IGOR BOȚAN un fan al lui A. Nastase demult . NU ȘTIU . TOTUȘI SI TOTUȘI, de ce am /aș avea motive sa reflectăm marginal, in aceasta publicație , la imagini trunchiate ale realitatilor ...molotovene. Stii bine la ce mă refer: Andrei Nastase a defilat la mitinguri intregi d”al capo al fine alaturi de Igor DODON si doamna MAIA SANDU ... und so wieter, cocoțați pe un tun intr-un ocean de flamurile roșu crud ! N-a fost A.NASTASE cel care ridica amenințătorul pumn proletar îndemnând stăruitor la punerea batistei pe țambal in ...”problema românismului ” ?. Tot atât de bine m-aș putea referi și la alte multe pareri și personaje deocheate din fauna... democratiilor de partid locale. SI NU NUMAI a lor. ci si a unor confrati într-ale condeiului . Nu e nimic ciudat in atitudine PUN ( la urma urmei nici a PL !), Ciudata e intreaga REPUBLICĂ MOLOTOVA ( nici ROMÂNICA NU E DEPARTE de sora ei stalinist -hitlerista sub zodia căreia s- a nascut !) care nu se regaseste nicidecum identitar, după atata amar de vreme și de mâini românești întinse dezintersate politic,dar interesate de patrie. Sa nu fie nimeni vinovat pentru starea la care s-a ajuns ? Marele... eșec unionist e pricina gropilor din drumurile zisei REPUBLICI ?Doar ”scorurile mici ” ale ”unioniștilor ” ? OARE ? Deruta teribilă în care se zbate ”cel de al doilea stat românesc” aparține acestora ? Mai bine ne-ai fi pus sub ochi o încercare de explicitare a zisei derute. uitandu-te și-n stanga și-n dreapta, dar mai ales în cele patru zări. Te-am fi citit,poate, cu mai mult interes.
Darie 2018-05-23
Cetățenii Republicii Moldova au de ales între despotismul rusesc în care spiritul critic e ucis, iar jurnalistul liber e înmormântat la propriu și libertățile individuale pe care Rusia nu le-a susținut niciodată. Alegeți libertățile individuale, dragi moldoveni, nu religia forței. Pentru că forța e oarbă, iar oarbă fiind va fi dusă de mână ca o oarbă, încotro vrea cel care o duce.
FLORIAN D. MIREA 2018-05-23
Cetatenii Republicii Moldova au de ales intre oligarhia medievala si coruptia lui Putin si evolutia democratica din Uniunea Europeana.
emil 2018-05-22
Slabe sperante, moldovenii au de ales intre intre libertatea coruptiei si mafiei din Romania, si ordinea si disciplina impusa din Rusia.
Total 4 comments.
Recomandari
2688
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22