Adina Florea, obligată să finalizeze până la 1 aprilie dosarul deschis pe numele Codruței Kovesi

Laurentiu Gheorghe | 27.01.2021

ÎCCJ o obligă pe procurarea Adina Florea de la SIIJ să finalizeze pînă la 1 aprilie dosarul în care fosta șefă DNA, Codruța Kovesi, este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

Pe aceeași temă

Procuroarea de la Secția Specială, Adina Florea, a fost obligată de Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o sentință definitivă pronunțată astăzi, să finalizeze până la 1 aprilie dosarul în care aceasta o cercetează din 2019 pe fost șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit minutei instanței.

În 10 ianuarie, șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, ceruse Înaltei Curți să o oblige pe procuroarea Adina Florea de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) să dea mai repede o soluție în așa-numitul dosar în care Kovesi a rămas cu statutul de inculpată pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

Mita primită de Kovesi – în viziunea procuroarei Adina Florea – ar fi presupusa plată de către Sebastian Ghiță a zborului către Indonezia pentru aducerea în țară a fugarului Nicolae Popa, fost director FNI, condamnat definitiv pentru păgubirea investitorilor. Potrivit Adinei Florea, Kovesi ar fi beneficiat de capital de imagine de pe urma acestei operațiuni presupus finanțate de Ghiță cu 68.000 de euro.

În acest caz, lăsat nesoluționat de Secția Specială, în martie 2019, chiar în timpul procedurii de selecție a procurorului șef european, Kovesi a fost plasată, pentru câteva zile, sub control judiciar. Kovesi a formulat plângere la Înalta Curte, unde judecătoarea Francesa Vasile a anulat controlul judiciar și a desființat practic acuzațiile din dosarul Adinei Florea.

Dosarul instrumentat de Adina Florea a plecat de la o plângere penală a fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă.

Minuta ședinței:

În temeiul art. 4886 alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatoarea Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Stabileşte termen la data de 01 aprilie 2021 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. În temeiul art. 4886 alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică procurorului de caz şi contestatoarei. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 ianuarie 2021.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22