Teodorovici vs Cotroceni: „Astăzi este nu. Nu avem niciun fel de argument să fie altfel”

Dora Vulcan | 07.08.2018

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că răspunsul său la adresa trimisă de Administraţia Prezidenţială privind rectificarea bugetară „astăzi este nu". Teodorovici a mai susținut că instituţia nu are angajamente pentru tot bugetul alocat.

Pe aceeași temă

 

 

 

Teodorovici spune că până la jumătatea anului Administraţia Prezidenţială a cheltuit doar 22 de milioane de lei.

 

„Nu știu dacă e o chestiune de negociere. E o abordare foarte clară, aplicabilă tuturor instituțiilor publice, nu doar Administrației Prezidențiale. Față de sumele alocate la început de an pentru 2018, ne uităm la execuția la șase luni (...), iar sumele pe care Ministerul de Finanțe le-a găsit pe întreaga administrație necheltuite sunt undeva la 16 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, este obligația noastră ca minister de Finanțe să alocăm sumele acolo unde ele se cheltuie până la final de an, pe proiecte care aduc, normal, și o creștere în zona economică”, a spus Eugen Teodorovici la Digi24.

 

„Suntem la zi cu informaţiile, avem toate sumele pe care orice structură publică le angajează, le plăteşte. La ora la care s-au făcut declaraţiile acestea publice, la ora 14.00, nu era nici pe departe angajată întreaga sumă pe care dânşii au primit-o, departe de acest moment. Chiar în aceste momente, când noi discutăm, colegii de la Administraţia Prezidenţială practic încearcă să ajungă la ceea ce ei au spus, adică dânşii nu au făcut angajament pe toată suma, cum au făcut declaraţii”, a mai afirmat Teodorovici.

 

El a adăugat că reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au spus că suma este angajată 100%, „ceea ce nu e adevărat”.

 

„Sistemul arată foarte clar, pe ore. Până acum, angajate din 57 de milioane de lei sunt undeva la 36,5, până la ora 14”, a spus el.

 

El a dat ca exemplu partea de bunuri şi servicii, subcapitolul deplasări în străinătate, cu un buget alocat de 8 milioane de lei, spunând că, la 7 luni, 2,2 milioane de lei s-au cheltuit, rămânând până la sfârşitul anului aproximativ 6 milioane de lei de cheltuit.

 

„Nici măcar nu există contracte, angajamente de prestări servicii pentru zboruri în ţară sau în afară", a susţinut Teodorovici, adăugând că, la capitolul cheltuieli de capital s-au alocat 6,2 milioane de lei, din care s-au cheltuit până acum 9 la sută.

 

El a precizat că există discuţii preliminare care se poartă cu fiecare instituţie şi că acesta este un proiect de rectificare.

 

Teodorovici a spus că a primit adresa Administraţiei Prezidenţiale şi că „astăzi”, răspunsul este „nu”. „Pentru că nu avem niciun fel de argument să fie altfel astăzi”, a mai spus el.

 

Președinția a acuzat, marți, Guvernul că blochează angajamentele internaționale ale țării și se folosește de finanțele publice ca de un instrument politic.

 

Declarațiile au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, care a anunțat că din cauza tăierii bugetului instituției la rectificarea bugetară, România este în imposibilitate de a mai găzdui summitul Inițiativei celor Trei Mări, care urma să aibă loc la București în perioada 17-18 septembrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22