A murit copilul care intrase în comă după o anestezie făcută la un cabinet stomatologic din Pitești

Laurentiu Gheorghe | 12.02.2020

Copilul de 4 ani a murit miercuri la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală după ce luni intrase în comă după o anestezie generală făcută la un cabinet stomatologic din Pitești.

Pe aceeași temă

Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu anunțaseră că băiețelul de 4 ani se afla în moarte cerebrală, fiind ținut în viață doar de aparate.

„S-a efectuat, în prezența părinților, ElectroEncefaloGrama, care a arătat lipsa activității cerebrale. Copilul respiră doar susținut de aparate”, a explicat medicul Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu.

Miercuri seară, copilul a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai putut să fie resuscitat a mai declarat medicul Raluca Alexandescu.

Ministerul Sănătății anunțase ieri că micuțului i-a fost făcută anestezie totală, deși clinica stomatologică nu are autorizație pentru a face anestezii totale. Direcția de Sănătate Publică a decis interzicerea anesteziilor generale (analgosedare) în toate cele cinci cabinete medicale din clinica stomatologică de la Piteşti și a amendat clinica cu 20.000 de lei.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti s-au autosesizat în acest caz.

„S-a administrat o sedare intravenoasă, deci generală, pe care a administrat-o un medic de anestezie şi terapie intensivă, deci nu un stomatolog, a fost o echipă practic. Din experienţă vă spun că, dacă a fost o problemă, a fost o problemă legată de această anestezie general”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, dr. Dragoş Stanciu.

Referitor la acest caz, ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat, marți, că procedura de anestezie a fost ilegală în cazul copilului intrat în comă, întrucât această intervenție se poate face doar în unitățile medicale unde pacientul poate fi intubat rapid.

„Anestezia generală pe venă este o procedura care devine sigură când este practicată la o instituție sanitară, unde există întotdeauna riscul că această anestezie dacă nu este monitoriza, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. Cum poți intuba un pacient într-un cabinet de anestezie, unde nu ai un aparat, nu ai ventilator”, a explicat Victor Costache.

Medicul anestezist Adrian Dinescu, cel care a făcut anestezia copilului de patru ani, a spus că a respectat toate protocoalele medicale şi că a folosit în cazul copilului de patru ani o analgo-sedare pe care a mai folosit-o în trecut de multe ori.

„Am o experienţă de peste 400 de copii care au efectuat anestezia în această formă, familia pacientului şi-a dat acordul pentru această clinică, lucrurile au decurs normal până la un moment dat. Am instituit resuscitarea cardiopulmonară rapidă, şi pacientul a plecat din clinică stabilizat. Consider că în momentul în care am avut un astfel de incident şi o complicaţie am acţionat în parametrii profesionali”, a afirmat medicul anestezist Adrian Dinescu, citat de Mediafax.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22