26 de cereri de pensionare ale magistraților după ce ministrul Justiției a anunțat majorarea vârstei

Laurentiu Gheorghe | 08.01.2021

18 judecători și 8 procurori au cerut să se pensioneze în prima săptămână din 2021, după anunțul ministrului Justiției Stelian Ion din ultima zi a anului trecut privind creșterea vârstei de pensionare

Pe aceeași temă

În aceeași perioadă a anului trecut, doar cinci judecători și un procuror au formulat cerere de pensionare, potrivit unui răspuns al CSM solicitat de G4media.ro.

În acest moment, în jur de 450 de magistraţi din cei 7.000 activi în instanţele şi parchetele din ţară îndeplinesc condiția de vechime de 25 de ani în profesie pentru a se pensiona, dacă vor.

La Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă din ţară, care este oricum în deficit de judecători, o pensionare în masă a judecătorilor ar duce la prelungirea proceselor cu anii, a explicat Laura Radu, preşedintele Tribunalului Bucureşti, pentru Știrile Protv.

„S-ar desfiinţa completurile de judecată în care intră aceşti judecători. Asta duce la o supraîncărcare a celor care rămân. Supraîncărcarea nu poate fi gestionată decât prin termene mai lungi”, a declarat judecătoarea Laura Radu.

Pus în fața acestor cifre, ministrul Justiției Stelian Ion s-a răzgândit și a renunțat la ideea de a majora vârsta de pensionare a magistraților astfel încât aceștia să nu mai poată ieși la pensie la 47-48 de ani.

Stelian Ion vrea acum doar să abroge prevederea din legile Justiției lui Dragnea potrivit cărora magistrații ar putea să iasă la pensie după numai 20 de ani de vechime în profesie.

”În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22