33 de plângeri în ancheta procurorilor privind represiunea Jandarmeriei din 10 august

Dora Vulcan | 13.08.2018

33 dintre cei peste 400 de răniţi în intervenţia brutală a jandarmilor la mitingul anti-PSD de vineri au făcut plângeri penale împotriva trupelor speciale. Procurorii militari încep luni audierile.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

UPDATE -  Procurorul Ionel Corbu a precizat că încă se primesc plângeri ale persoanelor vătămate, direcționate de la Secția 1 de Poliție. 

 

„Inițial s-a început urmărirea penală pentru infracțiunea de purtare abuzivă, abuz în serviciu și urmează a fi extinsă și pentru neglijență în serviciu, dat fiind faptul contextul în care cei 2 militari jandarmi au fost lăsați neizolați de către colegi”, a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar, citat de Digi 24. „La acest moment s-au solicitat documente care vizeză modul de organizare a misiunii, în mod punctual cele care sunt prevăzute în normele interne și cele care sunt conturate de prevederile legii”, a adăugat el. Prim procurorul a adăugat că arma jandarmeriței încă nu a fost găsită de către procurorii de la Parchetul Capitalei. Ionel Corbu a mai spus că vor fi chemați la audieri „absolut toți despre care există indicii că au acționat în afara îndatoririlor de serviciu”„Ne vom face datoria corespunzător. Nu au fost imixtiuni în actul de cercetare”, a adăugat el, precizând că, dacă se impune, vor fi chemați și colegii care se află în concediu.

 

 

 

**

 

Procurorii militari verifică dacă jandarmii care au intervenit la protestul diasporei se fac vinovaţi de abuz în serviciu şi purtare abuzivă. Anchetatorii cer victimelor şi martorilor filmări cu momentele în care trupele speciale trag cu gaze lacrimogene, grenade defensive şi bat manifestanţi. Investigatorii au studiat şi multe imagini din timpul violenţelor, postate pe Facebook, transmite Dig 24. Ca să îi ajute la anchetă, procurorii militari vor cere şi televiziunilor imaginile filmate la mitingul antiguvernamental de vineri.

 

 Persoanele rănite in urma interventiei jandarmilor sunt chemate la Parchetul Militar pentru a le oferi date anchetatorilor. Oamenii pot veni, luni și marți, la sediul Parchetului Militar București de pe Strada George Georgescu 2 din Sectorul 4, transmite News.ro.

 

Procurorii militari i-au invitat la Parchetul Militar pe toţi care au participat la protestul de vineri seară şi au fost răniţi în urma intervenţiei jandarmilor sau pot furniza informaţii importante despre violenţele din Piaţa Victoriei.

 

Sâmbătă şi duminică, zeci de persoane care agresate de jandarmi la protestele de vineri seară au mers la Institutul de Medicină Legală pentru a obţine certificate care să ateste agresiunile şi au depus plângeri penale la Parchet. Pe lângă certificate medico-legale, mulţi au ataşat şi imagini filmate în timpul violenţelor.

 

Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat un dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei. De asemenea, Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse  la secţiile de poliţie, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic.

 

***

 

 

În acest moment, ca urmare a autosesizării, s-a constituit un dosar penal în care este începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de purtare abuzivă și abuz în serviciu, adică pentru fapte și urmează identificarea făptuitorilor.

 

Primi pași ai anchetei au constat în verificarea imaginilor din mediul online, apoi procurorii militari au solicitat imagini de la televiziuni cu intervenția jandarmilor împotriva manifestanților pașnici. Procurorii militari au solicitat imagini de la toate instituțiile “publice și nepublice” care au avut competențe în zona Pieței Victoriei în seara mitingului, adică inclusiv serviciilor secrete.

 

De asemenea, procurorii militari au solicitat documente “de tipicitate” de la Jandarmerie, adică numele jandarmilor participanți la intervenție și a coordonatorilor lor, inclusiv rolul fiecăruia.

 

Urmează audierea reclamanților și apoi identificarea jandarmilor violenți și a celor care le-au dat comanda. Procurorii militari verifică toate abaterile de la legea Jandarmeriei și, foarte important, dacă au fost transmise legal toate avertismentele către protestatarii pașnici că urmează intervenția în forță pentru evacuarea pieței.

 

Mai mulți dintre manifestanții răniți în urma intervenției în forță a Jandarmeriei la protestul de vineri seara din Piața Victoriei au mers la Institutul de Medicină Legală pentru a obține certificatele medico-legale care dovedesc acțiunea brutală a forțelor de ordine, informează Hotnews.ro

 

Stiripesurse.ro, citează Antena 3, care a transmis că peste 50 de persoane, care au participat la protestul din 10 august, s-au prezentat până duminică la Institutul Național de Medicină Legală (INML) pentru a li se elibera certificate care să ateste că au fost răniți fără motiv de jandarmi.

