Pe aceeași temă
În aceeași perioadă a anului trecut, doar cinci judecători și un procuror au formulat cerere de pensionare, potrivit unui răspuns al CSM solicitat de G4media.ro.
În acest moment, în jur de 450 de magistraţi din cei 7.000 activi în instanţele şi parchetele din ţară îndeplinesc condiția de vechime de 25 de ani în profesie pentru a se pensiona, dacă vor.
La Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă din ţară, care este oricum în deficit de judecători, o pensionare în masă a judecătorilor ar duce la prelungirea proceselor cu anii, a explicat Laura Radu, preşedintele Tribunalului Bucureşti, pentru Știrile Protv.
„S-ar desfiinţa completurile de judecată în care intră aceşti judecători. Asta duce la o supraîncărcare a celor care rămân. Supraîncărcarea nu poate fi gestionată decât prin termene mai lungi”, a declarat judecătoarea Laura Radu.
Pus în fața acestor cifre, ministrul Justiției Stelian Ion s-a răzgândit și a renunțat la ideea de a majora vârsta de pensionare a magistraților astfel încât aceștia să nu mai poată ieși la pensie la 47-48 de ani.
Stelian Ion vrea acum doar să abroge prevederea din legile Justiției lui Dragnea potrivit cărora magistrații ar putea să iasă la pensie după numai 20 de ani de vechime în profesie.
”În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.