Pe aceeași temă
"În opinia noastră, alegerile anticipate ar consolida statu-quo-ul politic și ar elimina șansa candidaturii partidelor noi, respectiv a reprezentanților societății nereprezentate acum politic, care, în virtutea recentelor modificări ale legii partidelor, ar putea să participe la viitoarele alegeri parlamentare. Având în vedere că legea partidelor a fost modificată în acest an (în luna mai), procesul de formare al acestor partide nu este încă încheiat", se arată într-un comunicat al ActiveWatch.
ActiveWatch consideră propunerea Partidului Național Liberal ca fiind "cinică și contrară solicitărilor pieței". "Acest partid folosește revolta populară ca temei pentru alegerile anticipate pentru a bloca tocmai șansa reformării clasei politice", mai spune comunicatul.
Asociatia pentru Tehnologie si Internet, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR-CH si Militia Spirituala au refuzat invitația vagă adresată de către președintele Iohannis societății civile, deoarece nu vor sa participe la un simulacru de consultari, scrie Hotnews.
Cele cinci asociatii au declarat in octombrie ca vor trata ca "irelevanta" orice invitatie primita din partea Presedintiei pentru a le consulta, intrucat toate obiectiile acestor organizatii au fost ignorate de Klaus Iohannis.
Victor Ponta a demisionat miercuri din functia de prim-ministru al Romaniei, din cauza protestelor care au avut loc marti in Bucuresti si alte orase ale tarii.
In urma demisiei sale, presedintele a declansat consultari la Palatul Cotroceni, joi si vineri, cu partidele parlamentare, in vederea desemnarii unui nou premier.
Liberalii au anuntat ca vor alegeri anticipate. „Acesta este mandatul PNL legat de alegerile anticipate și credem că dacă este bunăvoință prin acord politic putem să rezolvăm această criză și situația în care ne aflăm“, a spus copreședintele PNL Alina Gorghiu, la finalul ședinței conducerii liberalilor.
Liderii PSD au anunțat că nu vor alegeri anticipate și vor să rămână la guvernare. Liviu Dragnea, liderul social-democraților, a afirmat că actuala coaliție are în continuare majoritate în Parlament și că PSD vrea să își asume guvernarea și îi va înainta președintelui o propunere de premier.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că preşedintele ar trebui să convoace consultări pentru formarea cât mai rapidă a unui nou guvern, precizând că cele mai bune soluţii ar fi un guvern minoritar al opoziţiei sau un guvern de tehnocraţi. Liderul UDMR a precizat că nu crede că actuala coaliţie de guvernare mai poate forma guvernul, pentru că aceasta nu ar fi o soluţie bună pentru societate.
Gabriel Oprea a anunțat că nu va mai face parte din nici un guvern, dar că UNPR va intra în negocieri pentru a face parte din noua echipă guvernamentală.