Violență extremă a Jandarmeriei. Tunuri cu apă și gaze lacrimogene, sute de răniți

Dora Vulcan | 10.08.2018

Jandarmii au intervenit în forță după ora 23.00 împotriva protestatarilor cu tunuri de apă și grenade cu gaze lacrimogene. Piata Victoriei a fost evacuata, iar protestarii fugariti pe strazile adiacente. Un protestatar a fost călcat în picioare, umplut de sânge și aruncat peste gardul guvernului. Jandarmeria a dispersat mulțimea pe străzile adiacente și a început să urmărească oamenii și pe acele străzi ca să-i bată. Oamenii au fost urmăriți inclusiv în supermarketuri și bătuți.

Pe aceeași temă

 

LIVE TEXT 

 

 

 

UPDATE - 01.33 - 440 de persoane au fost rănite în urma protestelor. 

 

UPDATE - Jurnalistul Eduard Pastia se află pe Banul Manta (la o distanță apreciabilă de Piața Victoriei) și povestește că protestatarii care au fugit din zona Piața Victoriei sunt vânați de jandarmi pe toate străzile din jur, urmăriți și bătuți. În grupurile care strigă lozinici anti-PSD aruncă cu grenade lacrimogene. 

 

UPDATE  - Jurnalistul Mălin Bot cere ajutor breslei jurnaliștilor și anunță că este captiv, închis pe dinăuntru, singur, într-o dubă a jandarmeriei.  

 

 

 

UPDATE-  ”Asta are omul care ma apara pe mine , arsuri de gradul 3/4 cu fosfor ( exact asa a zis medicul ) NU pot sa cred , exact ca si la razboi ...”, scrie Mario Mocan, unul din diasporenii veniți la miting în grupul Diaspora Europeană. 

 

 

 

 

UPDATE - Jurnalistul TVR Alex Costache. Doar au trecut prin piață. Mergeau către un eveniment al TVR: 

 

 

UPDATE - Sute de oameni cu capetele sparte și cu picioare rupte sunt la camerele de gardă ale spitalelor din București. Jandarmii au urmărit oamenii pe străzi inclusiv  în magazinele nonstop ca să-i poată bate.  În acest timp, huligani au dat foc arbustilor ornamentali de la magazinele din zona Pieței. 

 

 

UPDATE - Klaus Iohannis reacționează față de intervenția în forță a Jandarmeriei și a cerut explicații ministrului de Interne Carmen Dan. 

 

 

UPDATE 23.15 Jandarmii continua sa ii alunge cu forta pe protestatari si au recurs la violente. Oameni cu mâinile ridicate sunt bătuți fără cruțare. 

 

 

Pe alții îi riidica si ii baga in dube.

 

 

Totodata, jandarmii au fost vazuti dand cu piciorul in protestatari care stateau pe asfalt, fara sa provoace in niciun fel, nici macar nu scandau la acel moment.

 

Un protestatar a fost călcat în picioare, umplut de sânge și aruncat peste gardul guvernului.

 

Jandarmeria a dispersat mulțimea pe străzile adiacente și a început să urmărească oamenii și pe acele străzi.

 

UPDATE 23.00 Intervenție în forță a jandarmeriei, fără motiv, în rândul manifestanților pașnici. Jandarmii trag focuri de avertisment in mulțime, lacrimogene si tunuri cu apa. A fost aruncata si o torta.  

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE - 22.37 - Jandarmeria a adus o mașină în fața guvernului, cu tunul de apă îndreptat înspre protestatari.  Purtătorul de cuvânt al jandarmeriei are câteva ore bune de când nu mai oferă nicio explicație pentru comportamentul halucinant al Jandarmeriei. 

 

UPDATE 22.30  ISU anunta ca peste 220 de oameni au avut nevoie de asistena medicala ca urmare a gazelor lacrimogene.

