Pe aceeași temă
"Evaluările noastre arată că 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit, din punct de vedere tehnic, pentru aderare, fie că vorbim despre convergența nominală, fie de cea reală. Convergența nominală să rămână în zona țintită, iar cea reală să atingă un nivel rezonabil", a spus Olteanu, citat de Agerpres.
Dar, in conditiile in care Bucurestiul se afla pe drumul spre aderarea la moneda unica europeana, decizia ramane una politica, a mai aratat viceguvernatorul BNR.
Isarescu: Adoptarea euro, mai complicata decat denominarea
Despre acest subiect, Guvernatorul BNR Mugur Isarescu spunea in vara trecuta ca este un procest mai complicat decat denominarea leului. El a subliniat nevoia limpezirii tuturor neclaritatilor si pregatirea emotionala a romanilor pentru un asemenea pas.
Mugur Isarescu a afirmat ca succesul unui astfel de proces depinde esential de o pregatire temeinica, referindu-se inclusiv la adoptarea euro, astfel ca la momentul deciziei "trebuie sa fim siguri ca suntem foarte bine pregatiti, inclusiv emotional" pentru acest pas.
"Am vazut un sondaj la inceputul anului 2005, inainte de trecerea la leul greu, ce parere au romanii despre denominare. Doua treimi spuneau ca este o masura buna, iar o treime manifesta frica, o plonjare in necunoscut.
Aceasta frica, rezerva, mai ales a celor care fusesera martori ai unor schimbari cu caracter confiscativ - la noi n-a existat niciun proces de rotunjire, ci de taiere de zerouri - aceasta frica, care este irationala, toate aceste anxietati au insemnat un risc. E o lectie pe care trebuie s-o invatam, sa luam in calcul reactia oamenilor", explica seful BNR.
Initial, termenul proiectat de autoritatile de la Bucuresti pentru trecerea la euro a fost 2019, insa luand in considerare situatia dificila prin care trece zona monedei unice Guvernatorul BNR nu mai pare convins de acest plan.