Adina Florea vrea să plece de la Secția Specială la Inspecția Judiciară a lui Lucian Netejoru

Laurentiu Gheorghe | 12.08.2021

Pentru cele 12 posturi de la Inspecția Judiciară s-au înscris mai mulți magistrați controversați, printre care și fostul procuror-șef adjunct de la SIIJ, Adina Florea.

Pe aceeași temă

Procurorul Adina Florea a fost dorită insistent de către Tudorel Toader pentru șefia DNA, la rțndul ei fiind vizată de o cercetare disciplinară a Inspecției judiciare având la bază reclamația CSM pentru neregulile constatate în instrumentarea dosarelor Kovesi și Alfred Savu.

Cristian Ban, vice-președinte al Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară după ce Curtea Supremă a respins definitiv măsurile de control judiciar impuse de Adina Florea de la SIIJ împotriva Laurei Codruța Kovesi și fostului procuror DNA, Alfred Savu, fiind invocate grave erori de procedură

Un alt candidat controversat este procurorul Robert Fleckhammer de la DIICOT, fost șef interimar al Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din cadrul DIICOT.

Robert Fleckhammer este procurorul DIICOT care a clasat dosarul filajului la magistrați și jurnaliști în care au fost vizați procurorul Horațiu Radu, fost candidat la șefia Parchetului general, judecătorul Răzvan Păștilă și jurnaliștii G4media.ro/TVR Alex Costache și Cosmin Savu de la România, te iubesc!, Pro TV. Ulterior, dosarul a fost redeschis de către instanță și acum se află la Parchetul Curții de Apel București.

Procurorul Robert Fleckhammer s-a remarcat prin faptul că, în 2017, a ridicat de acasă, cu mascații, o jurnalistă a postului public de radio sub acuzația de divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice. E vorba de Gabriela Scraba, redactorul-șef al redacției muzicale de la Radio România, o doamnă de peste 60 de ani.

Un candidat înscris pentru Direcția de Inspecție pentru judecători este judecătoarea Roxana Chiuariu de la Curtea de Apel București. Ea este soția avocatului Tudor Chiuariu, fost ministru PNL al Justiției, condamnat penal la 3 ani și jumătate cu suspendare într-un dosar penal legat de Poșta Română, scrie G4Media.ro

Ultimul pe listă este procurorul Nicu Marius Vasile. Acesta este fratele avocatului Gil Vasile, soțul Simonei Marcu, fostă șefă a CSM. Riseproject.ro a dezvăluit că Gil Vasile a fost avocatul Tel Drum de unde a încasat suma de 15.200 de lei.

In luna iulie a anului trecut Guvernul a suplimentat numarul maxim de posturi din cadrul IJ pana la 117. Astfel ca, in ultimul an, o serie de nume controversate s-au alaturat institutiei conduse de Lucian Netejoru. In urma primului concurs desfasurat la inceputul acestui an procurorii Oana Schmidt Haineala si Felix Banila s-au alaturat institutiei.

Oana Schmidt Haineala a fost secretar de stat in Ministerul Justitiei in perioda in care Florin Iordache era ministru si a fost audiata ca martor in dosarul in care DNA a anchetat modul in care a fost adoptata controversata Ordonanta de Urgenta 13. Presa a relatat la acea vreme ca Haineala ar fi contribuit la redactarea OUG.

De altfel, Haineala a fost revocata din functie in contextul scandalului OUG 13, la solicitarea procurorului general de atunci Augustin Lazar. Felix Banila a demisionat de la sefia DIICOT, in octombrie 2019, dupa ce presedintele Romaniei i-a cerut acest lucru si l-a criticat pentru modul in care a gestionat ancheta, in cazul Caracal. Printre candidatii inscrisi la acest concurs s-a numarat si Adina Florea, procuror in cadrul Sectiei Speciale (SIIJ), cea care a condus anchetele ce o vizau pe Laura Codruta Kovesi. Desi a fost admisa la concursul pentru IJ, Florea nu s-a mai prezentat ulterior la sustinerea probelor de concurs.

Un alt nume controversat este cel al judecatoarei Alina Ghica, aceasta fiind admisa pentru un nou concurs declansat de IJ pentru ocuparea a 11 noi posturi de inspectori judiciari. Judecatoarea Alina Ghica, in prezent vicepresedinte cu delegatie al Curtii de Apel Bucuresti, a dat in 2018 doua decizii extrem de mediatizate: a suspendat completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte, intr-un proces deschis de Liviu Dragnea, si a anulat o parte din corectiile financiare impuse de OLAF in afacerea Tel Drum.

La începutul acestei săptămâni, Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a transmis că "Inspecţia judiciară condusă de un judecător care a acceptat să fie numit politic, Lucian Netejoru, consumă resurse, timp şi energie pentru a hărţui cinci judecători pentru că şi-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraţilor".

„Asistăm la o veritabilă acţiune de intimidare a judecătorilor şi procurorilor de către cei care, constituţional, ar trebui să îi apere şi să le garanteze independenţa (...) Direcţia pe care a luat-o Inspecţia Judiciară sub conducerea dlui Netejoru este periculoasă şi atinge drepturi pe care judecătorii şi procurorii le au ca orice altă persoană din România", a adăugat ministrul.

Conform ministrului Justiţiei, judecătorii şi procurorii au dreptul să-şi exprime opiniile nu doar pe forumuri specializate, ci şi public, au dreptul să critice public decizii administrative, legislative şi politice care au efecte asupra sistemului judiciar sau le pot afecta independenţa.

La finalul anului trecut Instanța Supremă a anunlat acțiunile IJ asupra unui număr de magistrați incomozi care au criticat vehement aspecte controversate din sistemul judiciar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22