Pe aceeași temă
Discuțiile s-au axat pe implementarea deciziilor strategice adoptate în domeniul securității energetice și cel 5G, cât și asupra obiectivului României de a accede la Programul Visa Waiver, transmite Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat remis presei sâmbătă.
Comunicatul MAE
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit sâmbătă, 14 decembrie 2019, pe ambasadorul agreat al SUA la București, Adrian Zuckerman, în vederea prezentării copiei scrisorii de acreditare.
Ministrul Bogdan Aurescu a transmis ambasadorului Statelor Unite urări călduroase de bun-venit cu ocazia revenirii acestuia în România, exprimând satisfacția părții române pentru menținerea neîntreruptă a reprezentării diplomatice americane, la nivel de ambasador, la București. De asemenea, i-a urat noului ambasador mult succes în îndeplinirea mandatului său și l-a asigurat de tot sprijinul MAE și al său personal în acest scop.
Bogdan Aurescu a evocat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, în plină dezvoltare și aprofundare, în special după întrevederea foarte substanțială și de succes, din luna august a acestui an, dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Donald Trump.
Cu prilejul întâlnirii la cel mai înalt nivel, domeniile Parteneriatului Strategic, de interes prioritar comun, au fost extinse, iar ministrul Bogdan Aurescu a arătat că este necesar un proces continuu de follow-up, care să permită implementarea deplină a deciziilor strategice adoptate, inclusiv în domeniul securității energetice și în domeniul 5G.
Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul agreat al SUA au realizat o trecere în revistă a priorităților din relația bilaterală, în pregătirea dialogului politico-diplomatic din 2020, când se vor împlini 140 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit aspectele abordate în discuția recentă foarte bună cu secretarul de stat al SUA.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat convingerea că, prin implicarea activă a celor două părți, va putea fi organizată în viitorul apropiat o nouă sesiune a Dialogului Strategic dintre România și SUA, punctând interesul părții române pentru aprofundarea cooperării și coordonării pe toate aspectele tematice gestionate de grupurile de lucru bilaterale din cadrul acestuia.
A existat, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la contextul regional de securitate, ministrul Bogdan Aurescu subliniind că România este un aliat de încredere al SUA, deosebit de implicat și pro-activ în regiunea Mării Negre și a evidențiat necesitatea creșterii prezenței militare americane pe teritoriul României.
Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit obiectivul, de mare importanță pentru cetățenii români, al accederii țării noastre în Programul Visa Waiver.
În același timp, a menționat faptul că societatea românească este una dintre cele mai pro-transatlantice și pro-americane din Europa, iar țara noastră acționează în mod constant, în interiorul UE și al NATO, pentru întărirea legăturii transatlantice.
Ambasadorul agreat Adrian Zuckerman a exprimat angajamentul său ferm de a contribui la dezvoltarea puternică a Parteneriatului Strategic, subliniind aprecierea de care România se bucură din partea Președintelui Donald Trump și la nivelul întregii Administrații a SUA și menționând că ,,România nu poate avea un prieten mai bun decât SUA”.
Totodată, diplomatul american a remarcat transformarea remarcabilă a României în cei 30 de ani de la Revoluția din 1989, țara noastră devenind unul dintre cei mai fermi aliați ai SUA, membru al NATO și UE, cu o democrație robustă, cu respect pentru principiile statului de drept și ale economiei de piață.
***
Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, din septembrie 2015, și-a încheiat mandatul și a părăsit sâmbătă dimineață România. El a adresat un mesaj românilor, înainte să părăsească sediul ambasadei.
”Ambasadorul Hans Klemm şi-a încheiat mandatul şi a părăsit astăzi România.
Mesajul său de rămas bun: „Vă mulţumesc pentru căldura cu care m-aţi primit peste tot în România. Sărbători fericite tuturor!”, a scris Hans Klemm pe pagina de Facebook a ambasadei, unde a postat o imagine, alături de soția sa, Mari Kano.
Adrian Zuckerman este un avocat din zona tranzacțiilor imobiliare, provenind din firma de avocatură Seyfarth Shaw, cu sediul la New York. El emigrat din România, împreună cu familia, pe când avea doar 9 ani, suficient cât să-și amintească foarte bine experiența românească și momentul plecării din țară.
Zuckerman vorbește fluent limba română.
Confirmat în funcţie de Senatul american pe 20 noiembrie, Zuckerman îl înlocuieşte la Bucureşti pe Hans Klemm care a fost ambasadorul SUA în România din septembrie 2015.
La audierea sa din 20 ianuarie în comisia de relații externe a Senatului american. Zuckerman a povestit, însoțit de fiica sa Natalie, căreia a spus că i-a transmis moștenirea românească a familiei, despre momentul părăsirii României și despre foamea, frigul, sărăcia și umilințele îndurate de părinții săi din partea regimului comunist.
El a relatat despre părinții săi, Emil și Aura, precum și despre trecutul familiei sale în România. Tatăl, cu rezultate recunoscute internațional în cercetarea epilepsiei, iar mama cu cercetări în domeniul endocrinologiei.
Părinților său le-au fost confiscate proprietățile și au fost decăzuți din funcțiile academice după ce au făcut cerere de emigrare ca să-i asigure copilului un viitor mai bun.
Au plecat cu fiul lor de nouă ani, doar cu hainele de pe ei, pentru că nu li s-a permis să ia altceva, și cu două batoane de salam, și acelea procurate cu greu.
Toate acestea au fost redate de ”rechinul” Zuckerman - așa cum ne-a fost el livrat de presa de peste ocean - cu memoria copilului de 9 ani, cât avea când au emigrat.
Cu emoție, el a relatat și despre momentul căderii comunismului în România, pe care a spus că l-a urmărit cu sufletul la gură în decembrie 1989, ”o zi la care am sperat întotdeauna, dar nu am crezut că voi trăi să o mai văd vreodată”.
De asemenea, a spus că părinții săi ”au apreciat valorile americane” și au avut permanent credința că doar ”prin muncă grea” poți avea un viitor mai bun” și au prețuit importanța acordată în spațiul american ”libertății de exprimare” și ”respectul maxim acordat libertății și drepturilor individuale”. ”S-au asigurat că voi ști mereu și că îmi voi aminti să apreciez și să trăiesc după aceste principii pentru care ei au luptat din greu”, a spus el.
„Dacă voi fi confirmat, voi continua oferirea sprijinului pentru eforturile notabile împotriva corupției din România”, a mai declarat el în cadrul acelorași audieri.
„Lupta împotriva corupției și sprijinirea independenței judiciare sunt vitale pentru prosperitatea și siguranța României pe termen lung”, a adăugat Zuckerman.
El are diplomă de absolvire de la Massachusetts Institute of Technology (1979), iar diploma în drept este obținută la New York Law School (1983).
Președintele american Donald Trump a trimis Senatului, pe 24 iulie 2018, nominalizările mai multor oficiali guvernamentali, precum și pentru posturile de ambasadori în Muntenegru - Judy Rising Reinke, în Republica Centrafricană - Lucy Tamlyn și în România - Adrian Zuckerman.
Comentarii 0