Pe aceeași temă
Procurorul de caz, Adina Florea, este cea care a depus cererea pentru încuviințarea arestării preventive a celor doi foști doi procurori la Consiliul Superior al Magistraturii. „Este o procedură confidențială. Permiteți-mi să nu comentez”, a spus Adina Florea, luni dimineață, la sediul CSM.
La CSM, marți, ar urma să se discute cererea conducerii DNA de revocare a lui Lucian Onea din funcția de procuror DNA. Decizia a fost luată după numirea lui Călin Nistor la conducerea DNA, în condițiile în care cercetările din dosarul lui Onea au fost extinse sub aspectul constituirii unui grup infracțional organizat. Fostul procuror DNA este acuzat, printre altele, că ar fi încercat să obțină denunțuri despre Liviu Dragnea, Victor Ponta și Sebastian Ghiță.
Procurorii DNA Ploiești au mai fost acuzați de fostul deputat PSD, Vlăd Cosma, că l-ar fi constrâns să falsifice probe împotriva fugarului Sebastian Ghiță. Procurorii ar fi măsluit documente pentru a-l acuza pe Ghiță de coruperea alegătorilor din Republica Moldova la alegerile prezidențiale din 2014 și ar fi acordat duble sau triple identități unor persoane.
Parchetul General a anunțat, luni, extinderea urmăririi penale în cazul procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu, cei doi fiind acuzați de mai multe infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat. În același dosar sunt cercetați alți trei procurori și trei ofițeri de poliție judiciară.
„Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, prin ordonanța din 9.01.2019, au dispus extinderea urmăririi penale, efectuarea în continuare a urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Negulescu Mircea, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, complicitate la represiune nedreaptă, inducerea în eroare a organelor judiciare, compromiterea intereselor justiției, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată”, au transmis, luni, reprezentanții Parchetului General, informează news.ro
Potrivit acestora, Lucian Onea este cercetat pentru ”constituirea unui grup infracțional organizat, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals, divulgarea informațiilor secrete de stat, abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată”.
”De asemenea, în cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de alți trei procurori și trei ofițeri de poliție judiciară”, a mai transmis Parchetul General.
Sursa citată precizează că ”faptele cercetate vizează modul în care cei doi inculpați și cei șase suspecți au efectuat acte de urmărire penală în dosare aflate în instrumentarea lor, existând suspiciunea constituirii unui grup infracțional organizat care ar fi acționat coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals”.
Conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a transmis, joi, Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) solicitarea avizului de revocare din funcția de procuror la DNA Ploiești a lui Lucian Gabriel Onea, în prezent suspendat din funcție, "întrucât acesta și-a exercitat în mod necorespunzător atribuțiile". De asemenea, au fost transmise cererile de încetare a activității la DNA Ploiești pentru alți trei procurori.
"La data de 10 ianuarie 2019, procurorul șef adjunct, care exercită atribuțiile procurorului șef al DNA, a transmis Secției de procurori a CSM solicitarea avizului de revocare din funcția de procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești, a domnului Onea Lucian Gabriel, procuror în cadrul acestui serviciu, în prezent suspendat din această funcție, întrucât acesta și-a exercitat în mod necorespunzător atribuțiile specifice funcției deținute", se arată într-un comunicat al DNA.
Totodată, au fost transmise Secției de procurori a CSM cererile de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești a următorilor procurori: Deaconu Giluela, Savu Alfred Virgiliu, Răileanu Elena Cerasela.
În 30 iulie, Secția pentru procurori a CSM a decis suspendarea din funcție a procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu de la DNA Ploiești, după ce Parchetul General a anunțat cercetarea acestora sub control judiciar pentru inducere în eroare a organelor judiciare și complicitate la infracțiunea de represiune nedreaptă, fiind acuzați că l-ar fi constrâns pe fostul deputat Vlad Cosma să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume și liste cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că oamenii ar fi primit bani drept "mită electorală”.
"În anul 2015, inculpații procurori Onea Lucian (procuror șef în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești) și Negulescu Mircea (la data faptelor procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curte de Apel Ploiești) au determinat prin constrângere un martor (amenințându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia într-o cauză penală) să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume și tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Documentele au fost expediate prin fax și poștă din Chișinău la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești", spunea Parchetul instanței supreme.
Conform procurorilor, deși știa că probele sunt "ticluite în mod mincinos" de martor, procurorul Onea a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracțiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanței drept probe documentele ticluite.
În acest caz, procurorii au dispus plasarea sub control judiciar atât pentru Mircea Negulescu, cât și în cazul fostului șef al DNA Ploiești Lucian Onea, pentru o perioadă de 60 zile.
Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 26 septembrie, încetarea suspendării din funcție în cazul fostului șef al DNA Ploiești Lucian Onea și a procurorului Mircea Negulescu, ca urmare a încetării măsurii controlului judiciar în cazul lor.
În noiembrie, procurori ai Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, în perioada 24 noiembrie 2018 - 22 ianuarie 2019, față de inculpații Mircea Negulescu, cercetat pentru participație improprie sub forma complicității la favorizarea făptuitorului și complicitate la represiunea nedreaptă, și Lucian-Gabriel Onea, cercetat pentru participație improprie sub forma complicității la favorizarea făptuitorului, represiunea nedreaptă și cercetare abuzivă, anunța Ministerul Public.