 

UPDATE 22.20 "PSD, Muie PSD", scandeaza zeci de mii de oamenii ramasi in Piata, in ciuda aerului irespirabil. Jandarmeria Română anunţă că se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului. "S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute", precizează Jandarmeria Română, potrivit Agerpres.

 

UPDATE 22.00 In Piata  Victoriei e haos,  jandarmii intervin în forță și aruncă zeci de grenade cu gaze lacrimogene în mijlocul Pieței și în parcare, dispersând zecile de mii de oameni. Piața e plină de fum, iar aerul e irespirabil, protestatarii aleargă să scape de efectul gazelor. Strazile  din jurul Pietei Victoriei sunt pline de oamenii care au fugit din piata.

 

UPDATE 21.50 - Realitatea TV anunță că s-a dat COD ROȘU GRAD 4 DE ALERTĂ, potrivit căruia toate organele de ordine sunt convocate la serviciu și că s-a dat ordin de intervenție în forță în Piața Victoriei începând cu ora 22. 00.

 

UPDATE 21.30 Jandarmii lanseaza dispozitive cu gaze lacrimogene in mijlocul multimii adunate in Piata Victoriei in incercarea de a sparge mitingul de protest. Oamenii fug pe bulevarul Kiseleff, care  e complet blocat.

 

UPDATE - Galeriile de fotbal neagă că ar avea reprezentanți prezenți în piață, așa cum a anunțat Jandarmeria, anunță realizatorul tv Rareș Bogdan, la Realitatea tv.

 

UPDATE 21:00 În Piața Victoriei, 60.000 de oameni au aprins lanternele telefoanelor și au cântat imnul național.  Zeci de mii de oameni striga "Fara Violenta" dar si "nu plecam". De asemenea, pe cladirea guvernului e proiectat mesajul fara violenta.

 

 

 

UPDATE - Jandarmeria confirmă că la mitingul din Piața Victoriei au ajuns și membrii galeriilor de fotbal, cerând protestatarilor să se delimiteze de aceștiaÎn ciuda tensiunilor, manifestații nu pleacă din Piață. Se scandează "Nu plecăm! Nu plecăm!". Lumea a revenit în zona unde s-a dat lacrimogene și scandează "Jos guvernul!" și „Demisia!”. Oamenii continua să vină pe bulevardele adiacente, transmite Hotnews.ro. Cu toate acestea, Georgian Enache, a declarat, la Digi24, că nu se dorește o intervenție în forță, dar dacă lucrurile vor degenera jandarmii vor acționa în consecință. 

 




 


20:34 Mulți dinspre protestatari se retrag către Muzeul Antipa, bd. Aviatorilor și parcarea dinspre Buzesti - Mihalache. Unii protestatari aruncă cu pietre și bucăți din borduri înspre jandarmi. (Hotnews)








20:28 Jandarmeria a scos din nou masina cu tunul cu apă. Acesta a fost folosit pentru scurt timp. Un dispozitiv semnificativ de jandarmi este poziționat pe latura Guvernului dinspre bd. Iancu de Hunedoara. 
 

 
Oamenii continuă să vină. 
Imagine de pe bd. Lascăr Catargiu - foto Hotnews.ro




 

19:19 În timp ce unii manifestanți sunt foarte agitați, alții strâng gunoiul din mulțime, transmite Hotnews.ro. 
 







UPDATE 19:12 Jandarmeria a scos mașina cu tun cu apă. 


 

UPDATE 19.10 - Metrorex anunță  stația de metrou Victoria a fost inchisă, transmite Realitatea TV. Jandarmii folosesc din nou gaze lacrimogene, transmite Hotnews.ro. 



UPDATE 19:01 Numărul manifestanților a crescut, aproape 20.00 de oameni manifestând la această oră în Piața Victoriei. Lumea continuă să vină, stațiile de metrou fiind pline de oameni care vin la protest.  

 

UPDATE După orele 20 jandarmii au pus tunurile cu apă pe manifestanții infiltrați de provocatori și grupuri de ultras care au început să arunce cu sticle de apă și lapte în jandarmi. La rândul lor, jandarmii au făcut exces de zel în răspândirea gazului lacrimogen. Aerul în piață a devenit irespirabil. 

