Pe aceeași temă
Peste 30 de numiri liberale au fost operate de ministrul Educației la vârful inspectoratelor școlare județene, instituții extrem de importante în gestiunea locală a sistemul educațional. Din cei 36 de inspectori numiți în această perioadă, 31 sunt membri PNL sau apropiați ai partidului aflat la guvernare, scrie beta.dela0.ro
Așa că alegerile și campania electorală aferentă îi prind pe mai bine de jumătate din inspectorii generali în postura de candidați. 25 de persoane aflate în astfel de funcții (dintr-un total de 42 de inspectori școlari generali) participă la urne pentru poziții de consilieri locali sau județeni, pe listele PNL.
Dar nu liberalii au inventat politizarea învățământului.
În 2017 fostul ministru al Educației Liviu Pop, sub pălăria guvernării PSD, schimba peste noapte 13 inspectori școlari generali. Așa a abordat educația fiecare nouă putere instalată la Palatul Victoria. Asta a fost sistemul de învățământ pentru partide: o enormă mașinărie instituțională de distribuit funcții și beneficii, pentru răsplătirea fidelilor din organizațiile locale.
Deși era o susținătoare înfocată, cel puțin la nivel declarativ, a concursurilor pentru posturile de inspector școlar general, ministrul Monica Anisie a debutat la vârful Educației românești cu o sarabandă de numiri politice.
Între noiembrie 2019 și ianuarie 2020 a schimbat 19 inspectori școlari generali din 42.
Dintre cei schimbați 17 purtau însemnele PNL.
La începutul campaniei pentru alegerile locale, PNL număra deja 31 de inspectori generali echipați în galben. Pe 25 dintre ei i-a pus pe listele de candidați la alegerile locale.
Întrebat în ianuarie 2020, într-un interviu acordat Hotnews, despre politizarea de la nivelul inspectoratelor școlare și promisiunile mai vechi că liberalii vor pune capăt acestor practici, premierul Ludovic Orban a atras atenția că el de fapt a promis că va readuce competența.
Sunt 42 de inspectori școlari generali în România. Dintre aceștia, în septembrie 2020, 60% candidează pe listele PNL.
La alegerile locale din 2016, într-o perioadă dominată de PSD în teritoriu, au fost 12 inspectori școlari generali care au candidat pe listele social-democraților. În acest sens, “reușita” PNL la aceste alegeri, în care mai bine de jumătate dintre gestionarii Educației din județe se încolonează pe listele electorale, este remarcabilă.
Această reușită este favorizată și de faptul că, în acest moment, aproape toți inspectorii generali ocupă poziția fără să fi promovat un concurs, situație care lasă calea larg deschisă pentru politizare. La momentul alegerilor locale din 2016 o treime dintre inspectori generali ocupau postul prin concurs.
Revenind la alegerile locale de săptămâna viitoare, partidul aflat la guvernare a fost darnic cu inspectorii săi. Din cei 25 de inspectori-candidați, 17 ocupă locuri eligibile pe liste.