Pe aceeași temă
Călin Popescu Tăriceanu și-a convocat apropiații într-o ședință informală la parlament care în scurt timp s-a transformat într-una de Birou Executiv la finalul căreia a cerut excluderea trădătorilor care au acceptat să meargă pe mâna premierului Dăncilă și care au acceptat să fie nominalizați în guvernul PSD.
"Ședința informală s-a transformat în ședința Biroului Executiv ALDE și cei patru au fost exclusi", transmite Digi 24.
După patru ore în care liderii ALDE au discutat despre deciziile luate în ultima perioadă, Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a cerut excluderea parlamentarilor, confirmă și Hotnews.ro, care citează surse din partid.
Solicitarea i-ar fi luat prin surprindere pe cei prezenți la ședința informală iar o parte din aceștia chiar s-ar fi abținut de la vot.
La întâlnire au fost prezenți fidelii lui Tăriceanu dar și o parte din liderii din teritoriu care au fost neplăcut surprinși de faptul că Tăriceanu a transformat întâlnirea informală în Birou Politic Executiv. La ședință au participat: Daniel Chițoiu, Norica Nicolai, Steluța Cătăniciu, Daniel Zamfir, Toma Petcu, Liliana Mincu, Anton Anton și Constantin Avram.
„Biroul Politiv Executiv ALDE ia act de pierderea calității de membru ALDE, prin încălcarea prevederilor Art 14 (2) lit c din Statutul ALDE „Calitatea de membru ALDE se pierde prin aderarea sau susținerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice, cu excepția partidului/partidelor cu care ALDE se află în alianță politică sau electorală”, a următorilor membri: Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu, Ion Cupă și Alexandru Ștefan Băișanu și drept consecință, se procedează la radierea lor din baza de date”, se spune într-un document aflat vineri pe ordinea de zi a ședinței, citată de Mediafax.
Discuțiile s-au centrat pe nemulțumirile din partid care nu au avut prea mare legătură cu acceptul celor trei membri ALDE de a face parte din guvernul PSD, cât, mai degrabă, cu alianța pe care Tăriceanu a acceptat să o facă în numele ALDE cu Pro România, inclusiv prin formarea grupului mixt de la Senat, după ce ALDE și-a pierdut dreptul de a mai avea grup parlamentar după excluderea lui Meleșcanu. Daniel Zamfir a fost principalul exponent al celor nemulțumiți, spun surse din partid citate de Ziare.com.
Reuniunea restrânsă a ALDE survine acceptului pe care cei trei membri ALDE l-au dat premierului Dăncilă care i-a nominalizat exact la conducerea ministerelor părăsite de ALDE în urmă cu două săptămâni, odată cu ieșirea de la guvernare.
Nemulțumiți de sancționarea celor trei și a șefului Senatului, Teodor Meleșcanu, ales marți pe locul lăsat liber de Tăriceanu, tot la propunerea PSD dar cu sprijinul și al parlamentarilor ALDE, mai mulți șefi de filiale cer organizarea unui congres.
Călin Popescu Tăriceanu își vede partidul asediat de PSD, Teodor Melescanu fiind calul troian al Vioricăi Dăncilă cu care încearca să urce cât mai mulți parlamentari ALDE în barca ciuruită a PSD.
Deja, organizațiile județene ale ALDE au început să se împartă în două tabere: pro-PSD sau anti-PSD. Surse din partid, citate de HotNews.ro, spun că Tăriceanu se mai poate baza doar pe filialele din Hunedoara, Bihor, Cluj, Buzău, Iași, Constanța și Giurgiu
Deocamdată, Tăriceanu a pierdut 3 senatori care au dezertat la PSD, iar alți 7 deputați sunt cu arme și bagaje în curtea lui Dăncilă. Liderul ALDE încearcă să stopeze hemoragia din partid și să-și păstreze numărul de parlamentari cu care să țină PSD în șah.
Parlamentarii ALDE, nemulțumiți de perspectiva de a pierde sinecurile oferite de participarea la guvernare, sar la gâtul conducerii partidului – Tăriceanu, Chițoiu, Vosganian și Norica Nicolai – pe care îi acuză de blat cu Iohannis și PNL.
Cum cei îndepărtați de la butoanele puterii după decizia lui Tăriceanu de a trece în opoziție sunt președinți de organizații locale (Oradea, Dolj, Teleorman, Prahova, Gorj, Suceava, Timiș și Olt), cer organizarea urgentă a Congresului pentru înlăturarea actualei conduceri și alipirea la PSD.
Președintele PSD, Viorica Dăncilă, le-a promis dezertorilor din ALDE că la alegerile locale și parlamentare îi va trece pe liste comune ALDE-PSD, ceea ce îi face pe tot mai mulți să se pună cu trup și suflet la dispoziția PSD.
La nivel local, unde nu există diferende între PSD și ALDE se constată cele mai puternice contestații la adresa conducerii partidului, amplificate de spectrul marginalizării politicienilor ALDE.