 

UPDATE 19.30 - ISU Bucuresti-Ilfov anunta ca, in intervalul 17:30-19:00, pompierii SMURD au acordat asistenta medicala unui numar de 40 de persoane, dintre care si unui jandarm care a fost lovit in zona fetei. Anterior, ISU anuntase ca pana la ora 17:30 au avut nevoie de ingrijiri 36 de persoane, dintre care 2 jandarmi. Asadar, pana la ora 19:00 bilantul celor afectati de gazele lacrimogene si sprayurile cu piper folosite de jandarmi este de 76 de persoane, dintre care 3 jandarmi.

 

UPDATE 19.00 Numarul protestatarilor a juns la 20.000

 

UPDATE 18.30  jandarmii au apelat din nou la gazele lacrimogene. Lumea scandează „Fără Violență”.

 

 

 

O femeie in scaun cu rotile afectata de gazele lacrimogene a cazut la pamant. Ambulantierii intervin pentru a-i acorda primul ajutor.

 
 
 
 
 

18:38 Un număr de 36 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după incidentele din Piața Victoriei; două au dorit transportul la spital

 

UPDATE - Cel putin cinci persoane au avut nevoie de intervenția medicilor, însă numărul lor ar putea fi mai mare. Problemele au apărut după ce scutierii au împrăștiat cu gaze lacrimogene un grup de protestatari care a forțat gardul Guvernului. Potrivit România TV, un jandarm a fost rănit și dus la spital, transmite Digi 24.  Traficul în Piața Victoriei este blocat. Jandarmii folosesc din nou gazele lacrimogene. Oamenii le cer forțelor de ordine să renunțe la acest lucru și scandează „Jandarmeria apără hoția!” Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat la Digi24 că oamenii au forțat gardurile de protecție și că jandarmii au format un nou dispozitiv „la limita trotuarului din fața Guvernului”.„Țelul nostru e să asigurăm acest echilibru și această tensiune să se descarce dar nu într-un mod negativ, în sensul că nu ne dorim incidente, niciun fel de confruntări”, a adăugat el. „Rolul nostru e să-i protejăm pe ei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. 

 

foto Agerpres

 

 

 

 

UPDATE 17:31 Mai multe persoane au reclamat pe Facebook că există mașini care sunt blocate să pătrundă în București de filtre ale Jandarmeriei, care neagă însă informația. „Recent, în spațiul public au apărut informații false conform cărora, coloane de mașini sunt oprite și blocate de jandarmi la intrarea în Capitală pentru a nu ajunge în Piața Victoriei. De fiecare dată, când vor apărea astfel de informații, le vom verifica temeinic. Această informație nu s-a confirmat. Vă mulțumim!„, a scris Jandarmeria, pe pagina sa de Facebook.

 

UPDATE 17.30 Un jandarm a fost rănit la miting, el fiind transportat la spital, a declarat pentru Agerpres coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa. "A avut un traumatism la antebraţ şi a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca", a spus Opriţa.

 

UPDATE 17:28 Jandarmii vor să scoată gardurile din mijlocul Pieței. Lumea huiduie și au loc îmbrânceli. O persoana a aruncat cu apa în jandarmi, iar apoi a fost trasă de alti protestatari din zonă. Jandarmii se retrag din mulțime, transmite Hotnews.ro. 

 

UPDATE 17.10 - Cinci oameni au cerut ajutorul SMURD după ce jandarmii au folosit gaze lacrimogene. 

 

UPDATE 16.30 Au avut loc primele îmbrânceli între manifestanți și jandarmerie. Poliția a mobilizat forțele speciale. Este o invazie a forțelor de ordine. Mai multe persoane din mulțime au solicitat ajutorul SMURD, după ce au reclamat că s-au folosit gaze lacrimogene. O persoană a fost scoasă pe targă. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene când protestatarii au încercat să rupă cordonul de jandarmi pentru a extinde spațiul destinat manifestațiilor. Pentru că poliția rutieră nu a avut inspirația să oprească circulația în zonă, în confruntări au fost surprinși și câțiva pietoni care circulau prin piață.