 

"Procurorii militari ii invita pe toti care au participat la protestul Diasporei vineri si au fost raniti sau pot furniza informatii importante sa se prezinte la Parchetul Militar Bucuresti, maine si poimaine- Strada George Georgescu 2, sector 4", transmite Parchetul Militar, potrivit jurnalistei Ionela Arcanu, de la Realitatea TV.

 

Asociatia VeDem Just anunta ca impreuna cu Platforma Romania 100 si alte 14 grupuri civice au formulat un denunt prin care au cerut cercetarea penala pentru abuz in serviciu a Ministrului de Interne, Prefectului Capitalei si persoanelor din conducerea Jandarmeriei Romane si a jandarmilor care au participat la protest.

 

"Platforma Romania 100 si Asociatia VeDem Just impreuna cu alte 14 grupuri civice au formulat un denunt prin care au cerut cercetarea penala pentru abuz in serviciu a Ministrului de Interne, Prefectului Capitalei si persoanelor din conducerea Jandarmeriei Romane. De asemenea denuntul priveste si infractiunea de purtare abuziva a jandarmilor care au insultat, amenintat si vatamat protestatarii pasnici ce au participat in ziua de 10 August 2018 la mitingul din Piata Victoriei.

 

In acelasi timp asociatiile semnatare arata ca nu sustin persoanele care au incalcat legea agresand fortele de ordine. Insa interventia acestora din urma nu poate avea loc cu violarea regulamentelor militare si incalcarea drepturilor oamenilor", scrie VeDem Just, pe Facebook.

 

Hotnews.ro a prezentat cazurile câtorva protestatari care au fost atacați de jandarmi fără niciun motiv.

 

Anca, o tânără din București, a povestit pentru HotNews.ro că vineri seară, după intervenția în forță a Jandarmeriei, încerca să plece de pe Kiseleff, când „am fost atacați cu grenade” de jandarmi, iar una dintre acestea i-a explodat lângă picior.

 

„Am fractură la un deget și arsuri pe toată gamba. Îmi iau certificatul medico-legal și depun plângere la Parchet, la Poliție, unde trebuie”, spune Anca.

 

Cristi, un alt manifestant, povestește că vineri seara trecea prin fața Guvernului, spre metrou, când în jurul său s-au adunat „mai mulți instigatori”. „M-am asezat în fund ca să mă delimitez de orice acțiune a lor”, spune el, dar ”în 15 minute au intrat forțele de ordine, scutierii, în mulțime”.

 

Luat pe sus de jandarmi, Cristi acuză că aceștia i-au adus injurii și l-au bruscat, totul culminând cu momentul în care, deși a fost încătușat cu mâinile la spate, unul dintre membrii forțelor de ordine i-a „aplicat o lovitură în gât”.

 

Tânărul mai spune că le-a cerut acestora vreme de 45 de minute asistență medicală și abia după ce s-a întins pe jos a fost preluat de un echipaj SMURD.

 

A venit la IML pentru a urma procedurile „pentru a-l aduce pe ofițerul respectiv, care m-a lovit, (când eram) cu mâinile la spate, încătușat - pentru că nu reprezentam niciun pericol, am fost cooperant tot timpul - care a facut un exces de zel, vreau sa fie tras la răspundere de Parchetul Militar”, conchide Cristi.

 

Ioan Marian Fârdea spune că este ofițer în rezervă și că „de anul trecut, de la OUG 13, sunt activ în Piață la proteste, și de fiecare dată pașnic”. „Mă știu cu toți șefii de la Jandarmerie și toată lumea știa că sunt non-violent, n-am avut niciodată niciun conflict cu Jandarmeria”, subliniază el.

 

Fostul ofițer de poliție povestește că „aseară, în jurul orei 23.00, când am aflat că urmează să se intervină în forță după ce a fost adusă autospeciala cu apă, m-am deplasat în zona presei, stăteam printre cameramanii televiziunilor și fotoreporteri și pur și simplu filmam. Nu scandam, nu făceam absolut nimic, doar filmam”.

 

Când jandarmii s-au apropiat de el, Ioan Marian spune că i-a întrebat în mod repetat „cu ce arme se trage în manifestanți”, însă acest lucru a provocat o reacție violentă a acestora, care l-au dus cu forța la duba Jandarmeriei. „Am fost înfipt în dubă cu forța, umilit, batjocorit”, acuză el.

 

„Fiind lovit, plin de vânătăi, suferind un atac de panică și având hipertensiune și palpitații, am solicitat Ambulanței sprijin medical. Am fost luat cu ambulanța, dus la Spitalul Floreasca, mi s-au acordat îngrijirile medicale, s-a propus internarea mea, am refuzat internarea. Acum sunt la IML, vreau să-mi iau certificat medico-legal și luni dimineață voi depune plângere penală la Parchet pentru privare de libertate, pentru loviri și alte violențe, pentru purtare abuzivă din partea acestor jandarmi, pentru că m-au luat absout ilegal și fără niciun motiv”, spune Ioan Marian Fârdea.

 

Amintim că cel puțin 440 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul de vineri din Piața Victoriei, potrivit ISU București-Ilfov, care menționează că 65 de pacienți au avut nevoie de spitalizare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22