Pe aceeași temă
UPDATE: Purtatorul de cuvant al Kremlinului a negat insa existenta unui astfel de acord: "Nu, nu exista niciun acord", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Denis Peskov, intr-o serie de comentarii facute la radio Business FM si citate de agentia de stiri RIA.
Potrivit acestuia, Grecia nu a solicitat asistenta financiara in timpul discutiilor de la Kremlin desfasurate luna aceasta intre premierul Alexis Tsipras si presedintele rus Vladimir Putin.
"Bineinteles ca subiectul cooperarii energetice a fost deschis. Bineinteles ca (...) ne-am pus de acord ca la nivel de experti se vor discuta toate chestiunile legate de cooperare in sfera energiei, insa Rusia nu a promis ajutor financiar pentru ca nimeni nu l-a cerut", a declarat Peskov.
Stirea initiala:
Grecia si Rusia vor semna luni un acord in urma caruia Atena va primi intre 3 si 5 miliarde de euro, reprezentand plata in avans a taxelor datorate dupa intrarea in folosinta a gazoductului Turkish Stream, scrie Hotnews, citand presa internationala.
Prin gazoductul Turkish Stream (care inlocuieste esuatul proiect South Stream), Rusia va livra gaze naturale Europei, incepand cu 2019. Grecia este un punct important in aceasta ecuatie, pentru ca ea ar asigura intrarea gazelor din Turcia in UE, relateaza Spiegel, preluata de Hotnews.
Un oficial de rang inalt al partidului de guvernamant elen Syriza a declarat pentru Spiegel ca „acest acord ar putea intoarce foaia pentru Grecia”, tara ce nu reuseste sa ajunga la o intelegere cu creditorii sai internationali - UE si FMI - in vederea unui nou program de finantare, pentru ca nu vrea sa aplice reformele cerute de acestia.
Saptamanalul financiar „Agora” afirma ca executivul elen „mizeaza pe acordul cu Rusia pentru banii stringent necesari acum”. Astfel, negocierile cu partenerii din zona Euro ar putea fi amanate pana in iunie, mai scrie saptamanalul elen.
Acordul cu Rusia ar fi fost negociat cu ocazia vizitei la Moscova a premierului elen Alexis Tsipras si a ministrului energiei Panayotis Lafazanis, care au avut intrevederi cu presedintele rus Vladimir Putin.
Practic, banii pe care Grecia ar urma sa ii incaseze acum sunt o plata in avans a taxelor de tranzit pe teritoriu grecesc a gazelor rusesti destinate UE, explica Spiegel. Din 2019, cand conducta ar trebui sa fie operationala, taxele de tranzit vor fi decontate din aceasta plata in avans.