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE 15:30 Un bărbat de aproximativ 40 de ani, care tulbura ordinea publică în zona in care se desfășoară protestul din Piața Victoriei, a fost condus la secția de poliție pentru identificare și stabilirea masurilor legale, transmite Poliția. Jandarmii nu i-au permis accesul în piață unui tânăr care avea într-un rucsac mai mullte spray-uri cu vopsea. I s-a transmis că acestea sunt inflamabile, că în piață se fumează și există pericol de incendiu. ”Bannerele trebuiau pregătite înainte”, i-au spus jandarmii. Inițial, bărbatul s-a retras, dar a revenit încercând din nou să introducă spray-urile în piață. Va fi condus la secția de poliție pentru a fi legitimat și sancționat, transmie Pro tv.

 

 

UPDATE 14:50 În Piața Victoriei s-a anunțat, la microfon, că autocare cu protestatari au fost blocate la intrarea în Capitală.  

 

Poliția Română a anunțat prompt printr-un comunicat:

Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, conform cărora mai multe autovehicule au fost oprite, în mai multe localități din țară, precum și la intrarea în municipiul București, și nu li se mai permite deplasarea, respectiv intrarea în Capitală, Centrul de Informare și Relații Publice al Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

La nivel național, nu a existat niciun caz în care un autovehicul să fie oprit în trafic și să nu i se permită deplasarea către municipiul București.

Polițiștii sunt în trafic pentru siguranța și fluența traficului rutier, prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, precum și salvarea de vieți.

Avem rugămintea să verificați, la autoritățile competente, informațiile apărute în spațiul public, pentru a nu da curs unor speculații. Vă mulțumim!”

 

 

UPDATE 14:30 Corespondentul Știrilor Pro TV transmite că, la această oră, în Piața Victoriei sunt aproximativ 1.000 de persoane. Din cauza căldurii, oamenii se retrag în parcurile din apropiere și apoi revin în piață.

 

 

 

UPDATE 14:10 Un bărbat îmbrăcat în costum tradițional ar fi lovit cel puțin doi protestatari și a fost ridicat de jandarmi, relatează HotNews.ro

 

 

UPDATE 14:00 Aproximativ 50 de persoane, cele mai multe venite din zona Ardealului, cu steaguri tricolore s-au adunat în Piața Universității, relatează HotNews.ro. Se scandează lozinci anti-PSD și au bannere cu mesajul: ”No amu-i bai!

 

 

UPDATE 13:30 Motocicliștii ploieșteni au anunțat că vin la protestul din Piața Victoriei.

Civilizati, imbracati in negru, dar hotariti, toti motociclistii, iubitorii de libertate si dreptate care vor si inteleg importanta zilei de vineri, din Ploiesti sau din toata Prahova sa mergem la protest vineri la guvern. Intalnirea langa benzinaria Petrom de vis a vis de Hipodrom la ora 17, Asteptam o jumatate de ora si plecam”, au anunțat pe Facebook.

 

 

Aproximativ 1.000 de protestatari erau, la orele după-amiezii, în Piața Victoriei. Înainte să ajungă la Bucureşti, cei întorşi în ţară au protestat în mai multe oraşe. Chiar de la intrarea pe teritoriul României, ei au fluturat steaguri tricolore şi au afişat mesaje antiguvernamentale. 

 

UPDATE 13:00 Alexandra Climovici, corespondentul Știrilor Pro TV, a transmis din Piața Victoriei:

 

La această oră sunt câteva sute de oameni în Piața Victoriei. Protestatarii au venit încă de la primele orele ale dimineții. Sunt oameni care au venit din Italia, Spania, Anglia, Olanda, dar și din SUA. Sunt și persoane care au venit din țară, ca să susțină protestul românilor din diaspora.

Polițiștii au făcut dimineață un control pirotehnic la mașinile parcate în Piața Victoriei. Tot atunci, jandarmii au împrejmuit zona cu garduri. Avem pe stradă și echipaje de la Brigada Rutieră, care, deocamdată, fluidizează traficul, pentru că nu au fost instituite restricții de circulație până la această oră.

Oamenii sunt pregătiți să rămână aici mult de-acum înainte. Au venit cu mâncare și apă.”

 

UPDATE 12:30 Sute de protestatari s-au adunat deja în Piața Victoriei, cu câteva ore înaintea începerii propriu-zise a mitingului.

 

 

 

 

 

UPDATE 11:10 Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, pentru AGERPRES, că pentru mitingul care va avea loc vineri în Piaţa Victoriei vor fi aduse echipaje SMURD din afara Capitalei pentru a nu afecta intervenţiile la solicitările din Bucureşti, adăugând că este o procedură obişnuită care a fost aplicată şi cu prilejul altor manifestaţii.

 

Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a spus că nu s-a făcut o pregătire specială pentru mitingul de vineri.

 

Va fi un număr de echipaje care vor asigura asistenţa de urgenţă. Normal că acest lucru se face la orice miting, nu este o pregătire să zicem specială pentru acest miting, pentru că şi pentru celelalte mitinguri care au avut loc au fost astfel de echipaje care erau mobilizate după numărul preconizat al oamenilor care vin. Vor fi echipaje cu medici, paramedic şi chiar vor fi un număr de oameni care vor asigura primul ajutor dacă se întâmplă să leşine cineva în mulţime, să poată să intre să îl scoată şi să îl ducă către o ambulanţă. Este procedura noastră obişnuită şi se aplică şi aici ca în orice situaţie. Ce avem, de regulă, la cifră mare. De exemplu, dacă luăm când au fost aproximativ 200.000 de oameni în piaţă, cam acolo suntem şi acum la cifra de personal. Se vor aduce un număr de echipaje din afara Bucureştiului, echipaje de paramedici. Motivul este să nu scoatem maşinile de intervenţie din Bucureşti, pentru că, dacă nu aducem din afara Bucureştiului, înseamnă că trebuie să reducem capacitatea de intervenţie în Bucureşti”, a explicat secretarul de stat.

El a subliniat că este păstrată capacitatea de intervenţie în Capitală. “Noi păstrăm capacitatea de intervenţie în Bucureşti şi pentru miting aducem un număr de echipaje suplimentare din câteva judeţe din jur care asigure zona mitingului. Aceasta este o procedură care s-a făcut şi cu prilejul altor mitinguri, nu este o premieră. Aceasta este procedura obişnuită a noastră, aplicăm exact ce am făcut şi în alte dăţi”, a indicat Raed Arafat. 

 

 

UPDATE 11:00 Ieşenii care susţin protestul diasporei au format o coloană de 50 de maşini care a plecat vineri dimineaţa din Piaţa Unirii din municipiu spre Piaţa Victoriei din Bucureşti, manifestanţii fiind nemulţumiţi fiind de actuala guvernare.

 

Coloana de maşini va străbate oraşele Târgu Frumos, Roman, Bacău, Adjud, Focşani, Râmnicu Sărat, Buzău, Urziceni, Bucureşti. Printre cei care au plecat de la Iaşi se numără şi Alexandru Rusu, un bărbat plecat de 12 ani la muncă în Germania.

 

“Am realizat tot ce îmi doresc, dar am un copil de patru ani care aş dori să facă aici o şcoală, să facă aici un viitor. Eu vacanţele nu mi le petrec prin Spania sau alte părţi. Deşi am posibilitatea să mă duc în vacanţă unde vreau, eu vin tot în ţara asta. De la vamă de la Nădlac şi până la Iaşi nu văd nimic că s-a realizat în ultimii 28 de ani. Pentru asta merg încă 600 de kilometri în plus, şi cât va fi nevoie, până la Bucureşti. Să fac ceva pentru români, pentru noua generaţie. Sper ca în seara asta să iasă cât mai multă lume nu doar la Bucureşti. Toţi românii să iasă să lupte pentru bucăţica lor”, a declarat Alexandru Rusu.

 

Alţi protestatari au afirmat că pleacă la Bucureşti pentru a susţine protestul celor din diaspora pentru că vor “un guvern mai competent”.

 

“Avem nevoie de specialişti, nu de diletanţi. În momentul în care ţara noastră este în cădere liberă, economia este la pământ, chiar dacă PSD spune că suntem pe creştere economică, cetăţeanul de rând vede în fiecare zi care este creşterea economică. Trăim din ce în ce mai prost. Străzi nu avem, se investeşte foarte puţin, bani de la Uniunea Europeană nu sunt capabili să atragă pentru a face autostrăzi atât în Moldova, cât şi în restul ţării, spitalele sunt vai de capul lor, învăţământul este, de asemenea, în cădere liberă. Ce putem să aşteptăm de la acest guvern?”, a declarat şi Ioan Apostol.

 

 

 

 

 

UPDATE 10:30 Zeci de persoane au ajuns în Piața Victoriei încă de la această oră. Jandarmeria a mobilizat efective din întreaga țară. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE 10:00 Poliţia Capitalei anunţă vineri dimineaţă că a cerut IGPR efectuarea unui control pirotehnic preventiv al maşinilor parcate în zona Piaţa Victoriei de către participanţii la mitingului diasporei, programat pentru ora 17.00. 

 

 

 

Mitingul diasporei care-i pune pe jar pe Dragnea & ai lui. Diversiuni, jigniri si amenintari

 

De câteva zile coloane de mașini, multe dintre ele cu steaguri tricolore, intră în țară, în principal prin vămile Borș și Nădlac. În mai multe orașe din țară celor veniți de afară li se alătură alte grupuri de protestatari care se deplasează împreună spre Capitală.

 

Încă de joi noapte în Piața Victoriei au început să se strângă protestatari pentru a participa la mitingul Diasporei. Manifestarea a fost anunțată pe rețelele de socializare cu două luni în urmă, după care românii plecați la muncă în străinătate au început să se organizeze.

 

Sosirea în Piața Victoriei, vineri, la mitingul Diasporei, la care se anunță o prezență masivă, este programată începând cu ora 10.00, însă majoritatea evenimentele de pe Facebook anunță mobilizarea începând cu ora 15:00 și 18:00.

 

Pentru ziua de vineri, din marile orașe ale țării - Galați, Iași, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești, Tg. Jiu, Alba Iulia, Brașov, Câmpina, Făgăraș, Râmnicu Vâlcea - oamenii s-au mobilizat pentru a pleca spre București. Aceștia se alătură celor din Timișoara, Cluj, Sibiu, Baia Mare care au pornit de joi spre Capitală. (Programul complet AICI)

 

Numărul jandarmilor care vor fi prezenți, vineri, pentru a asigura ordinea la mitingul din Piața Victoriei va fi dimensionat gradual în funcție de numărul protestatarilor, reprezentanții Jandarmeriei precizând că forțele de ordine nu se vor confrunta cu cetățenii.

 

"Jandarmeria nu va face estimare a numărului de participanți, nu avem obligația legală. Sunt afirmații, îndemnuri la violență, ură și intoleranță, amenințări cu moartea la adresa jandarmilor. Autoritățile nu tolerează astfel de atitudini, nu acceptăm insubordonarea civică și violența. Toți cei care vor lansa mesaje de instigare vor răspunde. Jandarmeria Română nu se confruntă cu cetățenii, noi asigurăm ordinea, siguranța manifestanților și a celorlalți . Recomandăm tuturor să se delimiteze de astfel de atutudini. Jandarmeria este o instituția apolitică, nu suntem trupe pretoriene", a anunțat, joi, locotenent colonel Marius Militaru, șef comunicare Jandarmeria Română. Reprezentanții Jandarmeriei le cer manifestanților să protesteze pașnic.

 

În ziua de vineri, s-au anunțat, pe Facebook, mitinguri și în celelalte orașe ale țării, dar și în diaspora:

Arad: Primărie, 19:00

Baia Mare: Piața Revoluției, 19:00

Bistrița: Piața Petru Rareș, 19:00

Brașov: Piața Sfatului, 19:00

Craiova: Piața Mihai Viteazul, 19:00

Cluj-Napoca: Piața Unirii, 19:00

Constanța: Prefectură, 19:00

Galați: Prefectură, 18:00

Iași: Piața Unirii, 19:00

Oradea: Piața Unirii, 19:00,

Sibiu: Piața Mare, 19:00

Suceava: Prefectură, 18:00

Târgu Mureș: Prefectură, 19:00

Timișoara: Piața Operei, 19:00

 

Proteste în Diaspora:

Amsterdam - Olanda: Dam Square, 18:00

Bruxelles - Belgia: Ambasada României, 19:00

Castellón de la Plana - Spania: Consulatul României

Londra - Marea Britanie: Institutul Cultural Român, 16:00

Madrid - Spania: Ambasada României, 18:00

Roma - Italia: Palazzo Montecitorio, 16:00

Viena - Austria: Prinz-Eugen-Straße 60, 17:00

Zürich - Elveția: Rathausbrücke, 20:00

 

Marele miting, a rămas fără organizator oficial, Primăria Generală fiind notificată de mai multe asociații și platforme civice cu privire la marea întânire a românilor nemulțumiți de actuala guvernare.

 

Coincidenta sau nu, premierul Viorica Dancila a plecat in vacanta in aceasta saptamana si si-a delegat atributiile vicepremierului Stanescu, decizia aducandu-i o reclamatie la CCR din partea presedintelui Iohannis. Si controversatul ministru al Justitiei si-a luat oficial concediu si si-a delegat atributiile.

 

Liviu Dragnea: Iohannis vrea sa dea jos Guvernul

 

Seful PSD, Liviu Dragnea, si-a expus insa, chiar in seara de dinaintea marelui miting, parerea sa, sustinand ca "aceste proteste vor sa apere statul paralel", ar fi organizate in "laboratorul de la Cotroceni care da comenzi la (sic!) statul paralel", pentru ca "Iohannis vrea sa dea jos Guvernul prin violente". Cat despre cei care i-au transmis in ultima perioada mesajul consacrat de placuta de inmatriculare din Suedia, Dragnea a spus ca ei il transmit, de fapt, parintilor si bunicilor lor.

 

O măsură de intimidare: Echipe pirotehnice ale Poliției verifică mașinile parcate în Piața Victoriei

 

Poliţia Capitalei anunţă vineri dimineaţă că a cerut IGPR efectuarea unui control pirotehnic preventiv al maşinilor parcate în zona Piaţa Victoriei de către participanţii la mitingului diasporei, programat pentru ora 17.00.

"În această dimineaţă, la solicitarea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Biroul Pirotehnic, ne oferă sprijin pentru efectuarea unui control pirotehnic preventiv. Verificarea vizează autoturismele parcate în zonă Piaţa Victoriei şi are drept scop asigurarea protecţiei cetăţenilor ce se vor afla în această zonă, precum şi a celor care o vor tranzita", a transmis Poliţia Capitalei.

 

Alina Mungiu-Pippidi: Această mahala nu reprezintă diaspora!

 

Bine aţi venit în lumpendiaspora românească, aceea care conduce în topul precarităţii economice şi sociale în mai multe ţări europene, ca să nu mai vorbim de topul educaţiei, şi care face coadă pe 1 august la intrarea în ţară cu remorci de junk cars ataşate – că asta e marea afacere a românului, vînzarea unei rable. Lumpendiaspora noastră e cauza directă a votului populist şi de extremă dreaptă din mai multe ţări europene şi nu mulţumim suficient stîngii liberale europene care apără taberele noastre din Paris sau Roma şi se opun expulzării cetăţenilor români fără mijloace reale de subzistenţă sau prinşi în flagrant, în numele egalităţii europene.

 

Întregul articol îl puteți citi aici

 

Un alt mesaj jignitor l-a transmis Maria Grapini: „Fără certificat de prost nu puteţi participa la miting”

Europarlamentarul Maria Grapini a distribuit pe pagina sa de Facebook un mesaj în care ironizează românii din diaspora care vor să participe la mitingul de vineri.

 

Grapini i-a numit „proști” și i-a îndemnat să meargă la sediul USR pentru a-și ridica „certificatul de prost”.

 

„Informăm diasporenii că taxa de prost se plătește la sediul USR. Fără certificat de prost nu puteți participa la miting!”, este mesajul redistribuit de Maria Grapini.

 

Maria Grapini a șters la scurt timp postarea, din cauza comentariilor internauților revoltați.

 

 

Dumitru Buzatu (PSD): Protestatarii visează revoluție. Nu au niciun țel precis

 

Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, a declarat la Digi24 că „unii sunt în permanență nemulțumiți că nu ajung ei să dirijeze treburile în această țară”. El a adăugat că „nu facem revoluție în toată ziua” și i-a îndemnat pe cei nemulțumiți să se organizeze ca să câștige alegerile.

 

 „Din toate intervențiile pe care le-am auzit, unele sunt absolut excentrice și este clar că frizează deja comiterea unor infracțiuni sau cel putin ideea de a acționa ilegal”, a susținut Dumitru Buzatu, fără să prezinte dovezi în acest sens.

 

„Oamenii visează revoluție. Ce fel de revoluție?”, a adăugat președintele PSD Vaslui.

 

Întrebat dacă o revoluție este ilegală, el a răspuns că „manifestările care sunt în afara legii sunt ilegale”. „Eu sunt și profesor de istorie. Nu putem vorbi de o revoluție ilegală”, a continuat Buzatu.

 

„Cred că destul în România s-au tolerat abateri de la lege în cadrul manifestărilor publice și lucrul acesta a adus la discursul pe care l-am auzit la câțiva care au reușit să își exprime părerea. Un discurs care seamănă puțin cu discursuri din alte vremuri, cu discursuri din anii '30. Trebuie să ne fie clar că nu facem revoluție în toată ziua, că cei care exprimă într-un sistem democratic votul, aceia au și ei dreptul să trăiască într-un stat în care regulile sunt respectate”, a mai spus Dumitru Buzatu.

 

Bâlbele Primăriei în legătură cu mitingul

 

Federaţia Românilor de Pretutindeni a depus o cerere la primărie pentru autorizarea mitingului Diasporei în ziua de 14 iunie. Trei zile mai târziu, primăria trimite o negaţie, spunând că Piaţa Victoriei este prea mică pentru un milion de oameni, aşa cum estima organizatorul.

 

Pe 23 iulie, primăria se răzgândeşte şi anunţă printr-un comunicat de presă că aprobă protestul. Organizatorul susţine că el nu a primit însă nimic oficial care să confirme că are autorizaţie până marți, 7 august.

 

Emanuel Cioacă, preşedinte Federaţia Românilor de Pretutindeni: “Acest protocol era semnat de două săptămâni de când s-a lăudat Firea. Noi nu putem să ne asumăm un miting cu două zile înainte. Nu avem timp să ne organizăm, e un miting de 1 milion de persoane şi sigur o să vină atâţia.”

 

“Nu am nimic împotriva unor manifestaţii, dar făcute legal”, spune viceprimarul Bădulescu. Întrebat ce se întâmplă dacă nu există organizator, dar există o manifestare, el răspunde: „Asta trebuie să întrebaţi jandarmeria şi forţele care au în competenţa sancţionarea şi supravegherea acestor manifestaţii.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22